Cookies med gulrot, mørk sjokolade og valnøtter (lavFODMAP)

Hei! Nå håper jeg helgen din har vært fin og at du er klar for en ny uke. Jeg har hatt en deilig helg og vi har gjort mye kjekt :) Fredag sovnet jeg nesten i kinosalen blant høye smell og en noe skuffende James Bond. Lørdagen startet vi med en god frokost med nybakte eltefrie speltrundstykker før vi hev oss rundt og kjørte over grensen på harryhandel. Har jeg fortalt at samboeren har tatt over rundstykke-bakingen? Han står opp, baker ut rundstykker, koker egg, lager en stor presskanne med kaffe og dekker bordet. Så står jeg opp da, noe senere og setter meg rett til bords. Herlighet, jeg er bortskjemt (og mannen fortjener å bli godt omtalt). I Sverige fikk vi gjort unna flere julegaver og fikk handlet inn mange billigere lavFODMAP-ingredienser som frø, mel og korn – jeg tok litt av. Godt jeg har en egen skjenk som jeg oppbevarer tørrvarer i :P

I går satte jeg også av litt tid til å bake litt igjen. Dette er en oppskrift inspirert av oppskriften til Simply Quinoa. KJEMPEGODE! Her kommer oppskriften :)

IMG_3067
Oppskriften gir ca. 20 cookies

Glutenfri, laktosefri, melkefri og vegan
Tid: 35 minutter
Oppskriften er inspirert av Simply Quinoa sine Carrot cake Quinoa Breakfast Cookies

 • 1 egg eller linfrø-egg
 • 1 dl peanøttsmør
 • ½ dl lønnesirup
 • 1 most banan
 • 1 ½ dl havregryn
 • 1 ½ dl quinoaflak (eller mer havregryn)
 • 1 ts bakepulver
 • 1 ts kanel
 • ½ ts vaniljepulver
 • ½ ts malt muskat
 • ½ ts salt (smak til)
 • 3 dl revet gulrot
 • ½ dl hakkede valnøtter
 • ½ dl hakket mørk sjokolade (70 %)

Sett stekovnen på 175 °C og kle et stekebrett med bakepapir. Ha egg/linfrø-egg, peanøttsmør, lønnesirup og most banan i en bakebolle og bland godt sammen. Tilsett deretter havregryn, quinoaflak, bakepulver, krydder og salt. Bruk gjerne hendene og kna godt sammen. Bland til slutt i revet gulrot, hakkede valnøtter og mørk sjokolade og kna til du har en godt kombinert deig. Form små cookies på bakepapiret på størrelse med en liten golfball. Ha litt vann i håndflaten så blir det mindre kliss. Press flat med fingrene eller en gaffel. Stekes midt i ovnen i 15-20 minutter. Avkjøles på rist og nytes til en god kopp kaffe, som mellommåltid eller rett og slett fordi du har lyst på noe godt :)

Jeg har lyst til å si, oppbevares i fryseren – fordi da holder de seg lenge. De tiner raskt! Alternativt kan du varme de raskt i mikrobølgeovnen eller noen minutter på varmluft i stekeovnen.

Vi avsluttet søndagen med nybegynnerkurs i klatring på klatreverket. Utrolig gøy! Litt støl i rumpe og lår i dag, men det er vel et godt tegn, hehe. 

Ha en nydelig dag!

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Ingrid - november 23, 2015

Hei, disse så gode ut! Dette vil jeg prøve :) Men, hvordan type peanuttsmør bruker du, og type lønnesirup? :)

Reply
  Julianne - november 23, 2015

  Hei Ingrid :) Jeg bruker litt forskjellig peanøttsmør, men denne gangen brukte jeg en variant fra helios, grov uten salt. Lønnesirupen er også fra Helios, men hvilken jeg bruker til vanlig avhenger litt av hva slags butikk jeg handler i og hva jeg får tak i :)

  Reply
Hæge - november 23, 2015

Hei,
Først av alt: tusen takk for blogg og bøker! :)

Jeg ser at du ofte bruker peanøttsmør i bakingen (cookies, barer, chiakuler). Når jeg ikke er så glad i peanøttsmaken, finnes det alternativer man kan bruke? Har googlet litt selv, og tenkte kanskje noe av dette? http://superfoodbutikken.no/kat/index.php?cPath=22_47&osCsid=8cc1ar9l3n92jase170mkgh1r7

:)

Reply
  Julianne - november 23, 2015

  Hei Hæge :) Takk for hyggelig kommentar! Ja, jeg bruker en del peanøttsmør fordi det er lett å få tak i. Du kan selvfølgelig bruke andre nøttesmør av lavFODMAP-nøtter som f.eks makadamia, pekan og paranøtter :) Jeg ser de selger i nettbutikken du viser til, så bare kjør på ;) Hilsen Julianne

  Reply
Gunn-Kristin - november 25, 2015

Hei, nå ble jeg glad :-) Har veldig sensitiv mage og det viser seg at jeg blir veldig dårlig av egg i tilegg. Syns det er veldig vanskelig å finne oppskrifer som både er lavfodmap og eggefrie. Ble veldig glad for endelig en oppskrift som er uten egg som jeg skal prøve til helgen.

