Pizzabunn av spelt og surdeig (lavFODMAP)

Pizza er noe av det aller beste jeg vet! Men for at magen ikke skal slå seg vrang, må den selvfølgelig lages magevennlig. Det finnes mange gode glutenfrie/lavFODMAP-pizzabunner der ute, men det er lite som slår varianten laget med spelt og surdeig. Altså - jeg er så glad for surdeig!

Om du tar en titt i listen over FODMAPs i matvarer, ser du at spelt er listet som høyFODMAP. Speltbrød laget med surdeig er derimot lavFODMAP inntil et par skiver per måltid. Dette er fordi surdeigsprosessen og den lange hevetiden reduserer FODMAP-innholdet i kornet, noe som gjør surdeigsbakst av spelt til et godt alternativ for oss som har en sensitiv mage. 

Hold deg oppdatert, last ned listen over FODMAPs i matvarer her.

Du kan spise mer enn bare surdeigsbrød av spelt, du kan bruke surdeigstarteren din til å gjøre annen bakst mer magevennlig også. For eksempel pizza! Denne oppskriften fant jeg hos tradisjonskost, og er helt super! Sett deigen på morgenen og la den heve til kvelden. Skal du lage god og magevennlig pizza trenger du bare planlegge litt ;)

Pizzabunn av spelt og surdeig

oppskriften gir: 2 store italienske pizzabunner (4-5 porsjoner) 
oppskriften er: lavFODMAP, laktosefri, melkefri (obs! spelt inneholder gluten)

Slik gjør du: Ha mel, salt og sukker i en bakebolle. Mål opp vann og rør ut surdeigsstareren i vannet. Ha vannet i deigen og kna deigen godt sammen i noen minutter. Sett deigen til heving i en plast- eller glassbolle og dekk til med plastfolie. La deigen hele i ca. 12 timer før du baker ut. Hvor mye den hever, avhenger av hvor mye piff det er i surdeigsstareren din, men som tradisjonskost sier - pizza blir det uansett :) 

Sett stekeovnen på 250 grader og la stekebrettet stå i ovnen og varme seg godt opp. Dette blir din "pizzastein". Del deigen i to og kjevl ut to pizzabunner på hver sitt bakepapir. Når ovnen er klar, tar du ut brettet og fører bakepapiret med den ene pizzabunnen over. Sett brettet i ovnen igjen og forstek pizzabunnen i 5 minutter. Gjør det samme med den andre pizzabunnen. Legg på ønsket fyll og stek videre i 15-20 minutter til fyllet er godt stekt og bunnen er sprø i kantene. Nytes umiddelbart :)

Tips: Om deigen er litt klissete etter heving, ha litt mild olje på kjevla isteden for store mengder mer speltmel. Da blir det mindre kliss, og du unngår å tilsette speltmel som fremdeles har en del FODMAPs. 

​Oppskrift på magevennlig pizzasaus finner du her. Jeg liker å tilsette én ss tomatpuré for en mer intens tomatsmak. Om du ønsker en "hvit pizza" kan du bruke crème fraîche om du vil. Crème fraîche har et naturlig lavt innhold av laktose og kan derfor brukes på lavFODMAP-diett :)

Håper det smaker! 

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Maria - desember 2, 2016

Hei Julianne:) fantastisk flott blogg, du gjør utrolig mye bra for ibs folk:) har du vurdert medisiner som feks Surmontil som kan hjelpe/gjøre alvorlig ibs mye bedre? Jeg kommer ikke helt i mål med kun lav fodmap, er fortsatt mye sliten, b12 mangel osv..

