Proteinrundstykker med chiafrø (lavFODMAP)

Jeg har fått dilla på disse proteinrundstykkene jeg postet oppskrift på for noen uker siden! De lages raskt og enkelt og holder meg mett lenge. I tillegg ser magen ut til å like dem meget godt! Jeg har prøvd meg på en ny variant, denne gangen med chiafrø for økt fibermengde. Jeg brukte quinoaflak istedet for hirseflak denne gangen, og det synes jeg gjorde rundstykkene enda bedre ;)

 

 

IMG_4994
Dette trenger du til ca. 10 stk
Oppskriften er lavFODMAP og naturlig lav på laktose. For glutenfri velg glutenfrie havregryn.

 • 250 g cottage cheese (1 liten boks) 
 • 3 egg 
 • 10 g chiafrø (ca. 2 ss) 
 • 125 g havregryn
 • 125 g quinoaflak eller hirseflak
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 180 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ha egg og cottage cheese i en bakebolle og kjør glatt med en stavmikser. Tilsett chiafrø, havregryn, quinoaflak, bakepulver og salt og rør godt sammen til fin deig. Ha litt vann i hendene og form 10 rundstykker som du fordeler på bakepapiret. Klem bollene litt flate med fingrene og strø gjerne over litt chiafrø til pynt. Stek rundstykkene midt i ovnen i omtrent 25 minutter, eller til rundstykkene har fått en fin og gylden farge. Avkjøl rundstykkene på rist og nyt umiddelbart med godt pålegg. Rundstykkene kan fint fryses – jeg anbefaler at du gjør dette om dere ikke skal spise alle rundstykkene samme dag eller dagen etter. Frys ned og varm opp med varmluft når du vil ha deg et ferskt og magevennlig rundstykke :-)

Håper det smaker!

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Marte - april 17, 2016

Hei. Kan man erstatte hirse-eller quinoaflak med quinoamel? Hvor mye i så fall?

Reply
  Julianne - april 17, 2016

  Hei du :) Det tror jeg vil gå bra, prøv samme mengde? :)

  Reply
Ann Kristin - april 23, 2016

Hei Julianne!

Ny innenfor Fodmaps, men har startet med å kjøpe boken din LAVFODMAP. Håper denne dietten kan hjelpe meg med å få kontroll over mine mageproblemer.

Jeg har lest flere steder at spelt kan være mer magevennlig. Vet du om Sætres Beste tynne knekkebrød av spelt er OK? Ingredienser er: Speltmel 43%, sammalt rug, sammalt hvete, vann, sirup, hvetegluten, salt, gjær, hevemiddel, maltmel av hvete. Hvis ikke, hvilke andre kjøpeknekkebrød kan være et alternativ?

Jeg lurer også på om kremost kan være greit i små mengder? Eller bør dette unngås i første fase? Synes det er fint med noe enkelt i en travel hverdag :)

Hilsen Ann Kristin

Reply
  Julianne - april 28, 2016

  Hei Ann Kristin :)

  Når det gjelder spelt, anbefaler jeg deg å lese dette innlegget: http://lyngstadernaering.no/2015/03/26/spelt-pa-lavfodmap-diett/ – der vil du få klarhet i akkurat dette :)

  Knekkebrødet du viser til inneholder både rug og hvete i tillegg til spelt, noe som gjør at knekkebrødet er høyFODMAP og bør unngås under eliminasjonsfasen av dietten. Et alternativ til kjøpeknekkebrød er f.eks Glutenfri Havreknäcke fra Semper – evt. så har det kommet et nytt ett fra Sigdal bakeri med Solsikkekjerner og Quinoa. Jeg lurer på om det er OK (uten at jeg er 100 % sikker) :)

  Kremost er ok i små mengder, du trenger ikke velge laktosefritt fordi det har et naturlig lavt innhold av laktose. Kos deg :)

  Lykke til!

  Hilsen Julianne

  Reply
Ann Kristin - april 23, 2016

Jeg glemte denne i forrige kommentar :) Friggs har kommet med noen nye riskaker med chiafrø og havsalt. De er glutenfrie og ingrediensene ser ut til å være mais, chiafrø, og havsalt, kan inneholde spor av soya. Disse skal vel da være OK mtp Fodmaps? :)

Reply
  Julianne - april 28, 2016

  Hei igjen :) Ja, jeg tror de riskakene (maiskakene) er ok :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Berit - april 24, 2016

Hei ?
Jeg sliter med både hirse og quinoaflak, finnes det ett annet alternativ?

