
Tips til retter med resistent stivelse
Etter forrige innlegg, spurte jeg dere både her på bloggen og på Facebook etter tips til hva man kan bruke kalde, kokte poteter og kald avkjølt ris til. Jeg fikk så mange gode tips, at jeg må dele dem her på bloggen!
- Kald potetsalat, som f.eks denne
- Spansk tortilla (potetomelett) - bør nytes avkjølt for den resistente stivelsen
- Rissalat med kald, kokt ris med masse magevennlige grønnsaker!
- Pesto-potetsalat: Kalde poteter, pesto og litt god olivenolje, salt og pepper. Perfekt til kylling, laks og svin.
- Stekt ris med egg (eggeris) - bør med fordel nytes avkjølt for den resistente stivelsen. Ypperlig i matpakka!
- Kalde, kokte poteter i pai med bacon, grønnsaker eller kylling. Bør nytes kald for den resistente stivelsen, men kald pai er jo bare NAM!
- Sushi inneholder mye avkjølt, kokt ris
- Appelsinris: Kald kokt ris blandes med laktosefri krem, appelsin, sukker og vanilje.
- Potetsalat: Kokte poteter i terninger, vårløk, rista solsikkekjerner, hell over litt olivenolje og soyasaus, smak til med pepper og evt. litt salt. Dryss over frisk hakka basilikum og evt oliven liker du det. Skikkelig snadder!
- Lag en Dosai, tynn pannekake med potet og urtefyll! Bruk sennepsfrø og ingefær i miksen! Dosai lages av bløtlagt ris og linser (f.eks uri dal som er lavFODMAP) se f.eks denne oppskriften.
- Potetlefse/lompe, mos kokte poteter tilsett f.eks bokhvetemel eller speltmel, litt krydder, stek på tørr panne , server med salat og pålegg, eller til taco.
- Gnocchi. Bruk da glutenfritt mel eller speltmel om du tåler det. Bør nytes kalde eller svakt oppvarmet for mest mulig resistent stivelse.
- Kalde kokte poteter moses med gaffel. Tilsett krydder/urter man liker. Stekes som en slags røsti. Bruk gjerne egg som bindemiddel. Kan også raspe ost oppå disse «kakene». Små baconbiter eller litt klippfiskrester til blir knall. Passer til mange retter. Også vegetarisk.
- Kokt ris og tyttebærsyltetøy med vaniljesukker og laktoseredusert melk.
- Kald ris, tunfisk i olje/vann, oliven, og masse grønnsaker, evt. litt hvitvinseddik.
- Poteter med Ajvar og rømme. Gjerne små snadderpoteter som perlepotet. Bruker Mamas Ajvar som kun inneholder paprika, aubergine, solsikkeolje og havsalt. Mild type uten chili som bare er helt fantastisk god. Litt laktosefri lettrømme og en salat med feks fetaost i tillegg: nam nam!
Les mer om resistent stivelse her!
Tusen takk til Jorun, Ingvild, Maria, Marit, Christine, Inger Johanne, Trude, Lisa, Randi, Xena, Birte, Camilla, Mette, Anne-Hilse, Mia, Benedicte, Tone, Linda Mari, Gunn, Bertha og Nina for supre tips på Facebook!
Jeg er kjempeinspirert og vil lage alt! Disse to ukene har gått altfor fort, og dietten skal egentlig avsluttes i morgen. Det har som sagt vært travelt for meg disse ukene, og jeg har ikke fått ekspreimentert like mye på kjøkkenet som jeg ønsket. Jeg vil derfor utvide dietten med en uke, slik at jeg kan dele litt mer med dere ;)
Et tips jeg tok i bruk med en gang, var å lage rissalat! Jeg tok den med i bilen på vei til foredraget i Arendal på torsdag. Denne bestod av avkjølt, kokt fullkornsris, agurk, tomat, paprika, vårløk, baby leaf salat, radicchio rosso salat (den lilla) og granateplekjerner (lavFODMAP inntil 38 g per måltid). Jeg hadde også en kald kokt potet som gikk i salaten! Blandet til slutt i en god kaldpresset olivenolje, sitronsaft, salt og pepper og serverte med to kokte egg. Må ha litt proteiner i en slik salat, så kokte egg er helt perfekt ;)

Håper du ble inspirert! Som du ser, er det mye god og magevennlig mat du kan inkludere for å styrke de gode bakteriene i tarmen din :)
Ha ei fin helg <3
Julianne