Fettkilder på lavFODMAP-diett

Dette er den andre delen hvor jeg går i dybden av min lavFODMAP-handleliste. I dag skal vi snakke litt om fettkilder på lavFODMAP-diett! 

FETTKILDER PÅ LAVFODMAP-DIETT

Det er viktig å huske på at FODMAPs er en type karbohydrater, ikke fett eller protein som er de to andre energigivende næringsstoffene. Les mer om dette under innlegget om proteinkilder. Så lenge du velger en ren olje, vil den bestå av 100 % fett og vil derfor være uten FODMAP-karbohydrater. Med ren olje, mener jeg oljer som ikke er tilsatt knust hvitløk eller hvitløksekstrakt (må ikke forveksles med oljer som er tilsatt større biter av hvitløk - denne oljen er fin så lenge du ikke får i deg hvitløksbitene. Les mer om hvitløksinfusert olje her.) Du kan velge soyaolje, rapsolje, olivenolje, solsikkeolje, avocadoolje, sesamolje, valnøttolje og så videre. Alle er lavFODMAP, selv soyaoljen! 

Jeg har listet opp fire ulike fettkilder i min lavFODMAP-handleliste. Da har jeg ikke inkludert nøtter og frø som også er gode kilder til fett, dette kommer i et eget innlegg. Dette er fettet jeg bruker mest av og jeg føler det dekker behovet i matlaging, også med hensyn til næring.

Kokosolje er en olje utvunnet av kokosnøttkjøtt og er kjent for sine mange helsefordeler. Den finnes i to ulike varianter, en kaldpresset extra virgin variant som har en mild smak av kokos og egner seg godt til baking, i konfekt eller som tilsatt i mat etter oppvarming. Ønsker du å steke maten i kokosolje, kan du velge den raffinerte kokosoljen som tåler høyere temperaturer. Kokosolje kan kjøpes i helekostbutikker og i noen av de store matvarebutikkene. 

En extra virgin olivenolje av god kvalitet bør alle eie! Denne oljen bruker jeg daglig over mine salater og grønnsaker. Olivenolje er kjent for sine kolesterolsenkende egenskaper, og mange mener oljen bør defineres som medisin. Les mer om olivenolje her. Ha alltid en ss olivenolje over salaten og grønnsakene dine. Det gir en god smak, og det øker opptaket av de fettløselige vitaminene fra grønnsakene i tarmen. 

Rapsolje egner seg spesielt godt til steking, og den har en gunstig fettsyresammesetning sammenlignet med andre oljer. Rapsolje har i tillegg en mild smak. Jeg blander gjerne rapsolje og en klatt smør når jeg steker f.eks. fisk eller kylling i stekepannen. Det gir en nydelig smak og en fin stekeskorpe på kjøttet eller fisken.

Så kommer vi til meierismøret. Mange tenker at ekte meierismør bør unngås på lavFODMAP-diett fordi det tross alt er et melkeprodukt. Det inneholder vel laktose? Det er ikke riktig. Det inneholder svært lite laktose, og kan derfor brukes på lavFODMAP-diett ;) Meierismør egner seg godt til baking, steking eller på en magevennlig brødskive. 

Har du fremdeles ikke lastet ned lavFODMAP-handlelisten, skriv inn ditt navn og epost-adresse i feltene nedenfor, så sender jeg listen til deg på mail :) 

I neste innlegg vil jeg gå gjennom melk- og meieriprodukter på lavFODMAP-diett. Følg med! 

Foto: medicalnewstoday.com

Click Here to Leave a Comment Below

Julie - juli 14, 2016

Hei! Jeg har selv slitt med magen i flere år, men etter at jeg sluttet på p-piller i februar i år har jeg utrolig nok blitt kvitt omtrent alle plager. Jeg var hos legen flere ganger, men testet negativt for både laktoseintoleranse og cøliaki. Nå i senere tid har jeg lest at det kan være en sammenheng mellom ubalanse i østrogennivåer og IBS. Hva vet du om dette temaet? Jeg synes dette er utrolig spennende, og lurer på om det er gjort noe forskning på området.
Ha en fin kveld! :)

Reply
  Julianne - juli 15, 2016

  Hei Julie :) Så flott å høre at du ble bedre i magen etter at du sluttet med p-piller! Jeg kan lite om sammenhengen mellom østrogen og IBS, men det er absolutt et interessant tema jeg vil lære mer om. Hvor leser du denne informasjonen? :) Selv har jeg aldri tålt prevensjonsmidler med hormoner, det gikk kraftig ut over både humør (gråt ofte for ingenting), vekt og mage – derfor sluttet jeg. Det er vanskelig å si om magen ble bedre, men verre ble den i alle fall ikke :) Veldig spennende tema. Ønsker deg en god helg når den tid kommer!

  Reply
  Julie - juli 15, 2016

  Jeg studerer klinisk ernæring og synes det er spennende å lære mer om IBS siden jeg selv også har slitt med magen (fant dessverre ikke noe relevant på PubMed), og kom over denne artikkelen etter at jeg selv følte meg mye(!) bedre: https://www.verywell.com/do-birth-control-pills-affect-ibs-1945374. Jeg tør påstå at jeg er så godt som kvitt symptomene jeg hadde (slet mye med vekslende løs og hard mage, samt luftsmerter og magekramper nesten daglig) og kan faktisk spise både løk, avokado og epler igjen uten å merke noe. Dette er mine individuelle erfaringer og gjelder, som det også står i artikkelen, ikke nødvendigvis alle som bruker p-piller. Håper imidlertid det blir gjort mer forskning på området :)
  God helg!

  Reply
  Julianne - juli 16, 2016

  Hei igjen :) Takk for linken, en veldig interessant artikkel om p-piller og IBS! Sammenhengen mellom gynekologi og mage- og tarmplager er spennende, og noe jeg også kan tenke meg å sette meg mer inn i. Flere av mine pasienter (inkludert meg selv) opplever forverring av IBS-symptomer premenstruelt. Dette er noe man blir vant til og godtar etterhvert, men som alt annet er det interessant å forstå mer om årsakene. God helg til deg også, Julie :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x