RISMELK: Fra lav til høy, og nå tilbake til lavFODMAP

I august 2015 kom det noen overraskende nyheter om FODMAP-innholdet i rismelk: forskerne ved Monash University hadde oppdaget svært høye nivåer av oligosakkarider (galaktaner og noe fruktaner) i melken, og flyttet derfor rismelk fra lavFODMAP til høyFODMAP i the Monash University low FODMAP diet app

I dag publiserte forsker Jane Muir ved Monash University i Melbourne ny informasjon om FODMAP-innholdet i rismelk på Monash University sin egen low FODMAP diet-blogg. Rismelk er igjen testet ved hjelp av en ny metode, og resultatene viser at rismelk er lavFODMAP. Forvirrende? Les videre! 

Rismelk lages hovedsakelig av risstivelse og vann. Risstivelse er et komplekst karbohydrat som består av lange kjeder av glukosemolekyler. Som du ser på illustrasjonen under, kan disse kjedene kan være veldig lange. For å kunne lage rismelk, tilsetter man enzymer for å bryte de komplekse karbohydratene i risstivelse ned til mindre karbohydratkjeder. Enzymene kan i noen tilfeller mislykkes med å bryte karbohydratkjedene ned til små nok kjeder, noe som fører til at vi får noe oligosakkarider igjen i melken. Poenget her, er at disse oligosakkaridene som kommer fra risstivelse ikke er tungtfordøyelige, i motsetning til FODMAP-karbohydrater som galakto-oligosakkarider (galaktaner) og frukto-oligosakkarider (fruktaner). Disse oligosakkaridene skal ikke skape trøbbel på lik linje som FODMAPs! 

Forskerne ved Monash University har oppdaget at de "lettfordøyelige" oligosakkaridene fra risstivelse har blitt blandet med FODMAP-oligosakkaridene under testingen, noe som har gjort det vanskelig å vite om rismelk er høyFODMAP eller ikke. Forskerne har nå funnet en ny metode for å kunne skille mellom disse to, og har i disse dager konkludert med at rismelk er lavFODMAP inntil 200 g per servering

Har denne oppdagelsen påvirket testingen av andre prosseserte matvarer? 
I følge Jane Muir ved Monash University, har de testet flere matvarer i arkivet ved hjelp av den nye metoden og de har foreløpig ikke funnet andre feil. Hun unnskylder på vegne av Monash University, men legger også vekt på at dette er et tydlig eksempel på at forskningen er i utvikling. Det dukker stadig opp noe nytt, nye matvarer testes og bedre metoder utvikles! Forskerne ved Monash University gjør en fantastisk jobb for oss som sliter med irritabel tarm og matintoleranser, noe jeg er ekstremt takknemlig for. 

Illustrasjonen er lånt fra Monash University FODMAP-blogg. 

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x