Surdeigsboller av spelt (lavFODMAP)
Surdeigsbrød av 100 % spelt er lavFODMAP: Surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i kornet og gjør brødet lettere fordøyelig. I tillegg vil næringsstoffene i kornet bli lettere tatt opp i tarmen. Det er med andre ord mange helsefordeler i å bake med surdeig!
Om du fremdeles er i tvil om du skal sette i gang med surdeigsbaking - så kan det hende denne oppskriften får deg til å endre mening ;) For det er nemlig ikke bare brød du kan lage med surdeig!
Denne oppskriften inspirert av Pontus Blomberg, sjefsbakeren på surdeigsbakeriet Handwerk i Oslo. Oppskriften stod i A-magasinet for en tid tilbake. Jeg bytter noen ingredienser for å få de lavFODMAP, i tillegg til at jeg kaldhever deigen i kjøleskapet før jeg baker ut bollene. Jeg bakte boller to helger på rad for å sørge for at det ikke bare var flaks første gangen. Andre forsøk ble enda mer vellykket - så dette er en oppskrift jeg med glede vil dele med deg :)

Surdeigsboller av spelt
Oppskriften gir 12 store boller
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri (kan lages melkefri)
DAG 1
Dette gjør jeg på morgenen dag 1.
STEG 1: Frisk opp surdeigsstarteren
- 150 g siktet speltmel (gjerne økologisk)
- 150 g vann
- 1 ss surdeigsstarter
Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i 8-12 timer før du fortsetter til steg 2.
STEG 2: Sett deigen og la heve
Dette gjør jeg på ettermiddagen/kveld dag 1.
- 550 g siktet speltmel
- 200 g romtemperert laktosefri helmelk (eller laktosefri lettmelk, blandet med litt laktosefri fløte)
- 120 g sukker
- 2 egg
- 10 g salt
- 1-2 ts kardemomme
- 200 g oppfrisket surdeigsstarter (den du lagde ved steg 1)
- 75 g romtemperert smør (i terninger)
Slik gjør du: Bland sammen alle ingrediensene bortsett fra smør. Jeg bruker kjøkkenmaskin i denne prosessen, men lar den kun gå i et par minutter til deigen er godt kombinert. Du kan fint bruke hendene også! Dekk bollen med plastfolie og la stå i romtemperatur i 1-2 timer.
Etter 1-2 timer skal du jobbe inn smøret i deigen. Ha deigen på kjøkkenbenken. Om deigen kjennes litt for bløt ut og er vanskelig å jobbe med, er det nå du sper deigen med litt mer speltmel. Ikke for mye, bare nok til at du kan kna deigen uten problemer. Jobb deretter inn romtemperert smør i deigen. Dette er også en klissete prosess, men fortsett til deigen smøret er helt innarbeidet! Bruk gjerne bretteteknikken som du ser i denne videoen (det er så gøy!)
Når smøret er innarbeidet, setter du deigen til heving på kjøkkenbenken igjen. Dekk bollen med plastfolie og la stå 1-2 timer til (alt ettersom hvor god tid du har på kvelden). Sett deretter deigen til heving i kjøleskapet til dagen etter.
DAG 2
Steg 3: Utbaking og etterheving.
Dette gjør jeg om morgenen dag 2.
Ta deigen ut av kjøleskapet og kle to stekebrett med bakepapir. Ha deigen ut på kjøkkenbenken og kna den litt forsiktig før du deler deigen i 12 emner. Trill til runde boller og fordel seks boller på hvert brett. La det være litt avstand på bollene, de skal ha plass til å heve! Pensle bollene med vann før du setter dem til heving - gjerne i en lun stekeovn. La bollene heve i 6-8 timer.
Steg 4: Steking
Dette gjør jeg ettermiddag/kveld dag 2.
Ta de bollene ut av stekeovnen og skru ovnen på 200 grader. Jeg pensler bollene med et sammenvispet egg, men du kan også pensle med vann før steking. Når ovnen er varm, setter du det første brettet med boller midt i ovnen. La steke mellom 15 - 20 minutter, til bollene er gyldne i fargen. Avkjøl på rist og nyt nystekte, magevennlige boller med godt pålegg :)
Verdt å vite :)
FODMAP-innholdet i brød bakt med surdeig og spelt er lavere enn brød som bare bakes med spelt. Bakteriene i surdeigskulturen livnærer seg på FODMAP-stoffer i kornet, og bakteriene danner gasser som fører til at deigen hever. Se for deg at isteden for at du spiser brød med mye FODMAP og må slippe luft, så gjør bakteriene i surdeigen dette før deg! Resultatet er et brød med mindre FODMAP, som du og magen din vil tåle bedre.
Fortell meg gjerne hvordan det går :)
Lykke til!
Julianne