Bacon- og brokkolipai (lavFODMAP)

Denne oppskriften ble publisert på nettsiden til Det Glutenfrie Verksted for en stund siden og da er det på sin plass at den også publiseres her på bloggen! I sommer fikk jeg testet nyheten paibunn, som både er glutenfri og laget av lavFODMAP-ingredienser. Paibunnen kan anbefales på det sterkeste, og kan faktisk brukes til både middag og til dessert, noe som åpner opp for variasjoner, dere :) Jeg har laget en deilig pai med bacon og brokkoli, en nydelig kombinasjon etter min mening. Merk deg at brokkoli har et moderat innhold av FODMAP-stoffer, noe som gjør at du ikke bør spise det i for store mengder. I mengden 50 g per porsjon vil derimot være innafor.

IMG_6081

 

 

Gir én pai
2 – 3 porsjoner 

lavFODMAP – glutenfri – laktosefri/naturlig lav på laktose

Paibunn
75 g rismel (fullkorn)
75 g bokhvetemel/havremel
40 g smør
80 g cottage cheese eller laktosefri kesam

Eller kjøp en pose paibunn-miks fra Det Glutenfrie Verksted.

100 g bacon
100 g brokkoli
3 dl laktosefri melk
3 egg
1 ts tørket oregano
salt og pepper
1 dl revet hvitost

Server gjerne med en frisk salat!

Lag paibunn:
Bland ingrediensene sammen i en bolle og kna sammen til en deig. Føles deigen tørr, kan du tilsette litt vann, én spiseskje om gangen. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i 10 minutter. Sett stekeovnen på 200 °C og ta fram en paiform. Når deigen har hvilt, tar du fram et bakepapir og har deigen over på det. Legg nok et bakepapir over deigen og bruk et kjevle til å kjevle deigen så flat som mulig. Fjern bakepapiret og ha deigen i paiformen. Trykk den godt ned i paiformen med fingrene. Bruk en gaffel og prikk små hull i bunnen. Forstek bunnen på nederste rille i ovnen i 7 minutter. Ha deretter i ønsket fyll og stek paien ferdig.

Fyllet:
Kutt brokkoli i mindre biter og ta fram en kasserolle. Fyll den med vann og kok opp. Ha i brokkolibitene og la koke i 2 minutter. Fisk ut brokkolibitene og sett til side. Skjær bacon i biter og sprøstek dem i en stekepanne. Sett stekeovnen på 200 °C og ta fram en paiform. Hent paideigen fra kjøleskapet og press den jevnt ut i paiformen ved hjelp av fingrene. Bruk en gaffel til å stikke små hull i bunnen. Forstek bunnen i 7 minutter på nederste rille i ovnen. Mens du venter på at paibunnen skal bli ferdig, blander du egg, laktosefri melk og krydder i en bolle. Ta bunnen ut av ovnen og fordel brokkoli og bacon før du heller over blandingen med egg og melk. Strø over revet hvitost. Stek paien på nederste rille i cirka 30 minutter, eller til paien har fått en gyllen farge på toppen.

Håper den faller i smak!

Julianne :) 

Click Here to Leave a Comment Below

Ellen Størby - november 5, 2015

Prøvde pai-oppskriften din igår (brukte ferdigblanding fra Det Glutenfrie Verksted) – det ble knallgodt! ? (La til litt vårløk også)

Reply
  Julianne - november 5, 2015

  Så kjekt å høre, Ellen! Litt vårløk er heller aldri feil :D

  Reply
Hanne-Monica - januar 24, 2016

Hei. Det er helt suverent at du legger ut ukeplan. Tusen takk for det. Er denne paien ok i streng fase? Tenker da på brokkolien.

Reply
  Julianne - januar 24, 2016

  Så bra :D Ja, den er innafor, mengden brokkoli i denne oppskriften er beregnet til hele paien, som gjerne fordeles på flere personer eller måltider. Men – om du reagerer på selv mindre mengder brokkoli, kan du bytte ut litt med f.eks paprika eller andre lavFODMAP-grønnsaker. Du kan forståvidt fylle denne med akkurat det du liker og vil :D Håper paien faller i smak :) Hilsen Julianne

  Reply
Hedda - februar 28, 2016

Hei!
Har du prøvd å lage pai med speltmel før? Tror du man kan bytte ut melet i denne oppskriften med det? :)

Reply
  Julianne - mars 2, 2016

  Hei Hedda :) Du må gjerne bruke speltmel om du tåler det! Det fungerer kjempebra :D Hilsen Julianne

  Reply
Mari - mars 6, 2016

Hvor stor form bruker du?

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  En vanlig paiform! 25 cm, er den det mon tro? Dette er en mini-pai hvor jeg halvverte oppskriften ;)

  Reply
Cecilie - mars 9, 2016

Jeg blir ikke klok på det med brokkoli i eliminasjonsfasen.. Er det slik at det er vanlig å reagere eller ikke? Jeg spiste lavkarbo i 5 år, og både gikk ned mange kilo og følte meg bedre av både magetrøbbel og ME, men ikke helt bra. Jeg spiste ikke så mye melkeprodukter, mest cottage cheese og opptil 2ss seterrømme/1/2dl fløte og i tillegg en del brokkoli, blomkål, hodekål og løk. Så kutta jeg lavkarbo og det gikk bra med magen ei stund og etter en mandeloperasjon ble alt helt på trynet igjen, jeg har gått med løs og hard mage og oppblåst mage siden oktober.
Jeg la om til lav fodmap forrige uke etter den infoen jeg finner å nettet og magen ble mye bedre denne uka som gikk. Men jeg tør ikke å spise brokkoli, jeg vet jo ikke om jeg reagerer på den. Laktose i mengder reagerer jeg på, risgrøt= eksplosjon i do innen 1 time. Legen har ikke brydd seg med å utrede meg, da jeg har fortalt at det hjelper med laktosefritt, ingen tar skade av å spise det liksom.
Ellers kan jeg tipse om at her i huset lager vi verdens enkleste paibunn, 4egg og 1dl melk, fløte el.l. og en klype salt, hell i paiform du har smeltet 1ss smør( eller olje) i. Stek 10-15 minutter på 225 g. La bunnen synke sammen før du heller i fyll. Og ja, den funker som bunn når du steker den slik først. Den er enkelt, null knaing og null trykking ut i form, bare å helle i. Og full av fullverdige proteiner og vitaminer fra egg.

