Saftige havremuffins (lavFODMAP)

Hei dere! Nå håper jeg den første arbeidsuken av 2016 har behandlet deg bra! Jeg har hatt en relativt rolig start på året, sett bort i fra at min nye bok endelig er ute i butikkene – tusen takk for alle gode tilbakemeldinger så langt! Selve boklanseringen er den 20. januar på Gyldendal i Oslo og alle mine lesere er hjertelig velkommen til en kjekk kveld med foredrag, smaksprøver og boksalg :-) Meld deg på eventet her!

Jeg vet at noen av dere har pangstartet det nye året med et mål om å finne ut av mageplagene en gang for alle. LavFODMAP-dietten krever en del planlegging – spesielt om du er i gang med eliminasjonsfasen av dietten. I dag deler jeg oppskriten på noen nydelige havremuffins som egner seg spesielt bra som et sunt og mettende mellommåltid. Jeg lager gjerne dobbel porsjon av disse, fryser de ned og tar opp ved behov. De tiner raskt! Fine å ha i håndvæsken når du er på farten eller i matboksen på jobb. 

IMG_7207

Havremuffins med banan/kanel og jordbær! (bildet er fra i sommer, når bæra var på sitt beste)

 

Havremuffins 
Oppskriften er: lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og kan gjøres melkefri. Om du ikke tåler egg kan du prøve å egg med chia- eller linfrøegg
Tid: 40 minutter 

Dette trenger du til ca. 10 muffins

 • 2 egg
 • 1 ½ dl laktosefri melk eller mandelmelk
 • 2 dl havregryn eller quinoa-flak
 • 2 ss chiafrø eller linfrø
 • 2 ss lønnesirup
 • ½ ts bakepulver
 • 1 ts kanel
 • ½ ts vaniljepulver
 • ½ ts salt

Forslag til fyll: 

 • frisk lavFODMAP-frukt eller bær (som på bildet) 
 • mørk sjokolade (70 % kakao)
 • tørkede tranebær eller kokosmasse
 • lavFODMAP-nøtter eller frø

Min favoritt er en kombinasjon av hakkede pekannøtter, mørk sjokolade og tørkede tranebær! MMmm 

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 °C. Bland ingrediensene sammen i en bakebolle og tilsett ønsket fyll. La røren svelle i 10 minutter. Gjør klar muffinsformene, gjerne i et muffinsbrett for ekstra støtte. Fordel røren i muffinsformene. Stek midt i ovnen i cirka 20 minutter til de er gyllen i fargen.

Merk deg: Havregryn er lavFODMAP i mengder tilsvarende 23 gram per porsjon. 1-2 muffins vil derfor være innafor per måltid. Alternativt kan du erstatte en del havregryn i oppskriften med quinoaflak eller bytte det helt ut. Det fungerer utmerket! 

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Silje - januar 10, 2016

Kan man bruke havremelk istedet for mandelmelk? :)

Reply
  Julianne - januar 11, 2016

  Hei du :) Du kan erstatte mandelmelk med havremelk – ikke noe problem! Havremelk er målt som høyFODMAP av Monash-teamet, om du følger eliminasjonsfasen av dietten. Om du føler havremelk går bra, så kan du helt klart bruke det. Håper det smaker :) Hilsen Julianne

  Reply
- januar 10, 2016

Hei! Jeg har fått beskjed av legen om å prøve ut fodmap. Har litt problemer med å sette meg inn i alt, men prøver å forstå det meste selv. Det jeg lurer på er om lavkarbo-knekkebrødet fra det glutenfrie bakeri er innafor? Har ikke ingredienslisten foran meg, men fant en gammel på nettet. Tror det er ca det samme: Valnøtter, sesamfrø, gresskarkjernemel, linfrø, solsikkefrø, soyabønner, fiberhusk, bakepulver, salt, tamarikrydder

Ellers lurer jeg på om redbull/burn går greit på trøtte dager hvor kaffe ikke er tilgjengelig?

Utrolig glad for at jeg fant denne nettsiden forresten! Håper på en lykkelig mage og lysere sinn fremover :)

Reply
  Julianne - januar 11, 2016

  Hei du :) Lavkarbo-knekkebrødet du snakker om er fra Brisk, kan det stemme? Det inneholder noe soyabønner som er høyFODMAP. Det beste er å lage knekkebrødene dine selv, uten FODMAPs, men om du ikke har tilgang på annet knekkebrød, er knekkebrødet du nevner det helt greit å bruke en gang i blant.

