Oppdatering: FODMAP-lister

Hei dere! Nå har jeg gått gjennom Monash sine nye oppdateringer og oppdatert både listen over FODMAPs i matvarer og listen over høy- og moderatFODMAP matvarer inndelt i grupper. Jeg har ryddet og sortert de i alfabetisk rekkefølge slik at de blir mer oversiktlige enn de var før. Dette er pirkearbeid og krever mye konsentrasjon! Hoho. Det kan derfor oppstå feil, så si fra om dere oppdager noe som ikke stemmer, slik at jeg kan få rettet dette.

 

nagami

Cumquat testet og er lavFODMAP (foto: theplatshop.com)

 


Her er de nye oppdateringene!

 

Grønnsaker og belgfrukter

 • Sitrongress er lavFODMAP
 • Chana dal (bønner), kokte, er lavFODMAP inntil 46 g
 • Urid dal (bønner), kokte, er lavFODMAP inntil 46 g

Nøtter og frø

 • Mandler testet og listet som høyFODMAP (OF, OG), men jeg beholder den på moderat, siden 10 nøtter er listet som lavFODMAP. Dette kan du se om du klikker deg inn på «almonds» i APPen. 

Krydder, urter, smakstilsetninger og ferdigsauser

 • Asafoetida er lavFODMAP
 • Eplesidereddik er lavFODMAP
 • Kaffirlime blader er lavFODMAP
 • Kapers er lavFODMAP
 • Sennep er lavFODMAP
 • Sitrongress er lavFODMAP
 • Wasabi er lavFODMAP
 • Jeg har også lagt til flere tørkede krydder i min liste over FODMAPs i mat. 

Frukt og bær

 • Cumquat er lavFODMAP
 • Guava, moden er lavFODMAP
 • Guava, umoden er høyFODMAP (M)

Mel, korn og pasta

 • Havre fra Skottland er lavFODMAP inntil 60 g. Dette er et tydelig eksempel på at FODMAP-innholdet i kornvarer varierer fra land til land. Jeg velger derfor å la havre stå på moderat som før. 
 • Popcorn er offisielt testet og er lavFODMAP. 

Annet

 • Kakaopulver er lavFODMAP

Her finner du listen over FODMAPs i matvarer.

Julianne :-)

Click Here to Leave a Comment Below

veronica - mars 10, 2016

Heia
herrefred at du orker for oss!! tusen takk. :)

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  Bare hyggelig :) Ps: fjernet kommentaren du la til, som du ba om :P

  Reply
Merethe - mars 10, 2016

Det er fantastisk all den ekstra hjelpen du gir oss med sarte mager!! TUSEN TAKK.?

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  Bare hyggelig, Merethe :) Takk for at legger igjen gode ord <3 Det varmer!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
  Merethe - april 13, 2016

  Hei igjen.?
  Jeg ser grundigere på din siste oppdaterte liste nå, da jeg er igang med reintroduserings prosessen. Jeg ble veldig overrasket over å se spelt som rød, altså høyFODMAP. Stemmer det?? Jeg fikk en sterk reaksjon på et halv hvitløksfedd i dag. Så da bør jeg antagelig unngå spelt også? Også jeg som er så glad i brødmat…? Kan heller ikke lage alle dine oppskrifter som inneholder cottage cheese, for jeg reagerer på den også. Derimot frøknekkebrødene er gode!?? Men jeg får ikke til å bake med hirseflak. Det blir så «rått». Eller er løsningen for meg rett og slett å bruke glutenfritt mel? Er de uten fruktaner da? Takk på forhånd for hjelpen.

  Reply
  Julianne - april 14, 2016

  Hei Merethe!

  Spelt er listet som høyFODMAP, det stemmer. Men spelt har et lavere FODMAP-innhold enn hvete, rug og bygg bare så det er sagt. Mange tåler derfor spelt godt :) Jeg vil anbefale deg å teste litt spelt for å se hvordan det går, selv om du har testet fruktaner i hvitløk. Konsentrasjonen av FODMAPs er høyere i hvitløk enn i spelt, så test og se hvordan magen din reagerer om du savner brød. Ikke utelukk spelt helt før du har testet det!

  I oppskriftene som krever cottage cheese, kan du prøve å erstatte det med f.eks laktosefri kesam eller yoghurt naturell. Mange har stor suksess med det!

