Surdeigsprosjektet
For to uker siden startet jeg prosessen på min nye surdeigsstarter. Min forrige tok dessverre kvelden! Men det var ikke så galt at det ikke var godt for noe. Jeg vet mange har utfordringer med å lage sin egen starter, derfor benyttet jeg anledningen til å vise prosessen på snap chat (juliannesfodmap) ! Flere av dere valgte å hive dere med, noe som var veldig gøy!
Det var ingen garanti for at jeg kom til å lykkes med min egen starter, men heldigvis gikk det bra ;) Jeg ble påminnet hvor vanskelig det kan være når starteren skiller seg, ikke bobler like mye som den gjorde dagen før, eller rett og slett lukter for stygt til at alt skal være i orden. Da er det lett å gi opp eller starte på nytt. Denne usikkerheten kjente jeg mye på under mine tidligere mislykkede forsøk, og det merket jeg på flere av dere som var med via snap i forrige uke. Jeg tror det handler mye om å stole på prosessen og forstå at en surdeigskultur trenger tid for å utvikle seg - og det går som regel bra, selv om det ser ut til at slaget er tapt :)
Jeg tok ganske mange bilder under denne prosessen - for mange til å vise alle. Jeg tenkte likevel at jeg skulle vise noen høydepunkter ;)
Her finner du forresten en skriftlig fremgangsmåte på hvordan lage surdeigsstarter :)
Surdeigsprosjektet

Du trenger bare økologisk mel, vann og et rent glass for å lage din egen surdeigsstarter. 5 ss mel + ca. 0,5 dl vann blandes sammen i glasset. Dette skal stå i 3 dager før du skal gi den mer vann og mel.

Etter 1 døgn i romtemperatur har det dannet seg små bobler i surdeigskulturen :)

Etter 2 døgn så surdeigskulturen min slik ut - nesten ingen bobler. Det betydde heldigvis at det ikke var liv i den :) Den hadde også skilt seg, men jeg rørte den raskt sammen igjen uten problem. Grunnen til at den skilte seg er nok fordi starteren ble laget med for lite mel i forhold til vann i tillegg til at bakteriene jobber raskere nå som det er sommer og gjør romtemperaturen varmere (antar jeg).

Dette var på dag 3 og jeg hadde nettopp fjernet 2/3 av surdeigskulturen og gitt den nytt mel og vann. På dette bildet var jeg var kjempesmart og lukter på surdeigskulturen etter mating ;) Da er det ikke rart den ikke lukter så mye. Poenget er at du bør lukte på starteren din og den bør lukte surt og friskt. Litt som grønt eple etterhvert.

Dag 4: Her hadde jeg igjen fjernet 2/3 av starteren og gitt den nytt mel og vann. Etter få timer var det mye liv og den hadde doblet seg i størrelse :)

Etter nok en dag med mating så surdeigsstarteren slik ut og luktet friskt. Jeg satte en brøddeig med en gang for å finne ut om den faktisk fungerte i praksis :)

Det gjorde den virkelig og resultatet ble disse to surdeigsbrødene! De er utrolig gode :D
Oppskriften finner du her

Elisabeth var en av følgerne som lagde surdeigsstarter og sine første surdeigsbrød sammen med meg! Hun brukte vanlig brødform - se så lekre de ble! Smaken var visst også upåklagelig :)

Etter baking ga jeg surdeigsstarteren min mer mel og vann og ga den et nytt, rent hjem og satte den øverst i kjøleskapet til neste gang jeg skulle bake.
Det tar litt tid, men husk at du lager din egen surdeigsstarter bare en gang (om du ikke svikter den som jeg gjorde), og det er en spennende prosess som du får mye glede av i form av nydelig, magevennlig bakst.
Så må du ikke glemme å gi den et navn! Jeg kaller min... Turi. Oppkalt etter min søsters starter Suri (oppkalt etter datteren til Tom Cruise og Katie Holmes ;))
Håper du ble inspirert til å prøve selv :)
Jeg fortsetter surdeigsbakingen og deler flere av mine daglige fordøyelsestips på snapchat. Du finner meg under brukernavnet juliannesfodmap :) Snakkes!