Surdeigsprosjektet

For to uker siden startet jeg prosessen på min nye surdeigsstarter. Min forrige tok dessverre kvelden! Men det var ikke så galt at det ikke var godt for noe. Jeg vet mange har utfordringer med å lage sin egen starter, derfor benyttet jeg anledningen til å vise prosessen på snap chat (juliannesfodmap) ! Flere av dere valgte å hive dere med, noe som var veldig gøy!

Det var ingen garanti for at jeg kom til å lykkes med min egen starter, men heldigvis gikk det bra ;) Jeg ble påminnet hvor vanskelig det kan være når starteren skiller seg, ikke bobler like mye som den gjorde dagen før, eller rett og slett lukter for stygt til at alt skal være i orden. Da er det lett å gi opp eller starte på nytt. Denne usikkerheten kjente jeg mye på under mine tidligere mislykkede forsøk, og det merket jeg på flere av dere som var med via snap i forrige uke. Jeg tror det handler mye om å stole på prosessen og forstå at en surdeigskultur trenger tid for å utvikle seg - og det går som regel bra, selv om det ser ut til at slaget er tapt :)

Jeg tok ganske mange bilder under denne prosessen - for mange til å vise alle. Jeg tenkte likevel at jeg skulle vise noen høydepunkter ;)

Her finner du forresten en skriftlig fremgangsmåte på hvordan lage surdeigsstarter :)

Surdeigsprosjektet ​

Du trenger bare økologisk mel, vann og et rent glass for å lage din egen surdeigsstarter. 5 ss mel + ca. 0,5 dl vann blandes sammen i glasset. Dette skal stå i 3 dager før du skal gi den mer vann og mel. 

Etter 1 døgn i romtemperatur har det dannet seg små bobler i surdeigskulturen :)

Etter 2 døgn så surdeigskulturen min slik ut - nesten ingen bobler. Det betydde heldigvis at det ikke var liv i den :) Den hadde også skilt seg, men jeg rørte den raskt sammen igjen uten problem. Grunnen til at den skilte seg er nok fordi starteren ble laget med for lite mel i forhold til vann i tillegg til at bakteriene jobber raskere nå som det er sommer og gjør romtemperaturen varmere (antar jeg). 

Dette var på dag 3 og jeg hadde nettopp fjernet 2/3 av surdeigskulturen og gitt den nytt mel og vann. På dette bildet var jeg var kjempesmart og lukter på surdeigskulturen etter mating ;) Da er det ikke rart den ikke lukter så mye. Poenget er at du bør lukte på starteren din og den bør lukte surt og friskt. Litt som grønt eple etterhvert. 

Dag 4: Her hadde jeg igjen fjernet 2/3 av starteren og gitt den nytt mel og vann. Etter få timer var det mye liv og den hadde doblet seg i størrelse :)

Etter nok en dag med mating så surdeigsstarteren slik ut og luktet friskt. Jeg satte en brøddeig med en gang for å finne ut om den faktisk fungerte i praksis :)

Det gjorde den virkelig og resultatet ble disse to surdeigsbrødene! De er utrolig gode :D
Oppskriften finner du her

Elisabeth var en av følgerne som lagde surdeigsstarter og sine første surdeigsbrød sammen med meg! Hun brukte vanlig brødform - se så lekre de ble! Smaken var visst også upåklagelig :)

Etter baking ga jeg surdeigsstarteren min mer mel og vann og ga den et nytt, rent hjem og satte den øverst i kjøleskapet til neste gang jeg skulle bake.

Det tar litt tid, men husk at du lager din egen surdeigsstarter bare en gang (om du ikke svikter den som jeg gjorde), og det er en spennende prosess som du får mye glede av i form av nydelig, magevennlig bakst.

Så må du ikke glemme å gi den et navn! Jeg kaller min... Turi. Oppkalt etter min søsters starter Suri (oppkalt etter datteren til Tom Cruise og Katie Holmes ;))  

Håper du ble inspirert til å prøve selv :)

Jeg fortsetter surdeigsbakingen og deler flere av mine daglige fordøyelsestips på snapchat. Du finner meg under brukernavnet juliannesfodmap :) Snakkes! 

Click Here to Leave a Comment Below

Thea - juli 12, 2017

Hei
Jeg holder på å dyrke fram en surdeigsstarter nå, og foreløpig ser det ut til at det skal gå bra (yay) :) Men jeg lurer på om du bruker økologisk speltmel når du baker også, eller om man da kan bruke «vanlig» speltmel? Og er det når starteren har doblet seg i størrelse man vet at den er klar til bruk?
Flott nettside, har begge bøkene dine og følger deg på snapchat, veldig inspirerende :)

Reply
  Julianne - juli 13, 2017

  Hei Thea! Så kult at du er i gang :) Jeg bruker økologisk mel når jeg baker, men det er fordi jeg vil ha økologiske brød. Det er ikke et must, for det går helt fint å bake med vanlig speltmel også :) Starteren er klar til bruk etter ca. 3 dager med mating, så lenge den bobler og lukter bra kan du sette i gang. Den skal heve seg noe i glasset når er klar, men det er ikke en fasit at den skal doble seg. Fullfør løpet, så blir det bra dette!