  Jeg vet ikke hva som er løsningen for deg (hehe), men prøv deg litt frem med andre glutenfrie/lavFODMAP-mel og kornsorter som bokhvete, quinoa og evt. hirse i annen bakst. Du kan også prøve deg frem med lyse glutenfrie melblaninger om du ønsker, men jeg anbefaler å bruke naturlig glutenfrie melsorter som de jeg nevnte over – det er bedre alternativ enn stivelsesholdige glutenfrie melblandinger :) Hilsen Julianne

  Reply
Merethe - mars 10, 2016

Jeg bare lurer på noe om din siste bok: Er det mange oppskrifter med ingredienser som blir feil når man i tillegg har overvekst av Candida sopp?

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  Hei :) Det er et vanskelig spørsmål, jeg kan dessverre ikke nok om candida-dietten for å uttale meg om hvilke matvarer som er ok og ikke. Så vidt jeg forstår bør man unngå sukker og gjær på candida-diett (som er ok på lavFODMAP-diett) og man bør inkludere løk og hvitløk for å ta knekken på soppen (som ikke er ok på lavFODMAP-diett). Det er nok en del motstridninger, uten at jeg kan gi et mer konkret svar her og nå :)

  Julianne

  Reply
Egil - mars 10, 2016

Etter at jeg fikk kjennskap til min intolleranse, noe kroppen har skjult godt før, har jeg holdt meg unna høy FODMAP og kjent betydelig bedring, og bloggen din er super! Jeg reagerer likevel på peanøtter, ganske kraftig magevondt får jeg av det, selv om peanøtter sies å være lav FODMAP. Er det flere som reagerer på peanøtter likevel, eller er det en av de svært individuelle innslagene?

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  Hei Egil :) Så flott å høre at du føler deg bedre. Listene utviklet av Monash University er dessverre ingen fasit for alle, og det vil nok alltid være individuelle forskjeller. Det er et viktig funn at du opplever å bli dårlig etter du har spist peanøtter. Ta det med deg videre, så slipper du å få vondt i magen av peanøtter senere ;) Hilsen Julianne

  Reply
  Merethe - mars 11, 2016

  Hei. Jeg reagerer også veldig på peanøtter. Og personlig fant jeg nylig en god forklaring: De inneholder muggsopper. Jeg har overvekst av Candida sopp i magen, og bør derfor holde meg unna dette.

  Reply
Kristin - mars 10, 2016

Hei. Er det lettere å tåle syltet rødløk enn rå/stekt løk?

Reply
  Julianne - mars 10, 2016

  Hei :) Det vet jeg ikke, men det kan godt være at løken tåles bedre når den er syltet. Mange opplever at tilberedt løk (kokt eller stekt) tåles bedre enn rå løk. Men under en eliminasjonsdiett, bør du unngå syltet rødløk :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Ingrid - mars 11, 2016

Hei

Tusen takk for en kjempefin og nyttig blogg! Jeg vet ikke hvordan jeg skulle klart meg uten i denne perioden.

Jeg er inne i min tredje uke av eliminasjonsfasen og synes det har vært helt forferdelig så langt! Det har vært bedre de siste dagene, men har nå kuttet ut det meste av mulige triggere.

Jeg tenker om dette så langt:

– Jeg blir stresset av å tenke mat og mage hele tiden. Dette har nok vært med på å forverre tilstanden i denne perioden. Jeg satser på at dette blir bedre når jeg får flere rutiner rundt kostholdet i denne fasen.
– Jeg er ganske sikker på at jeg reagerer på fiber. Den dagne magen gikk fullstenidg amok hadde jeg ikke spist noe med høy/moderat-fodmap, men en frokost med en del fiber.
– Forstoppelse! Når jeg kutter ut en del fiber får jeg forstoppelse istedenfor :-( Dette selv om jeg drikker mengder vann. Når dette i utgangspunktet er en av symptomene mine er det vanskelig å vite hva som skyldes hva. Går dette seg til?
– Jeg savner brød! Jeg er har prøvd meg frem og er usikker på hva/om jeg kan spise noen brødvarer i eliminasjonsfasen. Har forsøkt hjemmelagt brød med fiberex og mye frø (tror dette utløste symptomer), Det glutenfrie verksteds fiberbrød inneholder for mye fiber (?), det vanlige brødet deres inneholder havre, som jeg vil holde meg unna i eliminasjonsfasen, og loffen inneholder loppeskallfrø (gjør dette noe?). Godt brød sitt spelt surdeigsbrød hadde jeg tenkt å holde meg unna ut eliminiasjonsperioden.

Hjelp! Finnes det noen brød/melblandinger som er helt trygge i eliminasjonsfasen? Begynner å bli passe lei av omelett og laktosefri youghurt.

Har bestilt boken din, så satser på at den vil gi meg noen gode rutiner både nå i denne fasen og etterpå.

Mvh Ingrid

Reply
  Julianne - mars 20, 2016

  Hei Ingrid, takk for hyggelig kommentar!

