Utgangspunkt: Mitt kosthold

Mandag startet Prosjekt Sterk Tarmflora for alvor, og jeg hadde min første dag med mer plantefibre i kostholdet. Det passet bra etter ei helg med noen ekstra glass vin, kake og baconpølse og boller fra Shell :P Dette kjente jeg veldig på både mandag og tirsdag, da magen virkelig ikke spilte på lag. I dag kjennes den heldigvis bedre ut, så dette skal nok gå fint :)

Når jeg nå skal i gang med et så omfattende kostholdsprosjekt som jeg har planlagt, er det viktig at vi ser litt på utgangspunktet mitt. Jeg har et godt kosthold i bunn, noe som sannsynligvis vil påvirke hvor store endringer jeg kan forvente. Hadde jeg spist lite grønnsaker, frukt og fiber fra før, ville jeg nok kunne kjent på større endringer i både tarmflora og hvordan jeg har det. Men med et godt grunnlag, tror jeg også at jeg kan presse kostholdet til det mer ekstreme, enn om jeg hadde en lengre vei å gå.

Mitt kosthold

Frokost
I ukedagene går jeg ofte for en variant av denne frokosten fordi den holder meg mett lenge, noe som er viktig for meg. Det gjør at konsentrasjonen holder lenger og jeg slipper å avbryte jobbingen med å titte febrilsk inn i kjøleskapet etter noe å tygge på. Småspising mellom måltider vil jeg unngå, fordi jeg ønsker å gi fordøyelsen min pauser mellom måltid. Så denne frokosten er gull verdt for meg!

​Frokosten består av laktosefri yoghurt naturell, cottage cheese og chiafrø, toppet med kiwi eller annen lavFODMAP frukt eller bær. Topper også med banangranola eller havregryn/valnøtter og litt lønnesirup for sødme. Drikker også en kopp kaffe med laktosefri melk etter frokost.

Lunsj
Jeg har hjemmekontor og lager meg gjerne noe enkelt til lunsj. For tiden går det ofte i frøknekkebrød som jeg kjøper (Kornmo sine, de er ikke helt lavFODMAP, men de fungerer bra for meg) eller noen skiver surdeigsbrød av spelt. Til pålegg har jeg ofte kokte egg, hvitost med noen skiver agurk, tomat og paprika. Noen ganger blir det også middagsrester til lunsj. Jeg drikker vann til måltidet.

Middag
Jeg er en enkel sjel og spiser ikke så variert og spennende her som mange kanskje tror. For meg er viktigst at jeg faktisk spiser middag og at den er enkel, næringsrik og god. Jeg prøver også å variere så godt jeg kan for å få i meg et bredt utvalg næringsstoffer.

Proteinkilde: Laks, kylling, torsk, karbonadedeig eller egg.
Karbohydratkilde: Poteter, hvit ris, quinoa, glutenfri pasta av fullkornsris.
Grønnsaker: Ofte gulrot, paprika, tomat, agurk, oliven, baby leaf salat og vårløk. Ofte, men sjeldnere squash, pastinakk, ingefær, sellerirot og spinat. 
Fettkilde: Smør, rapsolje til steking, olivenolje på salat, noe kokosolje.
Dressing/ekstra smak: olivenolje, fetaost, rømme, majones, soyasaus, sweet and sour, ketchup og pesto.
Krydder og urter: tørket oregano, basilikum, spisskummen, paprikapulver, kajennepepper, salt og pepper.
Drikke: et glass fun light saft og vann til middag.

Etter middag: En kopp kaffe med laktosefri melk og en bit mørk sjokolade

Kveldsmat
Jeg elsker kveldsmat, det gir på en måte en fin avslutning på dagen. Jeg lager ofte brødvafler, men ofte blir det enkelt her også med frøknekkebrød, speltlomper eller surdeigsbrød med pålegg. Pålegget er ofte spekeskinke, hvitost, agurk, tomat og paprika. Noen ganger syltetøy - en såkalt dessertskive! Det blir også litt frukt til kvelds, gjerne en appelsin, litt melon eller druer. Drikker vann og noen ganger en kopp te.

Mellommåltid
Jeg spiser ikke så ofte mellom måltider, fordi jeg spiser såpass store mengder mat til hovedmåltidene som gjør at jeg unngår de store blodsukkerdroppene. Men det hender jeg får lyst på noe likevel, så da blir det gjerne en laktosefri cappuccino, ei gulrot, håndfull nøtter eller speltlomper med pålegg. Eller en sjokoladebit... Nevnte jeg at det er lett å rapportere feil når man vuderer sitt eget kosthold? :P 

Kosttilskudd
Jeg tar kun omega 3 fra Calanus Oil og vitamin D i dråpeform. 

Helg
Helg er jo det beste som finnes. Vi er veldig glad i lange frokoster i helgen og liker å lage til litt ekstra vi kan kose oss med.

