Magevennlig proteinpizza (lavFODMAP)

Denne oppskriften er inspirert av de enkle proteinrundstykkene jeg har liggende på bloggen. Denne pizzaen spiser vi like gjerne på en fredagskveld som på en helt vanlig ukedag hvor vi har lyst på noe litt ekstra godt. I dag får du oppskriften på en av mine favoritter med creme fraiche,  parmaskinke, ruccola og pinjekjerner, men du kan helt enkelt toppe pizzaen med det du liker aller best :)

Hvit proteinpizza med parmaskinke, ruccola og ristede pinjekjerner


Oppskriften gir én pizza (to personer)
Oppskriften er lavFODMAP, glutenfri, laktoseredusert

Pizzabunn

Ingredienser
2 egg
150 g cottage cheese
75 g havregryn
125 g rismel (eller quinoamel, bokhvetemel, hirsemel, sorghummel, alt fungerer)
1 ts bakepulver
1 liten ts salt

Topping

Ingredienser
2-3 ss creme fraiche (den er naturlig lav på laktose, men du kan også bruke laktosefri CF)
1 fersk mozzarella eller annen ost

En god parmaskinke
Cherrytomater
Tørket oregano
Revet parmesan
Ruccola
Ristede pinjekjerner

Slik gjør du: Sett stekeovnen på 200 grader og kle et stekebrett med bakepapir. Ta fram en bakebolle og bland sammen egg og cottage cheese. Kjør glatt med stavmikser og bland i resten av ingrediensene. Kna sammen til en myk deig, og la stå i 5-10 minutter.

Ha deigen over på bakepapiret og fordel den utover med hjelp av håndflatene eller en slikkepott. Ta litt vann på fingrene, det hjelper mot klisset. Alternativt (med mindre kliss) kan du legge et nytt bakepapir over deigen og bruke en kjevle til å kjevle deigen flat. Sett stekebrettet midt i ovnen og forstek pizzabunnen i 5-6 minutter. Forbered toppingen mens du venter. 

Smør pizzabunnen med et jevnt lag med creme fraiche og fordel over fersk mozzarella. Stek midt i ovnen på 200 grader til osten er gyllen i fargen. Legg over parmaskinke, cherrytomater og ruccola på den nystekte pizzaen, og avslutt med et dryss tørket oregano, revet parmesan og ristede pinjekjerner. Jeg serverer denne med en god salat og litt god rømme :) 

Håper det smaker! 

Click Here to Leave a Comment Below

Vibeke Haugen - februar 13, 2018

Skal ikke havregryn knuses til mel, el mindre biter m stavmikser?

Reply
  Julianne - februar 13, 2018

  Begge deler fungerer bra :) Vil du ha en finere deig, kan du blande egg, cottage cheese og havregryn og kjøre det i blender før du tilsetter melet og resten av ingrediensene :)

  Reply
julie - februar 13, 2018

kan man lage sin egen mel av disse korn/frø typene?

Reply
  Julianne - februar 13, 2018

  Hei :) Det går nok an, men jeg kjøper ferdig ;)

  Reply
Veronika - februar 13, 2018

Ser utrolig god ut!

Bruker du vanlig creme fraiche eller den laktosefrie? :)

Reply
  Julianne - februar 13, 2018

  Takk :D Jeg bruker den vanlige, som er naturlig lav på laktose, men du kan helt fint bruke laktosefri :) Skal oppdatere oppskriften!

  Reply
Hege A - februar 16, 2018

kan denne spises på streng fase? feks mengdebegrensinger på 23 g havregryn og ca 1 ss cottage cheese.

