Surdeigsstarter av spelt (lavFODMAP)

Har du en sensitiv mage og føler du reagerer på vanlig brød, kan det hende surdeigsbrød av spelt er noe for deg. Spelt har generelt et lavere innhold av FODMAPs (fruktaner) enn hvete, rug og bygg, men baker du med surdeig blir brødet enklere å fordøye. Det er blant annet fordi bakteriene i surdeigsstarteren livnærer seg på fruktaner i speltmelet under heving - noe som gjør at FODMAP-innholdet i brødet blir lavt og brødet blir mildere for sensitive mager. Har du en surdeigsstarter vil det derfor åpne seg opp utrolig mange muligheter for deg - du kan lage mye godt med surdeig og spelt - ta en titt på mine oppskrifter nederst i dette innlegget :)

Surdeigsstarter

Dette trenger du:

 • Et glass med et løst lokk eller et norgesglass eller lignende uten strikk.
 • 5 ss økologisk sammalt spelt
 • Lunket vann

Fremgangsmåte

Dag 1-3: Bland mel og nok lunket vann til det blir en tykk pannekakerøre i et glass. Legg lokket på glasset og la blandingen stå uforstyrret i 3 dager i romtemperatur, til det danner seg små bobler i melblandingen.

Dag 3: Om det ikke har dannet seg små bobler i blandingen nå, lar du det stå i en dag til. Ser blandingen bra ut, gjør du dette: fjern 2/3 av blandingen (kastes eller brukes i f.eks vaffelrøre). Tilsett litt mer vann og mel til den gjenværende tredjedelen til konsistensen er som tykk pannekakerøre. Sett lokket på glasset igjen og la stå til neste dag.

Dag 4-6: Vent til det er kommet en god del små bobler i melblandingen, så gjentar du prosessen fra dag 3 (fjerner 2/3 og tilsetter mer vann og mel) en gang per dag de neste to dagene. På dag 6 skal surdeigsstarteren din være klar til å bakes med :)

En ferdig surdeigsstarter skal dufte friskt og godt og ha mange bobler i seg. Surdeigsstartere dufter forskjellig utfra hvilken melsort du bruker. Jeg synes min surdeigsstarter av spelt dufter godt av grønt eple.

Mat surdeigsstarteren din minst én gang i uken - også om du ikke baker med den :)

Jeg oppbevarer surdeigsstarteren min et glass med lokket skrudd på i kjøleskapet når jeg ikke bruker den. Dagen før baking, tar jeg den ut av kjøleskapet og lar den stå i romtemperatur for å våkne og bli klar til baking. 

Her finner du noen av mine magevennlige oppskrifter med surdeig: 

Spør meg gjerne om det er noe du lurer på :)

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Linn Talle - februar 7, 2017

Hei. jeg har prøvd nøyaktig din oppskrift, men den lukter fælt og den skiller seg hele tiden. Jeg ser det er bobler under «vannlaget» på toppen… kan jeg allikevel bruke den? jeg sier den lukter fælt, men jeg vet jo ikke hvordan den skal lukte heller da…

Reply
  Julianne - februar 8, 2017

  Hei Linn :) Det høres ut som at det er noe aktivitet i den, så ikke gi opp enda. Det kan hende du blander for tynt, så rør i glasset slik at du ikke har dette vannlaget, og ha i mindre vann neste gang du mater starteren med mel. Ja, skal lukte litt surt/gjæraktig, men gjerne med en frisk tone. Merker det er vanskelig å forklare lukt :P

  Reply
Gøril Aasbø - februar 10, 2017

Hei!

Jeg har lyst til å prøve å bake et surdeigsbrød. Har lest litt om ulike ur-kornsorter som dalahvete, Svedjerug, emmer og nakenbygg. Vet du om disse kornsorter er høy FODMAP?

Mvh Gøril Aasbø

Reply
  Julianne - februar 10, 2017

  Hei Gøril :) Så spennende! Noen av disse melsortene er ikke testet for FODMAPs, men det kan være variasjoner i FODMAP-innholdet her, uten at vi vet noe mer om det. Hvete, rug, bygg og emmer er testet som høyFODMAP – men spelt er et godt alternativ – som også er et urkorn :) Mvh Julianne

  Reply
Tone - april 19, 2017

Hei
Først vil jeg takke for mye god info.
Både nettkurset og boken din har vært til veldig god hjelp mine første to uker av dietten.
Har laget en surdeigstarter men min også skiller seg og lukter ganske sterkt. Nesten som neglelakkfjerner. Har prøvd å bake brød , men de ble flate og veldig kompakt. Mulig jeg brukte den for tidlig. I dag bobler den ikke lenger. Tror du den er ødelagt så jeg må starte på nytt, eller er det fortsatt håp?

Reply
  Julianne - april 20, 2017

  Hei Tone! Så godt å høre :) Hm. Høres ikke ut som at det er så mye futt i starteren din. Du kan prøve å friske den opp med å mate den med vann og mel, la den stå noen dager og se om den blomstrer, eller så lager du en ny :) Lykke til!!

  Reply
Heidi - april 20, 2017

Hei! Hvorfor må jeg kaste 2/3 av starteren? Kan jeg ikke mate hele starteren med mer mel og vann fra begynnelsen av? Takknemlig for svar :)

Reply
  Julianne - april 23, 2017

  Hei Heidi :) Godt spørsmål! Det er vel for å få fart i surdeigskulturen, tenker jeg. Du trenger ikke kaste 2/3 – du kan bruke den i en vaffelrøre, pannekaker eller som del av et magevennlig brød. Men anbefaler å følge fremgangsmåten for å lage surdeigsstarteren ;) Hilsen Julianne

  Reply
  Heidi - april 25, 2017

  Tusen takk for raskt svar, Julianne. :) Jeg leste det ikke før surdeigen var ferdig – men jeg bare matet den videre uten å fjerne noe. Det fungerte veldig bra! På dag fem hadde jeg en boblende surdeig (ca. 300g) som ble til et fantastisk brød. :) Jeg matet deigen med ca. 100g mel og 100ml hver gang, bortsett fra en gang, da bare med 50g og 50ml. Jeg tok vare på 100g av surdeigen og den gjør seg klar nå til å bli et nytt brød. ;)

  Reply
  Julianne - april 25, 2017

  Hei igjen! Så bra det fungerte :D Nå kan du nyte fersk surdeigsbakst framover :) Takk for at du deler!

