Saftige proteinrundstykker med gulrot (lavFODMAP)

"De beste proteinrundstykkene du har laget hittil!", sa min samboer da jeg lagde disse første gang. I denne varianten tilsetter du revet gulrot i deigen som gir en mild søtsmak og et saftig, mer næringsrikt resultat. Enkle å lage er de også! 

Proteinrundstykker med gulrot 

Oppskriften gir: 9 stk
Oppskriften er: lavFODMAP, naturlig lav på laktose
For glutenfri: velg glutenfri havregryn

Dette trenger du: 

 • ​2 – 3 egg
 • 250 g cottage cheese
 • 2 gulrøtter, revet
 • 10 g chiafrø
 • 125 g bokhvetemel eller annet lavFODMAP-mel
 • 125 g havregryn
 • 1 ts bakepulver
 • 1/2 ts salt

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Skrell gulrøttene. Bruk et rivjern og riv gulrøttene direkte i en bakebolle. Ha i egg og cottage cheese i bollen og kjør glatt ved hjelp av en stavmikser. Tilsett chiafrø, bokhvetemel, havregryn, bakepulver og salt og bland godt sammen. La stå i ca. 10 minutter før du former deigen til 9 rundstykker på stekebrettet. Jeg liker å bruke en spiseskje og litt vann og forme dem i håndflaten før jeg legger de på stekebrettet. Strø over litt chiafrø eller havregryn til pynt om du vil. Stekes midt i ovnen i ca. 20 minutter eller til de er gylden i fargen. Avkjøles på rist og nytes med godt pålegg. Rundstykkene kan fryses :)

Tips: Press dem gjerne litt flate med fingrene, da får du plass til mer godt pålegg og de trenger kortere steketid. 

Click Here to Leave a Comment Below

Christel - november 7, 2016

Disse var kanongode! :D Det gikk med et par rett i gapet mens jeg laget de med pålegg. Klarte ikke å vente ;) Anbefaler å prøve disse!

Reply
  Julianne - november 8, 2016

  Hei Christel! Så kjekt å høre :D Jeg er helt enig med deg ;)

  Reply
Åshild - november 14, 2016

Hei, det ser helt nydelig ut! Alle oppskriftene jeg har testet ut har vært en suksess (for ganen og for magen). :D Tusen takk for denne bloggen og jobben du gjør – det settes veldig stor pris på!
Jeg lurte på om du har et tips til hva jeg kan bytte ut cottage cheese med? Jeg er veldig glad i både smaken og konsistensen, men melk er en megatrigger for aknen min.
Takk igjen! :)

Reply
  Julianne - november 14, 2016

  Hei Åshild :) Så kjekt å høre at oppskriftene faller i smak :D Jeg har fått dette spørsmålet noen ganger og tenker å prøve meg på en melkefri variant, men jeg har ikke kommet så langt enda. Det kan hende du kan droppe cottage cheese, eller tilsette litt plantebasert melk (kokosmelk, mandelmelk eller rismelk) til konsistensen er fin å jobbe med. Om du tester det ut før jeg får mulighet, så er det supert om du vil fortelle litt om hvordan det fungerte ;) Ha en god dag! Julianne :)

  Reply
Merethe - november 15, 2016

Disse står ovnen nå, gleder meg til dem er kommet ut. Har laget masse godt mat fra bøkene dine.

Reply
  Julianne - november 16, 2016

  Hei Merethe :) Så hyggelig!! Håper disse også faller i smak <3 :D

  Reply
  Merethe - november 17, 2016

  Disse var bare helt fantastisk gode :) laget dem 2 dager på rad <3 <3

  Reply
  Julianne - november 18, 2016

  Så kjekt å høre, Merethe :) Godt med et enkelt, sunt og magevennlig alternativ til brød :D God helg :)

  Reply
ellen reinshol - november 17, 2016

Hei. Jeg har ikke chiafrø, kan jeg droppe de helt eller må jeg ha et alternativ??

Reply
  Julianne - november 17, 2016

  Hei :) Chiafrø binder deigen litt mer sammen, men har du linfrø kan det gjøre noe av den samme nytta. La røra svelle litt lenger eventuelt :) Lykke til!