  Kjekt å høre at du har nytte av bøker, nettside og snap! Takk for at du følger med :D

  Mvh Julianne

  Reply
Katinka - juli 13, 2017

Hei.
Endelig har jeg fått en starter som fungerer og lukter grønt eple. Skal prøve på brød, men har et spørsmål.

Hvis man lager i brødform, ville du lagt brødet i brødforma til heving i steg 3 hvor man baker de ut? Og ville du smurt brødforma eller hatt på noe mel? Har sånn brødform med nonstick belegg.

Mvh
Katinka

Reply
  Julianne - juli 13, 2017

  Hei Katinka! Kult at starteren er i form! Jeg har ikke testet det selv, så jeg vet ikke hva som er best. Du kan godt bake de ut og legge dem direkte i brødformen og la de heve videre til de skal stekes. Det vil jeg tro går helt fint :) Om du har erfart at brødet setter seg fast i brødformen, ville jeg ha smurt den med olje eller smør eller hatt et bakepapir i bunn for sikkerhetsskyld :) Lykke til! Håper brødene blir bra!

  Reply
  Katinka - juli 18, 2017

  Nå var brødet ferdig. Men det ble ganske lavt! Hva gjør jeg feil? Burde jeg heve mer i romtemperatur? Smaken var god, smakte nesten ikke surt.

  Reply
  Julianne - juli 19, 2017

  Så bra brødet ble bra på smak! Det er det absolutt viktigste. Hvordan bakte du ut brødet? I jerngryte? Varmet du opp gryta godt før du la i brødet? Mvh Julianne

  Reply
  Katinka - juli 19, 2017

  Men det virket litt rått uansett hvor lenge det stod, litt for kompakt liksom. Tok det i brødform, for når jeg prøvde jerngryte sist så fløt det sånn ut.

  Stekte boller i dag, og de hevet ihvertfall så det burde være liv i starteren.
  Burde kanskje heve brødet mer i romtemp?

  Søkte litt rundt på nettet og fant en artikkel fra Handwerk angående surdeigsbaking med oppskrift på brød, så tenkte kanskje å prøve ut den.

  Håper jeg får det til uansett hvilken oppskrift :)

  Prøvde også rundstykkene dine, de hevet ikke så mye, men var ikke «rå» inni og de var gode på smak.

  Har smakt surdeigsbrød av spelt fra Handwerk og det smaker jo helt nydelig. Også så høyt og fint, men hadde vært morro å fått det til selv :)

  Reply
  Julianne - juli 27, 2017

  Ja, prøv litt ulike oppskrifter, så finner du noe som fungerer for deg :)

  Reply
  Katinka - juli 27, 2017

  Rundstykkene ble ihvertfall bra :) satte deigen om morgenen, lot den stå til kvelden og satte den deretter inn i kjøleskap til morgenen etter. Hevet mye bedre da:) bare et tips :)

  Reply
  Julianne - juli 30, 2017

  Så bra. Det var et godt tips, takk! :)

  Reply
Marian - juli 20, 2017

Har kjøpt et lite Norgesglass og lurer på om glasslokket skal legges rett nedpå eller skal jeg løfte det litt på en side for å få nok oksygen?
Mvh Marian

Reply
  Julianne - juli 27, 2017

  Hei :) Fjern strikken og legg lokket på. Da blir det ikke helt lufttett. Lykke til :) Mvh Julianne

  Reply
Marianne - januar 22, 2018

Hei. Jeg prøver meg på surdeigstarter for første gang, og min ser slett ikke ut som bildene her :( Den skiller seg så fort den har stått i ro i noen timer. Hva i all verden er det jeg gjør galt da? Jeg har den i et sultetøyglass med plastfolie over. Folien har jeg stukket noen huller i slik at det kommer luft til. Det kommer bobler i den, men etter 3 dager hadde den faktisk gjæret, ikke boblet sånn som på bildene dine… Kanskje jeg bør tømme ut den jeg har og starte på nytt? Jeg prøvde nemlig å mate den i går, men i dag er det bare så vidt bobler i den, og den har skilt seg.

Reply
  Julianne - januar 22, 2018

  Hei Marianne! Skiller den seg, har du nok litt for mye væske i. Da hjelper det å røre den forsiktig sammen og tilsette litt mel slik at den blir tykkere i konsistensen – så fortsetter du prosessen. Ikke gi opp riktig enda, den kan blomstre igjen i morgen :)

  Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x