Fettkilder på lavFODMAP-diett
Dette er den andre delen hvor jeg går i dybden av min lavFODMAP-handleliste. I dag skal vi snakke litt om fettkilder på lavFODMAP-diett!
FETTKILDER PÅ LAVFODMAP-DIETT

Det er viktig å huske på at FODMAPs er en type karbohydrater, ikke fett eller protein som er de to andre energigivende næringsstoffene. Les mer om dette under innlegget om proteinkilder. Så lenge du velger en ren olje, vil den bestå av 100 % fett og vil derfor være uten FODMAP-karbohydrater. Med ren olje, mener jeg oljer som ikke er tilsatt knust hvitløk eller hvitløksekstrakt (må ikke forveksles med oljer som er tilsatt større biter av hvitløk - denne oljen er fin så lenge du ikke får i deg hvitløksbitene. Les mer om hvitløksinfusert olje her.) Du kan velge soyaolje, rapsolje, olivenolje, solsikkeolje, avocadoolje, sesamolje, valnøttolje og så videre. Alle er lavFODMAP, selv soyaoljen!
Jeg har listet opp fire ulike fettkilder i min lavFODMAP-handleliste. Da har jeg ikke inkludert nøtter og frø som også er gode kilder til fett, dette kommer i et eget innlegg. Dette er fettet jeg bruker mest av og jeg føler det dekker behovet i matlaging, også med hensyn til næring.
Kokosolje er en olje utvunnet av kokosnøttkjøtt og er kjent for sine mange helsefordeler. Den finnes i to ulike varianter, en kaldpresset extra virgin variant som har en mild smak av kokos og egner seg godt til baking, i konfekt eller som tilsatt i mat etter oppvarming. Ønsker du å steke maten i kokosolje, kan du velge den raffinerte kokosoljen som tåler høyere temperaturer. Kokosolje kan kjøpes i helekostbutikker og i noen av de store matvarebutikkene.
En extra virgin olivenolje av god kvalitet bør alle eie! Denne oljen bruker jeg daglig over mine salater og grønnsaker. Olivenolje er kjent for sine kolesterolsenkende egenskaper, og mange mener oljen bør defineres som medisin. Les mer om olivenolje her. Ha alltid en ss olivenolje over salaten og grønnsakene dine. Det gir en god smak, og det øker opptaket av de fettløselige vitaminene fra grønnsakene i tarmen.

Rapsolje egner seg spesielt godt til steking, og den har en gunstig fettsyresammesetning sammenlignet med andre oljer. Rapsolje har i tillegg en mild smak. Jeg blander gjerne rapsolje og en klatt smør når jeg steker f.eks. fisk eller kylling i stekepannen. Det gir en nydelig smak og en fin stekeskorpe på kjøttet eller fisken.
Så kommer vi til meierismøret. Mange tenker at ekte meierismør bør unngås på lavFODMAP-diett fordi det tross alt er et melkeprodukt. Det inneholder vel laktose? Det er ikke riktig. Det inneholder svært lite laktose, og kan derfor brukes på lavFODMAP-diett ;) Meierismør egner seg godt til baking, steking eller på en magevennlig brødskive.
Har du fremdeles ikke lastet ned lavFODMAP-handlelisten, skriv inn ditt navn og epost-adresse i feltene nedenfor, så sender jeg listen til deg på mail :)
I neste innlegg vil jeg gå gjennom melk- og meieriprodukter på lavFODMAP-diett. Følg med!
Foto: medicalnewstoday.com