Saftige havremuffins (lavFODMAP)
Hei dere! Nå håper jeg den første arbeidsuken av 2016 har behandlet deg bra! Jeg har hatt en relativt rolig start på året, sett bort i fra at min nye bok endelig er ute i butikkene – tusen takk for alle gode tilbakemeldinger så langt! Selve boklanseringen er den 20. januar på Gyldendal i Oslo og alle mine lesere er hjertelig velkommen til en kjekk kveld med foredrag, smaksprøver og boksalg :-) Meld deg på eventet her!
Jeg vet at noen av dere har pangstartet det nye året med et mål om å finne ut av mageplagene en gang for alle. LavFODMAP-dietten krever en del planlegging – spesielt om du er i gang med eliminasjonsfasen av dietten. I dag deler jeg oppskriten på noen nydelige havremuffins som egner seg spesielt bra som et sunt og mettende mellommåltid. Jeg lager gjerne dobbel porsjon av disse, fryser de ned og tar opp ved behov. De tiner raskt! Fine å ha i håndvæsken når du er på farten eller i matboksen på jobb.
Havremuffins
Oppskriften er: lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og kan gjøres melkefri. Om du ikke tåler egg kan du prøve å egg med chia- eller linfrøegg.
Tid: 40 minutter
Dette trenger du til ca. 10 muffins
- 2 egg
- 1 ½ dl laktosefri melk eller mandelmelk
- 2 dl havregryn eller quinoa-flak
- 2 ss chiafrø eller linfrø
- 2 ss lønnesirup
- ½ ts bakepulver
- 1 ts kanel
- ½ ts vaniljepulver
- ½ ts salt
Forslag til fyll:
- frisk lavFODMAP-frukt eller bær (som på bildet)
- mørk sjokolade (70 % kakao)
- tørkede tranebær eller kokosmasse
- lavFODMAP-nøtter eller frø
Min favoritt er en kombinasjon av hakkede pekannøtter, mørk sjokolade og tørkede tranebær! MMmm
Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 °C. Bland ingrediensene sammen i en bakebolle og tilsett ønsket fyll. La røren svelle i 10 minutter. Gjør klar muffinsformene, gjerne i et muffinsbrett for ekstra støtte. Fordel røren i muffinsformene. Stek midt i ovnen i cirka 20 minutter til de er gyllen i fargen.
Merk deg: Havregryn er lavFODMAP i mengder tilsvarende 23 gram per porsjon. 1-2 muffins vil derfor være innafor per måltid. Alternativt kan du erstatte en del havregryn i oppskriften med quinoaflak eller bytte det helt ut. Det fungerer utmerket!
Julianne :)