Surdeigsbrød av spelt med havre og valnøtter (lavFODMAP)

Denne oppskriften er inspirert av det grove surdeigsbrødet med valnøtter fra min nyeste bok tarmstyrkende lavFODMAP, og er en av mine favoritter. Valnøtter i brød er bare helt fantastisk! Dette er et av de enkle surdeigsbrødene, som du slenger sammen på 10 minutter og lar heve i 10-12 timer. Helt supre hverdagsbrød!

Surdeigsbrød av spelt med havre og valnøtter

Oppskriften gir to brød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og melkefri

Ingredienser
700 g sammalt speltmel
300 g siktet speltmel
150 g havregryn
150 g valnøtter, grovhakkede
2 ts salt
10 dl vann
3 ss surdeigsstarter

Slik gjør du: Ta fram en stor bakebolle. Bland sammen mel, havregryn, valnøtter og salt. Tilsett vann og surdeigsstarter og arbeid deigen godt sammen med hendene. Når deigen er fin og smidig (ja, den skal være litt bløt), dekker du bakebollen med plastfolie og lar deigen heve på kjøkkenbenken i 8-10 timer. 

Ta fram to brødformer og kle dem med bakepapir. Fordel deigen i brødformene, dekk til og la heve videre i 1-2 timer på kjøkkenbenken. 

Varm opp stekeovnen til 250 grader. Stek brødene i 10 minutter på nederste rille i ovnen ved denne temperaturen. Senk så temperaturen til 175 grader og stek videre i cirka 50 minutter til brødet har fått en fin, mørk farge på skorpen. Ta brødene ut av ovnen og bank forsiktig på undersiden av det ene brødet. Hører du en hul lyd er brødene ferdigstekt. Avkjøl brødene på rist og nyt en skive nybakt, magevennlig brødskive med godt pålegg. Brødet kan også fryses :) 

Håper det smaker!

Julianne :)

Click Here to Leave a Comment Below

Gerd Irene Velle - mars 5, 2018

HAHA! Litt for lat til dette som jeg er så fant jeg fra Det Glutenfrie verksted Surdeigspulver. Ha rett i den glutenfrie deigen din!

Reply
    Julianne - mars 9, 2018

    Hehe, surdeigsbaking krever bare litt tålmodighet Gerd Irene ;) Surdeigspulveret fra DGV gir ikke samme effekt som surdeigsstarter, men gir god smak til brødet og øker holdbarheten noe :) Kjempesmart å bruke i glutenfri bakst, men vil ikke bidra til å heve deigen eller redusere FODMAP-innholdet i korn som en surdeigsstarter :)

    Reply
Bente - mars 5, 2018

Jeg er allergisk mot valnøtter og hasselnøtter, har du forslag til noe annet jeg kan ha i?

Reply
Synne - mars 6, 2018

Hei! Jeg prøver fodmapdietten, og har har prøvd det i litt over en uke. I dag sprakk jeg (ups, et lite kakestykke). Må jeg begynne helt på nytt da? Såå typisk.. 0 viljestyrke :P

Reply
    Julianne - mars 6, 2018

    Hei Synne :) Hehe, det skjer med de fleste, spesielt i starten – og nei, du må ikke begynne på nytt. Så lenge magen din er bra når du setter i gang med reintroduseringen så er det det viktigste :) Stå på og lykke til!

    Reply
Ingrid - mars 6, 2018

Hei, Julianne. Tusen takk for alle fine tips. Jeg bare lurer på om det er viktig at surdeigstarteren består av sammalt spelt og hvorfor ikke siktet spelt er like bra. Har bare siktet i huset, og har lang vei til spesialbutikk. Jeg får ikke tak i økologisk speltmjøl i lokalbutikken. Så tilleggsspørsmålet er: Er det veldig viktig at mjølet er økologisk dyrket?

Reply
    Julianne - mars 9, 2018

    Hei Ingrid :) Når du lager surdeigsstarteren, så er det viktig at du bruker sammalt, økologisk spelt fordi det inneholder flere bakterier. Det gjør det enklere å utvikle en god surdeigsstarter. Når du først har laget surdeigsstarteren, kan du både bake med siktet spelt (også ikke-økologisk mel) og mate den med siktet mel. Når det er sagt, tror jeg du fint kan lage starter på vanlig mel også, så det er bare å prøve! Går det ikke, så kan du også bestille sammalt, økologisk mel på nett om du ikke får lokalbutikken til å ta det inn for deg :) Lykke til!! Hilsen Julianne

    Reply
Karina - mars 6, 2018

Hei.

Er det mengdebegrensning på dette brødet? Typ 1 – 2 brødskiver pr måltid? I såfall blir jeg aldri mett pr brødmåltid :P

Reply
    Julianne - mars 9, 2018

    Hei Karina! Hehe, her må du bare prøve deg litt fram. Dette er jo relativt små brød, så 2-3 skiver per måltid vil de fleste tåle. Noen tåler mer og andre tåler mindre. Ha godt med proteinrikt pålegg på skivene, som f.eks egg, kokt skinke, makrell i tomat, hvitost og magevennlige grønnsaker så vil brødmåltidene mette mer :) Hilsen Julianne

    Reply
Mirjam Ødegård - mars 9, 2018

Hei Julianne!

