Nytt år!

Hei dere!
Håper januar har startet godt. Det var veldig deilig å starte med helg, synes jeg. Nesten litt tungt å vite at ferien er over, det har vært så godt å koble helt av. Jeg har vært hjemme i Oslo siden onsdag, etter nesten to uker på Sunnmøre hos svigers og i Molde hos mor og far. Det har vært rolige dager med god mat, mye sofa med innslag av noen gode treningsøkter. Magen har oppført seg utmerket på juleferie og jeg tror jeg bare hadde én dag hvor magen gjorde opprør. Da hadde jeg spist grove kjøperundstykker til frokost og lunsj, kjøttkaker med store mengder kålstuing til middag med en nydelig, men laktoseholdig karamellpudding til dessert. Men heldigvis gikk det over dagen etter. Husmannskost med en bekymringsfri hverdag er tydeligvis tingen for meg. Hvordan var din mage i julen? :-) 

FullSizeRender (1)

Molde, Årø <3

Nå er det tour de ski på tv, mens prøver å skaffe meg en oversikt over arbeidet jeg har å ta igjen fra før/under/etter julen. Jeg har fått en del mail av lesere som jeg skal svare på i løpet av uken. Beklager at det tar litt tid, men har man ferie så er det viktig å ha ferie ;-) For å gi litt matinspirasjon vil jeg dele dagens lunsj med dere! Havregrøt toppet med kanel, banan, litt lønnesirup og en bit hakket mørk sjokolade (70 %) – en nyyydelig kombinasjon! 

 

Fil_000


Ha en nydelig søndag! 

Oi. Jeg kom akkurat på en ting. I morgen lanseres min nye bok…!

Har du bladd i den ennå?

Det kan du gjøre:

HER :-D

Julianne :-)

Click Here to Leave a Comment Below

Gerd irene Velle - januar 3, 2016

Min mage har vært vanskelig nå for tida?

Reply
  Julianne - januar 5, 2016

  Æsj. Da håper jeg den tar seg sammen nå i januar, Gerd Irene :)

  Reply
Ida Gremmetsen - januar 3, 2016

Hei! Kjempeflott bok! Skulle ønske det fantes en vegetarisk/vegansk utgave her i norge. Jeg gjør så godt jeg kan, og det fungerer bra, men det blir lite matinspirasjon, da det kreativiteten får seg en demper når man må kutte ut så mye. Jeg ser du har masse vegetariske frokoster og litt sånn, så det er veldig bra og de kommer jeg garantert til å benytte meg av, det er på middagsfronten jeg sliter ^^ (Også hadde jeg planer om å bli veganer etter nyttår, som nå er lagt på is intill videre pga IBS, fordi det blir fort komplisert og enda mer å kutte ut, og det er litt surt at det ikke ble helt som jeg tenkte)

Reply
Tone - januar 3, 2016

Hei, jeg har klart meg gjennom julen , takket være stå opp til samme tid og trene hvær dag. Trening fant jeg ut var enda viktigere i julen siden det blir mere søtt en vanlig , ja og andre ting. ??

Reply
  Julianne - januar 5, 2016

  Hei Tone! Supert at du har hatt det fint i julen. Gode rutiner og regelmessighet gjør godt for magen. Jeg er helt enig i at trening har vært viktig i julen, både for magen og for generell velvære :D

  Reply
Tone - januar 3, 2016

Hei, kål er lav fodmap men kål gasser. Etter at jeg kokte opp kål , lot det koke 2-3 min så slå av vannet og ta nytt vann tåler vi både fårikål kål og kålstuing. Rosenkål gjør jeg samme med og da tåler vi det ??

Reply
  Julianne - januar 5, 2016

  Takk for supert tips, Tone. Jeg kan tenke meg at metoden du bruker reduserer FODMAP-innholdet noe, på lik linje som det gjør med linser og bønner :)

  Reply
  lara - oktober 1, 2019

  Så du koker opp kålen litt før du legger den i gryta med fårkjøttet?

