Nye matvarer i oppdatert FODMAP-liste

Fikk du med deg at Monash University har testet nye matvarer? Jeg har oppdatert listen over FODMAPs i matvarer slik at du nå får den nyeste informasjonen på norsk fra meg. Jeg oversetter informasjonen fra the Monash University Low FODMAP diet app, slik at du slipper å gjøre det. 

For å få listen, må du legge igjen e-post-adressen din hos meg. Dette kan du gjøre via denne linken. Da vil du også være den første som får beskjed fra meg når jeg oppdaterer eller legger til nye matvarer i listen min. Du som allerede har skaffet seg listen, har selvfølgelig fått følgende informasjon for lengst :)

Dette er nytt og lagt inn i listen over FODMAPs 04.08.16 

KRYDDER
lavFODMAP: sennepsfrø 

MEL, KORN OG PASTA
lavFODMAP: sobanudler (av bokhvete) 

PÅLEGG
høyFODMAP: solbærsyltetøy (OF) 

HURTIGLØSNINGER OG FERDIGPRODUKTER
lavFODMAP: knekkebrød med solsikkekjerner og quinoa (Sigdal bakeri) 

GRØNNSAKER OG BELGFRUKTER
lavFODMAP: bambusskudd (frisk og hermetisert), sjampinjong (hermetisert)
moderatFODMAP: fermentert rødkål: 140 g (OF) 
høyFODMAP: portobellosopp (PM), shiitake sopp (fersk og tørket) (PM), fermentert hvitkål (sauerkraut) (PM), favabønner (M), mungbønner (OF, OG) 

Noen kommentarer til testingen

Fersk sjampinjong er høyFODMAP og inneholder mannitol. Hermetisert sjampinjong er derimot lavFODMAP!

Hvorfor?
FODMAPs er vannløselige og vil derfor lekke ut i laken ved lang tid i boks ved hermetisering. Det reduserer FODMAP-innholdet i råvaren. Dette gjelder også for hermetiserte linser og kikerter også. Husk å skyll den hermetiserte sjampinjongen godt for du spiser. 

NB!
Det er ikke gitt at all hemetisert mat er lavFODMAP på grunn av dette, hittil er det kun linser, kikerter og nå også sjampinjong som er testet ved Monash University. Prøv deg eventuelt fram med små mengder om du har lyst til å prøve matvarer som ikke er testet! 

Fermentert surkål (foto: bigstock)

Fermentert surkål (foto: Bigstock)

Monash University har også testet fermentert hvitkål. 

Fermentert hvitkål er bedre kjent som surkål eller sauerkraut. Hvit hodekål er lavFODMAP (listet som moderatFODMAP i mine lister på grunn av mengdebegrensning), men ved fermentering vil fruktose i hvitkål omdannes til mannitol. Mannitol er en FODMAP (polyol), noe som gjør fermentert hvitkål høyFODMAP. 

Fermentert kål er kjent for å tilføre tarmfloraen gode tarmbakterier og blir stadig mer brukt blant oss med mage- og tarmplager. Har du IBS eller en sensitiv mage, kan store mengder skape trøbbel på grunn av innholdet av mannitol. Om du likevel ønsker å prøve fermentert surkål, anbefaler jeg å prøve deg fram med små mengder (1 ts per måltid) og vurdere hvordan magen din tåler dette.

Legg merke til at fermentert rødkål er moderatFODMAP inntil hele 140 gram per måltid i tillegg til at det er fruktaner som er magebøllen her, ikke mannitol som i fermentert hvit surkål. Det kan derfor være et bedre valg å fermentere rødkål isteden for hvit hodekål om du liker å holde på med dette :)

Ønsker du listen over FODMAPs i matvarer i tillegg til å være den første som får slike oppdateringer? Skaff deg listen via denne linken

Click Here to Leave a Comment Below

Lene Cecilie - august 28, 2016

Hei.
Jeg finner nesten ingen matvarer under Norge på appen til Monash. Siden du samarbeider med dem, kunne du kanskje få til å legge informasjonen der? Så slipper vi så mange forskjellige lister å forholde oss til. Bare ett ønske fra meg :-)

Reply
  Julianne - august 30, 2016

  Hei Lene Cecilie :) Du kan forholde deg til den generelle listen til Monash University – det fungerer! Monash University samarbeider med kliniske ernæringsfysiologer og leger ved Rikshopitalet i Oslo, og det er de som jobber med å få testet norske matvarer. Det er en omfattende, tid- og ressurskrevende prosess å teste matvarer fra andre land, derfor tar dette tid. Mvh Julianne :)

  Reply
Anette - august 29, 2016

Et spørsmål til lavFodmap varer generelt – kan man spise ubegrensede mengder av lavFodmapmaten? F.eks laktosefrie produkter og cottage cheese?

