Frøknekkebrød med surdeig (lavFODMAP)

Jeg har begynt å eksperimentere litt med oppskriftene mine om dagen, gjøre små endringer for å se hvordan jeg kan gjøre dem bedre - og enda mer magevennlig. Disse knekkebrødene kan du lage uten surdeig, men om du har en surdeigsstarter som står og bobler, så anbefaler jeg deg å bruke den!

Ved å bruke surdeig og la kornet fermentere over tid, reduseres FODMAP-innholdet i kornet.  Vi bløtlegger frøene for å bryte ned fytinsyren i frø slik de blir enklere og fordøye i tillegg til at næringsstoffene blir lettere tilgjengelig for opptak i tarmen. Jeg anbefaler deg å lese dette innlegget skrevet av dyktige Ida Jakobsen om bløtlegging av nøtter og frø for bedre fordøyelse. Dette er med andre ord SUPER-KNEKKEBRØD! med grønn, lavFODMAP-kappe ;)

SUPER-KNEKKEBRØD med surdeig og bløtlagte frø

Det tar ikke lang tid å lage disse knekkebrødene, men det krever planlegging. Sett deigen på kvelden før du legger deg og bak ut på morgenen etter ca. 12 timer eller sett deigen på morgenen og bak ut på kvelden :)

Oppskriften gir to brett knekkebrød, ca. 30 stk.
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri. 
For glutenfri bytt ut spelt med bokhvetemel, bruk GF havregryn og en GF surdeigsstarter

​Dette trenger du

 • ​1 dl sammalt speltmel
 • 2 dl havregryn
 • 3 dl vann 
 • 1 ss surdeigsstarter
 • 1 dl solsikkekjerner
 • 1 dl gresskarkjerner
 • 1 dl linfrø
 • 1 dl sesamfrø
 • Vann til bløtleggingen
 • 1 ts eplesidereddik eller en skvis sitron
 • 1 ts salt
 • 1 ts fiberhusk

Slik gjør du: Finn fram to bakeboller. Bland sammen spelt, havregryn, vann og surdeigsstarter i den ene bollen og dekk til med plastfolie. Ha frø i den andre bollen og hell på vann så det dekker frøene, og vel så det. Tilsett litt eplesidereddik eller litt sitronsaft. La stå i 12 timer, gjerne over natten. 

Etter 12 timer: Ta fram to stekebrett og kle dem med bakepapir. Sett ovnen på 175 grader varmluft. Hell av vannet fra frøene ved hjelp av en sikt. Skyll frøene godt i kaldt vann fra springen og la vannet renne av seg i noen minutter. Ha deretter de bløtlagte frøene over i bollen med mel, havre og surdeig. Tilsett salt og fiberhusk og bland godt. La svelle i 5 minutter før du fordeler deigen på de to stekebrettene. Bre deigen jevnt utover ved hjelp av en slikkepott. Sett begge brettene med knekkebrød i ovnen samtidig og stek i omtrent 60 minutter. Etter 20 minutter tar du knekkebrødene ut av ovnen og skjærer til knekkebrød med et pizzahjul. Jeg lager 5 x 3 knekkebrød per brett, men dette bestemmer du selv. Knekkebrødene er ferdig når de er litt gylden i fargen og sprø i konsistensen! 

Tips #1: Steketiden avhenger av ovnen din. Min ovn steker ikke helt jevnt (selv med varmluft) noe som betyr at jeg må følge litt nøye med og bytter plass på brettene underveis i steketiden. 

Tips #2: Jeg skrur også ned temperaturen til ca. 75 - 100 grader og skrur på vanlig under og overvarme mot slutten av steketiden​. Der står de til de er sprø og god. Nå som jeg har hjemmekontor kan de stå der i et par tre timer ;)

Tips #3: Jeg har god erfaring med å oppbevare knekkebrød i en kakeboks. Da holder de seg sprø og god til det er tomt. ​


Håper det smaker! :)

Click Here to Leave a Comment Below

Irmelin - november 12, 2017

Gikk litt fort i svingene, lager knekkebrød nå og glemte å skylle frøene. Er det dumt?

Reply
  Julianne - november 12, 2017

  Hei du :) Neida, det er ingen problem :) Håper knekkebrødene faller i smak!

  Reply
Frøknekkebrød med surdeig – Suppe & Surdeig - oktober 24, 2018

[…] oppskriften er basert på oppskriften til Julianne Lyngstad. Disse knekkebrødene er geniale da de kan tilpasses til mange dietter. De kan enten bakes med […]

Reply
Unni Trollnes - mars 2, 2019

Tusen takk for oppskrift på kjempegode surdeigsknekkebrød :-)
Har bakt de flere ganger nå.