Reply
  Julianne - april 28, 2016

  Hei :) Har du prøvd bokhveteflak?
  Jeg vet ikke hvordan smaken blir, men det er et alternativ! Om du tåler godt havre, kan du lage de med bare havre istedet for hirse- eller quinoaflak.

  Hilsen Julianne

  Reply
Linn - juni 28, 2016

Hei
Ser av oppskriftene at mange inneholder cottage cheese. Ved melkeallergi, kan man bytte dette med noe annet? Evt hva?

Linn

Reply
  Julianne - juli 12, 2016

  Hei Linn :) Ja, det stemmer. I min nyeste bok har jeg prøvd så godt jeg kan å gjøre dette enklere for dere med melkeproteinallergi og lagt til melkefrie alternativer i oppskrifter hvor det er mulig. Når det gjelder cottage cheese, så har jeg ikke prøvd meg så mye frem. Enten så kan det nok droppes eller så kan muligens kokosmelk eller litt mandelmelk bidra til å gjøre bakverket mer saftig i disse rundstykkene. I lapper og vafler kan du bytte ut cottage cheese med det samme :)

  Mvh Julianne

  Reply
Anne Lise - oktober 9, 2016

Hei Julianne! Er så takknemlig for boka du har skrevet. Har i mange år vært plaget med ustabil mage med til tider mye luft, noe som har gjort at jeg ikke har lyst til å reise eller gå på besøk. Etter elimineringsperioden har jeg vært helt fin. Ved reintroduksjonen merket jeg ikke store forandringer. Derfor lurer jeg på om jeg tåler det meste, men at mine plager kommer når jeg får for mye av fodmapstoffene?

Reply
  Julianne - oktober 13, 2016

  Hei Anne Lise :) Så godt å høre at du føler deg bedre! Fantastisk. Om du ikke merket store forandringer ved reintroduksjonen kan det, som du sier, hende mengdene var for små til å trigge symptomene dine, noe som er et godt tegn! Kanskje må du opp i større mengder høyFODMAP-mat før du reagerer, kanskje i kombinasjon – men her gjelder det for deg å prøve deg fram :) Stå på videre!

  Reply
Elin Emelie - januar 24, 2017

Hei Julianne. Du har vært til stor hjelp å inspirasjon i en «ekstremperiode» med matsensitivitet fra 2015, og det vil du være fortsatt. Jeg skal prøve disse protein rundstykkene men vet ikke om jeg har melkeallergi. Hatt mistanke lenge. Har kun testet med blodprøver uten at det kunne påvises noe, ei heller ikke laktose intoleranse ble påvist, men føler at tarm blir bedre ved nedkutting av laktose og hvetemel pluss mye av høyFODMAP ingredienser, mat. Men er så NY enda i det med høy og lav FODMAP at det fortsatt er kun i startfasen alt, problemet mitt har vært, i tillegg til irritabel sensitiv tarm, at jeg får puste problemer, innåndingsvansker av noe mat, som kramper, irritasjon, å dette har særlig føltes ved inntak av rene melkeprodukter som cottage cheese blandt annet. Men igjen vet ikke noe sikkert. Har lang vei å gå men starter den nå. Kan jeg bruke laktosefri melk i stedet for cottage cheese i protein rundstykkene? Jeg skal forøvrig kjøpe bøkene dine nå. Beklager LANG MAIL. Vennlig hilsen Elin

Reply
  Julianne - januar 25, 2017

  Hei Elin! Takk for gode ord – det er veldig hyggelig å høre :)

  Først og fremst vil jeg tipse deg om å skrive kost- og symptomdagbok i en periode, for å se om du kan se reelle sammenhenger mellom maten du spiser og symptomene du opplever. Spesielt viktig for deg som har flere reaksjoner som oppstår i forbindelse med matinntak. Det hjelper deg å bli bedre kjent med kroppen din og er veldig nyttig.

  Du kan bruke laktosefri yoghurt naturell eller laktosefri kesam i disse rundstykkene for å lage dem helt laktosefrie. Vil du lage dem melkefrie, kan du erstatte mengden cottage cheese med kokosmelk og kun bruke 2 egg i oppskriften. La i såfall røra svelle litt lenger enn det som står i oppskriften. Lykke til og god bedring!

  Mvh Julianne :)

  Reply
Marianne - mai 21, 2020

Hei.
Er det slik at rundstykkene skal ese seg utover og bli flate etter steking? Eller hva gjør jeg galt?

Reply
  Julianne - juni 3, 2020

  Hei Marianne :) Nei, de skal ikke ese så veldig utover! Hvor mange egg brukte du?

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x