  Reply
sol - april 28, 2017

Hei Julianne! Dette er første gang jeg følger en blogg i mitt liv og jeg er kjempeglad for å ha funnet siden din! Det er én ting jeg som FODMAP-nybegynner ikke forsår; på Monash University-oversikten din står spelt som fyfy. Men du bruker det, hva er årsaken til dette? Har dette med kombinasjonen surdeig å gjøre? Bør jeg ikke bruke spelt i andre sammenhenger?

Reply
  Julianne - april 28, 2017

  Hei Sol! Så hyggelig at du finner bloggen nyttig :D Ja, surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i spelt, derfor blir surdeigsbakst av spelt lavFODMAP. Jo, du kan bruke speltmel, men det anbefales ikke å bruke det i store mengder. Jo mer du bruker, desto mer FODMAPs, så det er en fin måte å tenke på. Bruk gjerne speltmel som del av en oppskrift (hvor mengden spelt totalt blir lav), i en saus, til panering og lignende. Anbefaler at du prøver deg fram her. Stå på :) Hilsen Julianne

  Reply
Tonje - mai 3, 2017

Hei Julianne!
Jeg har nok økologisk speltmel til første runde, men ettersom jeg er blakk og ikke får stipend på noen uker enda OG siden økologisk speltmel er så fryyktelig dyrt, lurer jeg på.. Tror du jeg mate starteren (dag 3) med vanlig speltmel?

Reply
  Julianne - mai 3, 2017

  Hei Tonje :) Det går nok helt sikkert fint, men om du har nok økologisk mel til surdeigsstarteren er ferdig utviklet ville jeg ha fortsatt med det. Når surdeigsstarteren er klar til å bakes med, kan du nok mate den med vanlig speltmel for å holde den i live :) Lykke til!

  Reply
Britt - mai 10, 2017

Flott og informativ blogg . Jeg skal prøve surdeigen for første gang idag – men er litt usikker på det å «mate» den fremover.
Betyr det å gi den litt vann og mel -og i tilfelle hvor mye?

Reply
  Julianne - mai 11, 2017

  Hei Britt :) Takk, så hyggelig. Når du mater surdeigsstarteren etter baking, gir du den vann og mel. Jeg gir den ca. 2-3 ss mel og blander i vann til konsistensen er som en tykk pannekakerøre før jeg setter den i kjøleskapet. Da holder den seg frisk og rask :) Lykke til!

  Reply
  Cecilie - mai 22, 2017

  Hei. Super side du har :). Er på min første uke bare jeg. Skulle akkurat fjerne og «mate» min surdeig på nytt etter 4 dager. Men så det hadde kommer svart/grønn pels oppe på siden av glasset. Litt over selve blandingen. Lukter syrlig, slik som du nevnte at den skulle. Må jeg kaste hele da? Eller bare fjerne det på kanten? Jeg bruker noe som heter holli økonomisk bakeblanding spelt, står sammalt mel av spelt 55% sikret spelt. Er dette rette?

  Reply
  Julianne - mai 24, 2017

  Det høres ut som at du er på rett spor, men siden det har dannet seg mugg på selve blandingen, ville jeg ha startet på nytt for sikkerhetsskyld! Sørg for at glasset du bruker er helt rent og at det ikke kommer for mye luft til. Det kan ha betydning :) Jeg vil tro det går fint å bruke bakeblandingen til Holli Mølle som er en blanding av både grovt og fint speltmel. Fikk du noen bobler i starteren din før muggen kom? Hvis ikke, kan du prøve med rent sammalt speltmel neste gang. Ikke gi opp!

  Reply
Cecilie - mai 22, 2017

Hei. :) jeg skulle ta ut 2/3 del nå, men ser på kanten at det er mugg. Grønt hår liknende. Da er noe feil?

Reply
  Julianne - mai 24, 2017

  Hei Cecilie! Mugg er sjeldent et godt tegn, så jeg tror jeg ville ha startet på nytt :/

  Reply
Hanne - juni 19, 2017

Hei Julianne:) Super blogg! Har du opptak av livesendingen(e) jeg ikke klarte å få med meg?

Reply
  Julianne - juni 21, 2017

  Hei Hanne :) Takk for det!! Livesendingene/webinarene jeg holdt tidligere i år er dessverre ikke tilgjengelig lenger. Men det kommer flere, så følg med :)

  Reply
Surdeigsbrød av spelt med sesamfrø - BARE BRA BARNEMAT - juni 19, 2017

[…] 2 ss surdeigsstarter […]

Reply
Anette - juni 21, 2017

Hei. Jeg lurer på om jeg må bruke sammalt speltmel? Eller kan jeg bruke fint speltmel? Jeg bor i USA for tiden og har til nå kun funnet «Organic sprouted spelt flour» og lurer på om det går bra å bruke det?

Reply
  Julianne - juni 21, 2017

  Hei Anette :) Jeg tror du kan bruke fint speltmel, så lenge det er økologisk. Prøv med melet du har fått tak i :) Lykke til!

  Reply
  Anette - juni 27, 2017

  Takk for svar :) Syntes jeg har fått til surdeigsstartern, den har skilt seg litt underveis, men bobler og lukter friskt. Jeg har allerede brukt deler av surdeigsstarteren i brødvafler og de ble kjempegode :) Nå har jeg begynt på første del av surdeigsbrødene og tenker å bruke brødformer. Hvor lang steketid trenger jeg da? Fant også sammalt økologisk speltmel til slutt (dårlig merket), så skal bruke det i brødene.