Reply
  Julianne - desember 5, 2016

  Hei Maria :) Takk for hyggelig kommentar! LavFODMAP hjelper mye, men det er sjeldent nok for alle. Selv ikke for meg! Jeg trenger blant annet rutiner som reduserer stress og støtter god fordøyelse i tillegg til å følge et FODMAP-redusert kosthold basert på rene råvarer. Jeg ville ha snakket med legen min angående surmontil, det har jeg dessverre ikke et forhold til selv eller i min praksis. Jeg ville i tillegg vurdert å få hjelp av noen til å se på kostholdet ditt, i tilfelle du ikke får i deg nok næringsstoffer gjennom maten du spiser. Stå på videre! Ønsker deg en fin kveld :) Julianne

  Reply
Caroline - desember 8, 2016

Må jeg lage surdeigsstarter selv eller kan det fås kjøpt? Tenkte å lage surdeigspizza i morgen men ser nå at det tar flere dager for å lage surdeigsstarter….

Reply
  Julianne - desember 8, 2016

  Hei :) Nei, du må ikke lage surdeigsstarter selv. Kjenner du noen som driver med surdeigsbakst så kan du få en starter av dem. Jeg vet at Handwerk surdeigsbakeri selger surdeigsstarter og Ekte Vare på Sagene i Oslo (de har i alle fall gjort det), men ellers vet jeg ikke om andre butikker som selger, dessverre.

  Reply
Elsa Steen - desember 12, 2016

Hei!
Takk for supre oppskrifter! Har bakt surdeideigsbrødet ditt fra boka med godt og velsmakende resultat. Nå lurer jeg på en ting: vet at noen bruker bare 1 heving. Blir
FODMAPen mer «spist opp» ved 2 hevinger enn ved bare 1? Ville jo vært lettvint med bare 1 heving, men vil ikke ta noen sjanser.
Elsa

Reply
  Julianne - desember 12, 2016

  Hei Elsa :) Så flott å høre at surdeigsbrødet faller i smak! Det er mange måter å bake med surdeig på, og du kan bruke kun én heving i romtemperatur. I romtemperatur er surdeigskulturen mer aktiv og bryter blant annet ned FODMAP raskere. Resultatet er ofte et surere brød i forhold til om du kaldhever i kjøleskap, men dette er rett og slett en smakssak. Prøv deg frem og fortell gjerne hvordan det går :) Julianne

  Reply
  Elsa - desember 12, 2016

  Takk for rask og nyttig svar!

  Reply
  Julianne - desember 12, 2016

  Bare hyggelig :)

  Reply
Ane - april 4, 2017

Hei, jeg har prøvd både surdeigsrundstykkene dine og pizzabunnen. De blir veldig gode :) Men jeg opplever deigen som veldig klissete, slik at rundstykkene flyter utover og blir mer polarbrødlignende. Og pizzabunnen har jeg ikke sjans til å kjevle ut, jeg bruker bare en slikkepott og drar den utover. Hva skyldes det? Har brukt akkurat lik mengde med vann som du har :)

mvh
Ane

Reply
  Julianne - april 7, 2017

  Hei Ane :) Så godt å høre at smaken er på plass! Jeg vet ikke hvorfor deigen din flyter ut, men det kan ha noe med malingsgraden av melet. Mel med mer fullkorn/fiber har en tendens til å trekke til seg mer vann og gjør deigen fastere. Prøv å ha i mindre vann neste gang, evt. mer mel om du synes deigen kjennes bløt. Det samme gjelder pizzabunnen. Jeg begynner alltid med 450 g mel og 3 dl vann, og sper evt. på med mel om deigen kjennes veldig bløt. Når jeg kjevler ut deigen har jeg den direkte på bakepapiret og bruker litt olje på kjevla. Da går det veldig bra! Lykke til :)

  Reply
kaja - april 7, 2017

Heia heia, du er så flink, og det er så motiverende å lese alt du skriver! :) livet for en matelsker trenger jo ikke bli kjipt på tross av mageplager!

Reply
  Julianne - april 9, 2017

  :D Takk, så gøy å høre! Jeg er helt enig :D Det handler om å se mulighetene og fokusere på alt man KAN spise – og det er jo så mye bra! Nyt påsken, Kaja :)

  Reply
A-H - juni 19, 2017

Er stor fan av oppskriften dine, faller alltid i smak og er enkle og følge :-)Har hevet meg på surdeigbaksten og nå og driver å prøve det ut. Skal teste denne pizzaen til middag i morgen tykt jeg. Skal jeg bruke kaldt etter fingervarmt vann å røre starteren ut i her?

