
Diett 3: Periodisk Faste
Jeg er godt i gang med diett 3 av 5 i Prosjekt Sterk Tarmflora, og denne gangen er det periodisk faste som står på planen. Dette med periodisk faste var ukjent for meg før jeg selv startet på søndag, og ikke noe jeg hadde mye kunnskap om fra før. Det er alltid spennende prøve nye ting og forske på egen kropp, så jeg er spent på hvordan jeg takler dette!
Hva er periodisk faste?
Periodisk faste er et alternativt spisemønster – eller en livsstil, kanskje spesielt blant folk som trener en del eller som ønsker å gå ned i vekt. Kort fortalt innebærer periodisk faste at du spiser måltidene dine innenfor et bestemt antall timer i løpet av døgnet, og faster resten. Dette spisemønsteret innebærer ikke at endrer hva du spiser, men når du spiser.
Hvorfor er Periodisk Faste med i Prosjekt Sterk Tarmflora?
Grunnen til at periodisk faste ble en del av Prosjekt Sterk Tarmflora er fordi det stadig dukker opp som tema i populære bøker om hvordan styrke de gode bakteriene i tarmen. Etter det jeg kan finne, er det ikke mye god dokumentasjon på om dette faktisk stemmer, men igjen så er forskning på tarmbakterier fremdeles ganske nytt. Jeg har også fått en del tilbakemeldinger fra folk som spiser og faster periodisk som forteller at fordøyelsen fungerer bedre. Jeg har selv benyttet meg av “faste” de dagene hvor magen ikke spiller på lag. Da hender det jeg dropper kveldsmaten, og tar meg heller en kopp lindrende peppermynte og venter med å spise et skikkelig måltid dagen etter. På den måten gir jeg tarmen ro til å komme seg. Min erfaring er at plagene går fortere over på denne måten.
Hvordan kan Faste Bidra til å Styrke Tarmfloraen?
Når det kommer til faste og tarmflora, er det spesielt én tarmbakterie som trekkes fram. Den heter Akkermansia Muciniphila og er en snill bakterieart som lever i slimlaget i tarmveggen - og ikke i tarmlumen, hvor selve avføringen befinner seg. A. Muciniphila livnærer seg i hovedsak på slimlaget eller mukus (mucin, derav navnet) som den lever i, en prosess som ikke bryter ned slimlaget, men som faktisk er involvert i gjenoppbyggingen av det.
Når A. Muciniphila bruker slimlaget som energi, produseres biprodukter som et resultat av dette. Disse biproduktene inkluderer de viktige, kortkjedede fettsyrene (SCFA) som gir næring til andre beskyttende, gode bakterier og celler i tarmen. Dette gir A. Muciniphila en stor fordel fordi den er ikke avhengig av verten for næring i motsetning til mange andre gode bakterier. Ved å leve på slimlaget i tarmen, kan den beskytte oss selv når vi selv ikke har tilgang på mat - spesielt under fasting! Det er teorien bak hvorfor periodisk faste kan bidra til å styrke tarmfloraen.
A. Muciniphila er derfor viktig for å holde tarmveggen vår tykk og sterk. Det er kun et enkelt cellelag med tilhørende slimlag som skiller innholdet (avføringen) i tarmen fra resten av kroppen. Et tykt og beskyttende slimlag er derfor viktig for å unngå “lekkasjer” til resten av kroppen. Ofte ser vi på denne bakterien som en markør for god tarmhelse, fordi lave nivåer kan indikere at slimlaget i tarmen er tynt og ikke så beskyttende som det burde være. Mennesker med inflammatorisk tarmsykdom, overvekt og type 2 diabetes har ofte lavere nivåer av A. Muciniphila.
Min periodiske faste-plan
Jeg er som sagt godt i gang, siden jeg begynte søndagskveld. Før spiste jeg gjerne kveldsmat kl. 21:00 og frokost kl. 07:00 noe som innebærer 10 timer faste og 14 time spisevindu. I denne perioden skal jeg spise kveldsmat eller siste måltid innen kl. 20:00 og utsette frokosten til kl. 09:00. Dette gir meg 13 timer faste og 11 timer spisevindu. Så det er en liten forskjell her.
Det som blir viktig nå, er at jeg spiser gode, regelmessige måltider i løpet av dagen, slik at jeg unngår ekstrem sult og trang til å småspise på kvelden. Et stabilt blodsukker gjennom dagen er viktig for å unngå dette. Før frokost drikker jeg vann og en god kopp svart kaffe. På kvelden tar jeg meg eventuelt en kopp te og drikker vann om jeg blir fysen. Kaffe, te og vann er kalorifritt og gir ikke tarmen mye arbeid.
Foreløpig går dette fint, og magen ser ut til å trives godt med litt hvile. Jeg går regelmessig på do, har lite luft og kjenner ikke så mye til fordøyelsen egentlig. Dette er veldig positivt ;) Jeg har derimot kjent en del på sult de første dagene, men det setter jeg også i sammenheng med dårlig planlegging og syklus. Dumt at denne dietten havnet i uken hvor mensen kommer, hvor lysten på mat øker noe sinnsykt! Det tar nok litt tid før kroppen og hodet venner seg til dette, så jeg må bare stå i det! Heldigvis er mentaliteten bak dette ganske enkel og krever liten innsats :)
Har du erfaringer med dette spisemønsteret? Del gjerne!
Hei så lenge ;)
Følg meg i sosiale medier
Facebook: Godt for Magen
Instagram: @julianne_godtformagen
Snapchat: juliannesfodmap
Lær mer her
Prosjekt Sterk Tarmflora:
Alle innleggene skrevet om prosjektet
Periodisk Faste:
Børge Fagerli - Periodisk Faste, kan det gi bedre resultater?
James Clear - The beginners guide to intermittent fasting
Akkermansia Muciniphila
Bacterium of the month: Akkermansia Muciniphila