  Reply
  Julianne - juni 27, 2017

  Hei Anette :) Så godt å høre! Det går helt fint å steke brødene i brødformer. Det kan hende du skal skru ned temperaturen den første halvtimen (225 grader og ikke 250) og deretter skru ned temperaturen til 200 det siste kvarteret (så mellom 45 – 50 minutter steketid) Ovner er forskjellig, så følg med underveis og vurder om du skal la brødene steke litt lenger eller kortere. Håper brødene smaker! :D

  Reply
Nina - juli 9, 2017

Hei Julianne? Takk for informative og inspirerende blogg?Jeg har nå lagd min første surdeigstarter og har satt min første brøddeig?Er veldig spent på resultatet! Det jeg lurer på er: når jeg setter surdeigstarteren ti kjøleskapet for lagring , skrur jeg da lokket på slik at det er helt tett, eller skal det fortsatt være løst på? mvh Nina

Reply
  Julianne - juli 11, 2017

  Hei Nina :) Takk for hyggelig kommentar! Kjekt at du er i gang med surdeigsbakingen, nå har du mye god bakst å se fram til :) Skru på lokket når du oppbevarer den i kjøleskapet. Mvh Julianne

  Reply
Marian - september 3, 2017

Kan man bruke surdeigsstarter av hvete eller rug? Og spelt til selve brødet? Prøver å følge lav fodmap så godt jeg kan. Takk for flotte bøker og alt du gjør for oss! Mvh Marian

Reply
  Julianne - september 4, 2017

  Hei Marian :) Takk for gode ord <3 Ja, det kan du. Ingen problem å bruke starter av hvete eller rug siden du ikke trenger store mengder av den :) Lykke til!

  Reply
Surdeigsbrød av spelt med frøtopp (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - november 16, 2017

[…] speltmel300 g siktet speltmel30 g solsikkekjerner30 g linfrø30 g gresskarkjerner2 ts salt2–3 ss surdeigsstarter8–9 dl kaldt […]

Reply
Mira - november 22, 2017

Hei! Etter å ha sett mange gode oppskrifter her inne tenkte jeg å prøve meg på en surdeigsstarter. Når du skriver at en skal fjerne 2/3 av blandingen på dag 3, kan dette brukes i boller og brød også? Eller er den for «ung»? :-) Du skriver at den blandt annet kan brukes i vaffelrøre, problemet er bare at jeg ikke har vaffeljern, hadde vært greit å vite om jeg kan bruke det til noe annet i stedet for å kaste det.

Takk for veldig fin blogg!

Reply
  Julianne - november 23, 2017

  Hei Mira :) Du må gjerne bruke restene i bakst, selv om den kanskje er for «ung» til å gjøre store surdeigsnytte. Boller, brød, rundstykker, lapper eller pannekaker kanskje? Lykke til videre, håper starteren gir deg mange gode brød i framtiden :D Mvh Julianne

  Reply
Julebrød av surdeig og spelt (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - desember 10, 2017

[…] har brukt min kjære surdeigsstarter i dette stuntet, og etter mye googling etter oppskrifter å la seg inspirere av, fant jeg ut at de […]

Reply
Karoline - januar 24, 2018

Hei, først og fremst: takk for at du har en så informativ og flott blogg som attpåtil har gitt nytt håp til en fortvilet mageplaget sjel :D
Tenker å lage min første surdeigsstarter, men har ikke noen tomme syltetøyglass eller lignende… Er det mulig å bruke slike glasskrukker med strikk og «metallbøyle»? Jeg så du skrev «uten strikk», men hvorfor det?

Reply
  Julianne - januar 24, 2018

  Hei Karoline, takk for gode ord! Det er håp, så ikke gi opp :) Du kan fint bruke glasset du har, bare fjern strikken slik at det ikke blir helt tett. Den trenger litt luft for å utvikle seg, og det får den når du fjerner strikken. Lykke til med starteren, sender seg masse god surdeigskarma :D

  Reply
  Karoline - januar 30, 2018

  Takk for gode råd og god karma, det ser ut til å ha virket! Det jeg lurer på er om jeg kan begynne å bake med surdeigsstarteren i dag (dag 6) selv om jeg opplevde at den skilte seg og ikke hadde bobler i går (dag 5)? Har den «nullstilt» seg siden det ikke var bobler i den i 1-2 dager? Boblene er tilbake i dag!

  Reply
  Julianne - januar 31, 2018

  Hei Karoline! Så godt å høre at prosessen har gått fint :) Prøv å bak med den og se hvordan det går! Det er ikke alltid første brød blir like vellykket, men det blir bare bedre og bedre :) Lykke til :D

  Reply
Line - januar 26, 2018

Hei, Julianne! Dette skal jeg prøve! Bare av nysgjerrighet: Hva er grunnen til at melet må være økologisk?

God helg!

Reply
  Julianne - januar 29, 2018

  Hei Line :) Økologisk mel gir bedre grunnlag for å utvikle en god starter, fordi det rett og slett har mer naturlige bakterier i seg enn «vanlig» mel :) Hilsen Julianne

  Reply
Marianne - januar 29, 2018

Hei
Jeg er nå på min tredje (!) surdeigsstarter, og nå lurer jeg veldig på hva i all verden jeg har gjort galt. Jeg har byttet ut syltetøyglass med plastfolie over (med huller i da selvsagt) med et norgesglass med sånt lokk som har stålfjær på. Først prøvde jeg å fjerne strikken og bare legge lokket nedpå, men da skjedde det ingenting. Ikke en boble i røren min. Så forsøkte jeg å røre litt forsiktig i den for å «vekke den opp» litt, og satte lokket helt på. Altså jeg lukket igjen den låsemekanismen. Fremdeles uten strikken under da. Men det er ikke en boble i den deigen. Hva i all verden er det jeg gjør galt? Deigen har ikke skilt seg, ihverfall ikke så mye som den gjorde før. Etter et par dager kom det en slags oljeaktig hinne på toppen, men den har jeg rørt inn i deigen igjen. Den har konsistens som tykk vaffelrøre/pannekakerøre. Det lukter ikke vondt av den, men mer bare som mel og vann og litt innestengt.

