Surdeigsbrød av spelt med frøtopp (lavFODMAP)

Disse surdeigsbrødene er både enkle å lage, nydelige på smak og ser innmari lekre ut - er du ikke enig? Dessuten får du masse sunne fibre og fettsyrer som er bra for både fordøyelsen og ikke minst de gode bakteriene i tarmen din :)

Surdeigsbrød av spelt med frøtopp

Oppskriften gir 2 brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri
Inneholder gluten

Ingredienser
700 g sammalt speltmel
300 g siktet speltmel
30 g solsikkekjerner
30 g linfrø
30 g gresskarkjerner
2 ts salt
2–3 ss surdeigsstarter
8–9 dl kaldt vann

Frøtopping
0,5 dl linfrø
0,5 dl solsikkekjerner
0,5 dl gresskarkjerner
Vann til bløtlegging

Slik gjør du: Bland sammen ingrediensene og kna godt sammen til du får en løs og fin deig. Dekk bakebollen med plastfolie eller lignende og la stå på kjøkkenbenken i 8-10 timer. Kle to brødformer med bakepapir og fordel deigen i brødformene. Dekk med plastfolien og la etterheve i 1-2 timer. Mens brødene etterhever bløtlegger du frøene som skal toppe brødet. Ta fram en skål, ha i frøene og hell på vann til du dekker frøene.

Forvarm stekeovnen til 250 grader. Sil av vannet fra frøene og bruk en skje og fordel frøblandingen på de to brødene. Når ovnen er varmet opp, setter du brødene på nederste rille i stekeovnen. La brødene steke i 10 minutter på 250 grader før du skrur varmen ned til 225 grader og lar brødet steke videre i 40-50 minutter. Ta brødene ut av ovnen, vipp det ut av formen og bank forsiktig på undersiden av brødet. Hører du en hul lyd, er brødet ferdig. Virker det fremdeles litt uferdig, kan du steke det videre i 5-6 minutter uten form. Avkjøles på rist og nytes med godt pålegg. 

Ha det bra :D

- Julianne 

Click Here to Leave a Comment Below

Veronika - november 16, 2017

Jeg lurer på noe angående surdeigen. Når man skal tilsette vann og melk fra dag 3. Hvilken temperatur skal væsken ha da?

Reply
  Julianne - november 16, 2017

  Hei du! Samme temperatur som de andre dagene :) Mvh Julianne

  Reply
  Veronika - november 21, 2017

  Takk!

  Du skriver at du har surdeigen i kjøleskapet? Mater du den en gang i uken da også? Trenger man å mate den i det hele tatt hvis den er i kjøleskapet?

  Reply
  Julianne - november 21, 2017

  Hei Veronika! Ja, jeg oppbevarer den i kjøleskapet om det er lenge mellom hver baking. Da mater jeg den minst en gang i uka. Ja, om du vil holde liv i den, må du mate den selv om den står i kjøleskapet :)

  Reply
Anne - november 17, 2017

Kan jeg bruke den ferdige surdeigsstarteren?

Anne

Reply
Henrik - november 18, 2017

Takk for denne :) Skal prøve ut dette!

PS: Også stor takk til deg for nettkurset. Takket være deg kom jeg raskt i gang. Har allerede merket STOR effekt på helse, ve og vel bare de siste 2 ukene på LavFODMAP :)

Reply
  Julianne - november 19, 2017

  Hei Henrik! Så godt å høre at du merker stor forbedring allerede :) Stå på videre! Så håper jeg dette brødet faller i smak :)

  Reply
Marit Hvilen - november 30, 2017

Surdeigsstarteren min skiller seg.. blir fin med fine bobler når jeg rister på glasset. Hvorfor? Hva er det jeg ikke får til? Brødene mine ble sure i smak og veldig kompakte :(

Reply
  Julianne - desember 4, 2017

  Hei Marit! Prøv å gi starteren din en liten spabehandling ved å bland 1 ts surdeigsstareter med 100 g vann og 100 g siktet økologisk spelt. Bland i en skål og dekk med plastfolie. La den stå på kjøkkenbenken i 12 timer og prøv deretter å bak med den. Om det ikke fungerer ville jeg ha skaffet meg en ny starter eller laget en ny :) Mvh Julianne

  Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x