Surdeigsbrød av spelt med linfrø (grytebrød)

Hvordan er det med deg, er du klar for litt påskefri? Jeg er så klar! Vi har ingen store planer, annet enn å være hjemme i Molde sammen med familie. Det er noen måneder siden vi flyttet hit, men fremdeles så står store deler av hjemmekontoret mitt i flytteesker, så nå er det på tide å flytte ordentlig inn :)

I dag deler jeg en oppskrift fra den nyeste boken min Tarmstyrkende lavFODMAP! [reklamelink] Av oppskriften får du to fantastiske grytebrød, som både smaker godt og ser ut som de kommer rett fra et bakeri ;) Dessverre er det en FEIL i væskemengden i oppskriften i boken, så om du har testet den og fått brød harde som murstein, er det ikke din feil. Her kommer oppskriften, med riktig væskemengde!

Foto: Line Dammen/Gyldendal

Surdeigsbrød av spelt med linfrø

Oppskriften gir to grytebrød
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri, melkefri

Det er ikke viktig når på dagen du gjør dette, men for enkelhetsskyld så veileder jeg deg gjennom en prosess som jeg synes er enkel å forholde meg til hvor jeg bruker 2 dager på hele prosessen.

Steg 1: Frisk opp surdeigen

Ingredienser
150 g siktet speltmel
150 g vann
1 ss surdeigsstarter

Dette gjør jeg på morgenen: Bruk en kjøkkenvekt og bland mel, vann og surdeigstarter i en liten bakebolle og dekk til med plastfolie. La stå på kjøkkenbenken i cirka 12 timer.

Steg 2: Sett deigen

Ingredienser
560 g siktet speltmel
240 g sammalt speltmel
60 g linfrø
500 g vann
200–300 g surdeig (den du laget dag 1)
20 g salt

Dette gjør jeg etter 12 timer samme kveld: Mål opp og bland ingrediensene godt sammen i en stor bakebolle. Dekk bakebollen til med et kjøkkenhåndkle og la den stå på kjøkkenbenken i 1–2 timer. Ta deretter deigen ut på bordet og fold den over seg selv noen ganger. Smør bakebollen inn med litt olje før du har deigen tilbake i bollen. Dekk bollen godt til med plastfolie og sett bollen til heving i kjøleskapet til dagen etter.

Steg 3: Form brødene

Dette gjør jeg morgenen etter: Ta deigen ut av kjøleskapet. Strø litt mel på kjøkkenbenken og hvelv deigen ut av bakebollen. Del deigen i to, og rull sammen til 2 brød. Ta fram to rene kjøkkenhåndklær og plasser hvert brød i hvert sitt kjøkkenhåndkle og pakk forsiktig inn. La dem stå på kjøkkenbenken i 30–40 minutter før du har de tilbake i kjøleskapet til videre heving i 6–8 timer (eller mer om du ønsker).

Steg 4: Stek brødene i jerngryte

Dette gjør jeg samme ettermiddag eller kveld: Sett stekeovnen på 250 °C. Sett inn en stekeplate på nederste rille i ovnen og plasser jerngryta med lokk inn i ovnen. La jerngryta stå i minst 30 minutter slik at den blir glovarm. Ta ut en av brøddeigene fra kjøleskapet. Ta deretter ut den glovarme jerngryta fra ovnen og ta av lokket. Jeg strør litt mel i bunnen av gryta slik at brødet ikke setter seg fast. Snitt brødet med en skarp kniv eller et gammeldags barberblad og legg brødet forsiktig over i jerngryta. Legg lokk på jerngryta og sett den tilbake inn i ovnen. Etter 30 minutter fjerner du lokket, skrur ned temperaturen til 225 °C og lar brødet steke videre i cirka 15 minutter til brødet er godt stekt og gylden i skorpen. Gjør det samme med brød nummer to.

Avkjøl brødene på rist og nyt en skive nystekt surdeigsbrød med godt pålegg :)

Håper det smaker! 

Smil fra Julianne :D

Click Here to Leave a Comment Below

Julie - mai 3, 2018

Hei!