Reply
  Julianne - januar 29, 2018

  Hei Marianne! Hm. Har du kommet så langt at du har matet starteren din? Hvor mange dager har du brukt? Hilsen Julianne

  Reply
  Marianne - januar 29, 2018

  Jeg har ikke matet den i det hele tatt, for det har ikke kommet noen bobler i den. Den er liksom helt «død». Det lukter ikke gjæret og vondt slik det gjorde da det var for mye vann i den, men den lukter jo ikke friskt heller. Mer innestengt og litt gammelt uten å være dårlig, liksom. Den kom aldri i gang. Jeg bruker økologisk sammalt speltmel. Jeg satte den på fredag, så det burde jo vært liv i den for lengst?

  Reply
  Julianne - januar 30, 2018

  Noen få bobler er nok til å se at det er liv, og ofte blomstrer den når den får mat. Jeg anbefaler alltid å fullføre løpet før man konkluderer med for tidlig død – det var det jeg gjorde feil før jeg endelig fikk det til :) Kanskje dette innlegget kan være til hjelp for deg: https://lyngstadernaering.no/2017/06/26/surdeigsprosjektet/ Her ser du at det ikke nødvendigvis trenger å være mye bobler for at det er liv.

  Ps. Jeg godkjenner kommentarer manuelt, derfor tar det noen ganger litt tid før den kommer gjennom :D

  Reply
Hanne - januar 30, 2018

Hei Julaianne :)
Herlige oppskrifter og gode råd for en sensitiv mage! (Y)
Hva slags type mel anbefaler du til å lage en glutenfri versjon av surdeigssatsen? Har cøliaki, og fant ikke oppskrift på den glutenfri versjonen. Har kjøpt den nye boken din og der står det at jeg kan lage en glutenfrisats til «Krydrede surdeigsbrødvafler» :). Og er da fremgangsmåten akkurat den samme? Oppskriften og kryddret virker til å være kjempe gode vafler :) !
Gleder meg til å teste ut de andre oppskriftene!
Hilsen Hanne :)

Reply
  Julianne - januar 31, 2018

  Hei Hanne! Takk for hyggelig kommentar :) Jeg har ikke laget glutenfri starter selv, men vet at det går helt fint. Jeg gjorde et raskt googlesøk og ser at folk bruker alt fra jyttemel, rismel og bokhvetemel. Her er en oppskrift med bokhvetemel som kan være nyttig: http://www.bakelyst.no/oppskrift/gjaerbakst/glutenfri-surdeigstarter/

  Følg oppskriften som før, og bytt ut mengden speltsurdeigstarter med lik mengde glutenfri starter for 100 % glutenfrie surdeigsvafler. De er kjempegode :D Når du har en glutenfri starter er det bare å begynne å eksperimentere seg fram med andre magevennlige, glutenfrie brød :) Fortell gjerne hvordan det går om du tester!

  Hilsen Julianne :)

  Reply
Kine - februar 2, 2018

Hei! Nå føler jeg meg skikkelig treig, men here goes: når du lager «fordeig» og frisker opp starteren – bruker du resten av denne for fremtidig bakst, eller bruker du den opprinnelige starteren som du tok av for å lage fordeigen? Skjønner ikke hvordan det går opp og at man ikke ender opp med ørten parallelle startere? Min er relativt nyfødt, men i live. Gleder meg til å teste i bakst neste uke!

Reply
  Julianne - februar 5, 2018

  Hei Kine! Kjempegodt spørsmål :) Enten kan du kaste restene av fordeigen, eller gjøre som meg – blande restene av i den opprinnelige starteren :) Spennende at du er i gang! Kos deg med bakingen :D Hilsen Julianne

  Reply
Marianne - februar 2, 2018

Beklager masinga mi, men nå har jeg altså da kastet surdeisstarter nr 3. Kjenner jeg er i ferd med å gi opp litt, men har jo disse to pakkene med speltmel som jeg må få brukt til noe.

Jeg gjorde som du sa, og matet starteren min for 2 dager siden med et lønnlig håp om å vekke den til live. Da jeg åpnet glasset med starter, var det et ganske tykt lag med «snerk» på toppen som så ut til å ha kvalt alle tilløp til liv i røren min. Jeg fjernet dette laget, og rørte inn litt mer mel og vann og håpet på det beste. I dag morges var det nok en gang et tykt lag med snerk over en heller død surdeig, og jeg kastet resten. Jeg har nå brukt et norgesglass med sånn springlås på. Til å begynne med la jeg lokket bare ned uten å låse det. Det funka ikke. Da ble det ikke liv i deigen i det hele tatt. Så lukket låste jeg lokket, og den berømte snerken dukket opp etter et par dager. Etter at jeg hadde matet den med mer mel og vann, satte jeg på plastfolie, festet den med strikk og stakk mange huller i den med gaffel. I dag hadde et nytt lag med snerk formet seg på overflaten, og deigen var ødelagt og død. Kan det være at jeg setter deigen på feil sted? Er det for mye trekk/ for kjølig akkurat der? Kanskje jeg burde flytte den til et litt lunere sted (gammelt hus = trekkfulle steder)? Hva bør jeg gjøre med lokket? Bare legge det nedpå, lukke igjen låsen, eller ha over plastfolie som jeg lager hull i. Kjenner jeg ikke har særlig mange forsøk til før jeg gjir opp for alvor…

