Melkefrie alternativer på lavFODMAP-diett

I forrige innlegg skrev jeg om lavFODMAP-handlelistens melk- og meieriprodukter. Dagens innlegg er til dere som ikke tåler melk eller ikke spiser meieriprodukter av ulike grunner. La oss gå gjennom noen melkefrie alternativer på lavFODMAP-diett! 

Melkeproteinallergi eller melkeallergi er ikke det samme som laktoseintoleranse. Ved laktoseintoleranse har tarmen nedsatt evne til å brute ned melkesukkeret (laktose) og fører til mage- og tarmplager ved inntak av laktoseholdig melk. Ved melkeproteinallergi reagerer immunforsvaret på proteiner i melken og symptomene forekommer ofte i form av mage- og tarmplager, kløe, utslett og mer. Melkeproteinallergi er mest vanlig hos barn (2-3 %) og mindre vanlig hos voksne (1 %). Les denne artikkelen fra melk.no for å forstå mer om melkeproteinallergi

Å følge en melkefri lavFODMAP-diett er utfordrende, men ikke umulig. Du må bare vite alternativene og hvordan du kan bruke og erstatte melkeprodukter med melkefrie alternativer i oppskrifter. I boken min har jeg en mer omfattende del om hvordan du kan spise melkefritt på lavFODMAP-diett. Flere alternativer finner du også i listen over FODMAPs som du kan laste ned her

Kokosmelk er et melkefritt og lavFODMAP-alternativ til melk eller fløte og kjøpes hermetisert. Bruk gjerne kokosmelk i smoothie, lappe- eller vaffelrøra, i varm grøt, kjøleskapsgrøt eller i en deilig chiapudding (se bilde under). Chiapudding laget med kokosmelk (eller et annet melkefritt alternativ) er et godt alternativ om du ønsker noe som ligner yoghurt. Kokosmelk er også supert i middagsretter som supper, gryter og sauser. Det gir en kremet konsistens og nydelig smak! Kokosmelk er energirikt, det vil si at det inneholder en del kalorier og fett, noe som er veldig fint for deg som trenger ekstra energi, men som ikke orker å spise store mengder mat. 

Rismelk og mandelmelk er fine alternativer der melk normalt sett brukes. Drikk den som den er eller bruk den der du ellers ville ha brukt melk. Velg gjerne de usukrede variantene til hverdags! Det har vært en del forvirring rundt FODMAP-innholdet i rismelk. Les denne artikkelen for oppklaring.

Rapskokos er et alternativ til smør utviklet av Synnøve Finden og Berit Nordstrand. Det består av raps- og kokosolje og er fri for herdet fett, kunstige tilsetningstoffer og fargestoffer. Rapskokos kan brukes til både steking, baking og på en magevennlig brødskive. 

Skriv inn ditt navn og epost i feltene under, så sender jeg deg handlelisten du kan laste ned og printe ut :-)

I neste innlegg skal vi gå gjennom handlelistens lavFODMAP-mel, korn og pasta. Følg med! 

Click Here to Leave a Comment Below

Ina Hillestad - august 1, 2016

Hei Julianne!
Er det ikke sånn at kokosmelk er høy FODMAP? Veldig sikker på at ei av mine venninner viste meg det på appen til Monash. Jeg blir i hvertfall utrolig oppblåst og vrang i magen av det…

Reply
  Julianne - august 1, 2016

  Hei Ina! Neida, kokosmelk er lavFODMAP inntil 125 ml per måltid i følge appen til Monash. Kokosvann er derimot høyFODMAP. Flott at du kan se sammenhengen mellom inntak av kokosmelk og symptomtrigging. Da unngår du det :) Hilsen Julianne

  Reply
Rikke - august 28, 2016

Er almindelig smør og margarine ikke lowFODMAP ifølge din madliste bagerst i bogen Glad mave med LowFODMAP?

Reply
  Julianne - august 30, 2016

  Hei Rikke! Vanlig smør og margarin er lavFODMAP – står de listet som høyFODMAP i den danske utgaven?

  Reply
  Rikke - august 30, 2016

  Nej, smør og margarine er listet som lowFODMAP i din bog. Jeg kan godt forstå, hvis du blev forvirret over det, jeg skrev. Jeg blev egentlig bare i tvivl, om det så stadig var korrekt, at smør var lav FODMAP, når du her anbefaler rapskokos som erstatning til smør. Men nu forstår jeg ?​

  Reply
  Julianne - august 30, 2016

  Puh, nå ble jeg nervøs. Jeg har ikke kontroll over rettskrivingen i Glad Mave, så det kunne fort ha blitt en feil i boken! Grunnen til at jeg tipser om rapskokos er fordi dette er et innlegg om melkefrie alternativer til personer som ikke tåler kumelk. Da er rapskokos et godt alternativ :) Vi som tåler melk kan heldigvis nyte ekte smør <3 :)

  Reply
  Rikke - august 30, 2016

  Kan godt forstå, du misforstod mig ?​

  Har du set min mail til dig? Jeg er gået i gang med Low FODMAP-diæten med god hjælp fra din bog, men der er nogle uklare ting, som jeg er i tvivl om…

  Reply
  Julianne - august 30, 2016

  Hei igjen :) Jeg henger litt etter i mailboksen, men jeg skal se etter din mail så snart jeg får tid :D

  Reply
  Rikke - august 30, 2016

  Tak tak tak!

  Reply
A - september 11, 2016

He, men hva med soyamelk, hvor får man kjøpt soyamelk og yoghurt på soyaprotein?