Reply
  Julianne - november 27, 2015

  Hei Gunn-Kristin! Ja, det forstår jeg. Mange lavFODMAP-oppskrifter inneholder egg, og dette er noe jeg også bruker en del av. Linfrø-egg fungerer utmerket! Håper disse faller i smak, jeg nyter de rett fra fryseren :P Heheh, farlig gode når det er liiitt lenge til middag ;)

  Reply
Maja - januar 23, 2016

Hei! Kan jeg bruke noe annet enn quinoa-flak slik som bokhveteflak eller hirseflak? Slik at det ikke blir for mye havregryn mener jeg. Tusen takk for fokus på IBS og fodmap temaet. Jeg «oppdaget» fodmap-dietten for to år siden, men da var det vanskelig å finne ut hvordan man kunne eliminere og reintrodusere, og i følge legene var det «bare å teste ut selv» – kjempe motiverende ;) Så tusen takk for begge bøkene og for denne bloggen :)

Reply
  Julianne - januar 24, 2016

  Hei Maja :) Ja, det er bare å bytte ut quinoaflak med bokhvete- eller hirseflak. Det tenker jeg går helt fint! Veldig hyggelig å høre at du har nytte av bøkene og bloggen. Det burde finnes en bok på hvert legekontor slik at legene ikke anbefaler dietten uten å kunne gi videre veiledning. Det kan være uheldig i lengden.
  Håper cookiesene faller i smak :D God helg videre!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Jon - april 14, 2016

Det går fint å finne de fleste ingrediensene på nett. Personlig vil jeg anbefale å bruke mest mulig økologiske ingredienser, økologiske valnøtter finner du her f.eks: http://kostholdsbutikken.no/Matvarer/okologiske_notter/valnotter-okologise-raa-notter og quinoa her http://kostholdsbutikken.no/quinoa-okologisk-hvit-600-gram?search=quinoa

Tror det er ganske ok pris, vet ihvertfall de har superrask levering og sist betalte jeg kun 39 kr i frakt og det var ganske stor pakke. :) Ellers finner du en del i butikken, men ikke alltid så lett å finne økologisk utvalg :(

Reply
  Julianne - april 15, 2016

  Takk for tips, Jon :) Tommel opp for mer økologisk!

  Reply
Jon - april 14, 2016

Ellers, når det kommer til å velge økologisk anbefaler jeg alle å se denne video-snutten. De har fulgt en svensk familie og målt hvor mye de får i seg av sprøytemidler i forhold fra «normal» kost, til en kost som kun inneholder økologiske ingredienser.. :) En tankevekker

Reply
Annette Hveem Narum - mai 28, 2016

Hei,

Har lyst til å prøve å bake disse, men jeg kan ikke spise banan, har du noe tips til hva jeg kan bytte banan med?

Hilsen Annette

Reply
  Julianne - mai 29, 2016

  Hei du :) Prøv å tilsett et ekstra egg eller «chiaegg» og smak til med søtning om du ikke kan bruke banan :) Håper de smaker! Hilsen Julianne

  Reply
Sissel Andersson - august 10, 2016

Hei .jeg tåler ikke banan. Er det andre ting en kan erstatte i stede

Reply
  Julianne - august 10, 2016

  Hei Sissel! Kanskje du kan erstatte bananen med et ekstra egg og evt. litt mer søtning? :)

  Reply
Marita - desember 17, 2016

Hei!

Kan man bytte ut lønnesirup med lys sirup i denne oppskriften?

Reply
  Julianne - desember 18, 2016

  Det kan du :)

  Reply
Karoline - februar 19, 2017

Kan man bytte ut quinoaflak med quinoafrø? Må man da kverne dem først eller blir det helt feil uansett? Har du tips til hva jeg ellers kan erstatte quinoaflak med? Har ingen andre typer kornflak for hånden…

Reply
  Julianne - februar 20, 2017

  Nei, quinoafrø må være kokt for at du kan bruke dem, så det vet jeg ikke hvordan vil gå. Du kan erstatte mengden quinoaflak med havregryn :)

  Reply
Vanja - april 7, 2020

Hei! Kan man bruke vaniljesukker istedet for vaniljepulver?

Reply
  Julianne - april 8, 2020

  Hei Vanja! Ingen problem å bytte ut vaniljepulver med litt vaniljesukker :-)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x