FODMAP around the world: spørsmål og svar fra lesere
Hei! Da er jeg hjemme i Oslo igjen etter en liten uke med lavFODMAP-konferanser i både Italia og Nederland. Det har vært intenst, men fantastisk lærerrikt og inspirerende. I Italia var Norge godt representert med 13 deltagere blant annet fra Lovisenberg, Ullevål, Haukeland, Rikshospitalet og meg. LavFODMAP-dietten begynner virkelig å bli stor i Norge, og blir stadig mer brukt i behandlingen av IBS-pasienter. Dette er kjempebra! I Nederland var vi kun 60 deltagere, hovedsakelig fra Nederland, men også noen fra andre nærliggende land. Dette var en mer praktisk konferanse for ernæringsfysiologer, holdt av tre forskere ved Monash University; Jane Muir, Caroline Tuck og Jaci Barrett. I tillegg var USAs FODMAP-dronninger Kate Scarlata og Patsy Catsos tilstede og ga en del praktiske råd. På denne konferansen fikk vi muligheten til å diskutere en del detaljer rundt dietten. Jeg fikk stilt mine spørsmål, men tenkte dere også skulle få muligheten. Derfor stilte jeg dere et spørsmål på min Facebook-side om det var noe dere ønsket at jeg skulle spørre forskerne om. Her gjengir jeg spørsmålene dere lurte på og svar :)
Nina: Kan man redusere ubehag ved å benytte enzymer? I blant er det ikke til å unngå å få i seg f.eks hvetemel. Hvilke enzymer kunne evt. tas sammen med mat som inneholder hvetemel for å fordøye det bedre og unngå ubehaget?
Det mest brukte enzym-tilskuddet som lindrer symptomer ved mageplager er laktase som hjelper fordøyelsen å spalte laktose/melkesukker. Dette vil bare hjelpe pasienter med nedsatt laktaseproduksjon i tarmen (laktoseintoleranse). Det finnes enzymer (fruktanaser) som spalter fruktaner (som finnes i hvetemel), men dette brukes i dag kun til forskning, blant annet for å finne fruktan-innholdet i matvarer.
Marita: Enkelte matvarer kan man spise så og så mye pr måltid. Men hva hvis et måltid består av flere slike matvarer kombinert?
Et måltid bestående av flere matvarer med et moderat innhold av FODMAPs (matvarer med mengdebegrensning) kan gi mageplager, men dette avhenger selvsagt på hvor stort måltidet ditt eller hvor mye du spiser og hva du ellers har spist i løpet av dagen. Under eliminasjonsfasen anbefales det ikke å kombinere for mange moderatFODMAP-matvarer i samme måltid, men bruk det som «krydder» til din lavFODMAP-diett.
Thyra: Har de noen tanker om påvirkning av løselige og uløselige fiber i mat? Lurer også på det samme i forhold til syrer, f.eks eplesyre? Og driver de videre forskning på spørsmålet om sammenheng mellom IBS og endometriose?
Et kosthold skal bestå av både løselig og uløselig fiber da disse har ulik funksjon i tarmen. Noen råvarer er kilder til begge deler. Under lavFODMAP-dietten, skiller de ikke mellom løselig og uløselig fiber, men hvilke fiberkilder som er lav-, moderat- og høyFODMAP. De har ikke testet eplesyre, men dette tilsettes ofte i små mengder i mat som sannsynligvis ikke vil kunne skape trøbbel. Forskere ved Monash University undersøker om lavFODMAP-dietten kan være nyttig for kvinner med endometriose. Les mer om sammenhengen mellom IBS og endometriose her.
Mette: Hvor stor betydning har tilberedningsmetoder i forhold til indholdet af FODMAPs? Er kogning fx bedre end stegning osv?
Foreløpig er det kun gjort forskning på koking av linser og påvirkning på FODMAP-innhold. FODMAP-innholdet ble målt etter 5, 10, 15 minutters mellomrom og det ble sett en reduksjon av FODMAP-innhold i linsene etter koking. FODMAP-innholdet ble derimot ikke ytterligere redusert om linsene kokte lenger. Sørg for å fjern vannet fra linsene og skyll godt før du spiser, da FODMAPs er vannløselige og vil ligge igjen i kokevannet. De vil ikke konkludere med at dette også kan gjelde andre matvarer, men ser ikke bort i fra at det kan være tilfellet og vil nok forske videre på dette. I mellomtiden oppfordrer de oss til å prøve oss fram! Når det gjelder andre tilberendningsmetoder som steking/damping så vet de ikke.
