Surdeigsbrødvafler (lavFODMAP)
På denne bloggen kan du finne oppskrift på både brødvafler og proteinvafler - to av mine mest populære oppskrifter. Jeg har tatt brødvaflene til nye høyder og laget en surdeigsvariant. Litt for moro skyld, men mest fordi surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i kornet. I tillegg tilfører vi tarmen gode bakterier når vi spiser bakst av surdeig. Disse vaflene holder med andre ord både magen i ro og pleier tarmhelsen. I tillegg smaker de nydelig godt og holder seg saftig i minst to dager - og det er bra for å være glutenfrie vafler ;)

For å lage disse surdeigsbrødvaflene trenger du en surdeigsstarter. Den kan du lage selv, eller du kan be om å få en ferdig fra en venn som driver med surdeigsbakst. Deretter trenger du ca. 12 timer før du steker vaflene. Du må med andre ord planlegge litt. Jeg setter første del av røra til fermentering enten på morgenen, om jeg vil ha vafler til kvelds - eller på kvelden, om jeg vil ha vafler til frokost :) Simple as that!
Vil du ha vafler nå med en gang, kan du lage brødvafler eller proteinvafler ;)
Surdeigsbrødvafler
Oppskriften gir 5-6 store plater
Oppskriften er: lavFODMAP og naturlig lav på laktose.
For glutenfri: bruk glutenfri surdeigsstarter og GF havregryn
For melkefri: bytt ut cottage cheese med melkefritt smør, eller kanskje kokosmelk?
Dette trenger du
- 1 dl bokhvetemel
- 1 dl rismel
- 1 dl havregryn
- 2 ss chiafrø
- 1 stor ss surdeigsstarter (min er laget av spelt)
- 4 dl vann
- 3 egg
- 4 ss cottage cheese
- 4 ss raps- eller kokosolje
- 1/2 ts kardemomme (kan sløyfes)
- 1/2 ts kanel (kan sløyfes)
- 1/2 ts salt
- 1 ts natron
Slik gjør du: Finn fram en bakebolle eller en stor skål som du skal lage vaffelrøra i. Ha i bokhvetemel, rismel, havregryn og chiafrø. Rør ut surdeigsstarteren i vannet og hell over i melblandingen. Rør godt sammen og dekk bollen til med plastfolie. La fermentere i romtemperatur i 12 timer.
Etter ca. 12 timer kan du gjøre deg klar for vaffelsteking! Ta fram vaffeljernet og plugg i kontakten. Ta fram en ny bolle og bland sammen egg, cottage cheese, olje, salt og krydder (vent med natron). Bruk stavmikseren og kjør glatt om du ønsker. Hell blandingen over i bollen med surdeigsrøre og bland godt sammen. Tilsett natron rett før du er klar for å steke vaflene. Ikke glem å smøre vaffeljernet mellom platene!
Avkjøl vaflene på rist og nyt de som de er, eller med godt pålegg :)

PS. Du kan fortsatt bli med på mitt gratis nettkurs om IBS og lavFODMAP-dietten! Meld deg på her og få leksjonene på mail - du setter i gang når DU er klar :)