Surdeigsbrødvafler (lavFODMAP)

På denne bloggen kan du finne oppskrift på både brødvafler og proteinvafler - to av mine mest populære oppskrifter. Jeg har tatt brødvaflene til nye høyder og laget en surdeigsvariant. Litt for moro skyld, men mest fordi surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i kornet. I tillegg tilfører vi tarmen gode bakterier når vi spiser bakst av surdeig. Disse vaflene holder med andre ord både magen i ro og pleier tarmhelsen. I tillegg smaker de nydelig godt og holder seg saftig i minst to dager - og det er bra for å være glutenfrie vafler ;)

For å lage disse surdeigsbrødvaflene trenger du en surdeigsstarter. Den kan du lage selv, eller du kan be om å få en ferdig fra en venn som driver med surdeigsbakst. Deretter trenger du ca. 12 timer før du steker vaflene. Du må med andre ord planlegge litt. Jeg setter første del av røra til fermentering enten på morgenen, om jeg vil ha vafler til kvelds - eller på kvelden, om jeg vil ha vafler til frokost :) Simple as that! 

Vil du ha vafler nå med en gang, kan du lage brødvafler eller proteinvafler ;) 

Surdeigsbrødvafler

Oppskriften gir 5-6 store plater
Oppskriften er: lavFODMAP og naturlig lav på laktose.
For glutenfri: bruk glutenfri surdeigsstarter og GF havregryn
For melkefri: bytt ut cottage cheese med melkefritt smør, eller kanskje kokosmelk? 

​Dette trenger du

 • ​1 dl bokhvetemel
 • 1 dl rismel
 • 1 dl havregryn
 • 2 ss chiafrø
 • 1 stor ss surdeigsstarter (min er laget av spelt)
 • 4 dl vann
 • 3 egg
 • 4 ss cottage cheese
 • 4 ss raps- eller kokosolje
 • 1/2 ts kardemomme (kan sløyfes)
 • 1/2 ts kanel (kan sløyfes)
 • 1/2 ts salt 
 • 1 ts natron 

Slik gjør du: Finn fram en bakebolle eller en stor skål som du skal lage vaffelrøra i. Ha i bokhvetemel, rismel, havregryn og chiafrø. Rør ut surdeigsstarteren i vannet og hell over i melblandingen. Rør godt sammen og dekk bollen til med plastfolie. La fermentere i romtemperatur i 12 timer. 

Etter ca. 12 timer kan du gjøre deg klar for vaffelsteking! Ta fram vaffeljernet og plugg i kontakten. Ta fram en ny bolle og bland sammen egg, cottage cheese, olje, salt og krydder (vent med natron). Bruk stavmikseren og kjør glatt om du ønsker. Hell blandingen over i bollen med surdeigsrøre og bland godt sammen. Tilsett natron rett før du er klar for å steke vaflene. Ikke glem å smøre vaffeljernet mellom platene! 

Avkjøl vaflene på rist og nyt de som de er, eller med godt pålegg :)

PS. Du kan fortsatt bli med på mitt gratis nettkurs om IBS og lavFODMAP-dietten! Meld deg på her og få leksjonene på mail - du setter i gang når DU er klar :)

Click Here to Leave a Comment Below

K - september 2, 2016

Så herlig med flere oppskrifter med surdeig! Jeg bare lurer på en ting: Tror du bakteriene i surdeigen dør når de blir varmet opp? Brødene stekes jo på høy temperatur..? Håper liksom en del av dem finner veien helt ned i tarmen og gjør godt der :)

Reply
  Julianne - september 2, 2016

  Jeg tenker det samme som deg, at de dør under oppvarming – men jeg vet helt ærlig ikke. Utifra den fermenteringslitteraturen jeg leser (Gry Hammer) så får jeg inntrykk av at surdeigsbakst er Godt for Magen – ikke bare på grunn av redusert FODMAP-innhold og et «pre-fordøyd brød» – men også på grunn av disse bakteriene. Jeg er veldig usikker på dette :)

  Reply
  K - september 3, 2016

  Jeg har også hørt flere referere til det som god «tarmmat».. Kanskje i det minste noen overleverer høyere temperaturer og kommer frem.
  Et spm til hvis du har tid til å svare: Jeg har nettopp bestilt Gry Hammers bok og er veldig spent. Vet du noe om hvordan komboucha, vannkefir og melkekefir (jeg tåler laktose) virker for oss med IBS?