Jeg prøvebakte dette brødet for første gang i dag. Altså, det stod til heving over natta og stekte det idag. Jeg brukte ferdigkjøppt surdeigstarter fra Idun. Denne boblet ikke, og sank til bunnen i vannet. Kan det være grunnen til at brødene mine ble ganske kompakte og tunge? Kjemepegode på smak da!
Nå har jeg matet starteren, også får jeg prøve igjen til uka.
Kanskje jeg må ha i litt mer av den?

Reply
    Julianne - mars 22, 2018

    Hei Mirjam! Så bra brødet ble godt på smak :) Ja, det er ikke garantert at surdeigstarteren fra Idun er like frisk og boblete når man kjøper den ferdig, men den kan komme seg når den mates. Håper det går bedre neste gang! Test starteren ved hjelp av «flytetesten». Mål opp vannet du skal bruke og ha i 1 skje surdeigsstarter. Flyter den, er den full av bobler og klar til å bakes med :) Hilsen Julianne

    Reply
Marianne - mars 10, 2018

Mulig dette er et urklønete spørsmål, men jeg lurer uansett ;) NÅR på døgnet setter du deigen? Hvis jeg skal bake så må jeg enten stå opp i otta for ikke å måtte legge meg til midnatt for at brødrene skal heve, etterheve, steke og avkjøles. Eller så må jeg sette den sent om kvelden og stå opp tidlig. liker nemlig ikke surt brød så det kan ikke heve for lenge. Jeg vil såååå gjerne bake!
– Marianne

Reply
    Julianne - mars 10, 2018

    Hei Marianne! Godt spørsmål! Det varierer, men enten setter jeg deigen på morgenen og steker dem på kvelden. Altså kl. 07:30 etter frokost, så har jeg nybakt brød til kvelds rundt kl. 20:00. Hvis ikke setter jeg deigen på kvelden før jeg legger meg og steker det på morgenen (jeg har hjemmekontor). Da hever brødene litt lenger og kan bli litt surere, men det går fint for meg. Du kan også gjøre klar det tørre før du legger deg og kun tilsette vann og surdeigsstarter på morgenen om du har det travelt :) Det er mulig! Lykke til :D Julianne

    Reply
    Marianne - mars 11, 2018

    Nå er det bakt og smaken er veldig god, MEN det ble så kompakt… stemmer det? Nesten så det er uferdig. Det er hult når jeg banker og det er sprø og god skorpe, men inni er det absolutt ikke lett og luftig som det ser ut som du har fått til :/ Prøver å steke det litt til nå, men tror ikke det er løsningen. Redd for å få vondt i magen hvis det egentlig er uferdig :o Nok vondt som det er ;)

    Reply
    Julianne - mars 12, 2018

    Hei Marianne :) Skar du i brødet når det var avkjølt eller når det fremdeles var varmt? Resultatet avhenger også av hvor mye futt det er i surdeigsstarteren din, så det kan også være årsaken :) Resultatet blir ikke alltid likt når man baker med surdeig…

    Reply
Silje - mars 10, 2018

Hvordan tror du det hadde vært å steike dette brødet i gryte? 😊

Reply
    Julianne - mars 17, 2018

    Hei Silje :) Jeg tror deigen blir litt for bløt for å stekes i gryte, men det kan hende det går fint :)

    Reply
julie - mars 10, 2018

Hei!
Når det gjelder surdeig og sin virkning på fruktaner at det bryter ned det som fører til fordøyelses problemer osv. Gjelder dette også belgfrukter, særlig soya og kikerter? Baker brød osv med disse og lurer på om jeg bruker surdeig om det tåleres bedre til de som er følsme tarm?

Reply
    Julianne - mars 22, 2018

    Hei Julie :) Veldig godt spørsmål. Jeg vet ikke om surdeigsbakteriene vil redusere på galaktaner i belgfrukter, det er heller ikke testet ved Monash University. Det er jo verdt et forsøk og se hvordan du tåler det? Bruk hermetiserte belgfrukter (hell av væsken og skyll i dørslag) eller kok tørre, fjern kokevannet og skyll dem så får du fjernet en del FODMAPs fra belgfruktene :) Hilsen Julianne

    Reply
julie - mars 11, 2018

Hei. Usikkert om du har fått denne så jeg prøver igjen. Lurer på om surdeig har det samme virkning på andre matvarer med fruktaner. tenker særlig på kikerter og soya.

På forhånd takk! :)

Reply
    Julianne - mars 17, 2018

    Hei Julie :) Beklager sent svar fra meg! Surdeig har den effekten på korn, men jeg vet ikke om det har det samme på kikerter og soya. Bløtlegging, koking og hemertisering og uthelling av vannet reduserer derimot FODMAP-innholdet i belgfrukter :)

    Reply
Heine - mars 14, 2018

En interessant studie på FODMAPs og langheving av brød: https://twitter.com/pronutritionist/status/973806829284282368

Reply
Leave a Reply:

5 dagers gratis nettkurs om IBS, FODMAPs og mer!

x