Dag 6/30: IBS awareness month :)

Denne måneden fokuserer vi på IBS og viktigheten av fysisk aktivitet som del av behandlingen for et bedre liv med kroniske mage- og tarmplager. Det er 6. April og dag 6 av ”IBS awareness month, 2016”! Jeg må si jeg er så imponert over alle dere som bestemte dere for å være med på 30-30-30 utfordringen på Facebook! Jeg gleder meg til å se de fine bildene og statusene dere legger ut etter endt treningsøkt hver eneste dag. Dere motiverer og inspirerer meg – og jeg håper dere føler det samme. Hvordan synes dere at det har gått så langt? :)

 

Som dere vet, har jeg praksis som kostrådgiver ved Klinikk for Alle, hvor jeg hovedsakelig jobber med IBS-pasienter. Siden mye tyder på at daglig mosjon har en positiv effekt på mage- og tarmplager, spør jeg alltid mine pasienter hvordan det står til med fysisk aktivitet under førstegangskonsultasjonen. På det tidspunktet er de fleste inne i en dårlig periode, og forteller meg at mageplagene tar så mye energi og krefter at de ofte ikke orker å bevege seg mer enn de må. Dette kjenner jeg meg veldig igjen i. Når magen krangler, stjeler det selvsagt mye overskudd. Et overskudd man trenger for å komme ut av den onde sirkelen man har havnet i.

 

Så hvordan skal man komme seg ut av denne onde sirkelen? For min del, hjalp kostholdsendringene meg på rett spor. Selv om jeg tvang med selv på trening selv med dårlig mage, var treningen mer ”pain enn gain”. Jeg tenkte at jeg i det minste holdt formen ved like den dagen jeg ble frisk fra disse magegreiene. Da jeg oppdaget lavFODMAP-dietten og gjorde noen kostholdsendringer, tok magen mindre og mindre fokus og jeg fikk et overskudd som gjorde at jeg kunne yte mer på trening og i hverdagen. Dette er en tydelig trend hos mine pasienter som responderer godt på lavFODMAP-dietten også. Med en mer pålitelig fordøyelse, mindre luft i magen, mindre oppblåsthet og mer energi er det lettere å komme seg ut på tur, på et treningssenter eller gjøre andre aktiviteter som man har savnet og har glede av.

 

12928155_1702936489923053_7051696446210027392_n

Å praktisere yoga kan ha en positiv effekt hos oss mennesker med IBS :-)


I løpet av denne måneden har jeg har jeg lovet dere flere innlegg om trening og IBS. Jeg kommer til å få god hjelp av min kollega Erlend Øystese Mæland ved Klinikk for Alle. Han jobber som osteopat og har mye kunnskap om mage- og tarmproblematikk, samt lang erfaring som personlig trener. Vi håper å kunne gi dere noen gode tips som motiverer til en mer aktiv hverdag! :-)

 

Les også: 5 råd for å komme i gang med treningen! 


Ikke glem å puste med magen <3

 

Klem, Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Elisabeth - april 8, 2016

Hei! jeg lurte på om man kunne spise soya saus, pizza fra eks. peppes og hvilke sushi varianter kan være problematiske tenker du?:)

Reply
    Julianne - april 12, 2016

    Hei du! Soyasaus er ok på lavFODMAP-diett, siden det normalt sett spises i små mengder. Jeg kjenner dessverre ikke til ingrediensene i peppes pizza, men en glutenfri pizzabunn kan være innafor. Sørg for å få pizzasaus uten hvitløk – jeg tror den de har på peppes inneholder hvitløk (i alle fall for 10 år siden, da jeg jobbet der, hehe). Når det gjelder sushi, så er det om å gjøre å velge varianter som ikke inneholder høyFODMAP-grønnsaker som avocado og hvit del av purre, mango osv. Jeg har ingen oversikt over hvilke biter som kan skape trøbbel eller ikke, så her gjelder det å bruke det du vet om høy, lav og moderatFODMAP i mat :) Lykke til!

    Hilsen Julianne

    Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x