Reply
  Julianne - februar 5, 2018

  Huff da, Marianne! For en prosess det skulle være å lage surdeigsstarter. Jeg vet ikke hva du gjør feil, men forrige gang brukte jeg bare et syltetøyglass hvor jeg la lokket over og ikke skrudde helt igjen. Det er nok med luft. Plastfolie med hull kan muligens gi for mye luft. Sett den på et lunt sted og se om det kan hjelpe, og se om du kan prøve en annen fremgangsmåte neste gang, for eksempel denne fra Bare Bra Barnemat: https://www.barebrabarnemat.no/surdeigsstarter/ – jeg synes den ser veldig enkel ut og de har laget en veldig fin beskrivelse av fremgangsmåte :) Ikke gi opp – og hvis du gjør det – så kan jeg meddele at Idun sin ferdige surdeigsstarter fungerer utmerket den også :) Hilsen Julianne

  Reply
Lene Strand Kristensen - februar 18, 2018

Har prøvd meg på surdeigsstarteren din nå. På da 4 doblet den seg. Jeg fortsatte å mate den som beskrevet. Men nå på dag 5 ser den veldig dø ut ifht dagen før. Har jeg gjort noe feil? Må jeg vente evt flere dager nå før jeg gjentar prosessen? Hvor mye mel og vann skal jeg mate med? mvh Lene

Reply
  Julianne - februar 19, 2018

  Hei Lene! Så bra, det høres ut som at det er masse liv i starteren din :) Fullfør prosessen etter oppskrift med mating og prøv å bak med den så ser du hvordan det går. Når du lager starter så går det litt opp og ned med boblene, men det betyr ikke at den er død. Dette fikser du! Hilsen Julianne :)

  Reply
Bente - mars 14, 2018

Hvis jeg ikke har mulighet til å bruke av den for baking den 6 dagen kan jeg sette den i kjøleskapet og la den stå urørt i 3 dager?

Reply
  Julianne - mars 17, 2018

  Hei Bente :) Ja, det skal gå helt fint :) Lykke til!

  Reply
Frøydis - mars 19, 2018

Hei
Dette er faktisk andre gang jeg forsøker å lage surdeigsstarter og den blir ikke bra.
Den lukter godt og jeg har fulgt fremgangsmåten men det blir liksom aldri masse bobler i den.
Hva kan jeg gjøre feil og hva bør jeg gjøre nå?

Reply
  Julianne - mars 20, 2018

  Hei Frøydis :)

  Blir det noe bobler i starteren din? Da er du på rett spor. Godt tegn at den lukter godt, så bare fullfør prosessen og prøv å bak med den. Send meg et bilde på Instagram @julianne_godtformagen om du er usikker, så kan jeg se om den ser fin ut :)

  Reply
Surdeigsbrød av spelt med linfrø (grytebrød) - GODT FOR MAGEN - mars 26, 2018

[…] 1: Frisk opp surdeigen Ingredienser150 g siktet speltmel150 g vann1 ss surdeigsstarterDette gjør jeg på morgenen: Bruk en kjøkkenvekt og bland mel, vann og surdeigstarter i en liten […]

Reply
Elisabeth - mai 4, 2018

Hei?

Jeg har holdt på i litt over en uke med surdeigstarteren min. Det er mye bobler, men den hever bare litt etter hver mating. Hvor mye må den heve for å være klar til baking?
Er det noe galt når den fremdeles ikke hever mer?

Reply
  Julianne - mai 5, 2018

  Hei Elisabeth! Så bra du har laget surdeigsstarter – supert at den bobler, det er det viktigste. Den trenger ikke å heve så mye etter baking, men så lenge du ser at det bobler bra og lukter friskt, så ville jeg ha prøvd å bake med den. Fortsett å plei den og gi den kjærlighet så har du den lenge :) Lykke til!

  Reply
Kristine - juni 4, 2018

Jeg har hatt flere forsøk nå, og det starter veldig bra. Det bobler og lukter friskt. Så plutselig en dag er hele starteren dekket i mugg. Hva er det jeg gjør feil?

Reply
  Julianne - juni 5, 2018

  Hei Kristine! Det høres ut som at du er på rett spor, men når muggen kommer så er det over og ut og den må kastes. Hvor langt kommer du i prosessen før dette skjer? Hvor stort glass bruker du? Hvor mye luft får starteren din?

  Reply
Kristin - juni 16, 2018

Hei Julianne!

Takk for en fin blogg og mange gode oppslag tips ☺

Endelig fikk jeg til å lage surdeigsstarteren ? (jeg ser nå at jeg hadde altfor mye vann i på de første forsøkene).

Jeg har et par spørsmål:

– når du skriver at den 2/3 delen som fjernes kan brukes i f.eks. vaffel/pannekakerøre: kan den brukes direkte? (eller bør den fermenteres).

– når du mater den ferdige starteren; romtempererer du først eller kan man utføre matingen på den kjøleskapskalde starteren?

Ha en fin dag ☺

Reply
  Julianne - juni 16, 2018

  Hei Kristin :) Så bra du fikk til surdeigsstarteren!

  Ja, jeg vil si at du kan bruke det direkte. Melmengden i en vaffelrøre/pannekakerøre med spelt er ofte lav, noe som gjør at FODMAP-innholdet ikke blir for høyt. Du kan også ha det i en brødvaffelrøre som lages med lavFODMAP-mel – det vil også gå fint om du ikke ønsker å kaste deigen.

  Når jeg mater den ferdige starteren tar jeg den ut av kjøleskapet i noen timer til den blir romtemperert. Fjerner gjerne litt av surdeigsstarteren før jeg gir den nytt mel og vann. La den stå i romtemperatur til den bobler bra, så kan du enten bake med den eller så kan du sette den tilbake i kjøleskapet om du ikke har baking på planen :)

  Ha en god dag du også! Håper dette var til hjelp :)

  Hilsen Julianne

  Reply
  Kristin Erstad - juni 17, 2018

  Tusen takk Julianne, det var veldig oppklarende ☺

  Da skal det lages vafler i dag med en dash av surdeigsstarter i ?