  Det er ingen hemmelighet at lavFODMAP-dietten byr på utfordringer. Det krever mye planlegging og tilrettelegging når du f.eks ikke skal spise hjemme, har lange dager på skolen/jobb og krever at du har mat du kan spise tilgjengelig når det er tid for mat. Jeg tror du vil få mye igjen for å lese rådene i boken, der gir jeg også tips til hvordan du kan gjøre dietten enklere å følge. At du sier at du blir stresset av å tenke så mye på mat og mage hele tiden, så forstår jeg deg godt. Slik var det for meg da jeg satte i gang også. I begynnelsen ble jeg bedre, men så tok stresset overhånd og gjorde meg verre. Jeg var nødt til å senke forventningene til meg selv for å gjennomføre. Jeg håper det går seg til for deg etterhvert, men tenk alltid at du skal bytte ut høyFODMAP-mat med lavFODMAP-mat – ikke kutte ut. Det gir større valgmuligheter og gjør dietten til et lite prosjekt hvor du også blir kjent med nye råvarer i tillegg til at magen forhåpenligvis roer seg.

  For at jeg skal kunne vurdere hvordan du kan få fart på magen din eller om du reagerer på mat med mye fiber, så kan jeg ikke gi deg råd her i kommentarfeltet på bloggen, da trenger jeg å se deg på mitt kontor for å lære mer om deg, magen din og dine kostholdsrutiner.

  Her har jeg laget en oversikt over lavFODMAP-hurtigløsninger (inkl. brød): http://lyngstadernaering.no/2015/05/12/liste-over-lavfodmap-hurtiglosninger-og-ferdigprodukter/

  Stå på videre!

  Hilsen Julianne

  Reply
Stig-Ole - mars 13, 2016

Hei!

Takk for et fantastisk arbeid du har gjort med å kartlegge FODMAPS.
Jeg har selv slitt en del med irritabel tarm, og dine lister har virkelig hjulpet meg.

For å gjøre det litt enklere å navigere i listene satt jeg opp en enkel nettside med søk og kategorier.
Jeg har følgelig oppgitt at siden er basert på din liste.

Du kan se siden her: http://yourfodmap.no/

Mvg
Stig-Ole

Reply
  Julianne - mars 20, 2016

  Hei Stig-Ole! Takk for hyggelig kommentar, og for en fin liste. Jeg har sendt deg en mail og venter spent på svar!

  Mvh Julianne

  Reply
Åshild - mars 13, 2016

Hei,
Samboeren min og jeg har nettopp begynt å følge 6-ukers planen din fra boken «Godt for magen». Til har ver vært helt supert, men det er ikke alltid like lett å orientere seg i jungelen av hva som er lav FODMAP og hva som er modert eller høyt. Jeg lurte på om du vet svaret på noe av det vi lurer på.

– Mandelmelk er er et godt alternativ til melk, men mandlen som nøtt er moderat FODMAP. Hvordan er det med å lage sin egen madelmelk? Vil det da være lav eller moderat FODMAP?
– Kan vi bruke glutenfri soyasaus på lik linje som vanlig soyasaus?
– Vi har brukt Colgate sitt flour munnskyll, men så nå at det inneholder sorbitol. Med tanke på at det ikke skal svelges i store mengder, tror du det er greit? Eller bør vi finne et munnskyll uten sorbitol eller andre søtstoffer?
– Før vi startet med en lavFODMAP spiste vi mye glutenfritt, og har derfor en pakke jyttemel (oransje type) stående i skapet. Er det mulig å bruke jyttemelet i bakst når en følger dette kostholdet?

Tusen takk for jobben du har gjort, og fremdeles gjør!

Reply
  Julianne - mars 20, 2016

  Hei Åshild! Så bra at dere er godt i gang med dietten. Det må være motiverende å gjøre dette sammen!
  – Mandler er moderatFODMAP, mens mandelmelk er lavFODMAP. Det virker ulogisk, men det har med produksjonsmetoden å gjøre. Jeg vet ikke hvordan hjemmelaget mandelmelk vil ligge på FODMAP-innhold, dessverre. Det håper jeg Monash teamet tester etterhvert, siden mandelmelken man kjøper i butikken ofte inneholder mye sukker og tilsetningsstoffer. I mellomtiden kan vi bare prøve det og vurdere hvordan magen tåler det.
  – Ja, du kan bruke både glutenfri og vanlig soyasaus – begge er lavFODMAP.
  – Du trenger ikke bekymre deg for bruk av Colgate sitt munnskyllevann – så lenge du ikke svelger store mengder ;)
  – Prøv deg gjerne fram med jyttemel, ingredienslisten er lavFODMAP. Det eneste som kan skape trøbbel er innholdet av betefiber som mange med IBS reagerer på. Men prøv deg fram med små mengder :)

  Lykke til videre! Jeg håper dere lærer mye av lavFODMAP-dietten!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Ingrid Bakke - mars 16, 2016

Så flott med oppdatert liste!
Hvordan er det med smågodt og brus i forhold til lav fodmap? Har holdt meg unna det i flere uker og det går veldig bra, men lurer likevel på om det egentlig er innafor?

