Uke 9: lavFODMAP-ukemeny

Klar for en ny uke? Tenk at vi er i uke 9 allerede. Dagene flyr virkelig, og jeg føler ukene kun består av fredager og mandager. Jeg er veldig glad i helg, spesielt lørdager: det er dagen jeg prøver å ta meg helt fri, og det begynner jeg å bli flink til! Søndagene liker jeg å tilbringe på på kjøkkenet, prøve nye magevennlige oppskrifter i tillegg til å blogge litt. Kanskje ordner det seg slik at jeg har en oppskrift eller to å dele i uken som kommer også ;) I dag har jeg startet et nytt prosjekt som jeg har store planer med å følge opp: Jeg har begynt å fermentere grønnsaker! Fermentering var en gang en livsviktig konserveringsmetode som ble brukt for å ta vare på maten før kjøleskapets tid. Ved å spise fermentert mat, kan vi tilføre gode bakterier til tarmfloraen vår som igjen vil ha en gunstig effekt for helsa. Før jeg uttaler meg mer, skal jeg lære mer om dette. Jeg har lest en del om det den siste tiden, men nå trenger jeg å lære mer om hvordan det gjøres i praksis! I dag lagde jeg derfor en god porsjon med ekte, fermentert surkål! Denne skal nå stå på kjøkkenbenken i noen dager før jeg kan spise den. Jeg begynner med surkål før jeg prøver meg på andre lavFODMAP-grønnsaker og frukt etterhvert. Jeg skal spise litt hver dag i en tid framover – så får tiden vise. Uansett er dette et utrolig spennende felt som jeg ønsker å sette meg mer inn i. Har du erfaringer med fermentert mat? Del gjerne!

 

Nå er jeg klar med ny ukemeny. Om du ikke allerede har testet paien med spinat, fetaost og soltørkede tomater, vil jeg virkelig anbefale deg å lagde den denne uken. Den er veldig, veldig god! Og får du rester, kjære deg, så egner paien seg supert til lunsj dagen etter :)

 

IMG_3379

 

UKE 9

Mandag: Shakshuka

Tirsdag: Pannestekt laks med tzaziki og ris

Onsdag: Gulrot- og ingefærsuppe

Torsdag: Frittata 

Fredag: Spagetti carbonara

Lørdag: Pai med spinat, fetaost og soltørkede tomater

Søndag: Torsk med potetmos og stekt strandamør

Ukens magevennlige alternativ til brød: Hjemmelagede knekkebrød med hirse- og quinoa

Ukens magevennlige snack: Trippel-sjokolade bokhvete cookies 


For mer inspirasjon og oppdateringer, følg meg på sosiale medier: 

Facebook: Godt for Magen
Instagram: @julianne_godtformagen
Twitter: @juliannely
Snapchat: juliannesfodmap

Julianne :-)

Click Here to Leave a Comment Below

Mia Bakken Olsen - februar 28, 2016

Hei. Prøvde gulrot- og ingefærsuppe oppskriften din i forrige uke! Har delt oppskriften på bloggen min, men linket til deg. Håper det var greit :) Retten ble iallfall alle tiders, så tusen takk for så mye inspirasjon og tips i matveien :) Lav foodmap er helt nytt for meg som har hatt magetrøbbel i alle år! http://miabolsen.femelle.no/2016/02/23/oppskrift-gulrot-og-ingefaersuppe/

Reply
  Julianne - mars 2, 2016

  Hei Mia! Takk for hyggelig kommentar! Veldig hyggelig at suppen falt i smak og at du deler den på bloggen din. Det er selvfølgelig greit :) Håper du får mye glede av lavFODMAP fremover!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
eline - mars 1, 2016

hei! jeg lurte på om du hadde noen tanker om fiber og mengde. jeg begynte å spise vegetarisk for fire år siden, og da begynte jeg å få IBS-symptomer. etter hvert ble jeg også veganer. jeg har hatt problemer med magen siden den gang, og mistenker at det har med høyt fiberinntak (og fodmap-inntak) å gjøre. mageplagene kom nok også i forbindelse med at jeg hadde mye stress i livet mitt. jeg hadde også noen lengre perioder med anoreksi og undervekt (min laveste BMI var 15), noe som defintivt ikke hjalp på situasjonen. nå er jeg frisk fra anoreksi og med normal vekt, men det virker ikke som om jeg fordøyer fiber særlig bra? jeg føler meg mye bedre på lavfodmap-diett, men kan fortsatt oppleve gassplager og ubehag ved høyt fiberinntak. det er som om maten blir i systemet veldig lenge. har du noen ideer?

Reply
  Julianne - mars 2, 2016

  Hei Eline! Det er vanskelig for meg å vurdere situasjonen her i kommentarfeltet på bloggen, da trenger jeg å se deg på mitt kontor :) Et vegatarisk/vegansk kosthold inneholder ofte en del FODMAPs i form av belgfrukter og gjerne også en del høyFODMAP-grønnsaker. I tillegg er det mange som spiser mye soyaprodukter (som -melk, -yoghurt og lignende) som også er høyFODMAP her til lands. Om plagene dine trigges av et for høyt fiberinntak eller FODMAPs er ikke godt å si – det er også viktig å huske på å drikke nok vann/væske om du i perioder spiser mye fiberrik mat. Kanskje det kan hjelpe situasjonen?

  Mvh Julianne :)

  Reply
Helene - juni 28, 2016

Hei. Jeg synes også fermentering høres veldig spennende ut og skal prøve å lage fermentert surkål. Kan du skrive litt om det har hjulpet deg og dine IBS plager?

Reply
  Julianne - juli 12, 2016

  Hei Helene! Det synes jeg også er spennende og noe jeg virkelig har troa på vil være gunstig for oss med IBS. Jeg har laget surkål, har kefirkorn og hjemmelaget kefir i kjøleskapet og lager surdeigsbrød. Jeg er dessverre dårlig til å spise surkålen (som jeg lagde i januar) daglig, og synes hjemmelaget kefir fremdeles er litt skummelt. Så jeg kan derfor ikke si om det har hjulpet meg ennå, da må jeg gjøre en større innsats med spisingen :P

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x