Meksikansk gryte (lavFODMAP)

Inneholder link til tanum.no 

Heisann! I dag deler jeg en populær lavFODMAP-oppskrift fra min andre bok Godt for Magen Denne kan fint erstatte fredagstacoen om du ønsker en ørliten forandring :) Gryten smaker enda bedre dagen etter, så lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang! 

Meksikansk gryte med ris

Oppskriften gir 3–4 porsjoner
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri
For glutenfri dropp buljong eller bruk en glutenfri buljong/fond 

INGREDIENSER

  • 400 g karbonadedeig
  • én håndfull hakket purreløk eller vårløk (mørkegrønn del)
  • 1 paprika
  • 2 gulrøtter
  • 1 ss tomatpuré
  • 400 g hakkede tomater
  • 1 dl vann
  • 1-2 ss fond uten løk og hvitløk (f.eks touch of taste kylling)
  • 1 ss paprikapulver
  • 1 ss spisskummen
  • 1 ts tørket oregano
  • 1 ts sukker
  • smak til med salt, pepper, kajennepepper og litt presset lime



SERVER GJERNE MED

  • kokt ris
  • salat
  • laktosefri lettrømme (melkefri: kutt ut eller erstatt med melkefritt alternativ)
  • frisk koriander 

SLIK GJØR DU
Kok ris etter anvisningen på pakken. Vask grønnsakene og skrell gulrøttene og kutt de i mindre, like store biter. Stek deretter karbonadedeig i en stekepanne. Sett til side. Ha litt olje i en medium stor kjele og fres grønnsakene i noen minutter før du har i tomatpuré og blander godt. Tilsett hakkede tomater, vann og fond. Tilsett deretter den stekte karbonadedeigen før du smaker til med krydder, salt, pepper og en klype sukker. La gryta småputre på lav varme i minst 10 minutter før du serverer. Bruk tiden til å lage en liten grønn salat. Press litt lime i gryta rett før servering og serveres med kokt ris, laktosefri lettrømme, litt revet hvitost og frisk koriander!

Håper det smaker :)

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Susanne - februar 22, 2018

Igen et spørgsmål om oversættelsen til den danske udgave :-)
«karbonadedeig» er oversat til frikadellefars, men det vil i udgangspunktet være hakket kød, som er rørt med fx. æg, krydderier, mel og væske til en fars. Det tror jeg nemlig ikke er rigtigt ud fra opskriften. Kan du forklare hvad «karbonadedeig» er?

Reply
    Julianne - februar 22, 2018

    Takk for gode spørsmål, Susanne! Så viktig å oppklare! Karbonadedeig er rent hakket kjøtt med 5 % fett. Kjøttdeig er hakket rent kjøtt med 14 % fett. Ingen egg og krydder, bare rent kjøtt – så her er det nok en feil i oversettelsen..!

    Reply
Johanna - februar 17, 2019

Hei! Har du prøvd å fryse denne, holder den seg godt? Den er en favoritt i heimen!

Reply
    Julianne - februar 18, 2019

    Hei Johanna :) Denne forsvinner gjerne i løpet av et par dager hos oss, men den kan helt fint fryses og tas opp etter behov :) Kjekt å lese at den faller i smak :D Hilsen Julianne

    Reply
– UKENS HANDEL - september 25, 2019

[…] Søndag: Meksikansk gryte (denne) […]

Reply
– OPPSKRIFT: MEKSIKANSK GRYTE - april 5, 2020

[…] mest den siste tiden er Julianne Lyngstad sin magevennlige gryte. Dere finner oppskriften på den her. Sist la jeg fra meg alt av lavfodmap og lagde en helt sykt god gryte, riktignok inspirert av […]

Reply
Kari Synnøve Skjærvik - mai 7, 2020

Hei. Takk for alle de gode rettene du legger ut🥰jeg har hvert på leting etter boken din: Tarm styrkende lavfodmap mat, men kan ikke finne den noen steder. Har den gått ut av trykk tru🙁 Mvh Kari

Reply
    Julianne - mai 10, 2020

    Hei Kari :) Takk for gode ord og veldig hyggelig at du ønsker tarmstyrkende boka. Den er dessverre utsolgt, tom på lager og trykkes ikke opp igjen med det første. Så det er veldig trist synes jeg! Håper å finne en løsning snart <3 Hilsen Julianne

    Reply
Dan - mai 14, 2020

Heisann!

Kan jeg erstatte 1-2 ss fond uten løk og hvitløk (f.eks touch of taste kylling)
med noe annet? Jeg får ikke tak i touch of taste der jeg bor, men jeg har Maggi kyllingbulljong i terning. Kan jeg bruke det? Hvor mye i såfall?

Reply
    Julianne - mai 16, 2020

    Hei Dan :) Har du sjekket i appen NOBA? Der kan du søke etter buljong/fond og finne gode lavFODMAP alternativer! Smak deg fram med mengdene, begynn med litt og øk eventuelt om du synes det er litt lite smak.

    Jeg anbefaler på det sterkeste å lage hjemmelaget kraft og bruke i gryter som denne. Smaken blir så god og gryta blir enda mer næringsrik :)

    Her har du oppskrift om du vil sjekke det ut: https://lyngstadernaering.no/2018/08/28/kraft-av-kraftbein-fra-storfe-lavfodmap/

    Hilsen Julianne

    Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x