Surdeigsboller av spelt (lavFODMAP)

Surdeigsbrød av 100 % spelt er lavFODMAP:  Surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i kornet og gjør brødet lettere fordøyelig. I tillegg vil næringsstoffene i kornet bli lettere tatt opp i tarmen. Det er med andre ord mange helsefordeler i å bake med surdeig!

Om du fremdeles er i tvil om du skal sette i gang med surdeigsbaking - så kan det hende denne oppskriften får deg til å endre mening ;) For det er nemlig ikke bare brød du kan lage med surdeig! 

Denne oppskriften inspirert av Pontus Blomberg, sjefsbakeren på surdeigsbakeriet Handwerk i Oslo. Oppskriften stod i A-magasinet for en tid tilbake.  Jeg bytter noen ingredienser for å få de lavFODMAP, i tillegg til at jeg kaldhever deigen i kjøleskapet før jeg baker ut bollene. Jeg bakte boller to helger på rad for å sørge for at det ikke bare var flaks første gangen. Andre forsøk ble enda mer vellykket - så dette er en oppskrift jeg med glede vil dele med deg :) 

Surdeigsboller av spelt 

Oppskriften gir 12 store boller
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri (kan lages melkefri) ​

DAG 1

Dette gjør jeg på morgenen dag 1. 

STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren

Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.

STEG 2: Sett deigen og la heve 

Dette gjør jeg på ettermiddagen/kveld dag 1.

 • 550 g siktet speltmel
 • 200 g romtemperert laktosefri helmelk (eller laktosefri lettmelk, blandet med litt laktosefri fløte)
 • 120 g sukker
 • 2 egg 
 • 10 g salt 
 • 1-2 ts kardemomme
 • 200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
 • 75 g romtemperert smør (i terninger)

Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra smør. Jeg bruker kjøkkenmaskin i denne prosessen, men lar den kun gå i et par minutter til deigen er godt kombinert. Du kan fint bruke hendene også! Dekk bollen med plastfolie og la stå i romtemperatur i 1-2 timer.

Etter 1-2 timer skal du jobbe inn smøret i deigen. Ha deigen på kjøkkenbenken. Om deigen kjennes litt for bløt ut og er vanskelig å jobbe med, er det nå du sper deigen med litt mer speltmel. Ikke for mye, bare nok til at du kan kna deigen uten problemer. Jobb deretter inn romtemperert smør i deigen.  Dette er også en klissete prosess, men fortsett til deigen smøret er helt innarbeidet! Bruk gjerne bretteteknikken som du ser i denne videoen (det er så gøy!)

Når smøret er innarbeidet, setter du deigen til heving på kjøkkenbenken igjen. Dekk bollen med plastfolie og la stå 1-2 timer til (alt ettersom hvor god tid du har på kvelden). Sett deretter deigen til heving i kjøleskapet til dagen etter.

DAG 2

Steg 3: Utbaking og etterheving.

Dette gjør jeg om morgenen dag 2. ​

Ta deigen ut av kjøleskapet og kle to stekebrett med bakepapir. Ha deigen ut på kjøkkenbenken og kna den litt forsiktig før du deler deigen i 12 emner. Trill til runde boller og fordel seks boller på hvert brett. La det være litt avstand på bollene, de skal ha plass til å heve! Pensle bollene med vann før du setter dem til heving - gjerne i en lun stekeovn. La bollene heve i 6-8 timer.