  Reply
Irene - desember 5, 2016

Hei Julianne. Har laget mye god mat fra bøkene dine. Takk for alt det arbeidet du gjør for oss med IBS. Nå står disse rundstykkene i ovnen. Deigen ble bløt? Har du noe gram mål for hvor mye gulrøtter, da de kommer i forskjellige størrelser? Jeg erstattet 25 gram av bokhveten med Fiberfin,,,,men ble usikker på om Fiberfin er lavfodmap?..det står glutenfri på boksen og inneholder maisstivelse med høyt innhold av resistent stivelse….skjønner ikke hva det betyr! Vennlig hilsen Irene

Reply
  Julianne - desember 5, 2016

  Hei Irene :) Takk for hyggelig kommentar! Godt å høre at du har mye glede av oppskriftene mine. Jeg har ikke gram på gulrøttene, men de er medium store. Skal måle neste gang! Lot du deigen svelle en liten stund? Jo lenger den sveller, desto fastere blir deigen. Fiberfin består av resistent stivelse fra mais. Resistent stivelse er kjent for å være god næring til tarmbakteriene, og noen med IBS reagerer på dette. Du bruker ikke stor mengde, men vurder hvordan magen din tåler det :) Ønsker deg en god kveld! Hilsen Julianne

  Reply
Lise - desember 5, 2016

Dette må jeg prøve, men hvor mye er 10 gram frø? 1 ss?

Reply
  Julianne - desember 5, 2016

  Hei :) 10 gram er nok nærmere to ss :) Håper rundstykkene faller i smak!

  Reply
Berit - januar 2, 2017

Dette så godt ut.
Snublet over bloggen.
Er ny så jeg lurer på hva bokhvete er og hvor får jeg kjøpt det?
Takk for titten i bloggen.
Ønsker deg en vakker kveld.

Reply
  Julianne - januar 5, 2017

  Hei Berit! Så hyggelig at du titter innom :) Bokhvetemel er mel laget av bokhvete. Bokhvete er ikke i slekt med hvete, men er faktisk en nøtt. Glutenfritt, næringsrikt og har lite FODMAP. Du kan kjøpe både hel bokhvete, bokhveteflak og bokhvetemel i velassorterte dagligvarebutikker, på nett eller i helsekostbutikker. Jeg handler det som regel i helsekost eller om jeg tar en tur over grensen til Sverige – der er det billigere :)

  Ha en nydelig dag du også! Mvh Julianne

  Reply
Nina Meyer Sanderød - januar 6, 2017

Disse var kjempegode. Jeg byttet ut bokhvetemel med sammalt speltmel og hadde i linfrø i stedet for chiafrø. Jeg synes det er vanskelig å jobbe med bokhvetemel. Det blir så klissete.

Reply
  Julianne - januar 6, 2017

  Hei Nina :) Så flott! Jeg bruker bokhvetemel eller rismel fordi det har et lavere innhold av FODMAPs enn spelt, men om det fungerer godt for magen din – fortsett med det :D God helg til deg!

  Reply
Elin - februar 19, 2017

Hei. Mine rundstykker ble litt klissete omelett i konsistensen? Brukte speltmel, vet ikkje om det har noe å si?

Reply
  Julianne - februar 20, 2017

  Så rart! De blir saftige, men skal ikke være omelett i konsistensen. Var det samme konsistens når du skar i dem når de var avkjølt også? :)

  Reply
Beate - april 4, 2017

Hei, jeg kan ikke spise havregryn, kan jeg erstatte dette med noe annet eventuelt kutte det ut? Tusen takk for en flott nettside med masse gode tips :)

Reply
  Julianne - april 7, 2017

  Hei Beate :) Ja, du kan erstatte det med andre flak (bokhvete, hirse eller quinoa) eller annet lavFODMAP-mel. Prøv deg litt fram :) Lykke til!

  Reply
Halvor - juni 10, 2017

Begynte med lavfodmap i går, for å teste om det hjelper mot litt generelle mageproblemer. Hatt mye brød i kosten, og vært mye oppblåst og urolig i magen. Har gått halvannet døgn nå på minimalt med mat, fordi ingenting har smakt godt så langt. Disse derimot var jo en ren fryd og glede! Vært nervøs for å ikke finne produkter jeg liker, men det går jo helt fint om en kan fylle opp frysene med en større mengde av disse. Usikker på om det er psykisk, men jeg har egentlig følt meg bedre fra dag 1.

Jeg endte opp med TORO sin fine glutenfri melmiks, ettersom jeg ikke klarte å finne bokhvetemel. Hva er fordel med bokhvetemel kontra denne? Pris? Smak? Kost?

