Proteinkilder på lavFODMAP-diett

Dette er det første innlegget hvor jeg går i dybden av deler av min lavFODMAP-handleliste. Om du ennå ikke har skaffet deg handlelisten, kan du legge igjen ditt navn og epost-adresse i feltet under, så får du handlelisten tilsendt på E-post! Her kan du lese mer om lavFODMAP-handlelisten!

ANIMALSKE PROTEINKILDER PÅ LAVFODMAP-DIETT 

Så... Maten vi spiser inneholder næringstoffer. Vi deler næringsstoffene vi får fra maten inn i energigivende og ikke-energigivende stoffer. De energigivende stoffene er de vi kaller fett, proteiner og karbohydrater (og alkohol), og de ikke-energigivende stoffene er det vi kaller vitaminer, mineraler og sporstoffer. Vi trenger både energigivende stoffer og vitaminer, mineraler og sporstoffer for å opprettholde en god helse og velfungerende kropp. Jeg skal nå gå gjennom hvilke proteinkilder du kan spise på lavFODMAP-diett.

En viktig huskeregel er at FODMAPs er visse tungtfordøyelige karbohydrater. Rent kjøtt og fisk består av proteiner og fett og ingen karbohydrater, noe som betyr at rent kjøtt ikke inneholder FODMAP-karbohydrater. Med rent mener jeg kjøtt og fisk som ikke er del av et blandingsprodukt som pølser, kjøttkaker, fiskekaker o. l eller kjøtt som er marinert med et eller annet. I denne maten kan vi nemlig finne FODMAPs i form av løk, hvitløk, hvete, laktose eller honning. Jeg anbefaler å kjøpe rene råvarer og heller lage farsemat selv og lage egen marinade av lavFODMAP-ingredienser om du innimellom ønsker en litt mer spennende smak på kjøttet eller fisken din. Selv tilbereder jeg ofte kjøtt og fisk i stekepanna stekt i godt smør eller olje med litt salt og pepper eller ovnsbaker det i stekeovnen. Enkelt og greit :)

Kjøtt fra storfe, fjærkre, lam, svin, vilt kan kjøpes i rene stykker eller i form av kjøttdeig. Kjøtt egner seg godt til middagsmat eller til en ekstra god lunsj. Bruk gjerne rester av kjøtt, fisk eller egg fra middagen dagen før og lag en næringsrik lunsj med salat og lavFODMAP-grønnsaker til dagen etter. Dette er et råd som går igjen i begge mine bøker om lavFODMAP-dietten og et råd jeg stadig gir til mine klienter som skal i gang med lavFODMAP-diett. Du sparer tid, krefter (og penger) i tillegg til at du får i deg et måltid som magen din setter pris på og som holder deg mett en stund. 

Egg. En mer næringsrik matvare skal du lete lenge etter! Visste du at egg inneholder alle næringsstoffer du trenger bortsett fra vitamin C? Spis egg sammen med litt paprika (en god kilde til vitamin C) så er du godt dekket. Egg kan tilberedes på mange ulike måter: kokt egg, stekt egg, eggesalateggerøre, fylt omelett, omelett-wrap eller en frittata! I tillegg bruker jeg egg i mange av mine alternativer til brød på lavFODMAP-diett som: proteinvafler, proteinrundstykker, brødvafler, cottage cheese-lapper for å nevne noen. Velg økologiske egg når du har muligheten. Handler du på rema 1000 eller Coop, så er faktisk økologiske egg noen kroner billigere enn vanlige egg fra for eksempel prior :)

I likhet med kjøtt, inneholder ikke ren fisk og sjømat FODMAP-karbohydrater. Laks, torsk, sei, knurr eller kveite - din favorittfisk kan fint nytes på lavFODMAP-diett. Fisk og sjømat er også lett fordøyelig, og mange føler seg derfor lettere i kroppen etter et fiskemåltid sammenlignet for eksempel et større kjøttmåltid. 

Jeg har også lagt til noen vegetariske/veganske alternativer i denne listen, og det er ikke et must å ha i kjøleskapet for alle. Men til deg som ikke spiser kjøtt, så er tofu, quorn og tempeh lavFODMAP-alternativer til kjøtt. Du kan lese mer om det i dette innlegget. 

Håper dette var nyttig! Last ned handlelisten, og følg med videre for å lære mer om de ulike matvaregruppene i listen :) 

Foto: matprat.no

Click Here to Leave a Comment Below

Tove Steen - juli 12, 2016

Har hatt stor hjelp av FODMAP-dietten og boka. Så lenge jeg holder meg til den, er alt bra.Men nå lurer jeg på en ting. Jeg har igjen erfart at min mage reagerer på laks. Etter å ha lest «sannheten på bordet» av Nils Christian Geelmuyden, kuttet jeg ut oppdrtettslaks i mitt kjøkken. Jeg har likevel spist det når jeg har fått det servert. Da blir jeg altså dårlig i magen. Er det fettet i laksen, medisiner eller lusemiddelet jeg reagerer på? Er det andre som har erfart det samme? Det er vanskelig å få tak i villaks, så jeg vet ikke om det blir annerledes.

Reply
  Julianne - juli 15, 2016

  Hei Tove! Så godt å høre at du har hatt god effekt av lavFODMAP :) Det er interessant at du reagerer på laks, det er ikke ofte jeg hører om så jeg vet ikke hva som gjør at du reagerer. Jeg har en venninne som reagerer på samme måte når hun spiser laks. Prøv villaks når du får tak i det, så finner du fort ut om det er noe med oppdrettslaksen som ikke fungerer. Hvordan er det med laks i sushi (om du spiser det)? Reagerer du på samme måte? Hilsen Julianne

  Reply
connie Ruud - juli 23, 2016

Jeg har ikke prøvd lavFODMAP ennå, men skal gjøre det etter ferien. Jeg har erfart at jeg reagerer på «vakumpakket» fisk fra frysedisken, men fersk fisk går greit… Har ikke forstått sammenhengen. Connie

Reply
  Julianne - juli 26, 2016

  Hei Connie :) Er det ren vakumpakket fisk ellr er det med noen form for krydder, marinader eller noe? Lykke til med lavFODMAP etter ferien! :)

  Reply
Simon - desember 17, 2017

Hei, er løvbiffen fra stabburet grei? I følge ingredienslisten, står det «storfekjøtt 87% , vann, salt, aroma.» Er litt lat med middag, så har brukt denne en del så langt, da det er så lettvint. Begynte å tenke på om at «aroma» er noe guffent, da selv ved å følge et lav fodmap kosthold, sliter jeg fortsatt en del med magen..
Så med kjøtt har jeg laget løvbiff eller kjøttdeig mest, og fisk har jeg brukt å kokt laks.

Takk på forhånd for svar :)

Reply
  Julianne - desember 18, 2017

  Hei Simon! Løvbiffen ser fin ut med hensyn til FODMAP, så den kan fint inkluderes. Det er ikke alltid nok at maten er lav på FODMAPs for å holde en sensitiv mage i balanse; væskeinntak, fiberinntak, måltidsrytme, mengde mat, stress og fysisk aktivitet er også viktige hensyn å ta. Stå på videre og ha ei fin jul :) Mvh Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x