Steg 4: Steking

Dette gjør jeg ettermiddag/kveld dag 2. ​

Ta de bollene ut av stekeovnen og skru ovnen på 200 grader. Jeg pensler bollene med et sammenvispet egg, men du kan også pensle med vann før steking. Når ovnen er varm, setter du det første brettet med boller midt i ovnen. La steke mellom 15 - 20 minutter, til bollene er gyldne i fargen. Avkjøl på rist og nyt nystekte, magevennlige boller med godt pålegg :)

Verdt å vite :)
FODMAP-innholdet i brød bakt med surdeig og spelt er lavere enn brød som bare bakes med spelt. Bakteriene i surdeigskulturen livnærer seg på FODMAP-stoffer i kornet, og bakteriene danner gasser som fører til at deigen hever. Se for deg at isteden for at du spiser brød med mye FODMAP og må slippe luft, så gjør bakteriene i surdeigen dette før deg! Resultatet er et brød med mindre FODMAP, som du og magen din vil tåle bedre.

Fortell meg gjerne hvordan det går :) 

Lykke til!

Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Gry-Anita - desember 22, 2016

Hei Julianne!
Tenkte å bake surdeigsbollar no.
Men skal det ikkje vere 300 g oppfriska surdeigsstarter i oppskrifta?

Og så lurer eg på:
I oppskrifta til å lage surdeigsstarter står det at ein alltid skal oppfriske starteren dagen før baking, men er det i tillegg til å lage denne fordeigen?

Reply
  Julianne - januar 1, 2017

  Hei Gry Anita :) Jeg beklager sent svar, jeg tok virkelig juleferie… :/

  Nei, det skal være 200 gram oppfrisket surdeig, – resten kan du mate og ta vare på til neste gang du baker.

  Om det er lenge siden jeg har bakt med surdeig, tar jeg starteren ut av kjøleskapet og lar den stå i romtemperatur en stund før jeg lager oppfrisket fordeig. Da våkner bakteriene og du får mer aktivitet og bedre bakst :)

  Jeg har god erfaring med bruk av oppfrisket surdeigsstarter/fordeig når jeg baker brød og boller, smaken blir bra og utseende også :) Men du må ikke bake på denne måten – det er mange oppskrifter på surdeigsbrød som er enklere, og som krever kortere hevetid enn mine brød (se f.eks Gry Hammer sin bok om Fermentering)

  Jeg håper det gikk bra med bollebakingen :)

  Reply
Kathrine - januar 6, 2017

Hei! Jeg har i den siste tiden snust litt på Lav Fodmap, da jeg har hatt problemer med magen hele livet og fikk IBS diagnosen for mange år siden. Det jeg stusser på er at det er så mye sunne råvarer som jeg ikke reagerer på som blir nei-mat, og samtidig skal jeg kunne spise det som jeg reagerer mest på- nemlig gjær og sukker. Kan du forklare dette for meg?

Reply
  Julianne - januar 6, 2017

  Hei Kathrine! lavFODMAP er ikke for alle med IBS, men mange av oss reagerer på matvarer med mye FODMAP. Om du ikke kan kjenne deg igjen i at matvarer med høyFODMAP gir deg plager, kan det være at FODMAP ikke er et problem for deg. En bedre forklaring kan jeg dessverre ikke gi deg basert på informasjonen du gir meg. Jeg håper du finner ut av plagene dine! Mvh Julianne :)

  Reply
Wenche Holand - januar 19, 2017

Hei!
imorgen er jeg spent på hvordan mine boller blir.da jeg startet tok jeg litt av surdeigstarteren som jeg skal bake brød av om lørdag.og har ellers gjordt det som du har i oppskriften.for ellers har jeg ikke tålt boller med gjær og sukker.håper de blir lette og luftige boller
Wenche

Reply
  Julianne - januar 20, 2017

  Hei Wenche! Så spennende – og det går sikkert bra :D Jeg håper du tåler dem godt. Lykke til! Hilsen Julianne :)

  Reply
Irmelin - februar 24, 2017

Hei! Fin oppskrift, kan man bruke surdeigspulveret til det glutenfrie verkstedet?