  Reply
  Julianne - september 4, 2016

  Vi satser på det inntil det motsatte er bevist ;) Jeg vet ikke, men jeg tror det absolutt fermentert og melkesyret mat har gunstig effekt for oss med trøblete mager. Men det er verdt å vite at FODMAP-innholdet i f.eks fermentert hvit surskål endrer deg etter fermenteringsprosessen. Kål går fra lavFODMAP til høyFODMAP. Det kan være tilfelle hos annen fermentert mat også. Men det kan hende det er annerledes med kombocha, vannkefir og melkekefir. Mitt tips er å prøve seg frem med små mengder. Kanskje én fermentert matvare om gangen for å se hvordan det går og hvordan magen din tåler det. Forøvrig en veldig fin bok Gry Hammer har skrevet! Jeg har den selv og bruker den en del :) Lykke til!

  Reply
  K - september 5, 2016

  Tusen takk for svar :) Blir så inspirert av å lese om fermentert mat, så må nok bare prøve meg forsiktig frem. Det er jo veldig gøy – og ikke minst bra for tarmen – om man kan tåle noe.
  Takk for flotte oppskrifter og kunnskapsrik blogg som har hjulpet meg masse!

  Reply
  Julianne - september 7, 2016

  Helt enig! Det er veldig spennende :D Lykke til når du setter i gang! Håper du får god effekt av det :)

  Reply
Olivia - september 2, 2016

Hei Julianne! Jeg har slitt med magen i 6 år nå, og har akkurat begynt med fodmap. Følger boken din og nettsiden her og har vært veldig streng på bare Lowfoodmap nå i en uke – men jeg føler meg værre. Har slitt utrolig mye med oppblåsthet. Er det vanlig at det blir værre før det blir bedre, eller gjør jeg noe galt? Har fulgt listen veldig nøye!

Reply
  Julianne - september 2, 2016

  Hei Olivia! Så bra at du er i gang med kostholdsendringer. Ja – noen blir faktisk verre før de blir bedre. En uke er ikke lang tid på diett, så jeg anbefaler deg å fortsette og la magen din bli vant til det nye kostholdet. Fokus på en god måltidsrytme og ta en dag om dagen. Ikke mist motet, stå på videre! God bedring :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Elsa - september 2, 2016

Hei
Jeg sliter med å få futt i surdeigstarteren, selv med økologisk, sammalt mel og anbefalt metode. Den får litt bobler i starten, men etter jeg har kastet 2/3 og matet på ny, skjer det omtrent ingenting, selv om jeg venter mange dager.
Hvis jeg prøver økologisk rosinvann istedet for vanlig vann i trinn 1, blir da starteren full av FODMAP fra rosinene? Tenker at starteren blir så utspedd (av springvannet som tilsettes senere i prosessen) at når den er klar til å bakes med, er mengden FODMAP for liten til å gi symptomer?
Lurer også på om jeg kan bruke starter som er laget på rug i trinn 1, og så senere mate den med spelt for å «spe ut» FODMAPEN i rugen? Har lest et sted at rug er lettest å lykkes med.
Er utrolig takknemlig for bloggen din som er full av inspirasjon, så gir ikke opp!

Reply
  Julianne - september 2, 2016

  Hei Elsa! Så dumt at starteren din er vanskelig. Prøv rosinvann eller lag starteren med rug. Det viktigste er å lage en starter som fungerer, så kan du mate den med speltmel etterhvert. Det går helt fint! Det viktigste er at du lager selve brødet med speltmel, så litt rug fra starteren vil ikke gjøre det store utslaget med hensyn til FODMAP :) Ikke gi opp, det er så kult når det fungerer!

  Tusen takk for hyggelige ord – lykke til med baksten ;)

  Hilsen Julianne

  Reply
olivia - september 7, 2016

Hei Juliane!
Takk for rådet ditt om å fortsette til tross for verre første uke, føler meg allerede litt bedre. Jeg klarer dog ikke helt å finne ut om rugsprø fra Wasa er okå på lowfoodmap? :D er veldig glad i rugsprø, men finner ikke helt ut om det er lowfoodmap eller ikke. Ellers er avjar bestående av paprika, tomater og aubergine greit, sant? Siden alle dem er i lowfodmap kategorien, og det ikke er løk i?
Hilsen olivia

