Den beste sommermaten og loff fra Det Glutenfrie Verksted (lavFODMAP)

 // sponset produkt //

Den beste sommermaten er lavFODMAP! Det var kommentaren jeg fikk på instagram da jeg la ut at bilde av et lass med reker. Jeg er helt enig! Selv om det egentlig ikke er mer enn tre år siden reker var noe av det skumleste jeg kunne spise. Jeg merker heldigvis at smakssansene mine har blitt voksne, og jeg er veldig glad for at salami ikke er det eneste jeg kan spise på brødskiva lenger… :P

Tidligere denne uken inviterte vi et vennepar på reker. Å spise reker er både sosialt og lett å tilpasse en ømfintlig mage. I tillegg er det veldig gunstig om man har en tendens til å spise raskt. Man kan sitte lenge ved middagsbordet og blir fint nødt til å ta pauser mellom skivene. Det liker jeg!

Til rekene hadde vi sitronskiver, frisk dill, en enkel salat, samt rødløk og avocado i en egen skål til gjestene (rødløk og avocado er høyFODMAP). I tillegg bakte jeg verdens beste glutenfrie, lavFODMAP-loff fra Det Glutenfrie Verksted, og det er jo den jeg skal dele med dere i dag! Den blir så luftig, god og lekker å se på, og jeg blir like begeistret hver gang. Dette er en melmiks som kan kjøpes på blant annet Meny, Ultra, Centra, Spar (se hele oversikten her). 

For at loffen skal bli 100 % lavFODMAP, gjør jeg noen tilpasninger i oppskriften som står på baksiden av mel-miksen. Jeg bruker blant annet laktosefri mager kesam istedet for vanlig kesam, og øker smørmengden noe slik at fettmengden blir mer balansert. 

 

IMG_7667

 

For å lage denne loffen trenger du: 

1 pose loff-miks fra DGV
3,5 dl lunket vann
40 g smeltet smør
150 g laktosefri mager kesam
25 g fersk gjær/1 pose tørrgjær
Vann, olje og valmuefrø til toppen

 

Slik gjør du: Ta fram bakemaskinen eller en medium stor bakebolle. Bland de våte ingrediensene og løs opp fersk gjær eller tørrgjær i væsken. Jeg har kun brukt fersk gjær til denne loffen fordi det fungerer så godt. Bland væsken i loffmiksen. Sett på bakemaskinen og elt deigen i minst 5 minutter. Smør en brødform med fett og ha i deigen. Pensle brødet med litt vann og olje og strø over litt valmuefrø om du har. La brødet heve i 20 – 30 minutter eller litt lenger om du har tid. Sett stekoven på 200 grader og stek brødet midt i ovnen på over- og undervarme i 50 – 60 minutter. Følg med underveis, ovner er forskjellige. Avkjøl brødet på rist før du skjærer i det. 

 

IMG_7660

 

Tips: Ikke kast rekeskallet – lag en nydelig magevennlig rekeskall-kraft som du kan ha til en fiskesuppe ved en senere anledning.

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Runa - august 2, 2015

Enig, den loffen blir kjempegod og spesielt til reker! Jeg er i gang med reintroduksjon, men er litt usikker på testing av polyoler. Tenkte å bruke tørket aprikos, men det inneholder vel også fruktaner? Er det kanskje så lite fruktaner at det går bra likevel? For hvis ikke kan det vel være vanskelig å vite om det er fruktaner eller polyoler eller kombinasjonen man evt reagerer på?
Vanskelig det her.. Er veldig takknemlig for bloggen din og for at gir så mange gode råd og tips :)

Reply
  Julianne - august 3, 2015

  Hei :) Takk for gode ord! Og det er slett ikke enkelt dette.. Men ja, det stemmer at tørket aprikos også inneholder fruktaner. Dette er noe jeg har stusset på tidligere, men har nå sendt mail til Monash for å høre hva de mener om å bruke aprikos som testmatvare. Avocado er en annen testmatvare mange foretrekker under testingen av polyoler-sorbitol. Begynn da med 1/4 avocado på dag 1, 1/2 avocado dag 2 og 3/4 avocado dag 3 (om du ikke opplever symptomer dag 1 og 2). Lykke til videre, Runa. Hilsen Julianne :)

  Reply
Hjemmelagede krutonger (lavFODMAP) | Julianne Lyngstad - august 7, 2015

[…] Jeg skal aldri igjen kaste tørt brød! Du kan bruke hvilket som helst lavFODMAP-brød, f.eks. glutenfri loff, surdeigsbrød av spelt (eller vanlig speltbrød om du tåler det) eller lignende […]

Reply
Erika - august 22, 2015

Hei! Kan man spise denne loffen når man er i elimineringsfasen? Fått beskjed av legen min om å prøve dette, men tross mye opplesing og googling er jeg fortsatt litt usikker på hva slags brød/knekkebrød som er tillatt i elimineringsfasen, eller om det er best å kutte alt, uavhengig om det er spelt eller glutenfritt? Lurer forsåvidt også på det samme med glutenfripasta, ser det står som lavfodmap-mat flere steder, betyr det at det er lov i elimineringsfasen?:)

Reply
  Julianne - august 23, 2015

  Hei Erika! Ja, denne loffen kan du spise under elimineringsfasen. All mat som sies å være lavFODMAP kan du spise i elimineringsfasen – bortsett fra store mengder spelt. Det er en del forvirring rundt dette med spelt – jeg har skrevet et innlegg om dette tidligere: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/

  Surdeigsbrød av 100 % spelt kan du inkludere under elimineringsfasen, maks to skiver per måltid. Jeg anbefaler maks to skiver speltbrød per dag (eller til et måltid) og oppfordrer til å variere måltidene i løpet av dagen. Det er en fin måte å redusere FODMAP-inntaket på, samtidig som at du får i det et bredere spekter av næringsstoffer.

  Når det gjelder glutenfri pasta, er det ikke alle som er trygge. Noen er laget med linsemel og inneholder gjerne noe som heter inulin, sikorirot, betefiber som kan skape magetrøbbel. Dette gjelder for det meste fiberrike glutenfrie produkter. Lys glutenfri pasta er ofte det tryggeste valget (Barilla, f.eks) ellers så finnes det en quinoapasta fra Orgran og en fullkornsrispasta fra Semper. Sistnevnte er min favoritt :)

  Håper dette var til hjelp! Lykke til :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Karoline - januar 6, 2016

Hvor får man kjøpt produktene fra Det Glutenfrie Verksted?

Reply
Nina - februar 25, 2017

Hei, jeg har kjøpt fiberbrødmiks og rundstykkemix fra det glutenfrie verksted. Men, da jeg finleste innholdet så jeg at det inneholdte Guarkjernemel / johannesbrødkjernemel. Jeg vet jo ikke hvor mye det er snakk om – kan være at det er så lite at det går bra? Har du noen erfaringer med at johannesbrødkjernemel kan tolereres i små mengder?

Reply
  Julianne - februar 26, 2017

  Hei Nina :) Ja, johannesbrødkjernemel er moderatFODMAP inntil 1 ts per måltid, en mengde man sjeldent får i seg når det er tilsatt i brød på denne måten :) Fiberbrødet og rundstykkemiksen til DGV kan fint inkluderes under eliminasjon- og reintroduksjonsfasen av lavFODMAP-dietten :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x