Ovnsbakt havregrøt med banan (lavFODMAP)

Jeg har lenge hatt lyst til å prøve denne grøtvarianten og i dag ble dagen! Grøten kan varieres i det uendelige ved å tilsette forskjellige lavFODMAP-bær, frukt, grønnsaker (gulrot er nok deilig), nøtter, frø og krydder. Jeg synes denne enkle varianten var deilig på smak og mettet lenge. Jeg brukte to egg i denne, men tenker at det holder med ett neste gang den lages. Selv om jeg ikke var helt fornøyd, har jeg har bestemt meg for å gi dere oppskriften i dag likevel. Jeg har funnet ut at jeg er litt vel streng når det gjelder «perfeksjonering» av oppskrifter før de deles. Det er en egenskap som er slitsom til tider…  Så! Prøv denne til frokost, kveldsmat eller en lunsj! Jeg spiste hele alene, men jeg tenker at den fint kan deles på to småsultne :) 

Typic1

Dette trenger du: 

1 egg 

0,75 dl valgfri lavFODMAP melk*

1 dl havregryn 

2 ss chiafrø/linfrø (kan nok sløyfes) 

En klype salt 

Et dryss vaniljepulver

1/4 ts bakepulver

En halv banan i skiver

Kanel 

Litt sukker/lønnesirup (jeg brukte kokossukker) 

Gresskarkjerner/hakkede valnøtter

 

*Laktosefri lettmelk/ekstra lettmelk, laktoseredusert lettmelk, rismelk eller kokosmelk. 

Slik gjør du: Sett stekovnen på 200 grader. Rør sammen egg og melk i en liten bakebolle. Tilsett deretter resten av ingrediensene og la røra svelle i 5-10 minutter. Ta fram en liten ildfast form (porsjonsformer kan også brukes) og hell i røra. Kutt en halv banan i skiver og fordel skivene på grøten. Dryss over litt kanel, søtning og hakkede nøtter eller gresskarkjerner. Bakes midt i ovnen i 15-20 minutter til grøten er gylden på toppen. Steketiden avhenger av hvor stor/dyp form du har, så følg med. Server gjerne med litt laktosefri mager kesam eller yoghurt naturell. Nydelig! 

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Solveig - juni 25, 2015

Dette høres godt ut, og jeg har lyst til å prøve. Tror du det går fint å bytte ut havregryn med hirseflak? Jeg reagere på havregryn selv i små mengder.

Reply
  Julianne - juni 25, 2015

  Heisann :) Det vet jeg ikke, men jeg tror det er verdt et forsøk ;)

  Reply
Solveig - juni 25, 2015

Jeg prøver til frokost i morgen, jeg :)

Reply
  Julianne - juni 26, 2015

  Spennende! Fortell meg gjerne hvordan det går! :)

  Reply
Sissel - juni 26, 2015

Laget denne til frukost i dag, kjempegod! Blir nok en ny favoritt her i huset. Tenker den kommer til å erstatte eplekaken som jeg savner også….

Reply
  Julianne - juni 26, 2015

  Så kjekt å høre, Sissel :) Takk for tilbakemelding. Hva med å ha i rabarbra? Det minner litt om epler!

  Reply
Stine - juni 27, 2015

Hei.
Jeg går på dietten og har hatt gode resultater. Jeg skal igang med siste prøving av gruppe nå GOS.. Men nå tror jeg at jeg har misforstått reinintroduseringskjema feil, fordi jeg har feks både tatt 2 aprikoser og 2 ferske sjampinjonger.. Dette var veldig frustrende da jeg har følgt dietten veldig nøye. Nå er jeg jo snart ferdig med dietten og var klar til å bli ferdig.. Må jeg starte på nytt?

