Enkle rundstykker med gulrot og gresskarkjerner

I dag vil jeg dele en populær oppskrift fra boken min Godt for Magen (annonselink). Grunnen til at de har blitt så populære er nok fordi de virkelig møter manges behov. Les her: de er næringsrike, enkle å lage og smaker nydelig. I tillegg er de lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og kan enkelt lages melkefri. De er også fri for gjær! Så trekk opp ermene, her er det bare sette i gang å bake :)

Enkle rundstykker med gulrot og gresskarkjerner

Oppskriften gir 12 stk
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri, melkefri og gjærfri

Dette trenger du

  • 1 ss fiberhusk
  • 5 dl lunket vann eller valgfri lavFODMAP-melk
  • 3 ss rapsolje
  • 1 ts salt
  • 150 g revet gulrot
  • 150 g bokhvetemel
  • 150 g fullkornsrismel
  • 150 g havregryn
  • 4 ss gresskarkjerner

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Bland fiberhusk og lunket vann i en bakebolle og la svelle i ca. 5 minutter. Pisk godt sammen før du tilsetter revet gulrot, olje og salt. Pisk opp blandingen nok en gang før du tilsetter mel, havregryn og frø. Bruk hendene og elt deigen godt. Ha deigen på kjøkkenbenken og form to "pølser". Del hver del i seks biter og form til rundstykker (det blir ikke så klissete om du har litt vann på hendene) og fordel dem på stekebrettet. 

Stekes midt i ovnen i cirka 45 minutter eller til de er gyldne i fargen og du kan høre en hul lyd når du banker på undersiden av rundstykkene. Avkjøl på rist før du skjærer i dem. Nytes med godt pålegg :)​

Noen tips!

  • Du kan bytte ut bokhvetemel og fullkornsrismel med annet lavFODMAP-mel
  • Rundstykkene egner seg godt til frysing!

Click Here to Leave a Comment Below

Linn - juni 19, 2017

Kan man bytte ut fullkornsrismel med for eksempel mandelmel, kokosmel eller sesammel? Jeg må være litt forsiktig med karbohydrater 😊 Du er så utrolig flink. Takk for at du deler så mye med oss og hjelper så mange der ute med ibs.

Reply
Berit - juni 20, 2017

Hei. Ikke noe hevemiddel?
Berit

Reply
ingun - juni 20, 2017

Hei :)
skal der ikke noe hevemiddel i ?

Reply
Tanja - juni 22, 2017

Har laget disse flere ganger og der er så gode! Har alltid noen i fryseren, å når det blir tomt lager jeg ny runde :-D Takk, for mange fine oppskrifter!

Reply
A - juni 23, 2017

Hei!

Først og fremst vil jeg bare takke deg for alt arbeidet du har lagt i det å skulle følge lav FODMAP kost. Jeg har slitt i flere år, og hatt utrolige smerter. Da legen foreslo denne dietten, endret livet mitt totalt. Endelig går jeg ikke rundt med oppblåst mage, og endelig er jeg smertefri. Jeg merker en utrolig stor forskjell bare på en uke. Så og si alt har jeg lært gjennom bloggen din, og alt er kjempe nyttig.

En ting jeg finner litt utfordrende er å skulle være på butikken å handle. Jeg klarer ikke helt forstå hvilke stoffer jeg skal lete etter i innholdsbskrivelsen om produktet har høy FODMAP. Derfor ender jeg med å bruke lang tid på butikken fordi jeg søker opp omtrent alt innhold. Hvordan klarer du å se om det er fritt for høy FODMAP?

Igjen – tusen hjertelig takk for alt du har bidratt med via bloggen din. Det har vært til stor hjelp. Ønsker deg en riktig fin dag videre :-)

Reply
    Julianne - juni 27, 2017

    Hei du :) Takk for gode ord – og veldig godt å høre at du har funnet en løsning som fungerer for deg! Stå på videre.

    Ja, det er utfordrende å handle matvareprodukter i butikken i starten, siden det er mye å ta hensyn til. Det kommer til å bli enklere etterhvert som du får mer kunnskap om hvilke matvarer som er høy, lav og moderat FODMAP – så slipper du å bruke så mye tid på å slå opp hver enkelt ingrediens. Jeg ser først og fremst etter om produktet inneholder mye av høyFODMAP-matvarer, som løk, hvitløk, mye hvete, melk, honning, eple, dadler osv. Deretter ser jeg om produktet kan inneholde noen tilsatte fibre som eplefiber eller sukkerroefiber som også kan trigge plager. I noen produkter må jeg også se om søtstoffet er OK – som f.eks blir tilsatt i sukkerfrie yoghurter/sjokolademelk osv. Produkter inneholder ofte ofte andre stoffer også som fortykningsmiddel, fargestoffer og konserveringsmidler også, men det trenger vi ikke tenke på i forbindelse med FODMAP. Om du har et produkt som du er usikker på, kan du kopiere inn ingredienslisten til meg her på bloggen så kan jeg hjelpe deg å vurdere produktet.

    Når det er sagt, anbefaler jeg å lage mest mulig mat fra bunn slik at du har større kontroll over hva du spiser. Erfaringsmessig er det det som gir best resultater på sikt ved IBS og for helsen generelt :)

    Håper dette var til hjelp! Stå på videre :D

    Mvh Julianne

    Reply
June - september 3, 2017

Hei :)
Kan man bytte ut fullkornsrismel med vanlig rismel?

Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x