  Redbull/burn er jeg ikke sikker på, men de inneholder ofte store mengder sukker og koffein som i seg selv kan trigge mageplager. Prøv deg litt frem på mengdene, og vurder hvordan magen din tåler dette.

  Ta kontakt om du er i Oslo og ønsker kostveiledning, så hjelper jeg deg gjerne i gang med lavFODMAP-dietten :) Lykke til!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Sandra - januar 11, 2016

Havremuffins skal absolutt prøves. Ser nydelig ut! Takk.

Jeg prøver meg på denne… Er denne lav foodmap?
Stusser litt på soya der, men må bare spørre så er jeg sikker. Vet det beste er å lage selv, men må bare sjekke om det er noen alternativer for dager hvor planleggingen ikke er 100%..

Semper Flapjack. Full av glutenfri ren havre, gresskarkjerner og tranebær blir den det perfekte mellommåltidet.
Lett å ta med – metter utrolig godt.

Ingredienser:
Glutenfrie havregryn 42%, vegetabilsk margarin(veg olje, vann, emulgeringsmiddel(E471,E322 soya)), fargestoff(E160b, E100), aroma), invertsukkersirup, tørkede søte tranebær 12%(sukker, tranebær), sukker, gresskarkjerner(4%), aroma. Kan inneholde spor av nøtter.

Mvh. Sandra

Reply
  Julianne - januar 11, 2016

  Hei! Ja, semper Flapjack er absolutt et alternativ når du er på farten og trenger rask energi. Den er litt stor og inneholder mye havre, så jeg ville ha delt den i to og spist en halv en om gangen, slik at du har den i to mellommåltider. Prøv deg eventuelt litt fram :) Hilsen Julianne

  Reply
  Sandra - januar 13, 2016

  ah, perfekt. Takk for svar! :-)
  Akkurat meldt meg på boklanseringen. Blir spennende. Gleder meg!

  Reply
  Julianne - januar 13, 2016

  Så kjekt, Sandra! Da ses vi :D Jeg gleder meg også!

  Reply
Iselin - januar 12, 2016

Med frosne bringebær og en halv liten rute med hvit sjokolade på toppen var dette veldig godt ;)

Reply
  Julianne - januar 12, 2016

  N a m :D Det høres himmelsk ut!

  Reply
Tone Helen - januar 18, 2016

Hei! Oppdaget nettopp bloggen din, og her er mye god informasjon og gode oppskrifter! Gleder meg til å teste ut :-) blir litt forvirret da jeg har en liste med matvarer fra balderklinikken, der det står feks at mandelmelk og rismelk er høyFODMAP, mens de sier havremelk og havrefløte er lavFODMAP… Føler det er motsatt ift det du bruker i oppskriftene dine og i svar du har gitt på spørsmål. Er det du følger nytt og oppdatert, og det jeg bør følge?

Reply
  Julianne - januar 18, 2016

  Hei du :) Jeg følger Monash University low FODMAP-diet app, og mine lister er oppdaterte. Det skjer endringer noen ganger i året, så om du har en gammel liste så kan det hende at denne er utdatert :) Last ned Monash sin app også! Så er du helt sikker. http://lyngstadernaering.no/2013/10/08/low-fodmap-diet-app-2/

  Reply
Tone Helen - januar 18, 2016

Takk for svar :-) ja, skal skaffe meg den appen. Kan jeg bare spørre om du vet hva alternativ fløte som er best ift lavFODMAP? Visst ikke havrefløte er bra? Tenker spesielt på den som kan vispes. Jeg tåler dårlig melkeprotein, så må ha alternativ til laktosefri kremfløte.

Reply
  Julianne - januar 19, 2016

  Appen må du skaffe deg! Om havrefløten går bra for deg, så fortsetter du med den. Alternativt kan du piske den harde delen av kokosmelk (sett hele boksen i fryseren) til kokoskrem! Veldig godt og verdt å prøve :)

  Reply
Marianne - januar 28, 2016

Hei
Jeg lurte på 2 ting

Har du planlagt noe foredrag framover?

Det står i den nye boken at man bør variere frokost lunsj og kveldsmåltid og gjerne kun ha et måltid med bakst. For meg som er lite glad i grøt lurte jeg på om det er noen av bakst oppskriftene dine som er fine å kombinere på en dag uten at det blir for høy fodmap?

Reply
  Julianne - januar 29, 2016

  Hei du!

  Jeg har ikke planlagt så mange foredrag fremover, men jeg gir en lyd så snart planene er klare. Det blir helt klart flere foredrag fremover!