  Reply
  Julianne - juni 18, 2018

  Håper det smaker :D

  Reply
Kristin Erstad - juni 22, 2018

Hei igjen Julianne ☺

Som en «rookie» i surdeigsverden vil jeg bare rådføre meg med eksperten (må ha det inn med teskje??): når starteren skal mates: må den tempereres først? Og setter du den direkte tilbake i kjøleskapet etter mating, med lokket tilskudd?

Med hilsen og god helg fra Kristin

Reply
  Julianne - juni 24, 2018

  Hei Kristin :) Jeg setter starteren i romtemperatur noen timer, fjerner litt av starteren og mater den med nytt mel og vann – og lar den stå på kjøkkenbenken til den begynner å boble litt igjen, gjerne over natta :) Så setter jeg den tilbake i kjøleskapet og skrur på lokket helt :) Lykke til med surdeigsbakingen! Dette blir bra :D Hilsen Julianne

  Reply
Lisbeth - juli 25, 2018

Hei
Prøver nå og lage surdeigsstarter for første gang ( uæææ) er bare på dag tre og har matet den i dag den bobler i vei og ser så lykkelig ut, jeg hadde litt for mye vann i da jeg laget den og den skilte seg litt, men rørte litt i den slik du har beskrevet til en av de andre her på siden, og ikke minst den lukter veldig godt litt som eple slik du skrev. Så nå håper jeg at fortsettelsen blir like bra og at jeg får bakt vellykkede brød til helgen. Takk for masse god informasjon her på siden, og gode forklaringer. Har skjønt at det finnes ingen dumme spørsmål når det gjelder surdeig, og det er jeg glad for, for jeg har fått svar på alt jeg lurte på uten å stille ett eneste spørsmål.

Reply
  Julianne - juli 27, 2018

  Hei Lisbeth! Så spennende at du er i gang. Hvordan ser den ut i dag?

  Så bra denne kommentartråden er nyttig! Det er helt sant, det er ingen dumme spørsmål om surdeig – og det er jammen ikke så lett å forklare heller (hehe). Det er en grunn til at jeg trengte noen år før jeg mestret det, jeg forstod det rett og slett ikke :P Øvelse gjør mester, så bare fortsett og ikke gi opp :)

  Reply
Lisbeth - august 1, 2018

Nå er surdeigstarteren ferdig og jeg har bakt mitt første brød, det gjorde jeg på søndag, ble ganske bra hevet seg ikke så veldig mye, men ble luftig lell og det smakte kjempe godt. Så nå er jeg snart klar for neste runde med baking, brødet falt i smak oss alle i familien ikke bare meg med irritabel tarm ??. Så jeg håper et enda bedre resultat denne gangen.
Lisbeth

Reply
  Julianne - august 3, 2018

  Hei Lisbeth! Så bra :D Brødene blir bare bedre og bedre etterhvert som du får erfaring, så nå har du mye godt å se fram til :) Kos deg med bakingen!!

  Reply
NS - august 10, 2018

Hei Julianne,

Med å mate ( fortsette å mate) deigen, mener du da å gjenta prosessen med å fjerne og fylle på?
Hvor lenge må den stå da igjen, før jeg kan bake av den igjen?

Reply
  Julianne - august 10, 2018

  Hei :) Å mate surdeigsstarteren betyr å gi den nytt mel og vann, det stemmer. La den stå på kjøkkenbenken i noen timer, gjerne 10-12 timer til den begynner å boble bra. Da er den klar til å bakes med igjen :)

  Reply
Surdeigstartar - stell og mating - Prøvekjøkkenet - september 16, 2018

[…] surdeigstartar  så kan du sjekke ut for eksempel framgongsmåten til Surdeig.no, Gry Hammer eller Julianne Lyngstad. For glutenfri startar så er det same framgongsmåte berre at ein nyttar glutenfritt mjøl som for […]

Reply
Oversikt over lavFODMAP-produkter fra Det Glutenfrie Verksted - GODT FOR MAGEN - november 22, 2018

[…] SURDEIGSPULVERDette er et produkt jeg får daglig spørsmål om i forbindelse med magevennlig surdeigsbakst. Dette er et pulver du kan tilsette glutenfri bakst for en nydelig smak og bedre holdbarhet – baksten blir faktisk saftigere! Du kan ikke bruker surdeigspulver til å bake surdeigsbrød av spelt, dessverre. Da trenger du en frisk og boblende surdeigsstarter :) […]

Reply
Surdeigsrundstykker av spelt (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - desember 4, 2018

[…] 2 ss surdeigsstarter […]

Reply
Bente - januar 23, 2019

Hei Julianne!
Jeg er 5 dager i oppstart av en surdeigstarter som jeg har gjort flere ganger tidligere, men siden det er en stund siden sist klarte jeg å starte ¨utblandingen¨ dag 2 i stedet for dag 3. Nå var det mye liv i surdeigen på dag 2, men lurer på om dette har stor betydning og om det kanskje ikke blir like magevennlig surdeig?

Reply
  Julianne - januar 24, 2019

  Hei Bente :) Så spennende at du er i gang! Nei, det har ingen betydning. Det viktigste når du baker magevennlig surdeigsbakst er å bruke speltmel til baking og sørge for nok hevetid slik at surdeigen får brutt ned store mengder fruktaner (FODMAPs). Så bare fortsett prosessen og gled deg til deilige surdeigsbrød framover :) Hilsen Julianne

  Reply
Stine - februar 25, 2019

Hei, da har jeg laget min første surdeigstarter. Men en ting var litt uklart, når jeg fjerner 2/3 og vil lage vaffelrøre, bruker jeg da alt jeg fjerner (2/3) i en røre?

