Sjokolade-cookies med non stop (lavFODMAP)

Når det er helg, er det kjekt å lage til noe ekstra godt. Jeg er ikke spesielt god på søte ting, og når jeg lager det så blir det gjerne i en sunnere drakt. Men disse små, søte munnfullene har jeg hatt mye glede av å lage den siste tiden og smaker jo bare himmelsk sammen med en god kopp kaffe – eller et glass med iskald laktosefri melk.

Disse er en videreutvikling av Nigellas trippel-sjokolade-bokhvete-cookies som jeg postet oppskrift på i forrige uke. I denne varianten bruker jeg non stop istedet for sjokoladechips, og speltmel istedet for bokhvetemel, noe som vil gå bra under eliminasjonsfasen om du holder deg til to-tre cookies per måltid. Dette er innafor fordi mengden speltmel er lite per cookie. Har du problemer med spelt og gluten derimot, holder du deg til bokhvetemel som er naturlig glutenfritt.

 

IMG_3241

 

Dette trenger du til 24 cookies
lavFODMAP, glutenfri, naturlig lav på laktose. For melkefri, velg melkefritt margarin og melkefri sjokolade/non stop. 

 • 125 g mørk sjokolade (70 %) 
 • 125 g bokhvetemel eller siktet speltmel
 • 25 g kakaopulver
 • 1/2 ts bakepulver
 • 1/2 ts fint salt
 • 1/2 ts vaniljepulver
 • 60 g mykt smør
 • 125 g brunt sukker
 • 2 egg
 • 125 g non stop original

Slik gjør du: Sett stekovnen på 180 grader og ta fram et stekebrett som du kler med et bakepapir. Ta fram en liten kjele og grovhakk 125 g mørk sjokolade. Denne sjokoladen skal smeltes. Jeg smelter sjokoladen direkte i kjelen på lavest mulig temperatur (1 av 9) og dette fungerer utmerket. Du kan også smelte sjokoladen over vannbad eller i mikrobølgeovn. La den smeltede sjokoladen avkjøles litt. I mellomtiden kan du ta fram en liten bakebolle og blande sammen mel, kakaopulver, bakepulver, salt og vaniljepulver. La stå.

Ta fram en ny, litt større bakebolle og bland sammen smør og sukker. Bruk en håndmikser og miks en stund til smøret og sukkeret er godt blandet sammen til en fløyelsmyk blanding, som Nigella ville ha sagt det ;) Bruk en slikkepott og skrap blandingen ned fra sidene om nødvendig. Bland inn den avkjølte, smeltede sjokoladen i smør- og sukkerblandingen med slikkepotten og tilsett to kjøleskapskalde egg. Bruk håndmikseren og miks godt før du har i litt og litt av melblandingen. Når alt melet er godt blandet i deigen, blander du inn 125 g non stop med hjelp av en slikkepott. 

Bruk to teskjeer og fordel små klatter på stekebrettet. Sett brettet midt i stekovnen og la steke i 10-12 minutter. Avkjøl i noen minutter på stekebrettet før du fortsetter avkjølingen på rist. Oppbevar i en kakeboks eller lignende!  


Håper det smaker!

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Ylva - januar 24, 2016

Lykken er å våkne en søndag morgen hvor man egentlig har glemt å handle inn lavfodmap-mat og er lei av knekkebrød, og så finne ut at man har alle ingrediensene til brødvaflene fra den nye kokeboken din :D

Forresten, hvor får man kjøpt quinoaflak? Må jeg i en helsekostbutikk da? Tenkte å prøve ut oppskriften din på cookies med gulrot og valnøtter, og er litt lei av masse havre :)

Reply
  Julianne - januar 24, 2016

  Hehe, så herlig, Ylva! Håper brødvaflene faller i smak ;)

  Quinoaflak kan du kjøpe i helsekost eller i noen større matvarebutikker som Meny, Coop Mega, Ultra osv. Du kan også kjøpe det på nett.

  Cookies med gulrot og valnøtter er helt nydelige, kos deg med matlagingen i dag! Hilsen Julianne

  Reply
  Ylva - januar 24, 2016

  Brødvaflene ble kjempegode :) Takk for enda en fin oppskrift!

  Reply
  Julianne - januar 24, 2016

  Så godt å høre, Ylva :) Takk for at du tar deg tid til å gi meg tilbakemelding, det setter jeg pris på <3 God søndag til deg :)

  Reply
Karoline - april 20, 2016

Hei :)
Har jeg forstått det rett når alle typer smør kan benyttes på en lavFODMAP diett? Man behøver ikke laktosefrie alternativer?
Hilsen Karoline

Reply
  Julianne - april 28, 2016

  Hei Karoline :) Ja, det stemmer. Smør har et naturlig lavt innhold av laktose og er nærmest laktosefritt. Dessuten bruker vi det i ganske små mengder! Jeg bruker meierismør og bremykt :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Line Marie - mars 28, 2020

Hvordan skal disse være i konsistensen? Skal de være som kjeks, hard tvers gjennom? Mine ble som en tørr sjokoladekake. Tenker bare på hvor lenge de da er holdbar i glasskrukke? Vanlige harde kjeks blir jo ikke dårlig på samme måte som kake ?

Reply
  Julianne - mars 29, 2020

  Hei :) Disse blir som myke cookies, ikke harde kjeks. Mer som en tørr sjokoladekake ja, så de er ikke like holdbare som harde kjeks i romtemperatur. Om du/dere ikke spiser dem opp med det første, tenker jeg det går fint å fryse ned noen og ta opp etter behov :) Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x