  Grunnen til at det kan være lurt å variere måltidene i løpet av dagen, er fordi det gir en enkel huskeregel i planleggingen. Du trenger ikke spise grøt ;)

  F.eks
  Frokost: lavFODMAP-knekkebrød/brød med pålegg
  Lunsj: lavFODMAP-middagsrester, eller en salat med egg/kylling, eller magevennlige lapper/bokhvetepannekaker med pålegg
  Middag: lavFODMAP-middag
  Kvelds: Laktosefri yoghurt med nøtter, frø og lavFODMAP-frukt

  Svarte jeg egentlig på spørsmålet ditt nå? :P

  Hilsen Julianne

  Reply
S - februar 24, 2016

Kan en erstatte havregryn med bokhveteflak?

Reply
  Julianne - februar 24, 2016

  Ja! Du kan i alle fall bytte ut noe av havregrynene med bokhveteflak. Jeg har ofte brukt quinoaflak i disse, og det gir en veldig god smak og konsistens :-)

  Reply
Hedda - april 17, 2016

Hva er det i de muffinsene på bildet som ikke har bringebær. Banan?

Reply
  Julianne - april 17, 2016

  Banan :) De andre har friske jordbær i seg!

  Reply
Heide - juni 9, 2016

Har akkurat fått diagnosen ibs og tenkte begynne med lav fodmap så blev glad når jeg fant din blogg :-) men undrer på dette med brød noe jeg spiser 3 ganger om dagen er det ok og bake med gluten fri mel mix ?

Reply
  Julianne - juni 14, 2016

  Hei Heide! Så hyggelig å høre :) Om du spiser brød tre ganger om dagen, kan dette være en av grunnene til at magen din ikke spiller på lag. Jeg anbefaler å bytte ut ett eller to brødmåltider med annen mat for å få inn mer variasjon og mindre FODMAPs i løpet av dagen, men om du skal spise brød, kan du bake med glutenfri lys melmiks for å lage brød. Last ned listen over FODMAPs i matvarer, der vil du finne en oversikt over lavFODMAP-hurtigløsninger/halvfabrikata som egner seg på lavFODMAP-diett. Se også under oppskrifter her på bloggen og «noe å ha pålegg på» hvor du vil finne mine magevennlig alternativer til brød :) Lykke til videre! Hilsen Julianne

  Reply
Inger Henningsson - august 17, 2016

Hei,
Et spørsmål, jeg følget oppskriften og stekte de i 20 minutter. De var råe inni og satt fast i formene. Gjorde jeg noen feil eller skulle de vart stekt litt lenger?
Inger

Reply
  Julianne - august 17, 2016

  Hei Inger! Så leit å høre at muffinsene ikke ble vellykket. Det kan hende du skulle ha stekt de litt lenger. Det er litt forskjell på stekovner! Stikk en strikkepinne i neste gang for å sjekke om de er ferdige (på lik linje med en kake). Er det deig på pinnen, steker du dem litt til – helt til du kan stikke pinnen nedi uten at det fester seg deig på. Da er de ferdige :)

  Reply
Monica Flatås - mai 12, 2017

Hei. Er det nyttig å bytte ut vanlig havregryn med glutenfrie? Og kan man spise mye cottage cheese? Så et annet sted at det var anbefalt maks 2ss…
Takk for hjelp ?

Reply
  Julianne - mai 15, 2017

  Hei Monica :) Nei, FODMAP-innholdet er likt i glutenfrie og vanlige havregryn, så om du ikke har problemer med gluten vil det ikke ha noe å si :) Husk at ingrediensene i denne oppskriften er til flere muffins, noe som gjør at mengden havre, cottage cheese osv er fordelt på flere porsjoner :)

  Reply
Oda - mai 16, 2017

Store eller små muffinsformer? :)

Reply
  Julianne - mai 18, 2017

  Hei Oda :) Helt vanlige muffinsformer som du kjøper på butikken – ikke store :)

  Reply
Anna - november 10, 2018

Heisann! Har egentlig ikke behov for å gå på lav fodmap, men lagde desse for å ha noe kjapt og enkelt å «innhalere» som frokost ?
Problemet mitt var at de ble helt flate til tross for å ha svellet i 10min. Noen tips for å få dem luftig?

Reply
  Julianne - november 13, 2018

  Hei :) Så bra muffinsene falt i smak! Siden disse ikke inneholder gluten eller hvete, blir de ikke så høye og luftige. Saftige blir de derimot :D

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x