Reply
  Julianne - februar 26, 2019

  Hei Stine! Ja, det kan du. Det er ikke store mengdene! Du tar vare på 1/3 som du mater videre :)

  Reply
Linnea - februar 27, 2019

Hei!

Skal jeg sette starteren i kjøleskap allerede etter dag 3? Eller skal jeg først vente til dag 6, når jeg skal bruke den?
:-)

Reply
  Julianne - februar 28, 2019

  Heisann :) Stareren skal ikke i kjøleskapet før den er ferdig utviklet og skal kun i kjøleskapet om det er lenge til du skal bake med den slik at den ikke blir dårlig :) Til oppbevaring med andre ord :) Lykke til!!

  Reply
Surdeigspannekaker av spelt (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - mars 8, 2019

[…] 13 dl sammalt speltmel2,5 dl vann1 ss boblende surdeigsstarterSTEG 22 egg1 ss rapsolje1 ts kardemomme (kan sløyfes)1 klype saltSmør eller olje til […]

Reply
Ann-Christin - mars 8, 2019

Hei! Jeg har ferdig en surdeigsstarter og tenker å begynne å bake med den. Det jeg lurer på er:
Mater jeg starteren før eller etter jeg bruker den? I noen oppskrifter står det at den mates, la stå på benken i 10-12 timer og så bake, mens andre bare tar den ut av kjøleskapet i like mange timer for så å bruke den.
Jeg blir litt forvirret for der ser ut til at man kan gjøre dette på veldig mange måter. Hva vil du anbefale? Kommer det an på hva man skal bruke den til? Jeg baker primært brød/focaccia o.l.
På forhånd takk for svar!

Reply
  Julianne - mars 8, 2019

  Hei :) Jeg tar starteren ut av kjøleskapet, lar den stå på kjøkkenbenken i noen timer og mater starteren før jeg baker med den. Jeg lar den stå på kjøkkenbenken til den bobler godt (8-10 timer) – da gir den meg nesten alltid fine brød som smaker godt. Det er nok flere måter å gjøre dette på, men jeg synes denne metoden fungerer veldig fint :D Hilsen Julianne

  Reply
Kanelknuter av spelt og surdeig (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - mars 11, 2019

[…] gjør jeg på morgenen/formiddagenDu trenger150 g siktet speltmel150 g vann1 ss surdeigsstarter Slik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i […]

Reply
Inger Karin Riise Hansen - mars 15, 2019

Takk for mange gode tips!
Er det mulig å lage surdeig med noen type glutenfritt mel?

Reply
  Julianne - mars 16, 2019

  Hei Inger Karin :) Ja, det er mulig, men jeg har ikke mye erfaring med det selv. Prøver faktisk å lage to ulike nå, en med rismel og en med bokhvetemel, så KANSKJE får jeg det til – og da vil jeg dele det :) Jeg anbefaler deg å google litt etter glutenfri surdeigsstarter, og eksperimentere litt selv om du synes det er spennende :)

  Reply
Grove surdeigsrundstykker av spelt og havre (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - mai 6, 2019

[…] Ingredienser250 g siktet speltmel250 g sammalt speltmel100 g havregryn10 g salt400 g vann2 ss boblende surdeigsstarter […]

Reply
Surdeigsbrød av spelt med havre og valnøtter (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - mai 23, 2019

[…] Ingredienser700 g sammalt speltmel300 g siktet speltmel150 g havregryn150 g valnøtter, grovhakkede2 ts salt10 dl vann3 ss surdeigsstarter […]

Reply
Christine Tchorz - september 6, 2019

Hei Julianne!
Muligens et dumt spørsmål, men er det mulig å bruke surdeigsstarter til andre ting en gjærbakst, vafler og pannekaker? Kan den for eksempel brukes i en sjokoladekake, der man vanligvis bruker bakepulver som hevingsmiddel?

Reply
  Julianne - september 8, 2019

  Hei Christine! Veldig godt spørsmål (spør du meg!) Ja, jeg mener du kan bruke surdeig i kaker også, men jeg har ikke testet det selv ennå. Ta et raskt googlesøk så finner du mer informasjon om det (prøv også på engelsk) Spennende!! Hilsen Julianne

  Reply
Grete - februar 24, 2020

Jeg har satt i gang en surdeigstarter, og den ser looooovende ut? Istedetfor å kaste 2/3 første gang jeg skulle mate delte jeg den i tre og matet alle tre? så hvis det blir bra kan jeg å dele med andre. Men, da blir det jo ganske mye å ta bort de neste gangene de trenger mat.. Ser du skriver at det overflødige kan brukes i feks surdeigsvafler, men hvor mye kan man egentlig ha oppi en vaffelrøre? I din oppskrift er det én ss, men det er vel ferdig surdeig med masse futt, det jeg sitter med nå er 6 ss fire dager gammel starter. Hva ville du brukt den til? Har ikke lyst å kaste.. Og så lurer jeg på hvor mye mat sånn ca du gir starteren den første uken, mens den er under utvikling?