Reply
  Julianne - juni 20, 2017

  Hei du! Så kjekt å høre :D Takk! Det har ikke så mye å si, det fungerer godt å bruke kaldt (trenger ikke være iskaldt) og fingervarmt. Håper pizzaen faller i smak :D

  Reply
Barbro Fredriksen - januar 29, 2018

Hei. Steker du pizza på 250 grader?

Reply
  Julianne - januar 29, 2018

  Hei Barbro!

  Jeg steker selve pizzaen på ca. 225 grader :)

  Reply
Karoline - januar 31, 2019

Hei! Trenger man å friske opp surdeigsstarteren før man lager denne oppskriften? Eller kan man gjøre slik du har skrevet i oppskriften? Surdeigsstarteren min er helt ny og ble satt i kjøleskapet for 2 dager siden, så den har vel ikke rukket å «gå i dvale» helt enda :)

Reply
  Julianne - januar 31, 2019

  Hei Karoline :) Det er en fordel å friske opp starteren før du bruker den. Sett den ut i romtemperatur og gi den litt vann og mel og la den stå til den bobler. Så setter du deigen etter denne oppskriften. Da får du best resultat :)

  Tenkte du pizza i kveld og ikke får tid til å friske den opp, så kan du alltids jukse litt med å tilsette starter i deigen + en liten ts tørrgjær og la den heve til kvelden. FODMAP-innholdet reduseres, men får litt hjelp til å heve godt ved hjelp av gjær :) Lykke til!

  Reply
Surdeigspizza med søtpotet, soltørkede tomater og oliven (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - mai 23, 2019

[…] Ingredienser​Pizzabunn av surdeig og spelt  […]

Reply
Inger - mai 31, 2019

Hei! Nå har jeg endelig fått fart på surdeigsbakingen og skal nå prøve meg på pizzabaking med surdeig. Men må man forsteke bunnen? Tenker spesielt på når vi skal lage pizza på pizzastein på grillen, der lager vi jo vanligvis hele pizza klar med en gang. Går ikke dette med surdeigspizzabunn?

Reply
  Julianne - mai 31, 2019

  Hei Inger :) Du må ikke forsteke bunnen, så prøv deg litt fram og se hvordan deigen oppfører seg på pizzastein og grillen. Det skal gå helt fint :) Lykke til!

  Reply
  Inger - juni 1, 2019

  Takk for svar! Det ble virkelig en slager selv om deigen ikke oppførte seg helt som planlagt underveis. Sprø og luftig bunn. Heretter blir det surdeigspizza på hele huset her ☺️

  Reply
  Julianne - juni 1, 2019

  Så bra det ble vellykket! Ja, det er litt annerledes å bake med surdeig, men du lærer deigen å kjenne etterhvert :D

  Reply
Jarl Roar Simenstad - oktober 9, 2019

hei. har du prøvd å lage pizzaen med emmer og/eller enkorn? personlig digger jeg smaken på emmer bedre enn spelt, og magen min tåler det også bedre.

Reply
  Julianne - oktober 12, 2019

  Hei! Nei, det har jeg ikke prøvd, men jeg regner med at det går helt fint. Bruk gjerne både enkorn og emmer i surdeigsbakst om magen din tåler det :D

  Reply
Siri - januar 29, 2020

Hei! Jeg har lyst til å lage opp en del pizzabunner og fryse dem ned, uten å legge på dem fyll, tror du det vil funke bra med denne oppskriften? Hvordan ville du isåfall stekt bunnene?

Reply
  Julianne - januar 30, 2020

  Hei Siri :) Det er smart! Jeg gjør alltid det når jeg baker surdeigspizza :)

  Lag deigen, kjevle ut og forstek i 5-7 minutter. Avkjøl på rist og legg i fryseren. Jeg lager gjerne pizzabunner i porsjonsstørrelser, litt avlange slik at de kan stables og oppbevares i en brødpose i fryseren. Perfekt på dager jeg er alene hjemme eller om jeg får besøk og de ønsker f.eks løk eller andre høyFODMAP-råvarer på sin pizza :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Lise - mars 7, 2020

Hei :)
Kan jeg bytte ut noe av melet med grovt/sammalt speltmel? I så fall er det noe jeg bør tenke på?