Reply
  Julianne - mars 2, 2019

  Hei Unni :) Så kjekt å høre at de falt i smak! Takk for tilbakemedling <3

  Reply
Ulla - mai 25, 2019

Hei
Jeg har et par spørsmål. Skal det bløtlegges i kjøleskap over natten eller på benken? Kan man spise ubegrenset av dette eller er det kun en liten mengde som blir lavfodmap?

Reply
  Julianne - mai 27, 2019

  Hei Ulla :) Jeg bløtlegger bare på kjøkkenbenken jeg, men jeg vet ikke om det har så mye å si :) Ingrediensene i knekkebrødene er ikke fri for FODMAPs, så man bør ikke spise ubegrenset. 2-4 knekkebrød per måltid er nok en fin og fornuftig mengde for de fleste – avhengig av størrelsen på knekkebrødene selvsagt :) Prøv deg litt fram og vurder hva magen din tåler! Hilsen Julianne

  Reply
Ida Sagberg - august 7, 2019

Hei! Noen tips til å få gode knekkebrød om man ikke har varmluftsfunksjon på komfyren? :)

Reply
  Julianne - august 13, 2019

  Hei :) Ja, det går fint å steke knekkebrødene på over/undervarme! Sett på timer og bytt plass på brettene underveis i stekingen. Du må gjerne snu brettene også, slik at de blir jevnt stekt. Bare sørg for å følge med underveis, så går det nok bra :D Skru gjerne ned temperaturen mot slutten og la de stå i ovnen til de er helt sprø. Da er sjansen mindre for at de brenner seg ;)

  Reply
Kine - desember 16, 2019

Hei! Lager disse knekkebrødene tidt og stadig, en stor favoritt. Jeg lurer imidlertig på etpar ting vedr dette med å spise frø. Håper du kan svare: enkelte mener at å spise stekte frø ikke er bra. Vet du noe om dette? Og hva med inntak av (hele) linfrø, noen begrensninger her?

Reply
  Julianne - desember 19, 2019

  Hei Kine :) Så kjekt å høre! Hmm. Jeg har ikke hørt noe om at det ikke er bra å spise stekte frø. Så lenge du ikke brenner dem eller steker knekkebrødene for hardt, så skal det gå fint :) Linfrø har en mengdebegrensning på 15 g per servering, det vil si ca 1 god ss per måltid (i følge Monash University low FODMAP diet app) – men om det er hele eller knuste vet jeg ikke. Inkluder linfrø i kostholdet ditt, men ikke overdriv inntaket. Anbefaler også å bruke chiafrø for å regulere magen :) Mvh Julianne

  Reply
Alexander - juni 20, 2020

Funka kjempebra!

Jeg brukte Coops byggryn/havregryn-blanding, men hadde bare 1dl igjen så jeg supplerte med rugmel. Ble veldig godt!

Reply
Kamilla - april 26, 2021

Nam disse ble kjempegode!

Reply
  Julianne - april 29, 2021

  Tusen takk for tilbakemelding, Kamilla :D Veldig koselig!

  Reply
Solveig - juli 5, 2021

Hei!

Ved bruk av surdeig i bakst med spelt:

1) Skal surdeigen uansett bakst/oppskrift tas ut av kjøleskapet et døgn før deigen skal settes?

2) Skal den alltid mates i det den tas ut av kjøleskapet, eller kommer det an på oppskriften?

I de oppskriftene hvor den skal settes/blandes sammen med andre ingredienser for så å stå et døgn før utbaking og steking, skal den likevel mates i det den tas ut av kjøleskapet (to døgn før utbaking/steking)?

På forhånd takk!

Mvh
Solveig

Reply
  Julianne - juli 6, 2021

  Hei Solveig!

  Surdeigsstartere er litt forskjellige, men du lærer surdeigen din å kjenne bedre etterhvert :)

  Jeg svarer på spørsmålene dine slik min starter trives best!

  1. Det kommer helt an på når jeg satte den i kjøleskapet. Er det en uke siden den fikk mat sist, så trenger den litt tid for å våkne. Men om jeg matet dagen før, satte den i kjøleskapet og fant ut at jeg vil bake igjen dagen etter, så trenger den kanskje bare litt mat før den er bakeklar.

  2. Jeg mater den alltid etter en tur i kjøleskapet. Det tar tid å bake med surdeig, og da vil jeg at baksten skal bli bra. Det krever at surdeigsstarteren er fit for fight!

  3. Ja, jeg mater den godt opp før den skal i en deig. Da blir resultatet bedre :)

  Lykke til!!

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x