Surdeigsrundstykker av spelt (lavFODMAP)
Disse rundstykkene baker jeg hver eneste helg jeg har anledning. Jeg rører sammen en deig på kvelden, lar den heve over natten, baker ut på morgenen og nyter nybakte surdeigsrundstykker til frokost. Altså, helgefrokosten hjemme blir nesten bedre enn hotellfrokost! Ulempen er selvsagt at du må lage den selv, men det tåler vi til hverdags ;)
En av de mest populære oppskriftene mine er eltefrie rundstykker av spelt. Disse lager du med lite gjær og lar de heve over natten. FODMAP-innholdet i disse rundstykkene er for høyt til å kunne nytes i lavFODMAP-diettens eliminasjon- og reintroduksjonsfase. Et bedre alternativ, om du er i gang med lavFODMAP-dietten, er å lage rundstykkene med surdeig isteden for gjær! Surdeigsprosessen reduserer nemlig FODMAP-innholdet i rundstykkene - noe som gjør de enda mer magevennlige. I tillegg smaker de dobbelt så godt med surdeig etter min mening ;)

Surdeigsrundstykker av spelt
Oppskriften gir 12 rundstykker
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri
Obs spelt inneholder gluten
Dette trenger du
- 300 g siktet speltmel
- 200 g sammalt speltmel
- 30 g solsikkekjerner
- 30 g linfrø
- 1 ts salt
- 3,5–4 dl fingervarmt vann
- 2 ss surdeigsstarter
Slik gjør du:
Bruk gjerne en digital kjøkkenvekt som du kan nullstille. Ta fram en bakebolle, mål opp og bland sammen mel, frø og salt i bollen. Tilsett vann og 2 ss surdeigsstarter og jobb deigen godt sammen med en slikkepott. Deigen skal være litt bløt, men ikke flytende. Dekk bakebollen med plastfolie og la deigen heve i minst 12 timer i romtemperatur (gjerne over natten).
Etter minst 12 timer er du klar til å bake ut rundstykkene. Sett stekeovnen på 250 grader og la stekeplaten du skal steke rundstykkene på varme seg godt opp mens du baker ut rundstykkene. Jeg gjør det enkelt her og former 12 rundstykker ved hjelp av en stor skje og en slikkepott som jeg fordeler fordeler på bakepapiret. Når lyset på stekeovnen er slukket, er ovnen ferdig oppvarmet. Ta ut det varme stekeplaten og før bakepapiret med rundstykkene over. Skru ovnen ned til 225 grader og stek rundstykkene i 15-20 minutter, til de er litt gyldne på toppen. Sjekk at rundstykkene er ferdige ved å banke forsiktig på undersiden av rundstykket. Hører du en hul lyd, er rundstykkene ferdige. Avkjøles på rist og nytes med godt, magevennlig pålegg :)
Håper det smaker!
Julianne <3