Klassisk potetsalat (lavFODMAP)

I går pakket vi med oss mat og tok med engangsgrillen ned i parken for sommerens første grillings. Siden vi har ikke veranda til leiligheten, er det godt å ha en diger park rett utfor døren! I går grillet vi laks, noe som er så enkelt og greit om du kjøper en pakke laksefileter i aluminiumsform. Dekk formen med aluminiumsfolie og laksen dampes i en fei. Som tilbehør til laksen, laget jeg en enkel salat av magevennlige ingredienser + litt fetaost og en hjemmelaget lavFODMAP-potetsalat. Potetsalaten du kjøper i butikken er ofte fri for melk og laktose, men inneholder ofte løkpulver som er en potensiell magebølle for mange med IBS. Lager du denne potetsalaten slipper du unna magebøllene, og får et nydelig tilbehør til sommerens grill- og spekemat :-) 

 

IMG_6965

 

Dette trenger du til tre personer

400 g kokte poteter (jeg brukte amadine)

3 ss laktosefri lettrømme (laktosefri kesam kan benyttes for en magrere variant) 

2 ss majones

4-5 skiver sylteagurk

3 ss sylteagurk-lake

3-4 vårløk (kun den mørkegrønne delen)

Salt og pepper 

 

Slik gjør du: Kok potetene og la de avkjøles. Finhakk sylteagurk og vårløk og bland sammen med rømme, majones og sylteagurk-laken i en liten bakebolle. Skjær de avkjølte potetene i mindre biter og bland forsiktig inn i rømme- og majonesblandingen slik at potetbitene er godt dekket. Smak deretter til med salt og pepper. Kutt gjerne opp litt ekstra vårløk og strø på toppen. Det ser lekkert ut! Potetsalaten kan spises med en gang, men smaker enda bedre om du lar den stå i kjøleskapet en liten stund først.


Ha en nydelig helg, kjære lesere!

Julianne :-) 

Click Here to Leave a Comment Below

Runa - juli 10, 2015

Hei:) Så deilig, det må jeg prøve ut til grillmaten i sommer! Jeg bare lurte litt på om kesamen må være laktosefri? Jeg har sett tidligere at du skrevet om at mange meieriprodukter har naturlig lavt innhold av laktose, og at det derfor går fint å spise selv det ikke er laktosefritt. Er det for høyt innhold i vanlig kesam? (Tror det er rundt 4 g pr 100 g)
Hilsen Runa

Reply
  Julianne - juli 13, 2015

  Hei Runa :) Denne potetsalaten inneholder ikke store mengder kesam/rømme, og fordelt på tre personer vil man ikke få i seg mye laktose per servering (1 ss rømme/kesam om man fordeler likt) – Jeg tenker derfor at det går helt fint å bruke vanlig rømme eller kesam i denne oppskriften. Rømme inneholder 3,6 g laktose per 100 g, mens kesam orignial inneholder 4,8 g laktose per 100 g (kesam mager inneholder 4,3 g per 100 g).

  http://www.tine.no/helse/sunt-kosthold/artikler/_attachment/145918?_ts=14dfc246537

  Håper den faller i smak :) Hilsen Julianne

  Reply
Linda - juli 17, 2015

Hei.
Jeg lurer på om Tunfisk med tomat og basilikum et LavFPDMAP?
Dette er ingrediensene: Tunfisk (64 %), vann, soltørket tomat (6 %), eddik, soyaolje, tomatpuré, sukker, modifisert maisstivelse, salt, basilikum, syre (sitronsyre), erter og gulrot ekstrakt, fortykningsmiddel (guarkjernemel), paprika. 

Reply
  Julianne - juli 17, 2015

  Hei! Jeg tenker at denne går fint i moderate mengder :) Hilsen Julianne

  Reply
  Linda - juli 17, 2015

  Supert :D Takk for raskt svar :) Hilsen Linda

  Reply
Helene - oktober 1, 2015

Er Oatly produkter( havremelk,havrefløte og havre creme fraiche) alternativer som kan brukes på lavfodmap?
Jeg er allergisk mot melkeproteinet. Og må ha melkefri mat.. kan derfor ikke bruke oster,kesam,cottage chese,laktosefrie produkter osv… blir ganske begrenset?