Reply
  Julianne - september 12, 2016

  Hei! Soyamelken i Norge er laget av hele soyabønner og er derfor høyFODMAP. Jeg har ikke funnet soyamelk laget av soyaproteiner i Norge, dessverre :)

  Reply
Eline - oktober 7, 2016

Hei Julianne! Jeg er melkeallergiker og har nettopp blitt diagnosert med IBS. Jeg lurer på om du vet noe om de forskjellige Oatly-produktene.? Vet du hvovidt noen av de er lowFODMAP? Jeg har benyttet meg mye av disse som alternativ til blant annet creme fresh/rømme, is, vaniljesaus og smøreost. Jeg har også brukt melken deres en god del. Jeg ser litt svart på å måtte kutte ut disse produktene, da det finnes svært få andre alternativer på det norske markedet utenom soya-produkter.

Reply
  Julianne - oktober 7, 2016

  Hei Eline! Monash University har testet havremelk til høyFODMAP, noe som kan bety at havreproduktene fra Oatly også er høyFODMAP. Melkefrie alternativer er mandelmelk, rismelk, kokosmelk eller hempmelk. Jeg skjønner du ser svart på det, men om du har spist en del av det den siste tiden er det ikke umulig at havreproduktene har bidratt til dine IBS-symptomer. Det er ikke sikkert du trenger å kutte det helt ut, men det kan være lurt å prøve en periode uten og se om magen din blir bedre. De fleste soyaproduktene her til lands er høyFODMAP. Lykke til og god bedring! Hilsen Julianne :)

  Reply
Monica - januar 8, 2017

Hei
Jeg ser du skriver at man kan drikke rismelk, men i boka jeg har om lavfodmap så er rismelk i kategorien matvarer man skal unngå?

Reply
Linn - januar 18, 2017

Hei Julianne
Blir litt forvirret av dette med melk. Laktosefri melk er lav fodmap, men noen kan fortsatt være algerkisk for det? Kan du utdype dette litt?

Linn

Reply
Laila - februar 6, 2018

Kulturmelk og Cultura hvordan er det i forhold til lavFODMAP? Jeg blir litt forvirret angående det. Er de ok fordi de er syrnede eller er de ikke ok fordi det er laktose?

Reply
  Julianne - februar 7, 2018

  Hei Laila! Det kan være noe mindre laktose i syrnede produkter og noen tåler dette bedre. Grunnen til at de står på listen over høyFODMAP er på grunn av innholdet av laktose. Prøv deg fram og vurder hvordan magen din tåler det :)

  Reply
Nathalie - august 31, 2018

Hei Julianne!
Hva tenker du om havre-baserte produkter?
F.eks Oatly sine produkter inneholder svært lavt nivå av gluten og fungerer flott her i hjemmet med meg som følger lavfodmap og samboer som ikke tåler melkeprotein. For oss har Oatly sine produkter gjort livet vårt mye lettere og mer smakfullt i matveien, men kan hende det er bare individuelt at det passer for meg/oss :) Setter pris på dine tanker rundt produktet :)

Reply
  Julianne - september 4, 2018

  Hei Nathalie! Ja, på lavFODMAP-diett er det ikke gluten som unngås, men karbohydratet i kornet. Havremelk er testet som høyFODMAP (lavFODMAP inntil 30 g) og bør i utgangspunktet begrenses i eliminasjonsfasen av dietten. Er du ferdig med eliminasjon/reintroduksjon og spiser FODMAP-redusert nå, er det bare å inkludere om du føler det går bra for deg :)

  Henviser deg også til kommentarfeltet i dette innlegget, hvor spørsmålet om Oatly sine produkter kom opp: https://lyngstadernaering.no/2018/08/03/surdeigspizza-med-sotpotet-soltorkede-tomater-og-oliven-lavfodmap/ :)

  Reply
Helen Wettergreen - september 13, 2018

Jeg lurer på hvordan det stiller seg med soya og low fodmap?

Reply
Bjørg Anne Bergset - mars 19, 2019

Hei
Jeg tåler ikke melk overhodet og når jeg skal lage lavfodmap oppskrifter må jeg bytte ut for eksempel 2 dl laktosefri matfløte med hvilket alternativ matfløte?
Siden havremelk er høy kan jeg ikke bruke oatly sin matfløte,stemmer det?

Reply
  Julianne - mars 22, 2019

  Hei Bjørg Anne :)

  Ja, det er et godt spørsmål. Det kommer litt an på hva slags rett du lager, men noen ganger kan matfløte byttes ut med kokosmelk (i en suppe f.eks). Et alternativ er Gryr (https://gryr.no/produkter/gryr-til-matlaging) men den inneholder litt sorbitol (E420) som er høyFODMAP. Det er små mengder, så det kan være verdt et forsøk?

  Havremelk er høyFODMAP, det stemmer. Andre havreprodukter er ikke testet for FODMAPs, men jeg anbefaler mine klienter å unngå det i eliminasjonsfasen for sikkerhetsskyld. Men når denne fasen er over, så er det smart å teste det for å vurdere hvordan magen tåler det. Det kommer jo også an på mengdene du bruker :)

  Reply
Vilde - mai 29, 2020

Hei, jeg lurte på om Alpro sin nye kokos og mandeldrikk er Lav fodmap.

Reply
  Julianne - juni 3, 2020

  Hei Vilde :) Anbefaler deg å laste ned den norske FODMAP-appen NOBA. Den har en søke- og scannefunksjon som gir deg svar på om produkter er lavFODMAP eller ikke :) Veldig nyttig! Beste hilsen, Julianne

  Reply
  leah wilhelmsen - juli 5, 2020

  Ja, det er den.

  Reply
Leah - juli 3, 2020

Now its only 60 grams of canned coconut milk we can drink according to the monash app.

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x