Bakt havregrøt med blåbær (lavFODMAP)

Jeg elsker å lage noe ekstra godt til kvelden, enten i form av brødvafler, cottage cheese-lapper eller noe annet sunt, godt og magevennlig. Dette er mat som magen min virkelig setter pris på, og det gjør at jeg ikke eksperimenterer meg fram til så veldig mye nytt og innovativt. Jeg gjør heller små endringer i oppskriftene jeg har suksess med for å variere smak, næringsinnhold og utseende. Det er flere fordeler med å lage mat på denne måten. Du slipper blant annet å ha så mange forskjellige råvarer i hus for å lage noe godt å spise, du får brukt opp maten før den blir dårlig og unngår dermed matsvinn. Slik sparer du både penger og miljøet, og hva er vel bedre enn det? Hehe. I går fikk jeg lyst på bakt havregrøt med gulrot, men manglet gulrot. Da brukte jeg fryste blåbær i steden - noe som også ble stor suksess ;) 

Bakt havregrøt med blåbær
Gir 2-3 porsjoner
Tid: ca 30 minutter 
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri (velg glutenfrie havregryn), laktosefri og kan lages melkefri (velg mandel- eller rismelk)

Dette trenger du

Tørt

  • 2 dl havregryn
  • 1 ss chiafrø 
  • 1 ts kanel
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • 1/2 ts salt 
  • 1/2 bakepulver 

Vått

  • 2 dl laktosefri melk eller melkefritt alternativ
  • 1 egg 
  • 2 dl fryste blåbær

Topping

  • 1/2 dl hakkede valnøtter
  • 1/2 dl solsikkekjerner og gresskarkjerner
  • 1 ss smeltet kokosolje
  • 2 ss lønnesirup

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 175 °C og klargjør en liten ildfast form. Bland sammen havregryn, chiafrø, krydder, salt og bakepulver i en bakebolle. Bland sammen laktosefri melk og egg før du heller det over i havreblandingen og blander godt. Tilsett blåbær og la røra svelle i 10 minutter. Mens røra sveller, lager du toppingen. Ha hakkede valnøtter, solsikkefrø og gresskarkjerner i en skål. Ha i lønnesirup og smeltet kokosolje og bland godt sammen. Ha havre- og blåbærblandingen i den ildfaste formen. Fordel toppingen over som et lokk og sett formen midt i ovnen. La den steke i mellom 20-30 minutter til toppen er gyllen i fargen. Server gjerne sammen med en fyldig, gresk laktosefri yoghurt, det er nydelig! 

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Linda - mai 30, 2016

Hørtes godt ut! Kan man droppe/erstatte kokosoljen..?

Reply
    Julianne - mai 31, 2016

    Det er veldig godt :) Du kan nok droppe oljen, uten at jeg har testet dette selv! Evt. kan du bruke en annen nøytral olje som rapsolje eller 1 ss godt smør :)

    Reply
Bonni - juni 24, 2016

og hva m egget? Jeg kan kun spise pasturiserte ting pt og våre egg i Norge er vel ikke det? Hva med laktosefri yougourt? Noe som er pasturisert?

Reply
    Julianne - juni 24, 2016

    Hei :) Egg i Norge trenger ikke pasteuriseres, det stemmer. Laktosefri yoghurt er pasteurisert. Mvh Julianne

    Reply
Beate Gundersen - november 6, 2017

Leste på siden til Frisk forlag ang Havregryn: Opptil 23 g regnes som lavt, opptil 47 g regnes som moderat. Hva tenker du om dette når man lager havregrøt. Skal sette opp lavfod-ukesmeny til en klient og blir veldig usikker om jeg kan bruke havregryn/ havregrøt da? (Jeg er straks ferdig med bachelor i ernæringstudier på Bjørknes) LavFODMAP-listen de har brukt er en oversettelse av listen fra Monash Universitys FODMAP app.

Reply
    Julianne - november 6, 2017

    Hei Beate! Så spennende. Min erfaring er at mange tåler godt en porsjon havregrøt i løpet av dagen, noe som også er OK under eliminasjonsfasen (47 g moderat mengde). Men – vi er alle forskjellige! Problemer kan oppstå om man velger havrebaserte retter til flere måltider om dagen, da totalmengden blir for stor. Et tips er å blande havregryn med bokhveteflak, hirseflak eller quinoaflak i en grøt, vafler eller annet for å redusere FODMAP-mengden fra korn. Husk at lavFODMAP-dietten er en god veiledning ved IBS, men slett ingen fasit for alle. Prøv dere fram og juster etterhvert! Lykke til :) Mvh Julianne

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x