Pizzabunn av spelt og surdeig (lavFODMAP)
Pizza er noe av det aller beste jeg vet! Men for at magen ikke skal slå seg vrang, må den selvfølgelig lages magevennlig. Det finnes mange gode glutenfrie/lavFODMAP-pizzabunner der ute, men det er lite som slår varianten laget med spelt og surdeig. Altså - jeg er så glad for surdeig!
Om du tar en titt i listen over FODMAPs i matvarer, ser du at spelt er listet som høyFODMAP. Speltbrød laget med surdeig er derimot lavFODMAP inntil et par skiver per måltid. Dette er fordi surdeigsprosessen og den lange hevetiden reduserer FODMAP-innholdet i kornet, noe som gjør surdeigsbakst av spelt til et godt alternativ for oss som har en sensitiv mage.
Hold deg oppdatert, last ned listen over FODMAPs i matvarer her.
Du kan spise mer enn bare surdeigsbrød av spelt, du kan bruke surdeigstarteren din til å gjøre annen bakst mer magevennlig også. For eksempel pizza! Denne oppskriften fant jeg hos tradisjonskost, og er helt super! Sett deigen på morgenen og la den heve til kvelden. Skal du lage god og magevennlig pizza trenger du bare planlegge litt ;)

Pizzabunn av spelt og surdeig
oppskriften gir: 2 store italienske pizzabunner (4-5 porsjoner)
oppskriften er: lavFODMAP, laktosefri, melkefri (obs! spelt inneholder gluten)
- 450 - 500 g speltmel
- 1 stor ss boblende surdeigsstarter (lag din egen ved å følge denne fremgangsmåten)
- 3 dl vann
- 1 ts salt
- 1 ts sukker
Slik gjør du: Ha mel, salt og sukker i en bakebolle. Mål opp vann og rør ut surdeigsstareren i vannet. Ha vannet i deigen og kna deigen godt sammen i noen minutter. Sett deigen til heving i en plast- eller glassbolle og dekk til med plastfolie. La deigen hele i ca. 12 timer før du baker ut. Hvor mye den hever, avhenger av hvor mye piff det er i surdeigsstareren din, men som tradisjonskost sier - pizza blir det uansett :)
Sett stekeovnen på 250 grader og la stekebrettet stå i ovnen og varme seg godt opp. Dette blir din "pizzastein". Del deigen i to og kjevl ut to pizzabunner på hver sitt bakepapir. Når ovnen er klar, tar du ut brettet og fører bakepapiret med den ene pizzabunnen over. Sett brettet i ovnen igjen og forstek pizzabunnen i 5 minutter. Gjør det samme med den andre pizzabunnen. Legg på ønsket fyll og stek videre i 15-20 minutter til fyllet er godt stekt og bunnen er sprø i kantene. Nytes umiddelbart :)
Tips: Om deigen er litt klissete etter heving, ha litt mild olje på kjevla isteden for store mengder mer speltmel. Da blir det mindre kliss, og du unngår å tilsette speltmel som fremdeles har en del FODMAPs.
Oppskrift på magevennlig pizzasaus finner du her. Jeg liker å tilsette én ss tomatpuré for en mer intens tomatsmak. Om du ønsker en "hvit pizza" kan du bruke crème fraîche om du vil. Crème fraîche har et naturlig lavt innhold av laktose og kan derfor brukes på lavFODMAP-diett :)
Håper det smaker!
Julianne :)