God magevennlig påske!

Hei dere! I går pakket vi bilen og kjørte på bare veier i strålende sol fra Oslo til Molde. Det tar omtrent 8 timer, men det gir en fin mulihet å se litt av det fine landet vårt. I går var det bare nydelig! Vi blir i Molde til lørdag, før vi kjører videre til svigers på Sunnmøre. Det skal bli godt med noen dager fri etter en hektisk periode for min del. Jeg vil bruke ferien til å bygge litt overskudd, for jeg har noen kule «Godt for Magen-prosjekter» jeg ønsker å sette i gang denne våren ;)

Men for å bygge overskudd, må jeg ha det bra – og jeg orker ikke å bli tappet av energi på grunn av en kranglete mage. Jeg slapper heldigvis ofte godt av når jeg er hjemme, men slike fridager byr gjerne på utskeielser som magen ikke helt setter pris på. Utskeielser hører selvfølgelig med i påsken, men siden mange av oss med IBS likevel har godt av å følge et visst mønster for å holde magen i balanse, vil jeg gi noen magevennlige råd som kan være nyttige i disse dager :)

Kyllinger


Spis regelmessig!
Sørg for å spise regelmessig i løpet av dagen. De fleste har godt av å få i seg fire hovedmåltider om dagen; frokost, lunsj, middag og kveldsmat med 3-4 timers mellomrom. Når man ikke er på jobb eller skole, er det overraskende lett å glemme å spise. For lang tid mellom måltider fører naturligvis til at man blir ganske sulten når man først skal spise, som ofte gjør at vi spiser både større mengder og i raskere tempo enn det vi normalt sett ville ha gjort. Dette har en tendens til å gi mageplager! Like viktig som å spise regelmessig, er det å la tarmen få en pause mellom serveringene. Mye småspising i løpet av dagen gjør at fordøyelsen konstant må jobbe, noe som også kan gi symptomer utover dagen. Ha dette i bakhodet nå i påsken :)

 

Spis skikkelig mat før påskesnopet!
Ikke motsatt ;) Mange med IBS får problemer når man spiser mye sukker. Er man mett og god i magen ved hjelp av skikkelig mat, er sannsynligheten større for at vi spiser mindre snop og på den måten holder magen sjakk.


Gå tur og vær i aktivitet!
Visste du at fysisk aktivitet fremmer god tarmhelse? Ikke bare stimulerer fysisk aktivitet tarmens muskulære bevegelser, det stimulerer også veksten av gode tarmbakterier som gir oss generelt bedre helse. Bruk påskens fridager til å gå turer i frisk luft eller få inn et par gode treningsøkter, så hjelper dette både fordøyelsen og gir deg større appetitt til påskens ekstra gode måltider!


Stress ned og senk
skuldrene
Tillat deg selv å ta en pause fra hverdagen, og gjør noe som gjør deg godt. Les en god bok, se en god film, ta deg et varmt bad og nyt tiden med familie og venner. Vi trenger pauser for å være motivert og inspirert i hverdagen!


GOD PÅSKE!

 

Julianne :-)

Click Here to Leave a Comment Below

Birgitte - mars 24, 2016

Gode tips fra deg! Magen min er kjempegrei for tiden – det skyldes at jeg har kuttet ned inntaket av spelt, siden jeg merket at jeg ikke tålte det så godt:-) Skal holde meg unna smågodteri, og heller spise mørk sjokolade og popcorn osv..! Håper du koser deg!

Reply
  Julianne - mars 25, 2016

  Så godt å høre, Birgitte :) God påske til deg! :D

  Reply
Stine - mars 28, 2016

Hei, jeg er helt ny på dette. jeg lager noen rundstykker med havregryn, cottage cheese, egg og litt bakepulver. Er det innafor ifht Low Fodmap?! Mvh Stine

Reply
  Julianne - mars 29, 2016

  Hei Stine :) Rundstykkene dine høres herlige ut! Havregryn er moderatFODMAP og bør begrenses under eliminasjonsfasen av dietten, men kan absolutt inkluderes. Prøv deg litt frem, og vurder om det holder med 1-2 små rundstykker til maks et måltid om dagen. Lykke til! Hilsen Julianne :)

  Reply
Solvor - mai 24, 2017

Ser du skriver at havregryn er moderatFODMAP og bør begrenses i eliminasjonsfasen. Appen viser at havregryn er på grønn og mange av oppskriftene dine inneholder havregryn. Meny 1 og 2 inneholder også måltider med både havregrøt og frøknekkebrød samme dag. Jeg har holdt på i 2 1/2 uke. Det går fint og jeg er veldig nøye med maten. Nå er jeg veldig usikker på om jeg spiser for mye havregryn. Kjøper glutenfri. Det har kanskje med mengden som så mange andre matvarer?

Reply
  Julianne - mai 26, 2017

  Hei Solvår! Det stemmer. Det er flere typer havregryn som er testet for FODMAPs, derfor viser den at enkelte varianter er lav, andre er høy – ganske forvirrende. Jeg råder mine kunder å spise havregryn i moderate mengder – opplever de plager med mengden de spiser, kan de roe ned inntaket. Hvis ikke, er det bare å fortsette å spise havre. Jeg bruker havre som del av oppskriftene mine, men mengden blir ikke stor per måltid/servering. I den første boken min bruker jeg mer havre enn det jeg gjør nå, det er fordi det har skjedd mye forskning på FODMAPs i matvarer de siste årene. Mengde er nøkkelen, så prøv deg frem :) Ps. FODMAP-innholdet skal være likt i glutenfri og vanlig :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x