Frøknekkebrød med surdeig (lavFODMAP)

Jeg har begynt å eksperimentere litt med oppskriftene mine om dagen, gjøre små endringer for å se hvordan jeg kan gjøre dem bedre - og enda mer magevennlig. Disse knekkebrødene kan du lage uten surdeig, men om du har en surdeigsstarter som står og bobler, så anbefaler jeg deg å bruke den!

Ved å bruke surdeig og la kornet fermentere over tid, reduseres FODMAP-innholdet i kornet.  Vi bløtlegger frøene for å bryte ned fytinsyren i frø slik de blir enklere og fordøye i tillegg til at næringsstoffene blir lettere tilgjengelig for opptak i tarmen. Jeg anbefaler deg å lese dette innlegget skrevet av dyktige Ida Jakobsen om bløtlegging av nøtter og frø for bedre fordøyelse. Dette er med andre ord SUPER-KNEKKEBRØD! med grønn, lavFODMAP-kappe ;)

SUPER-KNEKKEBRØD med surdeig og bløtlagte frø

Det tar ikke lang tid å lage disse knekkebrødene, men det krever planlegging. Sett deigen på kvelden før du legger deg og bak ut på morgenen etter ca. 12 timer eller sett deigen på morgenen og bak ut på kvelden :)

Oppskriften gir to brett knekkebrød, ca. 30 stk.
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri. 
For glutenfri bytt ut spelt med bokhvetemel, bruk GF havregryn og en GF surdeigsstarter

​Dette trenger du

  • ​1 dl sammalt speltmel
  • 2 dl havregryn
  • 3 dl vann 
  • 1 ss surdeigsstarter
  • 1 dl solsikkekjerner
  • 1 dl gresskarkjerner
  • 1 dl linfrø
  • 1 dl sesamfrø
  • Vann til bløtleggingen
  • 1 ts eplesidereddik eller en skvis sitron
  • 1 ts salt
  • 1 ts fiberhusk

Slik gjør du: Finn fram to bakeboller. Bland sammen spelt, havregryn, vann og surdeigsstarter i den ene bollen og dekk til med plastfolie. Ha frø i den andre bollen og hell på vann så det dekker frøene, og vel så det. Tilsett litt eplesidereddik eller litt sitronsaft. La stå i 12 timer, gjerne over natten. 

Etter 12 timer: Ta fram to stekebrett og kle dem med bakepapir. Sett ovnen på 175 grader varmluft. Hell av vannet fra frøene ved hjelp av en sikt. Skyll frøene godt i kaldt vann fra springen og la vannet renne av seg i noen minutter. Ha deretter de bløtlagte frøene over i bollen med mel, havre og surdeig. Tilsett salt og fiberhusk og bland godt. La svelle i 5 minutter før du fordeler deigen på de to stekebrettene. Bre deigen jevnt utover ved hjelp av en slikkepott. Sett begge brettene med knekkebrød i ovnen samtidig og stek i omtrent 60 minutter. Etter 20 minutter tar du knekkebrødene ut av ovnen og skjærer til knekkebrød med et pizzahjul. Jeg lager 5 x 3 knekkebrød per brett, men dette bestemmer du selv. Knekkebrødene er ferdig når de er litt gylden i fargen og sprø i konsistensen! 

Tips #1: Steketiden avhenger av ovnen din. Min ovn steker ikke helt jevnt (selv med varmluft) noe som betyr at jeg må følge litt nøye med og bytter plass på brettene underveis i steketiden. 

Tips #2: Jeg skrur også ned temperaturen til ca. 75 - 100 grader og skrur på vanlig under og overvarme mot slutten av steketiden​. Der står de til de er sprø og god. Nå som jeg har hjemmekontor kan de stå der i et par tre timer ;)

Tips #3: Jeg har god erfaring med å oppbevare knekkebrød i en kakeboks. Da holder de seg sprø og god til det er tomt. ​


Håper det smaker! :)

Click Here to Leave a Comment Below

Irmelin - november 12, 2017

Gikk litt fort i svingene, lager knekkebrød nå og glemte å skylle frøene. Er det dumt?

Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x