Reply
  Julianne - februar 19, 2018

  Ja, alt jeg lager kan nytes på streng fase, men husk at vi er alle forskjellige. Når det gjelder havregryn, så er det testet flere varianter med ulik malingsgrad og fra ulike land. Vi ser at de fleste variantene er lavFODMAP til rundt 50-60 gram. Anbefaler å prøve deg fram og vurdere hvordan magen til tåler det. Denne pizzaen er beregnet til to personer, noe som gir rundt 37 g havre per måltid. Når det gjelder cottage cheese er det laktose som er FODMAP-stoffet. Cut-off verdien for laktose per måltid er 1 gram i følge Monash University. Cottage cheese (norsk) inneholder 1,5 g laktose per 100 g, det vil si at cottage cheese kan fint inngå i ca. 60-70 g per måltid. Men prøv deg fram, og erstatt eventuelt cottage cheese med laktosefri yoghurt naturell eller laktosefri mager kesam :)

  Reply
Boklansering og Monash sertifisering :) - GODT FOR MAGEN - februar 20, 2018

[…] å bruke en del tid på kjøkkenet, laget noen nye oppskrifter (blant annet blåbærgrøt og proteinpizza) fotografert litt og så har jeg brukt mye tid på Instagram! Ja, det er der du finner meg mest […]

Reply
Heine - mars 10, 2018

Prøv gjerne å bruke hvetemel òg dersom dere tør det. Det er veldig individuelt hva og hvor mye en reagerer på. Lav-FODMAP-alternativer er supert, men det er viktig å ikke nødvendigvis følge FODMAP-listene slavisk. Jo flere typer matvarer en kan spise jo bedre.

Jeg synest brød og pizza av hvetemel laget med surdeig er mye bedre for magen enn de laget med gjær. I dag lager jeg kun pizza med hvetemel og surdeig, og det er de beste pizzaene jeg noensinne har laget. For noen vil det selvsagt ikke gå så bra med så mye hvetemel, men mange vil ha det fint med det.

Speltmel er et annet alternativ, men forskningen viser jo at bruk av surdeig reduserer FODMAPs uansett type mel.

Reply
  Julianne - mars 17, 2018

  Hei Heine :) Takk for innspill! Surdeigsprosessen reduserer FODMAP-innholdet i hvete, så man bør absolutt gi det et forsøk :)

  Reply
Aina - august 3, 2018

Hei, du skriver at alle typer mel kan brukes i bunnen…så jeg kan bruke speltmel også?

Reply
  Julianne - august 3, 2018

  Hei :) Ja, meltypene jeg nevner i parentes kan brukes uten probelemer. Du kan også bruke speltmel, men FODMAP-innholdet blir noe høyere da :) Håper det smaker! Hilsen Julianne

  Reply
Mille Sofie Gimse - august 20, 2018

Har du forsøkt å fryse bunnen? :D

Reply
  Julianne - august 20, 2018

  Hei :) Nei, jeg har ikke det – men det fungerer nok utmerket :) Forstek den i 5-6 minutter, litt avhengig av hvor tykk du lager den, avkjøl og frys. Så har du pizza på 15 minutter ved en senere anledning ;)

  Reply
Adele - januar 31, 2019

Hei! Hvordan er det å bruke laktosefri rømme istedenfor creme fraiche? Det et nemlig noe jeg stort sett har i skapet :D

Reply
  Julianne - februar 1, 2019

  Hei Adele :) Det har jeg ikke prøvd, dessverre. Test det ut og vurder hvordan det smaker :)

  Reply
Anne Mari - juni 4, 2019

Kan denne lages dagen før den skal stekes tro?

Reply
  Julianne - juni 20, 2019

  Absolutt, Anne Mari :)

  Reply
Uke 17: lavFODMAP-ukemeny - GODT FOR MAGEN - april 28, 2020

[…] Magevennlig proteinpizzaNår det er fredag og du har lyst på pizza i en fei. Deigen krever ingen […]

Reply
Jm - oktober 29, 2020

Dessverre var dette den verste deigen jeg har jobbet med. Må spise fodmap pga magesmerter og tenkte å teste dette ut. Deigen var klissete og uhåndterbar uansett hvor mye mel jeg hadde i bollen. Gode ingredienser men var en oppskriftsbom for min del.

Reply
  Julianne - november 2, 2020

  Off, så kjedelig at du ble skuffet, men deigen skal være bløt – det er ikke en gjærdeig. Så bruk litt vann på håndflatene og press den ut med fingrene, så blir det bra :) Ikke gi opp, lykke til videre og god bedring <3 Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x