Reply
  Julianne - august 30, 2016

  Hei! Jeg anbefaler ikke å spise ubegrenset av noen typer mat, heller ikke mat som er lavFODMAP – store mengder mat gir ofte vond mage uansett. Men da kan vi ikke alltid skylde på FODMAPs ;) Så en god porsjonskontroll er viktig. Cottage cheese har en mengdebegrensning, siden den ikke er 100 % laktosefri. 3-4 ss per måltid eller en halv liten boks er noe de fleste tåler, men prøv deg fram og se hva du tåler :)

  Reply
K - september 2, 2016

Tusen takk for at du oppdaterer oss så ryddig, et gjør det så mye lettere å følge med :) Her skal sauerkrauten i søpla – har aldri hatt så høylydt mage som etter en skje med den.. Nå skal jeg i butikken og lete etter rødkål istedet ;)

Reply
  Julianne - september 2, 2016

  Hei K! Takk for hyggelige ord :) Så interessant at du opplever dette. Jeg har også surkål i kjøleskapet – laget den i januar. Har kun spist 1 ss om gangen fordi jeg ville trappe opp gradvis. Ingen store plager av det, men så har jeg ikke vært flink å spise det daglig. Sikkert like så greit! Håper det går bedre med rødkål :D

  Reply
Hilde - september 6, 2016

Hei. Er det riktig at enkelte med irritabel tarm kan reagere på egg? Eg får a og til vondt i magen etter eg har ete kokt egg/eggerøre/speilegg, men vet ikkje om det kan ha med at eg har tenkt på det på før eg eter det, som eg av og til pleie å gjere?

Reply
  Julianne - september 7, 2016

  Hei Hilde! Noen mennesker reagerer på egg, men om det er typisk for IBS-pasienter, det er ikke min erfaring. Om du føler du får vondt i magen av egg, kan det være en idé å kutte det ut en periode før du tester det igjen på et senere tidspunkt :) Håper du finner ut av det! Hilsen Julianne

  Reply
G - oktober 1, 2016

Hei!
Ble overrasket over at sauerkrauten nå er listet høy FODMAP. Gjelder det saften også? Om man siler av kålen. Er saften lav FODMAP?
Hva med vannkefir? Har denne Høy eller lav FODMAP?
Har behov for den probiotiske effekten, men med en IBS og rhodotorula infisert tarm alt vanskelig!

Reply
  Julianne - oktober 4, 2016

  Hei du! Ja, det kan du si. Jeg ble også overrasket, men så er det ikke alt som er like forutsigbart når det kommer til FODMAPs i matvarer :) Du kan inkludere litt surkål hver dag på lavFODMAP-diett, og dette vil også være til hjelp med hensyn til den probiotiske effekten. Om du lager selv, kan du lage med rødkål neste gang, som har mindre FODMAPs. Vannkefir er nok ikke testet, så her gjelder det å prøve seg fram med mengdene. Håper du finner ut av det! Hilsen Julianne

  Reply
Silje - oktober 4, 2016

Hei jeg prøvde å trykke på denj linken anngående matliste over lavfodmap. Skriver inn navn og email, men har ikke enda fått noe post på emailen. hva gjør jeg?

Reply
  Julianne - oktober 5, 2016

  Hei Silje! Så rart, har du sjekket søppel/uønsket postkassen din? Noen ganger havner den der! Gi meg beskjed om du ikke finner den, så skal jeg sørge for at du får den :)

  Reply
Elise - november 14, 2016

Hei. Hvordan er dette i forhold til rødkål og surkål man kjøper ferdig i pakker i butikken?

Reply
  Julianne - november 14, 2016

  Hei! Det blir nok noe annet, fordi det ikke er «ekte surkål» altså ikke fermentert. Kål er lavFODMAP i moderate mengder, så en pose kjøpt i butikk går fint. Sørg for at den ikke inneholder andre høyFODMAP-ingredienser som f.eks eple :)

  Reply
Marit - juni 2, 2017

Hei!
Jeg har sjaltet ut kidney-bønner m.m. for jeg har boken din GODT for MAGEN. men vet ikke
om jeg kan spise sorte og hvite bønner? Fant ikke noe om det.
Jeg er veldig glad for at jeg kjøpte denne boken din! Fikk multer i gave, det fant jeg ikke i boken, men jeg tålte dem!
Nå skjønner jeg at jeg ikke tåler fermentert hvitkål, det går bedre med rødkål.

Reply
  Julianne - juni 7, 2017

  Hei Marit :) Så hyggelig at du liker boken! Bønner generelt har en del galaktaner i seg, så det samme gjelder for sorte og hvite bønner. Anbefaler å laste ned «the Monash Univerisity low FODMAP diet app» for flere detaljer om FODMAPs i ulike matvarer :) Stå på! Hilsen Julianne

  Reply
Maren K Kongelstad - juli 6, 2021

Hei,
Blir en kremet saus av biffsjy med smørstekt sjampinjong og crème fraice, men spist uten sjampinjongbitene, lav eller høy? Tenkte det ville fungere litt som olje smaksatt med hvitløksfedd?

Reply
  Julianne - juli 8, 2021

  Hei Maren! FODMAPs er vannløselige så de vil lekke ut i sausen. Men bruk østerssopp som et alternativ (lavFODMAP inntil 75 gram per måltid) eller bruk hermetisert sjampinjong. Da får du god saus :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x