Smuldrepai med blåbær (lavFODMAP)

Har du plukket mye blåbær i år? Jeg har fremdeles årets blåbærtur til gode, men gleder meg til å rømme inn i Oslos skoger for litt blåbærterapi! Men først må jeg tømme fryseren for fjorårets fangst og da er denne magevennlige blåbærpaien suveren :) Denne paien er nydelig med andre bær også - prøv for eksempel med jordbær og bringebær! ​

Smuldrepai med blåbær

Oppskriften er: lavFODMAP og laktosefri. For glutenfri, velg glutenfrie havregryn. For melkefri, velg melkefritt smør eller kokosolje. ​

Dette trenger du til en stor ildfast form

 • ​500 g blåbær (eller andre lavFODMAP-bær)
 • ca. 50 g sukker 
 • 1 ss potetmel
 • 75 g havregryn
 • 75 g rismel
 • 50 g sukker
 • 100 g mykt smør
 • 1 ts kanel
 • Server gjerne med laktosefri gresk yoghurt eller laktosefri vaniljeis

Slik gjør du: Sett ovnen på 200 grader og ta fram en paiform eller en ildfast form. Bland bær, sukker og potetmel i en bakebolle. Fordel bærblandingen jevnt i paiformen. Bland deretter ingrediensene til smuldrelokket. Bruk hendene og kna deigen godt sammen. Fordel smuldredeigen over bærene. Stek paien midt i ovnen i ca. 20 minutter til lokket er gyllent. La paien avkjøle seg litt før servering. Prøv sammen med laktosefri gresk yoghurt - en nydelig kombinasjon! 

Ps. Har du fått med deg gratiskurset om IBS og lavFODMAP-dietten jeg har laget? For påmelding, klikk her :) 

Click Here to Leave a Comment Below

Trine - august 11, 2016

Hei Julianne! Har du prøvd Schär sine glutenfrie hamburgerbrød, eller vet om disse er lavfodmap? Ingredienslisten er; vann, risstivelse, rismjöl, maisstivelse, hirsmjöl, sukker, æble fibrer, fortykningsmiddel: hydroxipropylmetylcellulose, lupinprotein, gjær, solrosolja, salt. Kan indeholde spor af soja. LAKTOSFRI. VETEFRI.(hentet fra deres hjemmeside). Eventuelt, hva har brukt som hamburgerbrød? :-)
Trine

Reply
  Julianne - august 12, 2016

  Hei Trine :) De er ikke så verst! Det eneste som kan skape trøbbel er eplefiber. Det kommer selvsagt an på hvor mye brød du spiser :) Jeg spiser som regel burger uten brød eller som lager jeg en variant som ligner på «frørundstykker uten mel» (bare uten så mye frø). Frørundstykkene egner seg også som hamburgerbrød :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Karoline - august 11, 2016

Jeg har ikke rismel tilgjengelig akkurat nå og fikk lyst å prøve meg på dette! Har du et alternativ som går an å brukes isteden? Quinoamel? Havremel?

Reply
  Julianne - august 12, 2016

  Hei Karoline :) Ja, prøv quinoamel, havremel eller speltmel om du tåler gluten. 75 gram spelt er ikke mye, så det vil gå bra med hensyn til FODMAP i denne oppskriften :) Håper den smaker!

  Reply
HEGE Valand - oktober 30, 2016

hei, jeg fikk utrolig vondt i magen da jeg prøvde meg på havregryn i vaffelrøre… har du forslag til en alternativ blanding med tørre ingredienser?

mvh Hege Valand

Reply
  Julianne - oktober 31, 2016

  Hei Hege :) Om du er sikker på at det var havregrynene i vaffelrøra som ga deg plager, kan du prøve å bytte ut havregryn med annen tørrvare, som f.eks bokhveteflak, hirseflak, quinoaflak eller mel av samme lavFODMAP-kornvarer.

  Mvh Julianne

  Reply
Karianne - mars 8, 2017

Hei Julianne :)

Går det greit å lage denne kvelden før? Også evt. gi den en liten oppvarming i stekeovnen før servering?

Reply
  Julianne - mars 9, 2017

  Hei Karianne :) Joda, det går nok fint, men den er aller best nystekt! Et tips er jo å lage den klar dagen før, men steke den like før servering :) Håper det smaker :D

  Reply
Det er tid for rabarbra! - GODT FOR MAGEN - juni 4, 2019

[…] kan jeg anbefale å lage jordbær og rabarbrasyltetøy eller smuldrepai med rabarbra med denne oppskriften. Her bytter du enkelt ut blåbæra med små biter av rabarbra og noen gode jordbær om du vil […]

Reply
Trude - juni 29, 2020

Hvilken type rismel bruker du? Og hvor får man tak i det?

Reply
  Julianne - juni 30, 2020

  Hei :) Jeg bruker som regel rismel fra Det Glutenfrie Verksted, som jeg kjøper på Coop Mega :) Se etter det i allergiavdelingen eller der de har mel/baking.

  Ellers finner du også rismel i helsekost :) Hilsen Julianne

  Reply
Elisabeth - juli 24, 2020

Er det en grunn til at 50g sukker står nevnt 2 ganger i oppskriften?

Reply
  Julianne - juli 24, 2020

  Hei Elisabeth :) Ja, det er sukker i blåbærblandingen og sukker i smuldretoppingen :D Håper det smaker!

  Reply
Anita - oktober 6, 2021

Hei. Kan man bruke glutenfri lys bakemiks fra Toro istedet for rismel?

Reply
  Julianne - oktober 7, 2021

  Det går helt fint, Anita :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x