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  Hei Cecilie! Takk for at du deler dine erfaringer :)

  Brokkoli er moderatFODMAP inntil ca. 60 g. Når en matvare er listet som moderat, kommer den med en mengdebegrensning. Det betyr at litt går bra, men at større mengder gir for høyt FODMAP-inntak i eliminasjonsfasen av dietten. Mens noen kan spise brokkoli hver dag, kan andre bare spise det en gang i blant. Dette er individuelt, dessverre. Prøv deg derfor fram med små mengder og vurder hvordan magen din tar det. Vær modig! Bruk matvarene som er listet som moderat som «krydder» (i små mengder) for å gjøre maten mer smaksrik, men fremdeles lavFODMAP.

  Takk for spennende paibunn-oppskrift! Den skal jeg notere ned og teste :) Men hva har du i av fyll? Eggeblanding da også eller noe annet?

  Hilsen Julianne

  Reply
  Cecilie - mars 11, 2016

  Tusen takk for svar ang. brokkoli! Da kan jeg ta en eller to dusker. Det liver litt opp.

  Pai ja, varierer, noen ganger eggestand og det du vil av grønnskaer og kjøtt og ost. En annen variant er tacopai. Ca oppskrift er en pakke kjøttdeig stekes og du har på tacokrydder( den blandingen du liker best, vi bruker stort sett bare spisskumin, koriander, chilipulver, salt og litt pepper), 1-2ss tomatpure( er det OK på fodmap? ) og 1dl vann og kok inn litt, ha så i 1-1 1/2dl laktosefri fløte og topp paien med revet ost, tomatskiver eller halve cherrytomater og purre. Purre er det kanskje best å ha under osten, før har jeg brukt løkskiver. Stek i 15-20 minutter. Hvis du søker på lchf tacopaj (på svensk) finner du bilder og mere nøyaktig oppskrift. Noen blander rømme sammen mest osten før de legger den på og det er godt. Men akkurat nå sjonglerer jeg mellom å spise færre kalorier fordi jeg fortsatt har igjen 30kg å gå ned( 37 kg er bort etter mange års kamp) og lav fodmap, så rømmen ryker.
  Ungene mine liker faktisk denne bunnen og en av de er superkresne og liker ikke omelett, men denne bunnen går ned, han vet ikke at det er omelett. Den blir nemlig godt stekt på undersiden .

  Reply
  Julianne - mars 11, 2016

  Takk for spennende paioppskrift, dette skal jeg absolutt prøve! Litt tomatpuré (1-2 ss i en rett) er lavFODMAP, så det er det bare å fortsette med.
  Og gratulerer med vektnedgangen – fy søren, du er rå! Stå på videre! Ønsker deg en god helg når den tid kommer :)

  Julianne

  Reply
Silje - februar 19, 2017

Har laget litt pai før, men aldri denne kombinasjonen i fyllet – både samboeren og jeg var enige om at denne retten var kjempegod!:-)

Reply
  Julianne - februar 20, 2017

  Så kjekt å høre, Silje :D

  Reply
Silje g. - februar 23, 2018

Hei. Kan jeg bytte ut rismelet med maismel ? ?
Mvh silje

Reply
  Julianne - februar 23, 2018

  Hei du :) Jeg vet ikke hvordan det vil fungere, men prøv gjerne og se hvordan det går :)

  Reply
Silje g. - februar 23, 2018

E d vældi forskjell på ris å mais mele?

Reply
  Julianne - februar 23, 2018

  Jeg har ikke brukt så mye maismel selv, men det er forskjell på smak og det er nok forskjell i bakeegenskaper. Når du lager paibunn, så kan det derimot hende det går bra. Jeg vet ikke :) Ikke vær redd for å prøve deg fram! Man blir så klok av å eksperimentere :)

  Reply
Silje g. - februar 23, 2018

Ska prøv d på søndag?

Reply
Hilde - mars 16, 2018

Hei Julianne. Kan jeg lage paibunnen på morningen, og la ligge i kjøleskapet til ettermiddagen?

Reply
  Julianne - mars 17, 2018

  Hei! Ja, det kan du med fordel gjøre :)

  Reply
M - august 8, 2019

Hei! Ser det står på pakken med mel-mixen at den skal stå i 30 min på forsteking, gjelder de 7 min du nevnte kun for hvis man lager egen bunn? :) Gleder meg til å smake!

Reply
  Julianne - august 13, 2019

  Hei :) Nå måtte jeg ta fram pakningen. Den skal stå kaldt i kjøleskapet i 30 minutter og forsteke 10 minutter. 7 minutter er nok litt i minste laget, så jeg skal endre :) Håper det smaker!

  Reply
Uke 17: lavFODMAP-ukemeny - GODT FOR MAGEN - april 20, 2020

[…] Bacon- og brokkolipaiEn fantastisk god pai som kanskje smaker enda litt bedre dagen etter […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x