Spagetti carbonara (lav FODMAP)

Spagetti carbonara må være den enkleste og beste pastaretten jeg vet om. Altså: Fløte, pasta, bacon! Kan det bli bedre? Server den med litt ekstra lavFODMAP-grønnsaker eller en salat og du får et nydelig og næringsrikt måltid. Når det gjelder valg av lavFODMAP-pasta, er jeg stor tilhenger av den økologiske fullkornsris-pastaen til semper som du kan kjøpe i de fleste velassorterte matvarebutikker. Som en god nummer to har vi også den glutenfrie varianten fra Barilla som er noe mer tilgjengelig i alle butikker :)

 

IMG_9635


Spagetti carbonara

Gir 2–3 porsjoner
Tid: 30 min
Oppskriften er: glutenfri og laktosefri, kan lages melkefri 

 • 150–200 g tørr glutenfri spagetti eller annen pasta
 • 100 g bacon
 • 2 eggeplommer
 • ½ dl pastavann
 • 1 dl laktosefri matfløte (melkefri: erstatt med pastavann)
 • 2 ss parmesan (melkefri: kutt ut denne)
 • 2–3 vårløk (grønn del)
 • salt og pepper

Kok pasta etter anvisningen på pakken. Skjær bacon i mindre biter og stek i en tørr stekepanne. Sett til side. Skill eggeplommer fra hviten og bland eggeplommene sammen med fløte og parmesan i en skål. Når pastaen er al dente (litt tyggemotstand), heller du av det meste av pastavannet (la det være igjen omtrent 1/2 dl). Sett kjelen tilbake på svak varme. Bland i stekt bacon og vårløk. Trekk kjelen av platen før du heller over sausen. Det er viktig at kjelen ikke er for varm, da kan sausen korne seg. Bland godt og varm forsiktig opp pastaen. Smak til med salt og pepper og server.

Håper det smaker!

Julianne :) 

Click Here to Leave a Comment Below

Uke 4: lavFODMAP-ukemeny – GODT FOR MAGEN - januar 24, 2016

[…] Fredag: Spaghetti carbonara […]

Reply
Wenche - februar 14, 2016

Hei,
Jeg kjøpte boka Godt for magen forrige uke. Har allerede laget flere av rettene. Jeg skal nå begynne med Denne dietten pga lengre tids mageplager. Ble diagnostisert med Cøliaki for 10 år siden, men har slitt med å bli helt bra selv om jeg er mye bedre uten gluten og melkeprodukter.
Har noen spørsmål. 1)I en del av oppskriftene dine er det melkeprodukter og du skriver at disse kan kuttes ut. Min erfaring er at en rett blir vesentlig endret ved bare å kutte ut. Som her blir det vesentlig tammere smak med bare pastavann i stedet for fløte.
Jeg har brukt risfløte og kokosmelk en del for å få kremete melkesmak. Er dette OK med tanke på FODMAPs?
2) Jeg er ikke helt sikker på hva jeg reagerer på i tillegg til gluten, men appelsin/clementin, melk og gjær ser ut til å være problematisk. Men jeg kan ta feil, så lurer på om jeg skal droppe disse til jeg kommer til at jeg skal reintrudusere matvarer eller ta de tilbake nå med en gang og så fjerne de hvis det ikke funker?
3) Ser det er med oppskrift på kålstuing. Er ikke kål generelt noe som produserer mye gass?

Reply
  Julianne - februar 18, 2016

  Hei Wenche :) Så kjekt at du har kjøpt boken! Jeg håper du får god nytte av den :)

  1. Ja, i noen oppskrifter som kan lages melkefri, kan man enkelt og greit droppe meieriproduktet. Å bruke pastavann istedet for fløte i pasta carbonara smaker ypperlig! En original carbonara skal faktisk ikke lages med fløte i det hele tatt. Smak til med krydder! Kokosmelk er lavFODMAP, mens risfløte kommer nok under samme kategori som rismelk som er høyFODMAP. Men føler du at magen din tåler den, så fortsetter du med en skvett risfløte i maten.

  2. Dette er opp til deg, men om du ønsker å finne ut om dine mistanker faktisk stemmer, kan det være greit å unngå disse matvarene i eliminasjonsfasen (4-6 uker) for deretter å teste matvarene under reintroduksjonsfasen.

  3. Jo, store mengder kål produserer mye gass, men er lavFODMAP inntil 96 gram per servering og kålstuing kan derfor nytes i moderate mengder.

  Lykke til videre!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
  Wenche - februar 19, 2016

  Tusen takk for svar. Jeg har faktisk ikke registrert at rismelk var høyFODMAP. Det er ikke så lett å holde rede på alt. Jeg tenkte rismelk var OK siden rismel og ris er OK. Ser også at mandler er høyFODMAP, mens mandelmelk er lav?! Jeg skjønner det ikke helt må jeg innrømme. Får studere dette litt nærmere.
  Så med unntak av rismelk har jeg nå kjørt lavFODMAP en uke. Jeg ser at det er ganske utfordrende når så og si alt må lages fra bunnen av. Spesielt når jeg skal ha helt glutenfritt og melkefritt i tillegg. Men jeg skal klare det og så får jeg håpe på å utvide repertoaret etter de første ukene er unnagjort.

  Reply
  Julianne - februar 19, 2016

  Vi skjønner det ikke helt vi heller, selv forskerne ved Monash University ble overrasket over dette. Men de har kommet fram til at dette har med produksjonsmetoden å gjøre. Les mer om det her: http://fodmapmonash.blogspot.no/2015/08/questions-about-rice-milk.html#uds-search-results

  Stå på Wenche, det blir enklere etterhvert :)

  God helg til deg!

  Hilsen Julianne

  Reply
Tamara - mars 7, 2016

Hei Julianne,
takk for kjempefin og oversiktig blogg med gode forklaringer! Jeg lurer på og mono- og disakkarider, og mono- og diglyserider er 2 forskjellige ting? (så bare at Barilla glutenfrie pasta inneholder sistnevnte)

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  Hei Tamara! Takk for hyggelig kommentar :)

  Ja, mono- og disakkarider er bestandeler i karbohydrater, mens mono- og diglyserider er bestandeler av fett. FODMAPs er karbohydrater, derfor trenger du ikke bekymre deg for at glyserider (fett) skal skape trøbbel. Barilla glutenfri pasta er lavFODMAP :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Tamara - mars 10, 2016

takk for svar. Igjen, veldig fint å få gode og forståelige forklaringer :)

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  Bare hyggelig :)

  Reply
Andreas P - desember 16, 2019

Detta var rett og slett ein smak laus oppskrift!!

Reply
  Julianne - desember 19, 2019

  Hei! Så dumt du ikke likte den. Husk å smake til med salt og krydder når du lager mat, så blir smaken som regel bra :D Hilsen Julianne

  Reply
Uke 15: lavFODMAP-ukemeny - GODT FOR MAGEN - april 5, 2020

[…] Spagetti carbonaraLørdag: Surdeigspizza med søtpotet, oliven og soltørkede […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x