  Reply
Sandra - januar 3, 2016

Hei! Vet ikke om det er lurest å skrive her eller sende mail. Men jeg prøver her :)
Skal starte på fodmap-diett fra i morgen av, og lurer på to ting…
Jeg er veldig glad i havregrøten min om morgenen. Og synes det er godt med noe brød innimellom. Jeg så på din liste at hatting sine havrestykker er lav fodmap. Men er det for mye med havregrøt (1,5 dl havregryn) om morgenen, og så kanskje et havrestykke senere på dagen? Sikkert individuelt også, men vil bare høre hva du tenker?
Også lurer jeg på om denne er lav fodmap:
Questbar chokolate brownie.
Ingredienser: Proteinblanding (myse- og melkeproteinisolat), isomalto-oligosakkarider (tapioka), mandler, kakao, vann, naturlig aroma, havsalt, søtstoff (sukralose).

Setter veldig pris på svar. Og takk for en god og oversiktlig blogg. Denne blir til stor hjelp gjennom test i 6 uker. Og også videre om denne dietten hjelper meg :)
Mvh. Sandra

Reply
  Julianne - januar 5, 2016

  Hei Sandra! Dette er noe du må prøve deg frem på, men jeg tenker at et havrerundstykke fra hatting vil gå bra om du spiser det senere på dagen. For å redusere antall FODMAPs i havregrøten, kan du redusere mengden havregryn til 1 dl og evt. spe på med bokhveteflak, hirseflak eller quinoaflak. Da får du mindre FODMAPs i grøten din :)

  Questbar bør unngås under eliminasjonsfasen av dietten på grunn av høyt innhold av isomalto-oligosakkarider.

  Lykke til på diett, Sandra! God bedring :)

  Reply
  Sandra - januar 5, 2016

  Okei, tusen takk for tips! Skal prøves :)
  Setter pris på at du svarer.
  Takk!

  Reply
  Julianne - januar 6, 2016

  :)

  Reply
gunn - januar 6, 2016

Magen/tarmen min har vore forferdelig. Har vel kansje hatt 1-2 dagar der den var slik den skal vere, elles har det vore mye forstoppelse/veldig treig og luft i magen. Har no fått beskjed der jeg får behandling om å heller å fokusere og få hjelp til å bli kvitt signalene hode sender nedover og heller legge vekk fokuset på mat og kosthold ei stund, så håper jeg er mye betre i slutten av 2016

Reply
  Julianne - januar 7, 2016

  Hei Gunn! Leit å høre at magen din krangler. Jeg håper du får god nytte av behandlingen du skal i gang med. Jeg har stor tro på samtaleterapi/psykoterapi for å redusere mage- og tarmplager. Om du ikke allerede har lest denne, så står det litt om effekten det kan ha for IBS-pasienter: https://www.yahoo.com/health/ibs-psychotherapy-213050192.html God bedring!

  Hilsen Julianne

  Reply
Elisabeth - januar 6, 2016

Hei!
Jeg har vært til gastro og ikke fått noe utslag på verken gluten eller laktose, men er konstant oppblåst og mye vondt på sidene av magen. Tenker det er irritabel tarm(dette nevnte legen også), og har derfor tenkt å starte på en lav FODMAP diett nå snart. Men det jeg lurer på er hvor lenge bør jeg holde meg unna alt og så begynne å introdusere ting? Og i den første fasen, kan jeg da spise for eksempel harde oster og drikke laktosefri melk osv? Er det «bare» at jeg må leve etter Monash Uni sin app, eller må jeg kutte ut mer? Og noen matvarer jeg lurer på som jeg har lest kan gå er disse:
– Havremelk
– Speltmelet som fås i Norge
– Nonstop
– Dronningsjokolade (går det an i prinsippet med hva som helst av sjokolade så lenge det er over 70%?)
Stemmer dette, kan man spise dette?
Og vi bruker veldig mye kokosmelk med kylling, men bruker da krydder som tandoori, garam masala og curry. Men alle disse inneholder enten løk eller hvitløk, eller begge. Er dette krise, eller bør så små mengder kunne gå?
Tusen takk for all hjelp!
Hilsen en som gruer seg litt til å begynne på denne dietten.

