Garam Masala Kylling med Raita og gurkemeieris (lavFODMAP)

Denne indiske retten er inspirert av Trines (Trines Matblogg) Chicken Tikka Masala med raita og nanbrød! Jeg har laget den flere ganger med stor suksess, selv med mine magevennlige endringer uten løk og hvitløk. Jeg bruker krydderblandingen garam masala i min oppskrift og døper derfor retten om til Garam Masala Kylling med Raita ;) Garam masala består av koriander, ingefær, spisskummen, pepper, muskat, kanel, kardemomme, laubærblad og nellik, som er lavFODMAP-krydder. Men les ingredienslisten for sikkerhetsskyld når du skal kjøpe krydderblandingen, for ingrediensene kan variere fra merke til merke. Se oversikt over lavFODMAP-krydderblandinger her. Her kommer oppskriften! 

Foto: Line Dammen

Foto: Line Dammen

Garam Masala Kylling med raita og gurkemeieris

Oppskriften gir 3-4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri og laktosefri

Marinade til kyllingen

1 dl laktosefri yoghurt naturell
1 ss frisk ingefær, revet
3 ss sitronsaft
½ ts chilipulver
2 ss garam masala
1 kg kyllingfilet, i biter 

Slik gjør du: Bland sammen ingrediensene til marinaden i en skål og del kyllingfiletene i store biter. Legg gjerne filetene i en plastpose eller en liten bakebolle og hell marinaden oppi. Bland godt og sørg for at kyllingen er godt dekket av marinaden. La kyllingen marinere i minst to timer i kjøleskapet (gjerne lenger). Mens kyllingen marineres kan du lage raita. 

​Raita

1 agurk
4 cherrytomater eller en halv vanlig tomat
2 dl laktosefri yoghurt naturell
1 ts sitronsaft
1/2 ts spisskummen
2 ss hakket frisk koriander
salt og pepper 

Slik gjør du: Grovhakk tomatene og finhakk frisk koriander. Bruk et rivjern og riv agurken direkte i et kjøkkenhåndkle. Pakk den inn i kjøkkenhåndkleet og klem til alt du har slik at vannet presses ut av agurken. Ha agurken i en passende stor skål og tilsett cherrytomatene og hakket koriander. Smak til med spisskummen, salt, pepper og sitronsaft. Sett deretter kaldt i kjøleskapet til servering. 

Når kyllingen har ligget i marinade i noen timer, har du kyllingen og marinaden over i en ildfast form. Sett stekeovnen på 225 grader og stek kjøttet midt i ovnen i 10-12 minutter.​ Mens kyllingen står i ovnen begynner du på sausen. 

Sausen

4 ss rapsolje + 1-2 fedd hvitløk (til hvitløksinfusert olje)
1 ss fersk ingefær, revet
1 ts spisskummen
1 ts malt muskat
1 ss tomatpuré
300 g hermetiske tomater (gjerne en boks fra go green)
1/2 ts gurkemeie
1 ss laktosefri rømme
1 dl laktosefri fløte (mat- eller kremfløte)
1 ss frisk koriander, finhakket
Salt og pepper etter smak
En skvis sitron 

Slik gjør du: Varm opp oljen i en gryte på svak varme og tilsett biter av hvitløk for hvitløksinfusert olje. La hvitløksbitene surre i noen minutter i oljen før du fjerner hvitløksbitene fra gryta. Nå har oljen fått et hint av hvitløk uten FODMAPs fra hvitløken. Tilsett deretter spisskummen, muskat og revet ingefær i oljen. La surre i et par minutter. Tilsett tomatpuré før du har i hermetiserte tomater og gurkemeie. Skru opp temperaturen til medium varme og la sausen putre i noen minutter, før du tilsetter laktosefri rømme og fløte. Rør godt sammen og nyt den deilige duften som sprer seg på kjøkkenet. Start deretter på gurkemeierisen.

Gurkemeie-ris

Ønsket mengde ris (gjerne fullkorn)
1 ts gurkemeiekrydder

Kok ris etter anvisningen på pakken. Tilsett gurkemeiekrydder i kokevannet. 

Ta nå kyllingen ut av ovnen og ha over i gryten med saus og rør godt sammen. Smak så til med salt, pepper og en skvis sitron og la retten trekke på svak varme i noen minutter før du serverer hele retten sammen med kokt ris og en enkel salat av for eksempel crispy salat, agurk, tomat, paprika og grønn del av vårløk. 

God helg og velbekomme! 

Julianne :)

Insert Image

Click Here to Leave a Comment Below

Christel - august 23, 2016

Hei Julianne. I mange oppskrifter brukes det currypaste, har du noen gode forslag til erstatning for dette?

Reply
  Julianne - august 24, 2016

  Hei Christel! Hm. Jeg har nok laget mine egne krydderblandinger eller brukt karri eller krydderblandingen garam malasa. Det går nok an å lage egen currypaste uten hvitøk, men det har jeg ikke gjort før :)

  Reply
Garam Masala kylling – sakset fra andre – MamzeMat - mai 21, 2017

[…] denne oppskriften har jeg sakset raita fra denne bloggen: http://lyngstadernaering.no/2016/05/27/garam-masala-kylling-med-raita/  og nanbrødet […]

Reply
Vibeke - oktober 26, 2018

Kan man lage noe av dette dagen o forveien? Skal lage til ganske mange så alt som er gjort dagen før eller på morgenen hjelper ?

Reply
  Julianne - oktober 29, 2018

  Hei Vibeke! Ja, du jo marinere kyllingen i forkant og lage resten samme dag – eller så lager du hele retten dagen før og varmer opp. Da får smakene satt seg ekstra godt :) Håper den faller i smak! Hilsen Julianne :)

  Reply
Ida - november 18, 2018

Hei,

Jeg spiser lite av kjøtt og kylling, og lurer på om du har noen tips til hva jeg kan erstatte kylling med i denne retten?

Reply
  Julianne - november 18, 2018

  Hei Ida :) Hm, nå har ikke jeg mye erfaring med vegetariske alternativer (vet ikke om fisk vil være et alternativ i denne?) men tofu og tempeh er lavFODMAP alternativer i alle fall. Eventuelt «quorn» :) Den er veldig god, så jeg håper du får testet den! Hilsen Julianne

  Reply
Marianne - januar 13, 2019

Hei :)
Mannen min tåler ikke tomater. Blir det et stort tap å lage raita uten tomat? Jeg kunne godt tenke meg å lage denne oppskriften, men er veeeeldig sensitiv for chili. Vil det ødelegge hele marinaden om jeg kutter ut chili?

Reply
  Julianne - januar 13, 2019

  Hei Marianne :) Du kan fint droppe tomatene i raitaen, den er god uten også. Du kan også droppe chili om du ikke tåler det :) Håper retten faller i smak! Hilsen Julianne

  Reply
Uke 17: lavFODMAP-ukemeny - GODT FOR MAGEN - april 20, 2020

[…] Garam masala kylling med gurkemeieris og raita Indisk, lavFODMAP som du kan bruke litt tid på å lage :) Søndag: Kjøttkaker i brun […]

Reply
Dan - juni 15, 2020

Hei! Kan jeg legge poteter sammen med kyllingen i denne retten, synes du?

Reply
  Julianne - juni 19, 2020

  Det kan du selvfølgelig prøve :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x