Enkle havrekjeks (FODMAP-vennlig)

Hei dere! Jeg ser det er god trafikk på bloggen selv om jeg ikke er like aktiv om dagen. Jeg kjenner kroppen og hodet har hatt veldig godt av litt avkobling etter en lang periode med mye greier. Jeg er rett og slett sliten, og har derfor bestemt meg for å oppdatere bloggen når jeg har overskudd. Dere vet, en god mage og frisk kropp er ikke bare avhengig av hva man putter i munnen, og det er jeg et tydelig eksempel på. Nå skal jeg følge mine egne råd om å roe ned en periode, mens jeg fokuserer på et annet spennende lavFODMAP-prosjekt… Jeg skal fortelle mer om dette etterhvert, men kan si at det innebærer ny og spennende lavFODMAP-inspirasjon! Så det jeg prøver å si er, tusen takk for at dere fremdeles titter innom og stiller spørsmål. Jeg setter veldig stor pris på dere og alle de gode tilbakemeldingene. 

Mens jeg ennå er i bloggmodus, vil jeg dele denne opprskriften med dere. Jeg fant den på bloggen til Monash teamet (fodmapmonash.blogspot.com). Dette er ikke en glutenfri oppskrift, da den faktisk inneholder noe spelt. Bytt ut speltmelet med et glutenfritt alternativ om du har problemer med spelt. Merk deg at kun to kjeks er lavFODMAP per porsjon, noe som gjør at de egner seg godt som et lite mellommåltid når du er på farten eller om du ønsker noe godt til en kopp kaffe :)


IMG_7032
Dette trenger du til ca. 20 kjeks

Tørre ingredienser: 

3 dl havregryn
1 dl kokosmasse
1 dl sammalt speltmel
2 ss fiberhusk 
1/2 ts vaniljepulver og/eller kanel
1 klype havsalt 

Våte ingredienser: 

1 dl kokosolje
2 ss lønnesirup
1 egg
1-2 ss varmt vann

Denne oppskriften er melkefri. For glutenfrie kjeks, bruk glutenfrie havregryn og erstatt speltmel med glutenfritt mel (f.eks bokhvetemel, quinoamel eller lignende). Egget kan droppes, om du er allergisk mot egg. Tilsett evt. litt mer væske/vann om du dropper egget. 

Slik gjør du: Sett stekovnen på 175 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha de tørre ingrediensene i en foodprosessor eller en blender. Tilsett de våte ingrediensene og kjør til blandingen er godt blandet. Ha deigen på kjøkkenbenken og kjevle den flat (ca 5 mm). Bruk et glass som er ca 5 cm i diameter til å kutte ut små kjeks. Legg kjeksene på bakepapiret ( 5 x 4 ) og stek midt i ovnen i ca 20 minutter eller til kjeksene har fått en gylden farge. Avkjøl på rist og oppbevar i en tett boks. 


Jeg håper du nyter sommeren! 

FullSizeRender

Det gjør vi… :-)

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Inger Margrethe Sørensen - juli 19, 2015

Så bra at du kan slappe av. Jeg merker også at det er viktig
Jeg er så glad for denne bloggen og kokeboken din, så du må passe på deg selv så vi fortsatt kan ha glede av dette Fortsatt god sommer.

Reply
  Julianne - juli 19, 2015

  Takk Inger Margrethe :-) Jeg setter pris på omtanken du viser. God sommer til deg også! Nyt den <3 Klem til deg

  Reply
Gerd Irene Velle - juli 19, 2015

Ser veldig gode ut!I dag er søndagsmiddagen Helstekt Entrecote med fløtegratinerte poteter som lages med Vårløk, Hvitløksolje, Laktosefri Matfløte, Laktosefri Kesam og et Egg oppi. Salt, pepper og ost på toppen så blir det perfekt! I Entrecoten bruker jeg Steketermometer, og så tenker jeg å severe med kokt Brokkoli og evtl. Salat til. (Jeg tåler Brokkoli). Litt sennep i sausen gjør susen, tenker jeg….

Reply
  Julianne - juli 24, 2015

  Takk, Gerd Irene :) Og du kan å friste med dine deilige middagsretter.. Mmmm! Håper alt står bra til med deg :)

  Reply
Yngve - juli 20, 2015

Hei Julianne, jeg lurer på om du har noen tips/oppskrifter for de som har IBS-D evt IBS A (ref http://ibsexplained.com/IBS_explained.pdf ). For min egen del, så er det svært lite med fargen gul i Monash-appen som fungerer i nok til å brukes til mat som skal gi metthet (ie ut over en smakebit), da det meste trigger en overfølsom tarm. Dette gjelder også en rekke fetere ting, og mye med fiber. Speltbasert mat (eller ting med laktosefri melk) fungerer heller ikke så bra for meg, selv om det nok ikke er knyttet til IBS-D.