Reply
  Julianne - februar 26, 2017

  Hei Irmelin :) Nei, det kan man dessverre ikke. Bruk ekte surdeig :)

  Reply
Mari - februar 24, 2017

Hei. Bollene ser kjempe gode ut!! Ser du lar de heve i lun stekeovn. Hvor mange grader er det?
Mari☺

Reply
  Julianne - februar 26, 2017

  De er veldig gode :) Jeg skrur ikke på ovnen, men siden jeg ofte baker boller i helgen etter å ha varmet rundstykker i ovnen til frokost, er ovnen litt lun men ikke varm. Der står bollene uforstyrret og uten trekk – det er vel det viktigste :) Ha en fin søndag! Julianne

  Reply
Magnhild - februar 28, 2017

Jeg bakte disse til fastelavn, og ble veldig fornøyd med resultatet. Bollene hevet godt, ble skikkelig store og luftige, og de smakte nydelig. Takk for god oppskrift!

Reply
  Julianne - mars 1, 2017

  Hei Magnhild! Takk for hyggelig tilbakemelding :D Kjekt å høre at det gikk så bra!

  Reply
Nina - mars 1, 2017

Hei, hvordan skal jeg oppbevare resten av surdeigstarteren som ikke er brukt opp? Og hvor ofte skal jeg mate den?

Reply
Marit - mars 1, 2017

Det går fint å lage kanelsnurrer med surdeig også, altså! Jeg har ikke prøvd akkurat denne oppskriften, men noe tilsvarende på slump. Surdeig er helt supert, og baksten blir fantastisk god!
Har også lagd «dansk rugbrød» ved å bruke hele korn av hirse, ristet bokhvete(kasha?), quinoa, mathavre(litt flatklemte havrekorn) og hva annet jeg måtte ha av hele lavfodmap korn (fant hel durra sist jeg var i Sverige) Pluss linfrø, sesam, solsikke og andre frø. La korn og frø i bløt i noen timer i noe som ser ut som alt for mye vann. Vannet skal trekke inn, blandet så inn siktet speltmel (jeg tåler ikke sammalt) til det blir en passe deig, ha i litt salt og så en god slump med surdeig. La heve i noen timer. Bak ut brød og ha i former. Passer å planlegge det sånn at man har brødene i form enten sent på kvelden eller tidlig på morgenen, de skal heve ca over natten før de stekes som vanlige brød i ca 45 min – 1 time på 200 grader. Blir utrolig gode brød! Jeg har bakt med surdeig i over 20 år, til og fra, men først nå i det siste lavfodmap. Surdeig kan brukes til mye :-)

Reply
  Julianne - mars 1, 2017

  Hei Marit! Ja, så absolutt. Dette er en bolledeig som kan brukes til alle mulige bollevarianter, så det er bare å bruke fantasien :)

  Takk for tips om magevennlig «dansk rugbrød»! Det høres både sunt og godt ut, så det må jeg teste ut :D Surdeig er helt genialt.

  Ønsker deg en fin dag videre, Marit :)

  Reply
Heidi Matre - mars 4, 2017

Jeg hadde lyst å prøve søt bakst av surdeig og brukte denne oppskriften sist helg. Hadde ikke så mye siktet spelt i huset, så måtte bruke sammalt og gikk for kanelsnurrer. VELDIG spent på hvordan det skulle gå med kanelsnurrer med ca 70 % sammalt mel. Hadde egentlig sett for meg at dette måtte gå rett i søpla, men ble faktisk utrolig gode. Takk for god oppskrift!

Reply
  Julianne - mars 4, 2017

  Hei Heidi! Så gøy at det gikk bra med sammalt mel :D Takk for at du deler :)

  Reply
Therese Gjerset - april 21, 2017

Hei Julianne!
Følger bloggen og oppskriftene med stor spenning! Du forklarer enkelt, og det er så lett å følge oppskriftene. Resultatet blir (nesten) alltid bra ;-) Prøver meg nå på bollebaking, og jeg er så spent! Har et par spørsmål i den forbindelse. Kan man bruke kjøkkenmaskin for å få inn smøret (slik man gjør når man baker Schakenda boller), eller må man gjøre det for hånd? Er det litt av poenget at det ikke skal eltes for mye? Og når deigen skal settes kjølig om natten; anbefaler du å bruke en plastboks som han i videoen, eller holder det med en plastbolle med tett lokk? Takknemlig for svar:-)

