Et vellykket foredrag og svar på noen ofte stilte spørsmål!

For en herlig gjeng som møtte opp på Gyldendalhuset forrige lørdag! Selv var det like før vi kom for sent på grunn av dårlig planlegging av busstider. Heldigvis er kondisen sånn noen lunde ok, og vi løp derfor hele veien fra Møllerveien til Gyldendal. Svetten rant på ryggen i det jeg satte i gang, men om det var på grunn av løpeturen eller de mellom 80-90 fine menneskene som satt klar for å høre på foredraget – det er jeg ikke sikkert på. Sannsynligvis en god blanding :)

 

12728836_1683744871842215_7567037579155708268_n

Jeg snakket i en liten time før jeg åpnet opp for spørsmål. Det er det beste jeg vet når jeg holder foredrag – å kunne svare eller diskutere spørsmålene dere sitter inne med. Det er ikke alltid jeg har gode svar, men vi får i alle fall gode spørsmål om mage- og tarmplager opp i lyset. Det er jo fremdeles mye vi ikke vet om denne difuse diagnosen IBS og det er heller ikke bare maten vi spiser som påvirker magevondtene… 

 

Det er tydelig at vi har lært mye om lavFODMAP-dietten det siste året, for omfanget av spørsmål er ikke like stort som det var da jeg først ble satt på prøve for et drøyt år siden. Det er veldig bra, vi er stort sett enige om hva en lavFODMAP-diett innebærer nå (hehe) – men det er noen av spørsmål som går igjen og jeg skal ta for meg noen av disse fremover.

 

12717457_1683744881842214_1472472074895444921_n

I dette innlegget vil jeg fokusere på ofte stilte spørsmål om FODMAP-innholdet i matvarer!

 

Hvorfor er maismel lavFODMAP, når mais er høyFODMAP?

Mange blir forvirret når maismel og produkter av mais, som tacoskjell, tortillachips og popcorn, er listet som lavFODMAP, når vår kjente og kjære mais er listet som høyFODMAP.  Vi spiser sweet corn eller søtmais som inneholder moderate mengder galaktaner og større mengder sorbitol i følge the Monash University low FODMAP diet app. Inntak av store mengder kan derfor skape trøbbel hos oss med sensitive mager. Maismel og produkter laget av maismel er lavFODMAP fordi de blir fremstilt av en annen type mais som har mindre mengder FODMAP-stoffer. Les mer om forskjellen mellom søtmais og mais som brukes til å fremstille maismel her. Dette er supert, og betyr at vi f.eks kan lage nydelige maistortillas til fredagstacoen!

 

Hvorfor er rismelk høyFODMAP, når ris er lavFODMAP? og hvorfor er mandelmelk lavFODMAP, mens mandler høyFODMAP?

Da de nyeste matvareoppdateringene fra Monash Univeristy kom for en stund siden, tror jeg mange av oss ble tatt litt på senga. Rismelk var aldri testet for FODMAPs, men siden ris i seg selv er lav, var det nærliggende å tro at melk av ris også var et magevennlig alternativ. Selv forskerne ved Monash University ble overrasket da rismelk ble testet som høyFODMAP. De har fremdeles ikke et sikkert svar på hvorfor, men de har en teori om hvordan prossesering kan endre FODMAP-innholdet i rismelken. Les mer om dette på bloggen til Monash University her

De legger vekt på at om du har drukket rismelk tidligere og ikke hatt store problemer med det, så er det bare å fortsette med det! Det viktigste er at DIN mage har det bra, uavhengig av hva FODMAP-listen sier du skal tåle og ikke. For å gjøre det litt mer komplisert, så er det verdt å nevne at noen typer rismelk kan være lavFODMAP – Monash University har ikke testet alle typer rismelk, og sannsynligvis ikke rismelken som vi har her i Norge… :)

Når det gjelder mandelmelk, så antar jeg at prosseseringen også er grunnen til at FODMAP-innholdet endres, men i motsetning til rismelk hvor mer FODMAPs frigis under prosseseringen, blir FODMAP-innholdet mindre når mandelmelk lages. Muligens. La oss kalle det min teori ;) 

 
Hva med ramsløk som et alternativ til hvitløk?

Ramsløk er en flerårig løkart, og smaken minner svært mye om hvitløk. Av ramsløk kan man bruke selve løken, bladene og blomstene i matlaging i følge rolv.no. Og det er her spørsmålet ofte dukker opp – er ramsløkbladene lavFODMAP? Ramsløk er ikke testet ved Monash University, men jeg har inntrykk av at mange med IBS tåler ramsløkbladene godt. Ikke bruk selve ramsløken, den er mest sannsynlig høyFODMAP på lik linje med vanlig løk. Om du ønsker å teste ramsløk, bruk derfor ramsløkbladene.
ramslök_E8C0883-e1399901047560
Les mer om ramsløk her!Et tilleggsspørsmål: Hva tenker du om fermentert mat for tarmen?