Reply
  Julianne - februar 24, 2020

  Hei Grete :) Jeg anbefaler å fortsette med bare én starter, for når den er ferdig kan du bare mate den litt ekstra og gi en klump til andre. Så slipper du å mate så mange og dermed også kaste (eller finne en måte å bruke opp) overskuddet som skal fjernes ved mating. Gir det mening? :)

  Bruk alle restene i en vaffelrøre f.eks denne: BRØDVAFLER

  Når starteren er under utvikling gir jeg ca like mye som jeg fjerner, 2-3 ss mel :D

  Reply
Lise Schmidt - mars 20, 2020

Hei!
Jeg lurte på en ting :)
Hvis jeg tar starteren ut av kjøleskapet på morningen (som har stått der siden forrige baking), kan jeg da mate den på morningen og så bruke den i deig på kvelden? Jeg spør fordi starteren min nå er litt liten, og jeg tenkte bake litt ekstra og trenger derfor mer. Så hvis jeg kan mate den når jeg tar den ut av kjøleskap kan jeg mate den litt ekstra. Hvis du skjønner? :)
Til vanlig pleier jeg å mate den etter at jeg har brukt den til å bake med…
Lise :)

Reply
  Julianne - mars 20, 2020

  Hei Lise :) Ja, det går veldig bra! Bare gi den litt ekstra slik at du har tilstrekkelig surdeigsstarter å bruke :) Jeg pleier alltid å mate den opp før jeg baker slik at den bobler og er frisk til baksten. Så fyller jeg på med nytt mel og vann etter baking. Lykke til :D

  Reply
Kari Helene Lyngset - mars 30, 2020

Kanskje litt rare spørsmål, men eg er heilt fersk…
Eg har akkurat laga min første startar og er klar til baking no etter ca. 1 veke.
1. Eg rører i startaren før eg kastar/brukar 2/3 og matar den på nytt. Reknar med dette må gjerast utan at eg tek livet av den?
2. Etter å ha mata den no – skal eg setja den rett i kjøleskåpet eller bør den få litt romtemperatur over natta for «å koma seg i gang att»?
3. Kor ofte bør eg skifta glaset?

Reply
  Julianne - april 1, 2020

  Hei Kari Helene :)

  Så kult at du har laget starter og er klar for å bake!

  1. Du tar ikke livet av den ved å bruke den, den elsker å bli brukt! Sørg for at du alltid har litt starter igjen etter baking (ikke bruk alt i bakst) som du gir mel og vann (dvs. mater) så kan du ha den så lenge du vil :)
  2. Om det er lenge til jeg skal bake og vil oppbevare den i kjøleskapet i mellomtiden, liker jeg å la den stå litt i romtemperatur etter mating slik at den får kommet litt i gang. Jeg tror ikke du må gjøre det slik, det er ingen fasit her.
  3. Jeg skifter glasset minst en gang i uka, eller når det er litt mye starter opp etter kantene. Jeg liker å se at den vokser i glasset etter mating! Da tar jeg litt starter i en skål og blander inn mel og vann (mater den) før jeg har den over i et rent glass med lokk.

  Lykke til med bakingen! Så håper jeg du fikk svar på det du lurte på :)

  Reply
Surdeigsbrød med Spelt. – Naturlig Vel - mai 10, 2020

[…] for surdeigen er en surdeigsstarter som i dette tilfellet er laget av økologisk speltmel og […]

Reply
Hildegunn Buklev - juli 16, 2020

Hei
Jeg matet en dag for tidlig?Gjør det noe?

Reply
  Julianne - juli 16, 2020

  Det går nok helt fint :D Bare fortsett prosessen! Lykke til! :D

  Reply
Søte surdeigsvafler av spelt (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - november 10, 2020

[…] Oppskriften gir 8 store vaffelplaterOppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefriIngredienser6 dl speltmel (gjerne en blanding mellom sammalt og siktet)8 dl vann2 ss boblende surdeigsstarter […]

Reply
Surdeigsboller av spelt og havre (lavFODMAP) - GODT FOR MAGEN - februar 10, 2021

[…] gjør jeg på morgenen/formiddagenDu trenger150 g siktet speltmel150 g vann1 ss boblende surdeigsstarterSlik gjør du: Bland ingrediensene sammen i en liten glassbolle og dekk til med plast. La stå i […]

Reply
Cathrine - mars 1, 2021

Hei!
Dersom ein bruker av surdeigsstarter til bakst, blir den ho fort tom. Eller fyller ein på på eit vis? Og hvor lenge kan den stå i kjøleskap før den må matast?

Reply
  Julianne - mars 16, 2021

  Hei :) Ja, du må alltid passe på at du har litt starter igjen når du baker, slik at du ikke går tom. Ved å mate den med nytt mel og vann holder du den i live. Anbefaler å mate den en gang i uka om du oppbevarer den i kjøleskapet. Anbefaler deg å sjekke ut surdeigsguiden i nettbutikken for mer nøyaktig veiledning om surdeigspleie og baking :)

  Reply
Anne Marthe Husø - mars 20, 2021

Hei jeg lurer på hvorfor jeg får en snerk på surdeigstarter min ? Jeg har hatt starteren lenge uten at dette har skjedd før. Jeg ta hele snerken av og da ligner den på en scobyene jeg bruker når jeg lager kombucha.

Reply
  Julianne - mars 22, 2021

  Hei! Oi, så interessant. Det har jeg ikke vært borti før. Har du spurt i en av de fermenteringsgruppene på Facebook? De bruker å ha mange gode erfaringer og kunnskap å dele om slike ting :)

  Reply
Elin - august 10, 2021

Hej ! Du säger att man kan ta de 2/3 av startaren till vaffelröra . Vilken oppskrift använder du då ? Tack på förhand

Reply
  Julianne - august 30, 2021

  Hei Elin :) Jeg må innrømme at jeg stort sett kaster restene, men du kan samle opp rester og sette det i et glass i kjøleskapet og tilsette i hvilken som helst vaffelrøre når du vil bruke det opp.

  Jeg tar da utgangspunkt i denne oppskriften: https://lyngstadernaering.no/2015/10/20/saftige-brodvafler-lavfodmap-glutenfri/ og har i restene til konsistensen på røra er tykk og fin. Sper eventuelt med litt melk eller kaldt vann om røra blir for tykk. Det blir litt på slump, men det fungerer godt det også :)

  Hilsen Julianne

  Reply
Inger-Elisabeth - august 26, 2021

Hvor ofte bytter du hjem på surdeigsstarteren?🙂

Reply
  Julianne - august 30, 2021

  Hei :) Et par ganger i uka tenker jeg, litt avhengig av hvor grisete glasset er og hvor mye jeg bruker den :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x