Takk for god informasjon, og gode oppskrifter! :) Ser frem til å prøve flere varianter.

Reply
  Julianne - juni 13, 2017

  Hei Halvor! Så godt å høre at rundstykkene falt i smak og at du føler deg bedre allerede :) Om det er psykisk, spiller ingen rolle, hehe.

  Bokhvetemel har mer fiber, mindre stivelse enn Toro sin glutenfrie melblanding, noe som gjør bokhvete til et bedre alternativ både for tarmhelse og helsen generelt. Bokhvetemel har en smak som noen trenger å venne seg til å like, så prøv deg litt fram der. Fullkornsrismel er også et alternativ til den glutenfrie blandingen til Toro, som er mildere på smak enn bokhvetemel.

  Jeg kan også tipse om sorghum-mel som et godt lavFODMAP-alternativ. Jeg har ikke brukt det tidligere, men oppdaget det denne uken og smaken er mild og god. Noe av det bedre! Anbefales :) Finnes på helsekost.

  Stå på videre, Halvor!

  Mvh Julianne

  Reply
Karroline - februar 11, 2018

Hei. Kan man bytte ut cottage cheese med laktosefri fetaost
?

Reply
  Julianne - februar 11, 2018

  Hei Karoline! Prøv laktosefri yoghurt naturell eller laktosefri kesam om du ikke tåler cottage cheese. Jeg tror ikke fetaost vil gi et godt resultat (men jeg vet ikke :))

  Reply
Hilde - mars 9, 2018

Hei, og takk for alt du legger ut. Gjør at hverdagen min blir mye enklere og mindre stressende. Lurer på om malte glutenfrie havregryn er det samme som bokhvetemel i forhold til FODMAP? Jeg drikker ikke melk, men har en dæsj i kaffen. Da bruker jeg havremelk, litt usikker om dette ikke er best for meg? Da jeg er litt ny i dette, blir det litt usikkerhet nå i begynnelsen. Hvilken melk vil du anbefale?

Reply
  Julianne - mars 17, 2018

  Hei Hilde :) Takk for gode ord! Havregryn har et høyere FODMAP-innhold enn bokhvetemel, men hvor mye det har å si avhenger av hvor mye du spiser :) Havremelk er i utgangspunktet høyFODMAP, men en skvett i kaffen bidrar ikke med mye FODMAP. Alternativer er mandelmelk og rismelk :) Hilsen Julianne

  Reply
Hilde - mars 11, 2018

Er denne like bra for magen som surdeigsbrød? Kan jeg bytte bokhvetemel med glutenfri havremel?

Reply
  Julianne - mars 17, 2018

  Hei Hilde! Ja, absolutt, disse er faktisk litt mildere for magen enn surdeigsbrødene som ikke bør overdrives i løpet av dagen. Du må gjerne bytte ut bokhvetemel med havremel, men da blir FODMAP-innholdet litt høyere :) Håper de smaker! Julianne

  Reply
Hilde - april 3, 2018

Kan man lage disse som brød? Hvor lenge tror du det må stå i ovnen da? Hilde

Reply
  Julianne - april 3, 2018

  Hei Hilde :) Ja, det kan man! Prøv deg litt fram, men mellom 45-55 minutter tenker jeg :) Veldig gode som brød! Holder seg saftig lenge!

  Reply
Vivian - april 5, 2018

Hei! Vet du sånn ca hvor mye man trenger av de ulike ingrediensene i dl? Er på utveksling, og har ikke kjøkkenvekt her, hehe :)

Reply
Janne - april 9, 2018

Hei. Helt ny her, og lurer på: hvis jeg skal kjøpe en av bøkene dine…….hvilken bør jeg velge da? Trenger oppskrifter.