Reply
  Julianne - september 8, 2016

  Hei Olivia! Så bra du føler deg bedre. Rugsprø inneholder rug og rug er høyFODMAP og bør unngås. Paprika, tomater, aubergine er lavFODMAP og kan spises på lavFODMAP-diett. Har du lastet ned listen over FODMAPs i matvarer? Jeg vil også anbefale deg å laste ned Monash University Low FODMAP diet app til din smarttelefon, så har du listen med deg overalt :) Hilsen Julianne

  Reply
Emma - september 21, 2016

Hei! Et spm ikke relatert til innlegget, men jeg lurte på: stemmer det at disse yoghurtene http://www.q-meieriene.no/Produkter/Yoghurt/Q-Frokostyoghurt-Naturell-800g er lavfodmap? De andre smakene også? :)

Reply
  Julianne - september 21, 2016

  Hei :) Ja, det stemmer, de er laktosereduserte og kan inkluderes på lavFODMAP-dietten :) Noen av typene inneholder fruktjuicekonsentrat som ikke skal spises i store mengder, men mengdene er ikke spesielt store i den med blåbær eller den med melon og pasjonsfrukt – så jeg mener disse fint kan inkluderes på lavFODMAP-diett :)

  Reply
Siri - september 22, 2016

Hei! Jeg har nettopp flyttet hjemmefra for å gå på universitetet og har for første gang fått muligheten til å prøve ut fodmap uten forstyrrelser! Og det har virket strålende! Jeg har slitt med angst, stress og en mage som har hatet meg gjennom deler av ungdomskolen og hele videregående og er så lettet for at jeg endelig kan gå på skolen uten å være (så veldig) stresset for magen. Jeg synes fortsatt det er vanskelig å leve på denne måten (jeg spiser nesten ikke kjøtt) og det blir veldig ubehagelig om jeg skal finne på noe med venner som involverer mat. Jeg sier at jeg foretrekker å spise mat uten gluten eller laktose, men er ikke alltid sikker på hva mer jeg kan si. Det sitter litt langt inne å si at jeg får luft i magen/gass så jeg pleier å si at jeg blir litt uvel. Jeg har snart bursdag og skal feire med venner og lurer på om du har noen tips til å spise ute uten problemer? Eller generelt sammen med andre?
Tusen takk, denne bloggen har reddet hverdagen min, og jeg skal kjøpe boken så fort jeg får sjansen! Jeg har ikke begynt med «metoden» på riktig måte, men har gradvis byttet over til «trygt» kosthold. Nå er alltid frokosten min banan og peanutsmør for det har jeg funnet ut at er 100% safe for min del. Det føles helt fantastisk å endelig ha noen trygge matretter for dager jeg må være ekstra fokusert :D

Reply
  Julianne - september 25, 2016

  Hei Siri! Så godt å høre at kostholdsendringene har gjort underverker for magen din – fantastisk!

  Jeg forstår godt at det er litt vanskelig å leve på denne måten, jeg har selv gjort det i snart fire år nå. Selv er jeg veldig åpen om mine plager, men jeg forstår at ikke alle er det eller ønsker å være det. Mage- og tarmplager er for mange en privatsak. Jeg tror man kommer langt med å være ærlig om plagene sine, det gjør det enklere når man blir invitert til venner og familie, slik at de kan lage mat som ikke gjør deg dårlig. Ingen ønsker å servere mat som gjør gjestene sine dårlig – det er helt sikkert. Det kan hende det blir enklere for deg når du skal i gang med eliminasjonsfasen av dietten, hvor du bør unngå utskeielser. Da kan du alltids si at du føler du reagerer på noen matvarer, og gjennomfører en eliminasjonsdiett fordi du skal finne ut hva som skaper trøbbel for deg og ikke. Så får du bare være litt sær i en periode :)

  Skal du spise ute, kan det være lurt å sjekke ut restauranten og menyen på forhånd, for å se om det er noe du kan tilpasse. Rent kjøtt eller fisk, servert med poteter eller ris, med lavFODMAP-grønnsaker og dressingen/sausen ved siden av. Sushi eller hamburger med glutenfritt brød og pommes frites. Jeg håper dette var til noe hjelp. Planlegg og gjør litt research før du velger sted. Det går sikkert fint :) Ha en fin bursdag når den tid kommer!

  Mvh Julianne

  Reply
Magevennlig bakst til julebrunsjen - GODT FOR MAGEN - desember 21, 2017

[…] SurdeigsbrødvaflerJeg har også laget en surdeigsvariant av brødvaflene! De krever litt mer planlegging, men er nydelige de også :) […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x