Reply
  Julianne - januar 7, 2016

  Hei Elisabeth! Leit å høre at du sliter med magen din. Først og fremst vil jeg anbefale deg å lese min nye bok om lavFODMAP-dietten, for å få bedre forståelse for irritabel tarm, FODMAPs og hvordan gjennomføre lavFODMAP-dietten. LavFODMAP-dietten er en eliminasjon- og reintroduksjonsdiett du går gjennom for å finne ut om det er noen matvarer som skaper mer trøbbel hos deg eller ikke. Det er ikke en diett du skal gå på for alltid.

  Det er mye vi ikke vet om FODMAP-innholdet i norske matvarer, men vi forholder oss til Monash University sine matvarelister under den strenge fasen og går inn for å teste norske matvarer under reintrodusering. Det er sant at mange tåler speltmel her til lands, men dette kan være fordi spelt har et lavere FODMAP-innhold enn hvete, rug og bygg. Surdeigsbrød av spelt har et enda lavere innhold av FODMAPs enn vanlig brød bakt med spelt.

  Non stop og dronningsjokolade inneholder lite melk/laktose og tolereres godt av mange – i moderate mengder vel og merke :)

  Krydderblandinger med løk og hvitløk bør unngås. Dette er mer konsentrerte saker enn ferske grønnsaker. Garam masala er heldigvis en krydderblanding uten løk og hvitløk.

  Lykke til på dietten, dette vil gå veldig bra :)

  Hilsen Julianne

  Reply
  Sandra - januar 7, 2016

  Non stop.. Gjelder dette bare den mørke varianten? Eller også den lyse?
  Kan dette spises under den strenge fasen? Allerede cravings etter sjokolade..5 dager på diett.. :/ Hehe. Eller andre tips?
  Og er speltlompe ok?

  Mvh. Sandra

  Reply
  Julianne - januar 7, 2016

  Det er den originale non-stopen det er snakk om. Den lyse er laget av melkesjokolade og bør nytes i mindre mengder :) Mørk sjokolade (over 70 %) er det beste valget i hverdagen, men du kan også nyte noen biter melkesjokolade under dietten ;) Jeg drikker mye kakao av laktosefri melk og kakaopulver for tiden. Det demper søt- og sjokoladesuget på kveldstid ;) Spelt har mindre FODMAPs enn hvete-, rug og bygg og mange tåler det godt i moderate mengder. Jeg vil likevel anbefale deg å unngå spelt under eliminasjonsfasen av dietten og heller teste om spelt tåles godt under reintroduksjonsfasen :) Lykke til videre!

  Hilsen Julianne

  Reply
  Sandra - januar 8, 2016

  Ah, da ble det kakao foran peisen i kveld. Det hjalp! :)
  Tusen takk for tipset. Og takk for gode og utfyllende svar. Det er en litt vanskelig diett i starten, så det er godt å ha mulighet til å spørre om ting her. Takk!
  Mvh. Sandra

  Reply
  Julianne - januar 8, 2016

  Kakao er undervurdert hverdagskos, mener jeg ;) Bra det hjalp! Det er bare å spørre! Jeg tror også du vil finne mange svar på det du kunne lure på ved å lese kommentarfeltene her på bloggen :) God helg til deg! Julianne

  Reply
Kristian - januar 6, 2016

Hei!
Fin blogg du har :) Jeg lurer på om man kan drikke noen form for appelsinjuice, og om soyasaus er ok å spise? Hvordan er det med buljong? Vi bruker spesielt kyllingbuljong fra Maggi.
Har også lest at tomatpuré er dårlig, men nå virker det som det går under lav FODMAP, hvilke av de er korrekt?

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x