Galdhøpiggen smoothie (lavFODMAP)

Følger du meg på snapchat (juliannesfodmap), har du fått med deg min nye greie: grønn smoothie! I dag var den 13. dagen på rad med den grønne smoothien og jeg må si jeg begynner å trives med det. Jeg har ikke tålt smoothie spesielt godt tidligere, det ofte endte i at magen blåste seg opp og skapte skikkelig ubehag. Derfor la jeg smoothies på hylla i noen år...

Men for noen uker siden ble jeg inspirert til å lage en veldig kul smoothie: Nemlig Galdhøpiggen-smoothien fra boken Food Pharmacy - som forøvrig er den fineste boken jeg har lest om tarm på lenge - anbefales! De to svenske forfatterne driver også bloggen med samme navn, som du absolutt bør sjekke ut om du synes slikt er gøy. Du finner den her!

Hvorfor har den fått det kule navnet Galdhøpiggen, spør du? Vel, det er fordi smoothien inneholder masse sunne plantefibre vil bidra til å gjøre avføringen din stor og fin. Så stor at du vil produsere et lite, men solid fjell på do! Du må bare lese dette innlegget! Det er det ene. Det andre er at grønnsakene i smoothien nærer de gode tarmbakteriene dine, slik at de også styrkes - noe som er viktig for absolutt alle, men spesielt for oss med IBS. 

Jeg likte tanken og bestemte meg for å prøve meg på en slik en - med modifikasjoner selvsagt. Noen ingredienser blir for heavy for min mage, som f.eks avocado. Dessuten var jeg bekymret for smaken, så jeg tilsatte ananas i min for å lage den friskere. Jeg kuttet også stangselleri som stod i den originale oppskriften, men det kan du gjerne tilsette om du vil. Stangselleri er lavFODMAP inntil 12 g - omtrent en kvart stang :)

Galdhøpiggen-smoothie (lavFODMAP)

Oppskriften gir 1 porsjon
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri

Dette trenger du

  • 1 bit fersk ingefær
  • 1/4 sitron
  • 1/4 agurk
  • 60 - 70 g grønne blader (gjerne en miks av spinat, grønnkål og ruccola)
  • 60 g frossen ananas
  • 1 dl kaldt vann
  • 1 ss olje (MCT-kokosolje eller ekstra virgin olivenolje)

Slik gjør du

Skrell ingefær og sitron, skyll agurken og de grønne bladene (om de ikke er ferdigvasket). Ha i blenderen sammen med ananas, vann og olje. Miks til blandingen er glatt og fin i konsistensen. Nytes umiddelbart :)

Tips!

Eksperimenter gjerne med denne oppskriften! Jeg tilsetter ofte 1 ts chiafrø for ekstra fiber (jeg tåler og trenger mye fiber), litt stangselleri og litt proteinpulver av god kvalitet. 

Etter 13 smoothier kan jeg si at jeg digger den. Jeg drikker den til lunsj sammen med et frøknekkebrød og egg. Den holder meg mett fram til middag, og det liker jeg veldig godt! 

Håper den faller i smak og at magen din trives med litt ekstra grønt ;)

<3 J. ​

Click Here to Leave a Comment Below

Karen - juni 30, 2017

Det så godt ut! Ananas tror jeg nesten må sette prikken over i’en! :D

Jeg lurte på en ting. Opplever du også at magen kan bli mer trøblete når det er veldig varmt? Jeg merker det hver sommer når det er veldig varmt (gode dager i Norge eller på ferie) at jeg må passe ekstra på. Jeg spiser egentlig ganske likt året rundt, så det er ikke store forskjellen der, men jeg føler at magen kan bli ekstra sensitiv på varme dager, og særlig om jeg soler meg og blir ekstra varm fører det ofte til at jeg må fyke til og fra potta på slutten av dagen… Jeg drikker mye vann hver dag og ekstra på sommeren, så tror ikke jeg blir sånn fordi jeg er dehydrert og heller ikke at det er matforgiftning siden det også skjer i Norge hvor jeg lager maten selv…

Reply
    Julianne - juli 3, 2017

    Hei Karen :) Ja, ananas gjør virkelig susen i denne!

    Nei, det kan jeg ikke si at jeg opplever, annet enn at når jeg har ferie så slapper jeg mer av enn i hverdagen. Da fungerer magen bedre og jeg kan gå flere ganger på toalettet (sliter mest med forstoppelse, og feirer dermed hver avføring :P) Dette er ferie generelt, ikke bare når det er varmt. Jeg har heller ikke hørt om lignende erfaringer fra mine klienter, men kanskje andre kan kjenne seg igjen?

    Mvh Julianne :)

    Reply
Elise - juli 14, 2017

Men er ananas lav da? Trodde det var høyt?

Reply
Marian Evjen - juli 15, 2017

Kan man bruke ananas fra boks, skylle den og fryse?
Når det gjelder spinat, så bruker jeg kun fryst vare, den er kjempebra .
Men hvordan blir vektforholdet her?
Og et generelt spml; er sitron på flaske/ballong «lov»?

Reply
    Julianne - juli 18, 2017

    Hei :) Jeg kjøper fryst ananas på coop, den er veldig fin. Om du ikke får tar i det, ville jeg ha brukt fersk ananas og fryse den, isteden for hermetisert. Hermetisert ananas er ikke testet, men ligger i en lake/juice som kan ha mer FODMAPs i seg. Prøv deg eventuelt fram og vurder hvordan magen din tåler det :)

    Jeg prøvde meg på frossen spinat, og brukte 4 «blokker» – det ble aaaaaltfor mye :P Så jeg tror jeg ville ha prøvd meg på 1 til 2 blokker i smoothien.

    Jeg antar at sitron på flaske er OK, siden det generelt brukes i små mengder :)

    Mvh Julianne

    Reply
Ove - juli 27, 2017

Så fin og od ut den, men hva erstatter man agurk med? For en med refluks siden tidenes morgen er agurk ikke noe særlig bra. Så Fodmap må kryss-sjekkes mot refluks-nei-mat :).

Reply
    Julianne - juli 30, 2017

    Hei Ove :) Hm. Hva med squash, kan det være et alternativ?

    Reply
    Ove - august 13, 2017

    Godt tips!
    Prøvde squash og det gikk fint både med tanke på reaksjoner og med tanke på smak. Agurk smaker bedre isolert sett, men må man så må man, og – helt smaskens. :).

    Reply
    Julianne - august 14, 2017

    Så kult at det fungerte og at den falt i smak, Ove :) Her er det bare å eksperimentere seg fram til spennende variasjoner med både frukt, bær og grønnsaker. Ha ei fin uke :)

    Reply
Siri - juli 28, 2017

Bare et spørsmål angående frossen spinat, hvilken bruker dere? På pakken jeg har står det nemlig at den bør forvelles før bruk.

Reply
Julie Henriksen - oktober 6, 2017

Dette så godt ut! De gangene jeg har forsøkt meg på grønn smoothie, så har det ikke falt i smak.

Det ser lurt ut å prøve med litt frossen ananas, da det helt klart vil gjøre smoothien søtere og mer frisk i smaken! Ingefær er også veldig godt og bra for imunforsvaret!

Reply
    Julianne - oktober 6, 2017

    Absolutt, Julie! Denne er enkel å drikke og ananas gjør mye for smaken ;) Håper du liker den! :)

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x