Reply
  Julianne - mars 8, 2020

  Hei Lise :) Ja, det kan du absolutt gjøre. Følg oppskriften som vanlig, men bare bruk større andel sammalt speltmel enn siktet – eventuelt bytt ut alt om du vil ha en skikkelig grovis :D

  Reply
Linda Nyrud - april 4, 2020

Hei ☺️ Prøver ut denne i dag, men måtte stå opp ganske tidlig for å få pizza til kvelds ? Går det an å lage den kvelden i forveien, la den stå i kjøleskapet over natten, for så å heve den videre på kjøkkenbenken til kvelds? ?

Reply
  Julianne - april 6, 2020

  Hei Linda :) Ja, det går helt fint an å lage den på kvelden og la den heve i kjøleskapet over natta som du beskriver. Tenker den kanskje blir enda bedre da ;)

  Reply
Hilde Marie Reitan - april 17, 2020

Hei, hvor lenge kan denne evt heve i kjøleskap? Spiser middag såpass tidlig at jeg sliter med å rekke 12t heving på benken;)

God helg! ?

Mvh Hilde Marie (som endelig har fått frem en starter med futt i;) )

Reply
  Julianne - april 20, 2020

  Hei Hilde Marie :) Denne kan du la heve i kjøleskapet i et par døgn tenker jeg. Jeg tror jeg ville ha satt deigen kvelden før, latt den heve i kjøleskapet over natten og deretter i romtemperatur fra morgenen av før du skal spise! Så bra du har fått til starteren din :D HURRA! Nyt masse deilig magevennlig surdeigsbakst framover <3

  Reply
Anette - april 27, 2020

Hei!

Takk for supre tips! Har du erfaring med å bruke pizzastein med surdeigsdeig med spelt? :)

Reply
  Julianne - april 27, 2020

  Hei :D Det fungerer veldig bra, Anette :D

  Reply
Sanna - juli 14, 2020

Hei! Mange fine surdeigsoppskrifter her, men min erfaring er at deigene (baksten, altså, ikke surdeigsstarteren) blir altfor klissete og rennende når man bruker disse oppgitte mål. Altså så tynn at det er umulig å jobbe med deigen uansett hvor godt håndlag man har med surdeigsbakst. Jeg har prøvd meg på både denne pizzabunnen og på 12-timersgrytebrødet. Begge deigene hevet og boblet fint, men ble altfor altfor tynne. Jeg ble nødt til å tilsette ganske store mengder mel etter 12 timer for å kunne bake dem ut (og selv da var deigen temmelig flytende), og da er jo mye av poenget borte når man ikke har tid til å la de nye mengdene mel syrne. Det var først da jeg nesten halverte væskemengden da jeg satte deigen jeg fikk et vellykket resultat med disse pizzabunnene og 12-timersbrødet. Bruker akkuratsamme type mel. Hva kan dette komme av?

Reply
  Julianne - juli 15, 2020

  Hei Sanna :)

  Det er veldig interessant! Jeg har brukt Kolonihagen sitt speltmel i disse oppskriftene (handler som regel på Rema 1000) og med det melet klarer jeg å gjenskape oppskriftene. Jeg tester ut oppskriftene mange ganger før jeg deler dem, for å være sikker på at målene er gode.

  Men når det er sagt, så kan det være flere faktorer som spiller inn:

  1. Temperatur – har du bakt når det har vært litt ekstra varmt i været? Da jobber surdeigskulturen raskere, noe som påvirker hevetiden. Da kan et tips være å steke brødet etter færre timer enn anbefalt. Se på deigen og vurder når det er nok :) (skjønner at det ikke alltid er like enkelt altså)
  2. Type mel kan også påvirke. Det har jeg erfart nå som det har vært speltmangel. Jeg har ikke klart å gjenskape oppskrifter på samme måte og det har med at ulike typer mel kan binde mer eller mindre væske. Det vil påvirke resultatet!
  3. Surdeigskulturer kan oppføre seg forskjellig og dermed gi ulikt resultat.