Jeg opplever ofte at baksten blir litt tørr, nesten samme dag, når jeg bruker surdeig. Har du noe erfaring med det eller noen tips? :-)

Hilsen Julie

Reply
  Julianne - mai 4, 2018

  Hei :) Ja, noen oppskrifter blir nok litt tørrere enn andre. Dette er f.eks et brød som ser lekkert ut og er best de første dagene, men brød som dette: https://lyngstadernaering.no/2018/03/04/surdeigsbrod-av-spelt-med-havre-og-valnotter-lavfodmap/ holder seg saftig lenge. Det har litt med oppbevaring av brødet å gjøre også. Når jeg oppbevarer det i en linpose holder brødet seg saftig inni i mange dager (men blir litt hardt i skorpen etterhvert). Oppbevarer jeg det i en brødpose av plast blir brødet raskere tørt, men skorpen myk. Eksperimenter litt med oppbevaring og oppskrifter og se om du merker forskjell :) Hilsen Julianne

  Reply
Amalie - oktober 6, 2018

Hei. Kan man bake surdeigsbrød av spelt uten å ha laget en egen surdeigsstarter først? For eksempel bruke 1 ts gjær e.l? Jeg har prøvd og prøvd, men det blir ingen surdeigsstarter her. Det blir bare mugg i den..

Reply
  Julianne - oktober 7, 2018

  Hei Amalie! Du kan bake disse brødene ved å bruke 1 ts tørrgjær, og ellers følge fremgangsmåten som beskrevet. FODMAP-innholdet blir noe høyere (siden surdeigskulturen spiser en del av FODMAP-stoffene i kornet) – men prøv og vurder hvordan magen din tåler det. Mange tåler godt langtidshevede speltbrød, så det er verdt et forsøk. Du kan også kjøpe ferdig surdeigsstarter fra Idun på butikken, eller høre om noen du kjenner driver med surdeigsbakst for en avlegger :) Lykke til!

  Reply
Linn - desember 8, 2018

Henger ikke brødene fast i kjøkkenhåndkleet når de hever? Eller har du mel i kjøkkenhåndkleet?

Reply
  Julianne - desember 9, 2018

  Hei :) Du kan godt ha litt mel i kledet, men deigen skal være såpass fast at den ikke gjør det. Men strø i litt for sikkerhetsskyld :) Håper det smaker!

  Reply
Vigdis - april 6, 2019

Prøvde meg på baking av dette brødet i går. Jeg brukte oppskriften i boka di og der står det 1,5 dl. vann. Deigen ble steinhard, så var bare kaste. Ser nå på nett at det er endret til 500 gr. vann i oppskriften. Det må være mer passende ja, tenker jeg. Må prøve igjen ved en seinere anledning.

Reply
  Julianne - april 7, 2019

  Hei Vigdis. Huffa meg, så leit å høre. Det er en feil i oppskriften i boken som du forstår. Jeg håper du prøver igjen <3 Hilsen Julianne

  Reply
Synnøve Haaland - august 25, 2019

Når du setter de to deigene inn i kjøleskapet igjen for å stå i 6-8 timer, ligger de fortsatt i kjøkkenhåndkleet da eller i bolle?

Reply
  Julianne - september 3, 2019

  Hei Synnøve :) Da ligger de i håndkle!

  Reply
Nina - juli 26, 2020

Hei, jeg har den siste boka di og har tidligere bakt surdeigsbrødene i form – de ble vellykket. Disse ble imidlertid ikke det første gangen fordi min gryte nok er større en din ? Jeg har en Le creuset gryte som er 24 cm i diameter. Jeg delte deigen i to og oppdaget for seint at gryta ble for stor. Måtte bare steke det ene brødet i gryta – det ble flatt og litt rart. Vi kuttet det opp til suppebrød og fryste det ned. Brød nr 2 stappa stekte jeg i en 20 cm ildfast glassform – type pyrex.
I dag har jeg bakt dette brødet på nytt, men ikke delt deigen i to, hevet det i kurv med duk med mel i og så stekt i Le creuset’n – og brødet ble veldig bra.
Hvor stor er gryta du benytter i grytebrødoppskriftene? Jeg vurderer faktisk å kjøpe en mindre Le Creuset for brødbaking. Kanskje en ide å oppgi diameter på gryta i oppskriftene? Jeg elsker grytebrød :-)

Reply
  Julianne - august 11, 2020

  Hei Nina :) Når jeg baker grytebrød så er deigen såpass fast at den ikke siver ut i kantene (om du skjønner hva jeg mener). Gryta må også være glovarm! Da vokser brødet i høyden. Jeg tror min gryte er 24 cm i diameter skjønner du! Men er deigen litt bløt, er det nok bedre å bruke en litt mindre gryte, så får du i alle fall fin fasong på brødet. Litt sent svar fra meg, men håper du leser dette! Hilsen Julianne :)

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x