Frokost: Hjemmebakte surdeigsrundstykker eller knekkebrød, kokte egg, hvitost, spekeskinke, tomat, agurk, paprika, frukt eller bær, kaffe, vann og appelsinjuice.
Lunsj: Middagsrester eller laktosefri yoghurt naturell, cottage cheese, frukt og granola
Middag: Hjemmelaget taco, lasagne, pizza osv. Du vet, typisk helgemat.
Drikke: Gjerne en øl eller et glass rødvin, pepsi max og vann.
Snacks: Sjokolade, salt potetgull, popcorn, peanøtter, is, frukt og bær.

Godt utgangspunkt
Jeg har et ganske godt utgangspunkt, og jeg er flink med mitt eget kosthold - det kan jeg ikke legge skjul på!  Jeg spiser det jeg har lyst på og er ikke streng med hensyn til sukker eller andre mindre næringsrike matvarer. Min fordel er at jeg har sjeldent lyst på søtsaker og at jeg er innmari glad i sunn mat. Det er dette som holder magen min i balanse! Jeg har kommet inn i en veldig god rutine på det. Men det går mye i de samme fruktene, grønnsakene og i mye egg, så her ser jeg forbedringspotensiale (eller optimaliseringspotensiale, hehe) Variasjon er viktig, og mer fiberrike grønnsaker vil ikke gjøre skade :)

Så, det er denne kosten jeg kommer til å gå tilbake til mellom diettene, i de såkalte "wash-out-periodene". 

Om du gikk glipp av forrige innlegg hvor jeg beskrev plantefiber-dietten, kan du lese innlegget her! I neste innlegg skal jeg fortelle litt om hvordan min irritable tarm har det for tiden, slik at du også får et innblikk i hvordan ståa er nå om dagen. 

Ellers kan du følge meg og prosjektet i sosiale medier for jevnlige oppdateringer :)

Instagram: @julianne_godtformagen
Facebook: Godt for Magen
Snapchat: juliannesfodmap (mest aktiv her :))

Har du spørsmål, still dem gjerne <3 :D

– Julianne​

Click Here to Leave a Comment Below

Marita - september 6, 2017

Hei! Jeg blir så inspirert av deg at magen min er god i perioder når jeg er nøye med kostholdet mitt. Sliter mye med det samme som deg. Jeg lurer på om du kunne lagt ut oppskrift på frokosten din, hvor må yoghurt og cottage cheese du bruker f.eks? Antall SS eller DL?

Reply
  Julianne - september 6, 2017

  Hei Marita! Så kjekt å høre at det hjelper deg å spise bra :) Oppskriften på frokosten min finner du her: https://lyngstadernaering.no/2014/08/20/frokosttips-yoghurt-og-cottage-cheese-lav-fodmap/ Mer eller mindre :) Dette er et fint startpunkt, så kan du prøve deg litt fram på mengdene og vurdere hvordan det går. Min mage er veldig glad i denne frokosten, og med masse deilig topping holder jeg meg mett fram til lunsj (ca. 3-4 timer) :) Mvh Julianne

  Reply
Hilde - september 7, 2017

Godt utgangspukt og et sundt kosthold du har. Den kyllingsalaten ser god ut. Oppskrift? Har en del og finne ut av når det gjelder å få en bedre hverdag med min ibs, men trenger profesjonell hjelp for å få en bedre hverdag og etter å ha prøvd å fått hjelp i fire år så har eg vel innsett at eg må ta kontakt med privat helsevesen. Har du noe erfaring med at privat helsevesen har bedre kunnskaper om ibs/fordøyelsen og kosthold en det offentlig helsevesen har?

Reply
  Julianne - september 9, 2017

  Hei Hilde :) Takk, oppskriften på kyllingsalaten finner du her: https://lyngstadernaering.no/2017/05/01/gresk-kyllingsalat-lavfodmap/

  Vel, fordelen med å gå privat, er jo at du slipper ventetiden. Om vi som driver privat har mer kunnskap enn det offentlige, kan jeg dessverre ikke svare på :) God bedring og lykke til, Hilde!

  Mvh Julianne

  Reply
Kari-Lise Voldstad - november 5, 2017

Hei Julianne.
Tusen takk for gode råd og deilig dagsmeny.
Lykke til med det nye prosjektet ditt. Moro å følge deg og spennende å høre resultatet.
Jeg spiser omtrent det du beskriver, en banan og et havreknekke til frokost og et havreknekke m grønnsaker og egg til lunsj. Til middag fisk eller kylling m mest gulrøtter. Jeg har lagt på meg, tror du jeg gjør noe galt. Hilsen Kari-Lise

Reply
  Julianne - november 6, 2017

  Hei Kari-Lise! Tusen takk for hyggelig kommentar, kjekt å høre at du følger med! :) Ha ei fin uke!

  Reply
Slik går det: Periodisk Faste - GODT FOR MAGEN - november 14, 2017

[…] magen?Så langt, merker jeg at magen og fordøyelsen fungerer veldig fint. Jeg spiser mitt vanlige FODMAP-reduserte kosthold og det eneste jeg har endret på er tidspunktene jeg spiser. Når jeg spiser mitt siste måltid […]

Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x