Melkefrie alternativer på lavFODMAP-diett
I forrige innlegg skrev jeg om lavFODMAP-handlelistens melk- og meieriprodukter. Dagens innlegg er til dere som ikke tåler melk eller ikke spiser meieriprodukter av ulike grunner. La oss gå gjennom noen melkefrie alternativer på lavFODMAP-diett!

Melkeproteinallergi eller melkeallergi er ikke det samme som laktoseintoleranse. Ved laktoseintoleranse har tarmen nedsatt evne til å brute ned melkesukkeret (laktose) og fører til mage- og tarmplager ved inntak av laktoseholdig melk. Ved melkeproteinallergi reagerer immunforsvaret på proteiner i melken og symptomene forekommer ofte i form av mage- og tarmplager, kløe, utslett og mer. Melkeproteinallergi er mest vanlig hos barn (2-3 %) og mindre vanlig hos voksne (1 %). Les denne artikkelen fra melk.no for å forstå mer om melkeproteinallergi.
Å følge en melkefri lavFODMAP-diett er utfordrende, men ikke umulig. Du må bare vite alternativene og hvordan du kan bruke og erstatte melkeprodukter med melkefrie alternativer i oppskrifter. I boken min har jeg en mer omfattende del om hvordan du kan spise melkefritt på lavFODMAP-diett. Flere alternativer finner du også i listen over FODMAPs som du kan laste ned her.
Kokosmelk er et melkefritt og lavFODMAP-alternativ til melk eller fløte og kjøpes hermetisert. Bruk gjerne kokosmelk i smoothie, lappe- eller vaffelrøra, i varm grøt, kjøleskapsgrøt eller i en deilig chiapudding (se bilde under). Chiapudding laget med kokosmelk (eller et annet melkefritt alternativ) er et godt alternativ om du ønsker noe som ligner yoghurt. Kokosmelk er også supert i middagsretter som supper, gryter og sauser. Det gir en kremet konsistens og nydelig smak! Kokosmelk er energirikt, det vil si at det inneholder en del kalorier og fett, noe som er veldig fint for deg som trenger ekstra energi, men som ikke orker å spise store mengder mat.

Rismelk og mandelmelk er fine alternativer der melk normalt sett brukes. Drikk den som den er eller bruk den der du ellers ville ha brukt melk. Velg gjerne de usukrede variantene til hverdags! Det har vært en del forvirring rundt FODMAP-innholdet i rismelk. Les denne artikkelen for oppklaring.
Rapskokos er et alternativ til smør utviklet av Synnøve Finden og Berit Nordstrand. Det består av raps- og kokosolje og er fri for herdet fett, kunstige tilsetningstoffer og fargestoffer. Rapskokos kan brukes til både steking, baking og på en magevennlig brødskive.
Skriv inn ditt navn og epost i feltene under, så sender jeg deg handlelisten du kan laste ned og printe ut :-)
I neste innlegg skal vi gå gjennom handlelistens lavFODMAP-mel, korn og pasta. Følg med!