Melk og meieriprodukter på lavFODMAP-diett

Nå er vi kommet til lavFODMAP-handlelistens tredje innlegg, og vi skal gå gjennom listen over melk- og meieriprodukter på lavFODMAP-diett :) 

MELK OG MEIERIPRODUKTER PÅ LAVFODMAP-DIETT 

På lavFODMAP-diett er det laktosereduserte og laktosefrie produkter som gjelder. Det er heldigvis et enkelt bytte å ta, i og med at vi har et godt utvalg av laktosefrie produkter i butikkene her til lands. Et spørsmål som ofte dukker opp når man skal i gang med lavFODMAP-dietten er om man bør kutte ut laktose selv om man har fått bekreftet at laktoseintoleranse ikke er tilfellet. Dette er en vurdering hver enkelt må ta, men er du usikker på om laktose er et problem for deg, bør du velge laktosefrie produkter under eliminasjonsfasen av dietten (i 4 – 6 uker). Under reintroduksjonsfasen av dietten, tester du laktoseholdig melk for å finne ut om det er et problem for deg eller ikke. Om magen din ikke reagerer når du drikker vanlig melk, kan du gå tilbake og drikke vanlig melk igjen. Velg laktosefri eller laktoseredusert melk på eliminasjonsdietten da de inneholder de samme gode næringsstoffene som laktoseholdig melk. 

I neste innlegg skal jeg gå gjennom melkefrie alternativer for deg som har behov for det.

Min handleliste over melk- og meieriprodukter er ikke lang, men dette er i hovedsak produktene jeg har stående i kjøleskapet til en hver tid. I listen over FODMAPs i matvarer vil du finne oversikten over flere lavFODMAP-melk- og meieriprodukter. 

Cottage cheese er ikke laktosefritt, men har et naturlig lavt innhold av laktose. De fleste tåler derfor cottage cheese i moderate mengder, det vil si noen spiseskjeer per måltid. Jeg er veldig glad i cottage cheese blandet i laktosefri yoghurt naturell til frokost. Ved å blande inn cottage cheese i yoghurt, øker jeg proteininnholdet som bidrar til å holde meg mett lenger. Om du synes cottage cheese i seg selv har en rar konsistens, anbefaler jeg å blande det med yoghurt i begynnelsen. Jeg bruker også cottage cheese i mange av mine magevennlige rundstykker, vafler eller lapper fordi det gjør baksten saftig og proteinrik. 

Jeg kjøper sjeldent laktosefri melk, da går jeg heller for den laktosereduserte melken som er en ti-kroning billigere enn den laktosefrie. Den laktosereduserte melken inneholder 0,2 g laktose per 100 g, noe som er veldig lite. De fleste med laktoseintoleranse tåler den laktosereduserte melken, men dette må du vurdere selv. Bruk laktosefri melk på samme måte som du bruker vanlig melk. Drikk den som den er, tilsett grøten, kjøleskapsgrøt, iskaffe eller i vaffelrøraLaktosefri fløte (både matfløte og kremfløte) er supert i kaffen, til matlaging eller pisket til krem til sommerens deilige jordbær :)

Laktosefri yoghurt naturell er et naturlig valg for meg. Jeg smakssetter den heller selv med frisk frukt, bær eller lønnesirup. Det finnes flere smakstilsatte laktosefrie yoghurter du også kan velge (som f.eks de med blåbær/vanilje fra Tine eller fra Q-meieriene). Disse inneholder tilsatt sukker i motsetning til laktosefri yoghurt naturell. Prøv også laktosefri gresk eller tyrkisk yoghurt som kan spises som den er eller brukes i matlaging. Prøv for eksempel en lavFODMAP-tzaztiki til laks

Laktosefri rømme er noe jeg alltid har i kjøleskapet. Det passer til alt! Jeg bruker det til laks, kylling, wok, salater, pizza - you name it. Det er en enkel saus eller dressing på lavFODMAP-diett. Jeg liker rene smaker, men av og til blander jeg i litt friske eller tørkede urter, salt og pepper og sitron i rømmen for en litt mer spennende dressing :)​

Om du fremdeles ikke har skaffet deg handlelisten, kan du skrive inn ditt navn og epost-adresse i feltet nedenfor, så får du listen tilsendt i PDF-fil innen kort tid :)​

I neste innlegg vil jeg gå gjennom noen melkefrie alternativer på lavFODMAP-diett . Følg med! 

PS: Les også disse innleggene! 

Hilsen Julianne :)

Foto: melk.no

Click Here to Leave a Comment Below

Ingrid - juli 15, 2016

Tine laktosefri yoghurt med blåbærsmak inneholder 1 % solbær, som er høy-FODMAP. Er yoghurten fortsatt lav?

Reply
  Julianne - juli 16, 2016

  Hei :) Ja, det er veldig små mengder, så jeg vil si at yoghurten er lavFODMAP. God helg :)

  Reply
Nina - oktober 12, 2019

Hei!

Yokos vanilje fra Berit Nordstrand inneholder 47 % kokosmelk og 47 % kokosvann. I boken din «Godt for magen» står kokosmelk listet som lav fodmap, mens kokosvann står listet som høy fodmap. Den norske fodmap-appen NOBA har likevel listet denne yoghurten som lav fodmap og helt ok å spise. Jeg er i eliminasjonsfasen og ble plutselig litt forvirret. Er dette en yoghurt som er lav fodmap eller høy?

Håper på litt oppklarende svar!

Mvh. Nina.

Reply
  Julianne - oktober 12, 2019

  Hei Nina :) Godt spørsmål! Kokosvann er lavFODMAP inntil 100 g (ca. 1 dl) per måltid, og et lite beger Yokos er 125 g – som betyr at du kommer under grensen for hva som er høyFODMAP. Jeg tenker derfor også at den går fint i eliminasjonsfasen av dietten, så lenge du ikke over driver og spiser flere beger i samme måltid ;) Nå har det også kommet en ny kokosyoghurt fra kolonihagen (kogurt). Den er også lavFODMAP :) Hilsen Julianne

  Reply
Nina - oktober 14, 2019

Ah, okei! Tusen takk for oppklaring! ? Det var bra, fordi jeg spiste en del av de yoghurtene før jeg så at de inneholdt kokosvann, hehe. Ja, kjøpte den faktisk for noen dager siden, har bare ikke testet den ut enda. Gleder meg til å prøve :) Ha en videre fin dag!
Mvh. Nina :)

Reply
Simon - mars 14, 2021

Hei, finner ikke noe om mengder på laktosefri yogurt. Har prøvd noen store skjeer med tines naturell laktosefri yogurt til frokost i dag, forhåpentligvis er det noe som funker bra fremover :)

Men smaken var litt vel mye, ser den samme varianten med vanilje er også lav fodmap på noba sin app, men igjen står ikke mengder? Er så lenge siden jeg spiste yogurt, så husker bare de porsjon-størrelsene man kjøpte i butikken, der man spiste alt. Var ikke kjempe mye der ihvertfall, så antar det er «normal» porsjon.

Også en ting jeg lurer på, er om det finnes noe ferdig løsning for rislunsj? Er noe jeg kjøpte mye av flere år siden før magen ble enda verre, men ser alt er høy/moderat på noba appen.. Evt. om jeg lager laktosefri risengrynsgrøt, så kjøler ned i kjøleskap? Så har jeg noe lettvint og starte morgenen med, slipper jeg å kokkelere når jeg våkner :)

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x