Oppdatert liste over FODMAPs i matvarer

Hei du! Jeg har oppdatert listen over FODMAPs i matvarer, med nye matvarer og noen nye mengdeanbefalinger. Ikke minst har listen fått nytt design for å gjøre den mer oversiktlig :)

Om du allerede er registrert på min epost-liste, har du fått den nye listen tilsendt på mail. Om du vil ha den eller trenger en oversikt på norsk i tillegg til the Monash University Low FODMAP-diet app, kan du skaffe deg listen via denne linken.

Mye matvarer som er lagt til er blant annet

lavFODMAP
Knutekål
Kelpnudler
Syltet løk (ja, du leser riktig)
Havregryn

ModeratFODMAP
Grønne erter, hermetisert: 42 g per måltid
Lettkokte havregryn: 47 g per måltid
Kikerter, hermetiserte: 84 g per måltid
Maiskolbe: 43 g per måltid

HøyFODMAP
Mais, hermetisert
Semulegryn
Teksturert soyaprotein (TVP)

I forbindelse med oppdateringen, holdt jeg en livesending på min Facebook-side hvor jeg snakket litt om de nye matvarene og svarte på spørsmål fra lesere om FODMAP-innholdet i matvarer. 

Ta en titt på livesendingen her :)

Ellers er det som alltid bare å spørre om noe er uklart!

For daglige oppdateringer og tips følg meg i sosiale medier
Facebook:Godt for magen
Instagram: @julianne_godtformagen

Ps. Vil du lære mer om IBS, FODMAPs og lavFODMAP-dietten?
Ta mitt 5-dagers gratiskurs her

Smil fra Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Elsa - mars 27, 2018

Hei
Takk for ny liste med en kjempegod nyhet; syltet løk!!!! For å være 100 % sikker; det menes da sølvløk/perleløk som vi får kjøpt i butikken?
God påske til deg!
Elsa

Reply
  Julianne - mars 28, 2018

  Hei, og ja! Veldig spennende med syltet løk! Det er snakk om vanlig løk, jeg kan ikke se at sølvløk er testet. Men de ligger også i lake over tid, og kan være verdt et forsøk? Om du vet at du ikke tåler vanlig løk, ville jeg ha begynt med små, små mengder og vurdert hvordan magen tåler det. Øk etterhvert :) God påske til deg også! :)

  Reply
monica jørgensen - mai 1, 2018

Heihei
Hvordan er det med proteinpuddinger? Feks YT og Nije sine, kan disse spises?

Reply
  Julianne - mai 1, 2018

  Hei Monica! YT og Nije sine proteinpuddinger er laktosefrie og de variantene jeg har sett (sjokolade) er lavFODMAP. Les ingredienslisten for sikkerhetsskyld. Hilsen Julianne :)

  Reply
Sushi - mai 1, 2018

Hei Julianne,

Veldig fin side, med masse nyttig info -ryddig og forståelig:)

Jeg lurer på om Havregurt (naturell) fra OATLY er lavFODMAP? Det står på boksen at det er fri fra melk og soja. Jeg vet at havre er ok i en viss mengde, men det er vel en prosessert versjon av den så jeg ble usikker. Hvis det er ok, hvor mye kan man spise av den per dag?

Reply
  Julianne - mai 2, 2018

  Hei Sushi :) Takk for hyggelig kommentar! Havremelk/drikk er testet for FODMAPs og er i følge Monash University høyFODMAP. Dette har med prosesseringen å gjøre. Er du i eliminasjonsfasen av dietten vil jeg derfor anbefale å vente med havregurt-produktene i store mengder (en skvett havremelk i kaffen er OK) og heller bruke laktosefrie/laktosereduserte produkter, rismelk, kokosmelk og mandelmelk som alternativer. Når du er ferdig, kan du teste og se hvor mye du tåler. Lykke til :) Hilsen Julianne

  Reply
  sushi - mai 2, 2018

  Tusen takk for raskt svar. Før jeg startet dietten så spiste jeg havregurt for frokost isteden for joghurt ( med frø og frukt) men da skal jeg droppe den og spise laktosefri joghurt:) Ha en fin dag!

  Reply
  Julianne - mai 2, 2018

  Håper det går bedre :) Lykke til! Ha en god dag du også :)

  Reply
Elsa Steen - mai 10, 2019

Hei! Siden syltet løk nå er low FODMAP (hurra!), kan en da spise butikkjøpt sursild også?
Hva med hjemmelaget syltet rødløk? Den kan jo vanlivis spises ganske raskt, men tror du det er slik at FODMAP lekker ut i laken mer og mer, så det er lurt å la den stå lenge før en spiser den?

Elsa

Reply
  Julianne - mai 13, 2019

  Hei Elsa :) Jeg tenker at du må prøve deg litt fram og vurdere hvordan magen din tåler det. Syltet rødløk bør nok litt lenger for at FODMAP-innholdet ska reduseres mest mulig – det virker mest logisk for meg også :) Hilsen Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x