Havrekjeks er en ting som jeg antar kan lages slik at jeg kunne spist noe av, men andelen kokosmasse og fiberhusk her vil være ødeleggende for meg her.

Reply
  Julianne - juli 24, 2015

  Hei Yngve, jeg forstår problemstillingen din. Hvordan fungerer egg for deg? Magert kjøtt som kylling, kalkun og viltkjøtt eller fisk? LavFODMAP-grønnsaker fungerer godt? Hva med rene oljer sammenlignet med fet mat?

  Reply
  Yngve - juli 24, 2015

  Heisan, egg går relativt greit. Har ikke prøvd rå egg/ eggedosis, men jeg antar det skulle gå. Uten egg ville jeg hatt problemer med å få dagene til å gå rundt.

  Kjøtt og fisk er greit så lenge det ikke er for mye fett. Kjøtt med mye fett går heller dårlig. DVS som regel er f.eks kylling greit, men det har vært ganger det har blitt for mye fett også med kylling. Kjøtt med mye fett styrer jeg generelt unna, men jeg er usikker på hva som gjør at det blir galt. Hvis jeg stapper i meg for mye mat, så blir det også galt uansett, men feil type / andel fett gjør den mengden lavere. Det å ikke kunne spise seg ordentlig mett til noe måltid er en utfordring. Paradoksalt nok gikk den siste jula greit, antagelig fordi vi hadde julekaker som fungerte for meg kombinert med mye småspising. (Men jeg spiser typisk kalkun og ikke ribbe til jul- ikke mye fett).

  Når det gjelder grønnsaker så går det stort sett greit med salater, agurk, tomater og litt paprika, så lenge det ikke blir store mengder. DVS jeg kan ikke forestille meg at det er lurt å ha salat som hoveddel i et måltid.

  Rene oljer kan også være problematisk, men jeg har ikke nok erfaring med å gjøre det riktig til at jeg kan si veldig mye. Jeg har sluttet å spise kapsler med omega3, fordi det skapte problemer. Generelt er mye fett galt, men det er nok forskjeller på typer, og eller på hva annet jeg spiser med eller før.

  Reply
Ingrid - juli 21, 2015

Kan man bytte ut kokosoljen med en annen olje?

Reply
  Julianne - juli 24, 2015

  Det tror jeg vil gå fint. Du kan evt. også bruke smør :)

  Reply
Hedda - juli 24, 2015

Er det pga. speltmelet at man bare kan spise to? og er det da to på n hel dag eller per måltid? Trodde spelt bare var lavFODMAP kun i surdeiger?

Reply
  Julianne - juli 25, 2015

  Husk at selv lavFODMAP-mat vil bli høyFODMAP om det spises i store mengder. Det gjelder også motsatt: høyFODMAP-mat som spises i små mengder = lavFODMAP. Det er den samlede mengden FODMAPs som spises i løpet av en dag/periode som avgjør om du opplever symptomer eller ikke. Kjeksene inneholder både speltmel, havregryn og kokosmasse som alle har et moderat innhold av FODMAP. Derfor bør ikke disse spises i store mengder :)

  Reply
maren - august 6, 2015

Hei.
hvorfor er det nødvendig med fiberhusk i denne oppskriften?

Reply
  Julianne - august 7, 2015

  Hei du! Fiberhusk fungerer som et bindemiddel, men som du ser så har jeg lagt til ett egg i oppskriften som også har den effekten. Du kan alltids prøve å lage kjeksene uten fiberhusk :) J.

  Reply
Thea Warvik - september 17, 2015

Hei,
Eg har nyleg kjøpt boka di og gleder meg til å starte på FODmap-vennlig mat.Men eg lurer på om du har tips til kvar ein kan få kjøpt billig speltmjøl? Synes det er så dyrt på feks rema 1000, og det vert vanskeleg å skulle ta seg råd til det i eit studentbudsjett. :)

Reply
  Julianne - september 17, 2015

  Hei Thea :) Så flott at du er i gang med lavFODMAP! Speltmel er nok billigst på rema 1000. Det er rett og slett et dyrere mel enn f.eks. hvete. Jeg vil tipse om å ikke spise så mye spelt om du skal begi deg ut på eliminasjonsfaen av dietten, da spelt ikke lenger er listet som lavFODMAP (men har fremdeles et lavere FODMAP-innhold enn andre glutenholdige melsorter). Lykke til :)

  Hilsen Julianne

  Reply
julie - desember 1, 2018

Hei!
Lurer på om detter er det samme som norske versjon av fiberhusk?https://no.iherb.com/pr/Now-Foods-Certifed-Organic-Whole-Psyllium-Husks-12-oz-340-g/21117

Reply
  Julianne - desember 2, 2018

  Heisann! Ja, FiberHUSK er psylliumfrøskall i likhet med produktet du linker til. Det er mulig dette er hele frø og ikke malt til finere mel som FiberHUSK er?

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x