Maria: Roefiber, erythritol (sukrin), om man kan spise mer enn anbefalt mengde på matvarer i app’en som har grønt lys og ingen videre kommentar om hvilken mengde som blir høy. Havremengde på norsk havre, hvorfor siktet økologisk speltmel er lavere på FODMAP?
Roefiber er ikke testet for FODMAPs, men har en prebiotisk effekt og kan skape trøbbel for sensitive mager. Jeg tok opp dette med Dr. Jane Muir og dette er noe hun vil se på i fremtidig testing. Det jeg kan si er at mine pasienter blir bedre av å redusere matvarer med tilsatt roefiber. Erytrithol absorberes i utgangspunktet godt i tynntarmen og tolereres godt av mange. Men erytrithol kan forstyrre opptaket av fruktose og på den måten skape trøbbel. Et eksempel er: erytrithol/sukrin som søtning i en smoothie med fruktoseholdig frukt/bær kan skape trøbbel. Erytrithol som søtning i en kopp kaffe/te kan derimot gå helt fint.
Når det gjelder mendger i appen, anbefaler de at du prøver deg frem og finner ut hvor mye du tåler. Det er dette lavFODMAP-dietten handler om. De snakket derimot om å gjøre endringer i appen hvor de legger til mengder som er lav, moderat og høyFODMAP på alle matvarene de tester. Dette vil nok hjelpe mye! Ellers forteller de at valgte «cut-off-mengder» i appen er basert på klinisk skjønn og erfaringer fra klinikken. Mengdene er dermed ingen fasit, men en god veiledning. De har fremdeles ikke testet norsk havre, men dette vil bli gjort i fremtiden. Siktet økologisk spelt fra Australia har et lavt nok innhold av FODMAPs inntil 100 g og kan derfor inkluderes. FODMAP-innholdet i mel varierer veldig fra land til land derfor er det vanskelig å vurdere hvordan det norske speltmelet kommer ut. De har blant annet funnet ut at norsk hvetebrød har et langt høyere fruktan-innhold enn hvetebrød i USA og Australia.
Maria: Kom på en ting til: Hvordan man skal forholde seg til boka til Shepherd/Gibson kontra Monash app’en. Er ikke boka pålitelig ang. testede matvarer? En god del matvarer nevnt i boka finnes ikke i app’en. Hvorfor?
Dette spurte jeg ikke om, men boken ble utgitt i 2013 og mye har skjedd når det gjelder testing av matvarer de siste årene. Oppskriftene er basert på det de visste den gang og sannsynligvis også på Shepherds kliniske erfaring med pasienter. Hvilke matvarer er ikke nevnt i appen, men nevnt i boken?
Eva: Kan du spørre om de kan teste en del meltyper i mindre mengder enn 100 gram? Mange av dem er høy på 100 g, kanskje noen er lav i mindre mengder? Også lurer jeg på hvilke merker rismelk de har testet, så vi kan sammenligne innholdet i den med de norske.
Som nevnt som svar til Marias spørsmål, snakket de om å legge inn mengder som er lav, moderat og høyFODMAP på alle matvarene de tester i fremtiden. En fin regel å ha i bakhodet er: jo mindre mengder, jo lavere FODMAP-innhold :) De har testet rismelk fra Australia (minst 5 ulike merker de har der borte). Les mer om hvorfor rismelk er høyFODMAP her. Selv om rismelk nå er testet som høyFODMAP, legger de vekt på at dere som føler at dere tåler dette godt, ikke trenger å kutte det ut.
Det var det! Håper dere ble litt klokere :)

Fra venstre: Kate Scarlata, meg, Jaci Barrett, Caroline Tuck, Jane Muir og Patsy Catsos.
Nå: Farmen, armkroken til samboeren og nybakte knekkebrød. Godt å være hjemme :)
Julianne