JA! Når tarmen din har roet seg ved hjelp av et kosthold basert på ren, naturlig lavFODMAP-mat, har jeg veldig stor tro på at tilførsel av gode bakerier gjennom fermentert mat har en gunstig effekt for tarmfloraen vår. Fermentering er en eldgammel konserveringsmetode som har blitt mer og mer populær de siste årene nettopp fordi det bidrar med disse gode tarmbakteriene som vi ønsker skal bo i tykktarmen vår. Det er mye vi ikke vet om hvorfor noen får IBS og andre slipper unna, men at en ubalanse i tarmfloraen spiller en viktig rolle, det er jeg overbevist om. Skal du sette i gang med å fermentert mat, kan jeg anbefale å starte med å lage en enkel sauerkraut eller surkål (se f.eks oppskrift av Gry Hammer her). Det er veldig enklet å lage og krever ikke all verdens utstyr eller forkunnskaper. Begynn med små mengder, ikke bli for ivrig. Det er bedre at du spiser litt fermentert mat hver dag enn å spise store mengder en gang i blant. For eksempel 1-2 ss fermentert surkål hver dag. 

Dilemmaet ligger i at FODMAPs (spesielt oligosakkaridene fruktaner og galaktaner) er god mat for tarmbakteriene våre og bidrar til å fremme veksten av de gode bakteriestammene i tarmfloraen vår. Dette er også en grunn til at jeg anbefaler at du gjennomfører reintroduksjonsfasen etter 4-6 uker på streng lavFODMAP-eliminasjonsdiett. Målet er at du skal kunne spise så mye høyFODMAP-mat som mulig uten at det gir deg plager.

Og husk, det er normalt, og slettes ikke farlig å ha litt luft i magen en gang i blant! Når du opplever luft, kan du tenke på at tarmbakteriene dine koser seg litt ekstra. Gassproduksjonen er tross alt et tegn på at tarmbakteriene dine får seg næring slik at de har energi til å utføre de viktige oppgavene de har i kroppen vår ;)

 

 

Vil du at jeg skal komme til din by å holde foredrag?  Les mer her og ta kontakt!

 

Håper dette var nyttig!

 

For mer inspirasjon og oppdateringer, følg meg på sosiale medier: 

Facebook: Godt for Magen
Instagram: @julianne_godtformagen
Twitter: @juliannely
Snapchat: juliannesfodmap

 

Julianne :-)

Click Here to Leave a Comment Below

Mie - februar 27, 2016

Hei :)
Jeg har nettopp fått konstatert IBS. Det er mye å sette seg inn i ang kosthold. Når dere sier at man skal bruke rismel, maismel, maisenna, og potetmel, kan man kjøpe det på innvandrerbutikker?
Jeg så at de hadde rice flour og corn flour, er det trygt å kjøpe produktene der?
Mvh Mie

Reply
  Julianne - februar 28, 2016

  Hei Mie :)

  Du kan helt klart kjøpe de ulike melsortene på innvandrerbutikker, det er ofte billigere og du kan få kjøpt større pakninger!

  Lykke til med lavFODMAP, jeg håper magen din blir bedre!

  Mvh Julianne

  Reply
Linda - februar 29, 2016

Hei :-) kan man bruke myoproteinpulver på LAVFODMAP – dietten? http://myrevolution.no/myoprotein-3

Mvh. Linda

Reply
  Julianne - mars 2, 2016

  Hei du!

  Ja, myoprotein kan brukes på lavFODMAP :) Jeg vil ikke anbefale store mengder, men en gang per dag er innafor :)

  Mvh Julianne

  Reply
  Linda - mars 4, 2016

  Tusen takk for svar :-)

  Mvh. Linda Skudal

  Reply
Marte - april 7, 2016

Hei :)
Kan man langtidsheve deig av spelt med lite gjær, slik at den blir på linje med surdeigsbrød av spelt? Eller må det brukes surdeigsstarter?
Utålmodig og savner brød….

Reply
  Julianne - april 8, 2016

  Hei Marte! Langtidsheving vil gjøre speltbrødet lettere å fordøye, men ikke i like stor grad som ved surdeigsbrød. Prøv deg fram, og vurder om magen din tåler det :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x