  Jeg har den siste tiden prøvd å bake mer på slump og prøver å tilpasse etter disse faktorene. Det blir ikke alltid like bra, men jeg føler jeg lærer deigen å kjenne fra gang til gang. Surdeig er ikke så lett, men alltid like spennende å se hvordan det blir!

  Håper dette var nyttig og at baksten blir mer vellykket framover!

  Hilsen Julianne

  Reply
Lis - september 20, 2020

Hei! I dag har jeg laget masse pizzabunn og fryst ned til senere, gleder meg til å smake magevennlig pizza!!
Lurer på om vet hvor mye man kan spise per måltid før dette ikke lengre kan regnes som lav fodmap?
Jeg har brukt ferdig surdeig fra Idun – regner med det også gir lav fodmap deig?
Og; har du forsøkt å fryse ferdig kjevlet deig uten å steke først?

Reply
  Julianne - september 24, 2020

  Hei Lis :) Så gøy at du har laget pizzabunn av surdeig! Det går helt fint an å bruke Idun sin ferdige starter. Så lenge du baker med spelt vil baksten være lavFODMAP :) Mengde er litt vanskelig å svare på, for det kommer helt an på hvor tykk/tynn pizzabunnen din er, jo tynnere – desto flere pizzastykker kan du nyte :D Tygg godt, spis sakte og nyt maten og spis deg passe god og mett, så går det nok veldig bra :)

  Jeg har ikke prøvd å fryse deigen uten å forsteke, men det kan hende det går helt fint det også. Si fra om du prøver :D

  Reply
Britt Laila - oktober 5, 2020

Hei! Her var det mange spennende surdeig oppskrifter som virkelig skal prøves:)
Tenkte å bake pizzabunn, og lurer på om du hever deigen 12 timer på benken i romtemperatur eller i kjøleskap?
Britt Laila

Reply
  Julianne - oktober 7, 2020

  Hei Britt Laila :) Jeg hever på kjøkkenbenken i romtemperatur! Håper det smaker :) Hilsen Julianne

  Reply
Jeanette - oktober 17, 2020

Endelig! God pizzabunn er noe jeg virkelig har savnet! Denne var kjempegod og enkel å lage. Takk for gode oppskrifter og inspirasjon til å starte med surdeig. Pizzasausen din er også veldig god. Jeg så du brukte pepperoni på en pizza du laget. Finner ikke LF pepperoni når jeg søker i forumer. Kan du oppgi hvilken du bruker?

Reply
  Julianne - oktober 26, 2020

  Hei Jeanette :D Så kjekt å høre at pizzaen falt i smak! Pepperoni og Chorizo fra Grilstad er uten løk og hvitløk (per i dag) :D Mvh Julianne

  Reply
Julie - september 4, 2021

Hei Julianne! Har prøvd dine speltrundstykker og de er kjempe gode, skal prøve surdeigspizza i dag tenkte jeg! Men så ser jeg til mine store fortvilelse at det er mugg inni glasset til surdeigsstarteren, ikke i selve starteren men høyere oppe i glasset (ved lokket) for der har det samlet seg litt rester når jeg blandet mel og vann i glasset. Ellers er surdeigsstarteren boblende og lukter friskt og syrlig. Tror du den kan brukes likevel, eller bør hele kastes? :(

Reply
  Julianne - september 6, 2021

  Hei Julie :) Off, så dumt. Nei, dessverre. Du vil ikke bruke en starter som har hatt mugg, her må du bare kaste den og lage en ny. Men nå vet du at du får det til! Sørg for å skifte glass på starteren din jevnlig og at det ikke er så mye søl opp etter kantene. Det reduserer sjansen for å få mugg. Heier på deg! :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x