GastroDiet 2015 (del 1)

Buongiorno! Hvordan står det til med dere? Nå sitter jeg på hotellrommet i Prato, ferdigpakket og klar for å reise videre til Nederland. Jeg skal på nok en lavFODMAP-konferanse i morgen «FODMAP around the world», denne gangen i Rotterdam. Det blir nok mye repetisjon fra GastroDiet konferansen, men konferansen byr på en noe mer praktisk tilnærming noe som alltid er spennende.

De siste dagene har vært helt fantastiske og vi har virkelig gått i dybden av forskningen bak FODMAPs, IBS og andre faktorer som kan påvirke funksjonelle mage- og tarmplager. Det meste var velkjent informasjon, men noe nytt dukket selvsagt opp! Noe jeg synes er spesielt spennende, er at de har funnet ut at de ulike FODMAP-gruppene ikke har lik effekt i tarmen (som tidligere antatt). De korteste FODMAP-gruppene som disakkarider (laktose), monosakkarider (fruktoseoverskudd) og polyoler (sorbitol og mannitol) lager først og fremst trøbbel i tynntarmen ved å trekke med seg væske (osmotisk effekt), utvider tarmen og dermed setter fart på fordøyelsen. Lengre FODMAP-grupper som oligosakkarider (fruktaner og galaktaner) og inulin lager i hovedsak trøbbel i tykktarmen som gjennom en fermenteringsprosess lager gasser. Dette har med lengden på FODMAP-gruppene å gjøre og er etter min mening logisk: jo kortere kjeder FODMAP-stoffene har, desto kortere tid tar det før symptomtrigging skjer. Dette er et spennende felt og videre vil forskningen se mer på hver enkelt FODMAP istedet for å se på dem som en helhet som tidligere. Jeg tenker at dette kan gjøre det enklere å tilpasse dietten utifra hvilke symptomer som er mest fremtredende hos den enkelte i fremtiden! 

Nei, jeg får vel snu meg rundt å finne en taxi – Ciao! Kommer tilbake med mer etterhvert :) 

12208364_10156176879745092_4659475664403590246_n

Følg meg gjerne på snap chat for oppdateringer underveis: juliannesfodmap

Julianne :-)

Click Here to Leave a Comment Below

Ellen Størby - november 5, 2015

Absolutt interessant forskningsnytt! :-)

Reply
Trine - november 6, 2015

Dette virker veldig spennende, og som du sier; logisk! Gleder meg til å lese mer :-) Jeg har et spm – jeg har lest flere steder at man ikke bør følge dietten over lengre tid. Gjelder dette også dersom man allikevel inkluderer noen fodmaps i maten? Jeg spiser f.eks. litt avokado eller asparges til maten innimellom, mest fordi jeg forguder disse grønnsakene, men holder meg da innenfor anbefalt mengde. Dersom man erstatter visse fodmap-grønnsaker med andre lavFodmap-grønnsaker som har tilsynelatende samme næringsinnhold, så går man i teorien ikke glipp av næringa, men hvordan tarmen tar det imot? Håper du forstår hva jeg mener, vanskelig å skulle skrive ned tankene sine :P
Fortsatt god tur, veldig spennende å lese! :-)

Reply
  Julianne - november 6, 2015

  Hei Trine :) Det stemmer at det ikke anbefales å følge et strengt lavFODMAP-kosthold over tid. FODMAPs er næring for tarmbakteriene våre, og studier viser at tarmfloraen endrer seg når FODMAP-inntaket reduseres. Jeg skal skrive et mer utfyllende innlegg rundt dette temaet, men poenget er at vi bør sørge for å spise så mye FODMAP-stoffer som mulig uten at det gir det for mye plager. Reintroduksjon er derfor veldig viktig når du har gjennomført eliminasjonsfasen. Det er med andre ord kjempebra at du spiser noe høyFODMAP-mat! Så lenge det fungerer godt for deg, så fortsetter du med det :)

  Når det gjelder næringsinntak kan du helt fint erstatte råvarene du kutter ut med lavFODMAP-alternativer slik at du får i deg næringsstoffene du trenger :)

  Takk skal du ha! Hjem i morgen :) Denne studieturen har vært fantastisk!!

  Hilsen Julianne

  Reply
  Trine - november 7, 2015

  Takk for raskt svar! :-) Blir spennende å lese mer om dette, kjenner det tar litt tid å forstå. Kanskje du også kan gi noen enkle tips i det kommende innlegget? Skal forsøke å inkludere flere høyfodmap-varer, selvom det ikke er veldig fristende i en ellers hektisk hverdag ;-)
  God tur hjem!

  Reply
  Julianne - november 10, 2015

  Ja, dette er et komplisert felt og det er mye vi ikke vet ennå. Heldigvis foregår det mye forskning på mage- og tarm så dette vil vi bli klokere på etterhvert. Ha en nydelig dag :) Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x