Hjemmelaget hvitløksolje (lavFODMAP)

Mange med IBS opplever plager når de spiser løk og hvitløk. Disse grønnsakene har store mengder FODMAPs (fruktaner) i seg, noe som gjør at de raskt kan by på trøbbel om du har en sensitiv mage. Dessverre er løk og hvitløk base i mange retter, både hjemmelagede og ferdige, så her er blir vi nødt til å ty til andre løsninger! 

På lavFODMAP-diett finnes det heldigvis gode alternativer. Alternativ til løk er den grønne delen av vårløk, den grønne delen av purreløk, du kan bruke ramsløk (tørket og fersk) og ikke minst kan du bruke en god hvitløksolje for å sette god smak på maten. FODMAPs er vannløselige og løser seg ikke opp i olje. Derfor er hvitløksolje er en veldig god erstatning for hvitløk! 

Noen ganger kjøper jeg en ferdig hvitløksolje som jeg finner i interiørbutikker som for eksempel denne, men det er jo ikke akkurat billig! Da er det bedre å lage sin egen som smaker minst like godt. Her kommer oppskriften: 

Hjemmelaget hvitløksolje

Oppskriften gir 1 dl hvitløksolje
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktosefri og melkefri

Dette trenger du

 • 2–3 fedd hvitløk
 • 3 ss rapsolje
 • 1 dl rapsolje eller kaldpresset olivenolje

Slik gjør du
Gjør klar en liten glassflaske med topp som du vil oppbevare oljen i. Varm forsiktig opp 3 ss olje i en liten kjele og ha i grovkuttet hvitløk. La hvitløksbitene surre forsiktig på lav varme i 10 minutter. Ha hvitløksbitene over i glasset og avkjøl før du heller på en olje av god kvalitet. Smaken av hvitløk utvikler seg etterhvert som oljen står. Nyt oljen i salater, på ovnsbakte grønnsaker eller i retter hvor du trenger en smak av hvitløk. Oppbevares i kjøleskapet i opptil en uke :)

OBS! Sørg for at du ikke får med hvitløksbitene når du bruker oljen. Det er kun oljen som er lavFODMAP, hvitløken er fremdeles høyFODMAP. 

Click Here to Leave a Comment Below

Anita Hilstad - oktober 30, 2017

Takk for oppskrift. Hvitløk har vært ett savn etter at jeg fikk problemer med magen :-/

Reply
  Julianne - oktober 30, 2017

  Bare hyggelig! Håper den faller i smak :)

  Reply
Laila - oktober 30, 2017

Tusen takk, den skal eg lage :D

Reply
  Julianne - oktober 30, 2017

  :D Håper den faller i smak!

  Reply
Kristin Bergman - oktober 30, 2017

Takk for oppskriften. Det er supert å kunne få smak av hvitløk. Jeg bruker også dette når jeg lager potetgrateng. Blader oljen i potetene.

Reply
  Julianne - oktober 30, 2017

  Det høres herlig ut, Kristin! Takk for tipset :)

  Reply
Rigmor Rugsland - oktober 30, 2017

Det høres spennende ut ! Både jeg og vennene våre vil sette pris på å kunne sette til hvitløks smaken! Forresten må jeg si at oppskriften jeg fikk av deg for lenge siden på surdeigsbrødet med 100% spelt, har vært en sann fornøyelse å lage, bortsett fra at det tar tid og er litt krevende. Det pleier å bli et nydelig resultat ved å bake det i jerngryta. Har tenkt mange ganger på at jeg skulle ha takket deg. Tusen takk for oppskriften !

Reply
  Julianne - oktober 31, 2017

  Hei Rigmor! Takk for gode ord! Kjekt å høre at surdeigsbrødet faller i smak. Ja, det er litt tidkrevende, derfor baker jeg oftere brød som ligner på dette: Grove surdeigsbrød av spelt med gulrot. Det krever mindre arbeid og smaker veldig godt – selv om det ikke ser like lekkert ut som surdeigsbrødet av 100 % spelt ;) Mvh Julianne

  Reply
Gunhild Nilsen - november 1, 2017

Hei, er den holdbar kun i en uke?

Reply
  Julianne - november 1, 2017

  Den holder lenger, men grunnen til at jeg anbefaler å bruke den opp før er pga potensiell ugunstig bakterieutvikling. Det er for å være på den sikre siden :) Selv tar jeg sjansen og bruker min lenger (jeg varmebehandler jo hvitløken) – men det må være opp til hver enkelt :) Mvh Julianne

  Reply
Lillian Ovedal Myrtveit - november 2, 2017

Hei, takk for super oppskrift! Man skal helle både den varme oljen og hvitløken oppi glasset, eller kun hvitløken? Hilsen Lillian

Reply
  Julianne - november 3, 2017

  Hei Lillian! Godt spørsmål. Jeg plukker ut hvitløksbitene fra den varme oljen (om det er mye varm olje igjen i kjelen) og heller på ny. Men det har ikke mye å si om du bruker litt av den varme oljen også :) Håper den faller i smak!

  Reply
  Lillian - november 23, 2017

  Takk for svar! Den ble veldig god:)

  Reply
  Julianne - november 23, 2017

  Så godt å høre, Lillian! :)

  Reply
Sidsel H. Christiansen - november 8, 2017

Kan man bruke den varme oljen også, og etterfylle med kald olje, når den varme er blitt kald? Det er vel masse smak av hvitløk i den varme oljen?

Reply
  Julianne - november 9, 2017

  Hei Sidsel! Ja, det kan du gjøre :)

  Reply
Camilla J Strøm-Blakstad - januar 20, 2019

Må oljen varmebehandles? Jeg har laget mange krydderoljer uten å varme oljen tidligere.
Med hvitløk, chilli, urter pepper, paprika og gressløk. Da må oljen stå en stund for å få smak og jo lenger det står jo mer smak blir det.

Reply
  Julianne - januar 21, 2019

  Jeg vet ikke 100 % her, men jeg gjør det for sikkerhetsskyld pga faren for bakterieutvikling :) Jeg varmer den bare forsiktig opp, for å bevare fettsyrene på best mulig måte.

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x