Reply
  Julianne - april 12, 2018

  Hei Janne :) Start med boken Godt for Magen, så får du mange magevennlige oppskrifter, kostholdsplaner, lister over FODMAPs i matvarer og produktoversikter. Lykke til og god bedring <3 :)

  Reply
Linnea Bartel - januar 13, 2019

Hei!
Ble veldig inspirert til å lage disse. Jeg lurer på om det er mengdebegrensning på de?
Skal starte på «streng fase»

Hilsen Linnea :-)

Reply
  Julianne - januar 13, 2019

  Hei Linnea :) Så spennende at du skal i gang med eliminasjonsfasen. 2-3 av disse per måltid er en fin mengde. De metter godt, siden de har et høyt proteininnhold :) Lykke til, så håper jeg rundstykkene faller i smak! Hilsen Julianne

  Reply
Anita - februar 7, 2019

Disse var fantastisk gode, og enkle å lage ☺️
Er i 5. uke av streng fase – følger boka di – og nå har savnet etter brød blitt stort.. ? Det går mye i brødvaflene dine, men det er ikke det samme som en brødskive.. hehe..
Det blir ikke siste gang jeg baker disse ?

Reply
  Julianne - februar 7, 2019

  Så bra rundstykkene falt i smak, Anita :D Takk for tilbakemelding :) Har du kommet i gang med surdeigsbakst? Det vil jeg virkelig anbefale deg om du savner EKTE brød.

  Reply
Astrid Horgen Warren - juni 9, 2019

Disse var overraskende gode! Nå har jeg en ny favoritt :-)

Reply
  Julianne - juni 20, 2019

  Så godt å høre, Astrid :D

  Reply
Grethe - august 7, 2019

Hei :) Takk for fine oppskrifter!
Mine rundstykker står inne i ovnen nå….Synes det er litt lav temperatur, de ser lett anemiske ut ;)). Gav de først 4 minutter ekstra, nå får de 4 nye…. Er det varmluft 200 grader du bruker?
Mvh Grethe

Reply
  Julianne - august 13, 2019

  Hei Grethe :) Ovner er litt forskjellige, så det kan hende du kan bruke høyere temperatur neste gang. Bra du lot de steke litt lenger! Jeg liker de godt stekte, slik at de er litt sprø i det jeg tar de ut av ovnen. Håper det smakte!

  Reply
Catharina - februar 10, 2021

Disse er knallgode! Har du noe kaloriberegning på dem?

Reply
  Julianne - februar 10, 2021

  Hei Catharina! Takk for hyggelig tilbakemelding :) Nei, det har jeg ikke. Bruk kostholdsplanleggeren.no og legg inn ingrediensene, så finner du ut av det :)

  Reply
Gro Irene Bergstrøm Markeng - april 10, 2021

Ser du bruker havregryn i flere av oppskriftene dine. Tips til en allround erstatter for havregryn? Bør det være en annen type flak, eller kan man bytte det ut med et annet mel? Ser du foreslår bokhveteflak, hirseflak eller quinoa lenger opp 😊 Tenker å handle inn noen få basisvarer, som jeg kan bruke til flere oppskrifter innen baking. Foreløpig står bokhvetemel og fullkornsrismel på lista. Tar gjerne i mot tips!

Og tusen takk for jobben du gjør, du hjelper SÅ mange ❤

Reply
  Julianne - april 12, 2021

  Hei Gro Irene :) Ja, jeg liker å kombinere havregryn med rismel, bokhvetemel eller annet lavFODMAP-mel – det gjør at FODMAP-innholdet holder seg lavt og smaken blir god :)

  Så om du tåler litt havregryn, anbefaler jeg å bruke litt, men spe det med f.eks hirseflak, bokhveteflak eller som i denne oppskriften ulike lavFODMAP-mel. Bokhvetemel og fullkornsrismel er fine meltyper å ha i skapet i tillegg til havregryn. Du kommer veldig langt med det :) Så kan du prøve deg på f.eks quinoamel, hirsemel og sorghum etterhvert.

  Takk for gode ord <3 Lykke til med eksperimenteringen og kos deg på veien mot en friskere mage :)

  Julianne

  Reply
Ingvild - september 4, 2021

Hei. Prøvde å lage disse, men de fløt utover og ble helt flate ved steking. Jeg brukte rismel istedetfor bokhvetemel. Vet du hva som kan være grunnen?

Reply
  Julianne - september 6, 2021

  Hei Ingvild :) Takk for tilbakemelding! Det høres ut som at deigen har litt for mye væske, det kan være vi har brukt ulik mengde gulrot (2 gulrøtter kan være ganske forskjellig) så tilfør litt med mel/gryn neste gang eller hold igjen litt på det som gjør deigen flytende som egg f.eks. Jeg starter ofte med 2 stk og så ser jeg om deigen trenger litt mer. Så skal jeg være mer presis i oppskriftene når det gjelder mengder i gram framfor antall ;)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x