Hilsen Therese

Reply
  Julianne - april 23, 2017

  Hei Therese! Takk for hyggelig kommentar, det var veldig kjekt å høre :)

  Du kan nok bruke kjøkkenmaskin til å røre inn smøret, men da ville jeg ha kjørt det på lav hastighet på minst mulig tid. Det er et klin å bruke hendene, men også herlig å få kontakt med deigen på denne måten :) I tillegg tror jeg at resultatet blir bedre med minst mulig elting. Bolle med lokk i kjøleskapet holder. Jeg har min deig i en glassbolle med plastfolie, det fungerer utmerket :) Håper bollene ble bra!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
  Therese - april 25, 2017

  Jeg ble litt ivrig med melet da jeg satte deigen (fikk det for meg at denne måtte være fastere), så da ble den nok både eltet for mye og for kompakt, slik at det gikk utover resten av hevingen. Bollene ble gode, men litt tunge kan du si;-) Jeg har imidlertid ikke gitt opp, for dette SKAL jeg få til, bolleelsker som jeg er:-D

  Reply
  Julianne - april 25, 2017

  Hei igjen :) Så bra de smakte godt! Jeg har fått skikkelig luftige og fine boller av denne oppskriften, så det er mulig :D Bedre lykke neste gang :)

  Reply
Tone Forbord - mai 25, 2017

Luftige og store boller og veldig god på smak :-) dette skal jeg prøve igjen. Dobler oppskriften neste gang .

Reply
  Julianne - mai 26, 2017

  Hurra, så kjekt å høre! :D Kan være lurt å doble oppskriften ;)

  Reply
Lene - oktober 4, 2017

Hei Julianne. Jeg har prøvd denne oppskriften og smaken ble kjempegod. Men, jeg får dem ikke til å heve ordentlig…etter å ha trillet boller og lagt på stekeplater bare fløt de utover. Prøvde å tilsette litt mer mel, tenkte at deigen var for løs. Men, de ble fortsatt bare noen flate, kompakte boller… Kanskje det ikke er nok futt i surdeigen min?

Reply
  Julianne - oktober 5, 2017

  Hei Lene! Det kan hende det er litt lite futt i surdeigsstarteren din. Prøv å frisk den opp ved å tilsette 1 ts surdeigsstarter til 100 g vann og 100 g mel og se om den bobler bra i løpet av 12-18 timer. Ellers kan det være en idé å lage en ny starter. Jeg lagde ny i sommer, og jeg må si at den gir meg mye bedre brød enn den forrige. I tillegg tåler magen min bedre brødene… :)

  Reply
Marlen - november 10, 2017

Hei, takk for spennende og instruktiv oppskrift. Går det an å bruke ferdig kjøpt surdeig fra Idun? Hilsen Marlen

Reply
  Julianne - november 11, 2017

  Hei Marlen :) Ja, det er ekte surdeigsstarter, så det skal fungere bra! Gi meg gjerne tilbakemelding om du prøver :) Mvh Julianne

  Reply
  Marlen - november 11, 2017

  Tusen takk for raskt svar. Ja, jeg skal gi tilbakemelding, når bollebaking er gjennomført.
  God helg ! :-)

  Mvh
  Marlen

  Reply
May Bente Benamar - februar 6, 2018

Jeg er surdeigsjomfru og sliter med å få til gode brød, men disse bollene ble himmelsk på første forsøk. De fikk nesten litt rømmesmak. Bakte til min datter som går på low fodmap, men hele familien elsket disse. Takk for god oppskrift!