Reply
  Julianne - mars 21, 2016

  Hei Ingrid :)

  Sukker bør ikke spises/drikkes i store mengder på lavFODMAP-diett, men litt er innafor!

  Ønsker deg ei fin påske!

  Hilsen Julianne

  Reply
Erica - mars 20, 2016

Men er ikke søtpotet lav inntil 70 gram? Og jeg mener også at Monash har vist eks.på at kikerter kan vere lav inntil en viss mengde? Delikatessebønner, er ikke det det samme som haricot verts. Trodde også disse var lav? ?

Reply
  Julianne - mars 21, 2016

  Hei Erica! Jo, det stemmer at søtpotet er lav i mindre mengder (det er det meste). Men Monash University har listet søtpotet som høy, og derfor står den som høy i mine lister også. Bruk APPen aktivt og klikk deg inn på de ulike matvarene for å se på mengdebegrensninger :) Belgfrukter og delikatessebønner inneholder galaktaner og er høyFODMAP.

  Hilsen Julianne :)

  Reply
beate - mai 27, 2016

Hei. Tusen hjertelig takk for all hjelp. Har bestilt boka di og venter spent.
Jeg har et spørsmål ang saft. Har lest at du har skrevet at funlight og oh zero er lavFODMAP. Er det slik at jeg burde holde meg unna f.eks eplesaften fra fun light fordi eple er høyFODMAP?
Dersom det stemmer. Hva med Guava. Ser det er listet som både høy og lavFODMAP. Er i introduksjonsfasen nå, burde jeg ligge unna guava-saft?

Igjen, tusen takk for all hjelp gjennom nettsiden din!

Mvh
Beate

Reply
  Julianne - mai 27, 2016

  Hei Beate :) Ja, fun light og zero er utifra ingredienslisten lavFODMAP. De inneholder ikke eple, guava eller annen frukt bare aroma, så du kan fint velge den smaken du ønsker. Min favoritt er fruktfest fra funlight :) God helg! Hilsen Julianne

  Reply
  Kåre Peder Norvik - april 25, 2018

  Fun fruktfest inneholder jo eplesyre som er høy fodmap. Hvordan blir dette. Ser også at noen brød har eplesyre. Brødet er ellers glutenfritt. Hvordan er det å drikke/spise dette?

  Reply
  Julianne - april 26, 2018

  Hei :) Eplesyre er ikke høyFODMAP så det går helt fint. Eplefiber som man ofte finner i brød bør man derimot være litt forsiktig med i eliminasjonsfasen :) Hilsen Julianne

  Reply
Grethe Farberg - juli 6, 2018

Hei. Hvis jeg reagerer på løk i reintroduksjonsfasen, må jeg da holde meg unna alt som har fruktaner i seg. Takk for flott blogg

Reply
  Julianne - juli 8, 2018

  Hei Grethe! Løk er en testmatvare som representerer FODMAP-gruppen fruktaner. Reagerer du på løk vil du i teorien reagere på andre matvarer med fruktaner i seg – men det kommer ofte an på hvor høyt innholdet av fruktaner det er i en matvare. Løk, hvitløk og jordskokk har f.eks en ganske høy konsentrasjon av fruktaner, mens en skive hvetebrød eller litt hvetepasta har et lavere innhold av fruktaner. Jeg anbefaler mine klienter å bruke en uke på å teste fruktaner fra hvete også, f.eks kokt pasta (dag 1 70 g, dag 2: 100 g og dag 3: 140 g) for å se hvordan det går. Anbefaler også at du tester løk igjen på et senere tidspunkt, siden FODMAP-toleransen kan endre seg med tiden. Stå på videre :) Hilsen Julianne

  Reply
Åse - januar 26, 2019

Hei. Vet du hvor man får tak i Asafoedia? Den skulle vel tildels kunne erstatte hvitløksmaken? Kunne ikke bestille den på nett, da de ikke solgte til Norge (fra USA) På forhånd takk.

Reply
  Julianne - januar 26, 2019

  Hei Åse! Jeg bestilte det fra England en gang i tiden, men når jeg gjør et raskt google søk ser jeg du kan bestille det fra med24.no :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x