Uke 9: lavFODMAP-ukemeny
Klar for en ny uke? Tenk at vi er i uke 9 allerede. Dagene flyr virkelig, og jeg føler ukene kun består av fredager og mandager. Jeg er veldig glad i helg, spesielt lørdager: det er dagen jeg prøver å ta meg helt fri, og det begynner jeg å bli flink til! Søndagene liker jeg å tilbringe på på kjøkkenet, prøve nye magevennlige oppskrifter i tillegg til å blogge litt. Kanskje ordner det seg slik at jeg har en oppskrift eller to å dele i uken som kommer også ;) I dag har jeg startet et nytt prosjekt som jeg har store planer med å følge opp: Jeg har begynt å fermentere grønnsaker! Fermentering var en gang en livsviktig konserveringsmetode som ble brukt for å ta vare på maten før kjøleskapets tid. Ved å spise fermentert mat, kan vi tilføre gode bakterier til tarmfloraen vår som igjen vil ha en gunstig effekt for helsa. Før jeg uttaler meg mer, skal jeg lære mer om dette. Jeg har lest en del om det den siste tiden, men nå trenger jeg å lære mer om hvordan det gjøres i praksis! I dag lagde jeg derfor en god porsjon med ekte, fermentert surkål! Denne skal nå stå på kjøkkenbenken i noen dager før jeg kan spise den. Jeg begynner med surkål før jeg prøver meg på andre lavFODMAP-grønnsaker og frukt etterhvert. Jeg skal spise litt hver dag i en tid framover – så får tiden vise. Uansett er dette et utrolig spennende felt som jeg ønsker å sette meg mer inn i. Har du erfaringer med fermentert mat? Del gjerne!
Nå er jeg klar med ny ukemeny. Om du ikke allerede har testet paien med spinat, fetaost og soltørkede tomater, vil jeg virkelig anbefale deg å lagde den denne uken. Den er veldig, veldig god! Og får du rester, kjære deg, så egner paien seg supert til lunsj dagen etter :)
UKE 9
Mandag: Shakshuka
Tirsdag: Pannestekt laks med tzaziki og ris
Onsdag: Gulrot- og ingefærsuppe
Torsdag: Frittata
Fredag: Spagetti carbonara
Lørdag: Pai med spinat, fetaost og soltørkede tomater
Søndag: Torsk med potetmos og stekt strandamør
Ukens magevennlige alternativ til brød: Hjemmelagede knekkebrød med hirse- og quinoa
Ukens magevennlige snack: Trippel-sjokolade bokhvete cookies
For mer inspirasjon og oppdateringer, følg meg på sosiale medier:
Facebook: Godt for Magen
Instagram: @julianne_godtformagen
Twitter: @juliannely
Snapchat: juliannesfodmap
Julianne :-)