Reply
  Julianne - februar 7, 2018

  Hei May Bente! Så utrolig gøy å høre at bollene ble bra og at de falt i smak hos hele familien :D Bare hyggelig! Skal sette en deig til Fastelavn selv jeg nå :)

  Reply
Mona Sørbø Henden - februar 7, 2018

Vil bare tipse om:
Kjøper du kardemommekjerner og maler/støter i en morter –
det hever smaken på bollene :) Eller jeg vil si det hever smaken på alt av enten du baker med gjær eller surdeig.
Lagde noen surdeigskanelsnurrer, og i den oppskriften stod det at du «måtte» male/knuse kardemommefrø selv for smakens skyld.
Jeg kjøpte meg en liten elektrisk kaffekvern som jeg bruker de krydder som jeg skal male.

Mvh Mona

Reply
  Julianne - februar 8, 2018

  Hei Mona! Tusen takk for tipset. Det skal jeg absolutt teste neste gang :D

  Reply
Lene - februar 9, 2018

Hei,
kan disse lages uten egg?

Reply
  Julianne - februar 9, 2018

  Hei! Det har jeg ikke prøvd, men det kan de sikkert :)

  Reply
Fastelavnsboller av surdeig og spelt (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - februar 9, 2018

[…] trenger duSurdeigsboller av spelt (se egen […]

Reply
Julie - februar 9, 2018

Bollene ser fantastisk gode ut! Hva ville du brukt i stedet for laktosefri melk om du skulle laget de melkefrie?

Reply
  Julianne - februar 9, 2018

  :D Jeg har ikke prøvd det selv ennå, men jeg ville ha brukt mandelmelk tenker jeg :) Håper det smaker!!

  Reply
Linn - februar 11, 2018

Nå har jeg deigen til heving, den ser foreløpig veldig bra ut. Går det an å bake ut bollene kvelden før, dekke brettene med plast over natten og oppbevare i kald stekeovn eller på kjølerom? Jeg tenkte hvis man ville ha bollene litt tidlig på dagen, at man får kortet ned den siste hevetiden? Eller må man bare smøre seg med tålmodighet? :)

Reply
  Julianne - februar 11, 2018

  Hei Linn! Nå får du litt sen tilbakemelding her, men ja – jeg vil tro at det går fint! Jeg har ikke prøvd andre fremgangsmåter enn den som er beskrevet her, men det er flere måter å heve bollene på :) Håper bollene falt i smak i alle fall!

  Reply
Kristina A. Rutledal - mars 12, 2018

Trenger deigen å gå i kjøleskapet etter å knadd smøret inni deigen og hevet 1-2 timer? Og hvorfor?

Reply
  Julianne - mars 12, 2018

  Hei Kristina! Det er ikke sikkert den må det, prøv deg fram :) Jeg følger en metode som fungerer, og har ikke svaret på hvorfor her dessverre!

  Reply
Hilde Veili Jonassen - mars 18, 2018

Så fin og detaljert oppskrift. nettopp startet med surdeigsbaking. Brød med ren spelt går veldig fint. Skal prøve denne bolleoppskriften i løpet av uka. Har i dag bakt med en annen oppskrift og forstår nå at deigen muligens var eltet for mye og kunne hevet mye mer etter utbaking. De stod ca 5 timer.

Reply
  Julianne - mars 22, 2018

  Hei Hilde :) Håper disse bollene faller i smak! Det er en fremgangsmåte som tar litt tid, men gir stort sett gode boller. Sørg for at surdeigsstarteren din er preppet og klar med masse bobler før du setter i gang :) Hilsen Julianne

  Reply
Annette - mars 24, 2018

Nå har jeg bakt mine første surdeigsboller! De hevet fint, men smaken ble veldig sur! De ble desverre så sure at de gikk i søpla. Hva gikk galt? Jeg brukte vanlig melk siden det går bra for meg. Kanskje melken ble sur av å stå så lenge i romtemperatur? Glemte også å sette deigen i kjøleskapet den siste natten.

