Magevennlig 17. mai

Nå nærmer nasjonaldagen seg med stormskritt, og kanskje har du planlagt menyen allerede? 17. mai-frokosten er hellig for mange, også for meg! Jeg elsker frokost generelt, men det er noe spesielt når gode venner samles og bidrar med litt mat hver. I år tar jeg ansvaret for brødmaten og lager magevennlige rundstykker til hele gjengen - så slipper jeg og magen min å bekymre oss for den biten ;)

Det er mye man kan lage til denne anledningen, men vi bruker som regel å gjøre det enkelt med rent pålegg, friske grønnsaker, frisk frukt og noe søtt til kaffen selvsagt! I dag har jeg samlet noen oppskrifter og tips som du kan bruke til inspirasjon til 17. mai :)

Magevennlig brødmat

Magevennlig pålegg og tilbehør

 • Spekemat
 • Kokt skinke
 • Røkelaks
 • Potetsalat
 • Eggerøre
 • Eggesalat 
 • Harde, hvite oster/vellagrede oster inkl. hvitost, brie, camembert, blåmuggost osv. 
 • Tomat, agurk og paprika og annet lavFODMAP garnityr
 • Honningmelon, jordbær, bringebær, blåbær og druer
 • Se oversikten over mer lavFODMAP-pålegg her

Magevennlig drikke

 • Vann: tilsett gjerne litt blåbær, jordbær og litt frisk sitronmelisse for skikkelig 17. mai-stemning! 
 • Ferskpresset appelsinjuice
 • Hjemmelaget iste. Lag te på vanlig måte, la avkjøles og tilsett is ved servering (se bilde under) 
 • Kaffe og te
 • Noe alkoholholdig med bobler? Les mer om alkohol på lavFODMAP-diett her :) 

Magevennlig 17. mai-søtt

Generelle tips for å unngå at magen krangler denne dagen

 • Sørg for å spise regelmessig slik at det ikke blir for lang tid mellom måltider.
 • Sørg samtidig for at du ikke småspiser hele dagen, gi tarmen pauser mellom måltidene.
 • Unngå store mengder alkohol. Alkohol i seg selv kan trigge symptomer ;)
 • Drikk godt med vann!
 • Jeg synes bitterurter (bitterstern fra helsekosten) er fint å ha tilgjengelig i vesken. Det kan roe ned magen om den begynner å knurre utover dagen. 

Ellers håper jeg du kommer til å kose deg maksimalt denne dagen! Jeg skal skeie ut, spise laktoseholdig is og spise god mat til jeg nesten sprekker. Kan ikke bryte den tradisjonen, så der tar jeg rett og slett konsekvensene som de kommer. Av og til er det verdt det ;)

Hva er dine planer for 17. mai? :)

Hipp hurra fra Julianne :D

Click Here to Leave a Comment Below

Benedicte - mai 10, 2017

Tusen takk for supre oppskrifter , tips og ideer. Jeg vil bare tipse om nøtteogfrøbrød.
Da magen min ikke vil ha havre, mel,eller korn ( ikke glutenfritt engang), har jeg måtte lage dette brødet. Det smaker veldig godt; og holder seg i kjøleskapet ca 1 uke.
Oppskrift :
4 egg
0,5 dl nøytral olje
500 gr valgfrie nøtter/frø
1 liten klype salt
Rør sammen egg, olje og salt. Bland inn nøttene, om du vil kan du hakke dem, men det er ikke nødvendig.
Ha røren over i en bakepapirkledd liten brødform . Stekes mitt i ovnen på varmluft i ca 50 minutter på 160 grader.
Det metter godt, og smaker himmelsk med alle dine pålegg forslag :)

Ønsker deg en strålende 17 mai :)

Reply
  Julianne - mai 11, 2017

  Hei Benedicte! Takk for tips og for at du deler oppskrift på nøtte- og frøbrød! Det skal jeg absolutt teste :D Ha en strålende 17. mai du også! Hilsen Julianne :)

  Reply
Cecilie - mai 11, 2017

Hei :)

Hvilke av de overnevte brødene kan man spise når man er i oppstartsfasen på lav fodmap dietten. Slik jeg har forstått der er det ikke mye brød man kan spise, selv ikke med spelt. Eller har jeg misforstått. I så fall, hvilket brød/rundstykker kan jeg spise. Hilsen ei som savner brødmat veldig…

Reply
  Julianne - mai 12, 2017

  Hei Cecilie :) I eliminasjonsfasen er det kun de eltefrie speltrundstykkene som ikke er bakt med surdeig du bør være forsiktig med, ellers er det fritt fram :) Det er mange alternativer til brød, og jeg kan virkelig anbefale surdeigsbrød av spelt – det smaker helt nydelig! Mvh Julianne

  Reply
Hilde - mai 12, 2017

Her i huset har 17 mai frukosten blitt 17 mai lunsj/ brunsj, da min bedre halvdel liker å sove litt lengre når han har fri og jeg står opp tidelig. pleier å spise et par knekkebrød når jeg står opp slik at jeg ikje blir så sulten. Men må alltid ha spekemat, eggerøre, litt laks, skinke, ost, grønt, potetsalat og rundstykke til 17 mai.

Reply
  Julianne - mai 18, 2017

  Det høres herlig ut, Hilde! Håper du hadde en fin 17. mai i går :)

  Reply
Tina - mai 22, 2017

Hei!

Hvordan er det med den eliminasjonsrunden? MÅ man gjennomføre den sånn for å nullstille systemet litt, eller vil man ha effekt likevel av å kutte ut enkelte ting som er høy FODMAP?
Jeg skal igang med det nå, men fant ut at jeg kunne jo ikke kaste ut all maten i huset. Har fjerna mais og løk og sauser og alt sånne ting som virkelig var ille, men har jo litt som har feks litt FODMAP i seg. Tenkte ha det sånn at jeg kun handler inn mat som er lov framover, men blir jo litt læring og feiling hele veien.
Tenkte og spise de tingene jeg beholdt de dagene jeg ikke er rundt folk og magen eser ut. Kan tåle det hjemme, men å være med andre er fælt når det er sånn. Så tenkte spise ting som er innafor de dagene..

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x