Reply
  Julianne - juni 28, 2015

  Hei Stine! Så godt å høre at du har oppnådd gode resultater, godt jobba! :) Nei, du må absolutt ikke begynne på nytt. At du har spist både aprikoser og sjampinjonger under testingen av GOS gjør bare at du har fått i deg større testmengder enn anbefalt, men det gjør ingenting. Reagerte du eller tålte GOS godt? Det er det som er hovedpoenget. LavFODMAP-dietten er en prosess hvor du lærer kroppen og magen din å kjenne slik at du får bedre kontroll over plagene dine. Nå som du er ferdig med den strenge perioden, har du forhåpenligvis funnet ut hva du tåler, i hvor store mengder, og hva du bør holde deg unna for at magen din skal være i balanse. Mvh Julianne

  Reply
  Stine - juni 28, 2015

  Nei, jeg skal prøve GOS imorgen, da er jeg ferdig med introduksjonen av de ulike gruppene. Det jeg ser er at jeg har tatt dobbelt av alt i testdagene (feks når jeg testet laktose tok jeg både yoghurt og melk, og fruktaner tok jeg hvete og hvitløk).. Jeg leste feil og tolket 2 aprikoser/2 sjampinjong som at man skulle ta begge deler.. Men da behøver jeg ikke å starte på nytt med reintroduksjonen? Jeg tenkte bare at det ble feil siden mengden var for stor fra dag 1..? Takk, for svar :))

  Reply
  Julianne - juni 29, 2015

  Hvordan talket magen din de store mengdene? Opplevde du symptomer allerede første dagen av testingen? Om du gjorde det, ville jeg ha retestet en mindre mengde for å finne ut om du kan tåle noe :)

  Reply
  Stine - juni 29, 2015

  Jeg reagerte kraftig på polyoler.. Reagerte noe på fruktaner.. Takk, for svar. Da ble det ikke gelato og pizza i Italia likevel, når jeg må holde dietten strengt noen uker til..

  Reply
Hedda - juli 12, 2015

Jeg trodde kokossukker ikke var lavFODMAP?

Reply
  Julianne - juli 13, 2015

  Hei Hedda :-) Kokossukker er ikke testet for FODMAPs, og bør derfor unngås under eliminasjonsfasen for sikkerhetsskyld. Er du ferdig med denne fasen kan du prøve deg frem med små mengder kokossukker for å se om magen din tåler det. Jeg tåler f.eks kokossukker bedre enn hvitt sukker.

  Reply
  Hedda - juli 24, 2015

  Skjønner :) Jeg har dette i skapet: http://no.iherb.com/Big-Tree-Farms-Organic-Coconut-Palm-Sugar-Blonde-16-oz-454-g/34435. Er det samme type som det du bruker, eller finnes det andre kokossukker?
  Også trodde jeg lønnesirup var høy FODMAP?

  Reply
  Julianne - juli 25, 2015

  Hei :) Det finnes flere ulike produsenter av kokossukker, men jeg har brukt det du har liggende. For meg fungerer det godt, men vi er alle forskjellige. Du må selv vurdere om din mage tåler det. Lønnesirup er lav :) Det er det søtningsmiddelet jeg bruker mest. Julianne :)

  Reply
Ovnsbakt havregrøt med gulrot (lavFODMAP) | GODT FOR MAGEN - september 18, 2015

[…] lenge siden jeg har delt en oppskrift at jeg ville dele denne med dere! Husker dere oppskriften på bakt havregrøt med banan som jeg postet for en stund siden? Den er veldig god den, men denne varianten synes jeg er minst […]

Reply
Lin - februar 4, 2017

Lurer på hvorfor det står fullkorn på Havregrynpakken ( glutenfri)?
Mvh Lin

Reply
  Julianne - februar 5, 2017

  Hei! Det er fordi at havregryn er fullkorn – hele kornet brukes (kli, kim og kjernen) som gir oss godt med næring og fiber – i motsetning til siktet mel, hvor kun kjernen brukes (mindre fiber og næringsstoffer).

  Reply
Annelene - mai 21, 2017

hei!, Burde jeg kutte ut havregryn helt i elemineringsfasen? og hva med belgfrukter?
PS. håper det var greit at jeg la ut spørsmålet mitt her :)

Reply
  Julianne - mai 22, 2017

  Hei Annelene! Nei, om du tåler havre i moderate mengder anbefaler jeg å inkludere havre i eliminasjonsfasen også :) Belgfrukter generelt bør begrenses, men det er noen varianter som er OK i mindre mengder. Sjekk listen over FODMAPs i matvarer: http://www.lyngstadernaering.no/fodmaps

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x