Reply
  Julianne - mars 25, 2018

  Hei Anette! Ja, de ble nok sure i smaken fordi de stod i romtemperatur. Surdeigsbakteriene er mer aktive i romtemperatur og produserer syrer. Når du hever i kjøleskapet så reduseres aktiviteten noe som gjør at du får bakst som ikke smaker fullt så surt. Neste gang hever du i kjøleskapet og ser hvordan det går! Kjempebra at de hevet bra :D

  Reply
Helene - oktober 17, 2018

Hei! Hvor mange boller tenker du er lavfodmap per måltid?

Reply
  Julianne - oktober 18, 2018

  Heisann :) Det kommer litt an på hvor store du lager dem, men 1-2 går nok fint for de fleste. Start med én og vurder hva som fungerer for deg :)

  Reply
Surdeigsboller med appelsinfyll og kremostglasur – KarolinesFODMAP - januar 24, 2019

[…] men endte opp å bli mest inspirert av Ida Gran Jansen sin oppskrift på boller, men også av Julianne Lyngstad sine surdeigsboller. Jeg var derfor usikker på om jeg skulle poste oppskrift i det hele tatt, siden jeg har blandet […]

Reply
Ingvild - mars 1, 2019

Hei! Skal prøve å lage disse med ferdig surdeigsstarter fra idun. Skal jeg fortsatt gjennomføre steg 1 da, eller hoppe rett på 2?

Reply
  Julianne - mars 1, 2019

  Hei Ingvild :) Spennende! Frisk gjerne opp starteren fra Idun, så gjennomføre steg 1 for best mulig resultat. Lykke til og så håper jeg bollene faller i smak :)

  Reply
Ingvild - mars 3, 2019

Hei. Jeg laget trinn 1 i går kveld og begynte på trinn 2 i dag. Har tatt blandet inn smøret. Ser nå at den skal heve i 1-2 timer, deretter stå i kjøleskapet over natten, og deretter rulles ut og heve i 6-8 timer. Er det mulig å hoppe over trinnet i kjøleskapet, og heller gå rett på utrullingen og heving i 6-8 timer?

Reply
  Julianne - mars 4, 2019

  Hei Ingvild :) Ja, det er mulig. Denne gangen lot jeg deigen heve på kjøkkenbenken over natta (satte deigen på kvelden lørdag), trillet ut bollene søndag morgen, lot dem etterheve i cq. 2 timer før jeg stekte dem :) Jeg håper bollene ble bra!!

  Reply
Grete Bentseng - mars 16, 2019

Har nettopp spist mine ferske første surdeigsboller. Virkelig velsmakende. Takk for fin oppskrift! ?

Reply
  Julianne - mars 18, 2019

  Så godt å lese at bollene falt i smak, Grete <3 :D Takk for tilbakemelding!

  Reply
Oddny - februar 23, 2020

Klar for fastelavn! Desse bollane vart like fine som på biletet her. Det er ikkje ofte med min surdeigsbakst :-)

Reply
  Julianne - februar 23, 2020

  Så utrolig kjekt å høre, Oddny! :D Nyt deilige, magevennlige boller i dag!

  Reply
Beate Hansen - mars 14, 2020

Hei, prøver å lage disse surdeigsbollene. Lurer på hvorfor det må være SÅ mye salt i deigen? 10 g er veldig mye.

Reply
  Julianne - mars 15, 2020

  Hei ? Du kan redusere mengden om du synes det er for mye! Prøv med halve mengden. Mvh Julianne

  Reply
Heidi Skogstad - oktober 5, 2020

Hei! Går det an å bruke havremelk i stedet for laktosefri melk i baksten?

Reply
  Julianne - oktober 5, 2020

  Hei :) Ja, det kan du! Men bruk mandelmelk eller rismelk om du ønsker baksten lavFODMAP :) Lykke til!

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x