Reply
  Julianne - oktober 2, 2015

  Hei Helene! Havremelk er testet og listet som høyFODMAP i følge Monash. Men først og fremst så bør du prøve deg frem og se hvordan magen din tåler disse produktene. Det er nok stor sannsynlighet for at havremelk i australia er laget på en annen måte enn det den vi får tak i i Norge er.

  Mandelmelk er derimot testet som lavFODMAP og kan brukes. Det samme gjelder kokosmelk som et melkefritt alternativ. Har du prøvd disse melkefrie ostene fra Wilmersburger? De er trygg på lavFODMAP-diett: http://www.veganlife.no/brand.html/wilmersburger
  Det samme gjelder smøreost fra Tofutti og rømmealternativet fra samme merket. Er produktet lavet av soyaprotein/tofu er produktet lavFODMAP. Er det laget av hele soyabønner er produktet derimot høyFODMAP.

  I boken jeg skriver nå, tar jeg også hensyn til dere som har problemer med melkeproteinallergi og oppgir alternativer i oppskrifter hvor det er mulig å gjøre endringer :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Tone - mai 30, 2016

Denne skal jeg prøve å lage! Magen min tåler ikke kjøpepotetsalat… Men jeg er ikke særlig glad i sylteagurk! Er det en nødvendig ingrediens i denne potetsalaten?? Kan jeg evt erstatte den og laken med noe?

Reply
  Julianne - mai 30, 2016

  Hei :) Åh, jeg elsker sylteagurk og den gir mye av den syrlige smaken en potetsalat skal ha. Du kan nok lage den uten, bare dropp sylteagurken og laken (evt. reduser mengden slik at du ikke smaker sylteagurken) Håper den faller i smak :D Hilsen Julianne

  Reply
Kirsti - juni 4, 2016

Hei på deg
Jeg leser enkelte steder at hvit hard ( vellagret ost ) kan spises ? Er det riktig.
Jeg er litt ny med boken din ( som er superfin ) og leser fra perm til perm.

Reply
  Julianne - juni 14, 2016

  Hei Kirsti :) Jeg beklager sent svar. Ja, det stemmer at harde hvite oster kan spises, fordi de er naturlig fri for laktose. Semiharde oster, som f.eks brie, blåmuggost og lignende har også et lavt innhold av laktose og kan spises :) Tusen takk for gode ord om boken, det er veldig kjekt å høre at du liker den :D Mvh Julianne

  Reply
Kari-Lise Voldstad - mai 11, 2017

Hei Julianne ?
Tusen takk for alle flotte oppskrifter . Etter at jeg begynte å lese på sidene dine, syntes jeg det er lettere å forholde seg til maten vi med sensitiv mage / tarm , må spise. Jeg lærer noe nytt hver gang ?
Ha en hyggelig 17.mai ?
Med vennlig hilsen
Kari-Lise Voldstad

Reply
  Julianne - mai 11, 2017

  Hei Kari-Lise :) Tusen takk for hyggelig kommentar! Det er veldig kjekt å høre at bloggen er til nytte <3 Ha en strålende 17. mai du også :) Mvh Julianne

  Reply
Grethe B - mai 17, 2020

Hei – takk for nok en super oppskrift :) Laga denne i går til 17.mai-koldtbord i dag! Jeg la til litt laktosefri crème fraiche, litt gressløk og et øøøøørlite dryss kajennepepper. Den ble fantastisk god, tror den blir perfekt til spekemat og hjemmelagde karbonader. Amadinepoteter var et perfekt potetvalg! Helt nydelig *
Tusen takk, og riktig god 17.mai-feiring :)

Reply
  Julianne - mai 18, 2020

  Hei Grethe :D Så hyggelig å høre og det høres nydelig ut med både creme fraiche, gressløk og kajennepepper! NAM! Skal testes <3 Ha ei nydelig uke :)

  Reply
Line - august 7, 2021

Tusen takk for all inspirasjon!

Hat du et alternativ til sylteagurk+lake? Det brukes lite her i huset, så da blir glasset fort stående nesten fullt i kjøleskapet..

Reply
  Julianne - august 30, 2021

  Hei Line :) Hva med å prøve litt sitron eller eplesidereddik + litt sukker/søtning? :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x