Eltefri surdeigsfocaccia av spelt (lavFODMAP)

Denne focacciaen har jeg laget flere ganger, men har tidligere bakt den med tørrgjær og spelt. Oppskriften er inspirert av dyktige Ina som driver matbloggen Mat på Bordet. Den blir supergod, og jeg synes den ser skikkelig lekker ut når den bakes på denne måten. Denne gangen bakte jeg den med surdeig for å redusere FODMAP-innholdet i focacciaen ytterligere. Det fungerte utmerket og smaken ble enda bedre enn når jeg baker den med gjær! Surdeig altså <3

Focaccia passer jo til det meste, som tilbehør til supper, salater, tapas eller til grillmaten. Jeg lager opp og har dem i fryseren, så tiner de raskt på hvileristen på grillen. Oi, så godt :D 

Eltefri surdeigsfocaccia av spelt 

Oppskriften gir 4 medium focaccia
Oppskriften er lavFODMAP, laktosefri og kan lages med melkefri topping
Oppskriften inneholder gluten

Ingredienser
500 g speltmel (siktet eller bland inn noe sammalt mel om du ønsker en grovere focaccia)
1 ts salt
2 ss boblende surdeigsstarter (du kan også bruke 1/4 ts tørrgjær)
3–4 dl vann

Forslag til topping
​Friske eller tørkede urter
Soltørket tomat
​Oliven
Fetaost 
​Tomater
​Grønn del av vårløk
Ramsløkpesto
Olivenolje
Flaksalt

Slik gjør du: Ta fram en bakebolle og bland sammen ingrediensene til deigen. Bruk hendene og kna deigen godt sammen. Sett lokk på bakebollen eller kle den med folie eller lignende. La deigen heve på kjøkkenbenken i minst 8 timer - gjerne mer (jeg synes 10-12 timer er perfekt).

Etter at deigen har hevet strør du litt mel på bakebordet. Velt deigen forsiktig på bakebordet, strø eventuelt over litt ekstra mel om deigen er veldig klissete. Brett deigen sammen noen ganger før du deler den i 4 like store emner. 

Ta fram to stekebrett og kle dem med bakepapir. Strekk ut hvert emne og legg dem på bakepapiret (to på hvert brett). Nå skal focacciaen etterheves, og da setter jeg brettene like så greit inn i den kalde stekeovnen. Der står de lunt en times tid før du topper focacciaene med ønsket topping. 

Jeg toppet én med ramsløkpesto, olivenolje og havsalt, én med soltørket tomat, fetaost, frisk rosmarin, olivenolje og havsalt og to med fetaost, rosmarin, olivenolje og havsalt. Ta det du har og liker :-)

Stekes på 225 grader, over og undervarme i ca. 12–15 minutter til de er gylne og fine i fargen. Stek gjerne et brett om gangen. Avkjøles på rist! 

Håper det smaker! 

Julianne

Click Here to Leave a Comment Below

Tina - juni 5, 2018

Hei. Dette er litt utenom akkurat denne oppskriften – ser godt ut!!!!

Men ja.. Lurer på om det går an å få datoene på innleggene dine øverst, sånn at man ser de litt tydeligere? For jeg dreiv å leste rundt her og lærte og lærte, men så veit jeg jo at enkelte ting skifter, at noe har lav Fodmap for to år siden og så høy nå.. Det er jo neppe så skadelig, men blir ofte litt sånn uff når jeg ser at jeg har lest et innlegg som er mange år gammelt. Mange av de er jo aktuelle og riktige, men noen av de er jo «utdaterte», sånn litt hvertfall….. Så man ikke åjja, det må jeg, og så leser jeg en nyere post og ser at det ikke var sånn likevel.. Hvis det gir mening? Jeg leser mest på mobil, så veit ikke hvor stor forskjell det er fra data-versjon, men står hvertfall helt nederst her, jeg trykker bare sånn åpne i ny fane og da blir den helt nederst….

Reply
  Julianne - juni 6, 2018

  Hei Tina! Takk for nyttig og VIKTIG tilbakemelding, det skal jeg se om jeg kan få ordne (håper det går!) Layouten på bloggen er litt klønete, og jeg vil gjerne gi en bedre brukeropplevelse – så helt supert at du tok deg tid til å gi tilbakemelding på dette :) Hilsen Julianne

  Reply
Betina skaara - juni 7, 2018

Hei?
Først vil jeg si at du gjør en fantastisk jobb ? så tusen takk ?
Det jeg lurer på , er om det er fodmap eller gluten som gjør meg så trøtt? ( er i koma)

Reply
  Julianne - juni 8, 2018

  Hei du :) Så kjekt at du setter pris på arbeidet mitt! Du, det vet jeg ikke – har du vært hos legen og sjekket det ut? Det er første steg. Ville også ha sjekket blodverdier for mangel på vitaminer og mineraler når du først var i gang. Håper du finner ut av det, det er ikke gøy å være trøtt og sliten! Hilsen Julianne.

  Reply
  Kristine Ottesen - juni 27, 2018

  Hei. har du lest dette? https://www.okoland.no/matoverfolsomhet-arsak-irritabel-tarm-leddsmerter-angst-me/ Se også filmen som det er link til på slutten av innlegget. Jeg fikk mange aha’er når jeg leste og hørte hva hanhadde å si:)

  Reply
  Julianne - juni 27, 2018

  Hei Kristine :) Takk for linken – ja, jeg er godt kjent med arbeidet til Arnold Berstad. Dyktig mann med masse kunnskap :) Jeg var faktisk på foredraget, men anbefaler andre å ta en titt på videoen! Riktig god sommer til deg! Hilsen Julianne

  Reply
Lena - januar 11, 2019

Hei.
Tar du ut foacciaen når ovnen varmer seg? Eller lar du den stå mens ovnen blir varm? På forhånd takk

Reply
  Julianne - januar 11, 2019

  Hei :) Jeg tar den ut, varmer opp ovnen og setter den inn igjen :)

  Reply
  Lena - januar 11, 2019

  Tusen takk :D Skal på tapas fest i helgen og jeg trenger å ta med mat :P

  Reply
  Julianne - januar 11, 2019

  Denne er super til tapas og veldig lett å lage! Kos deg masse :)

  Reply
Isa - januar 27, 2020

Hei! har så lyst å prøve dette, så det jeg lurer på er; jeg har sett det finnes sånn surdeigspulver eller noe sånt i butikken. Har du prøvd ut denne? Og bruker man da samme mengde (ss) som du da oppgir i dine oppskrifter?
Ønsker gjerne å spise og prøve ut disse surdeigsoppskriftene, men tørr ikke selv å lage min egen, haha.

Reply
  Julianne - januar 27, 2020

  Hei :) Du bør prøve å lage din egen! Ikke vær redd for det. Det gir en så fantastisk mestringsfølelse når du får det til :D

  Det du kan bruke i mellomtiden er ferdig surdeigsstarter fra Idun, den står ved siden av fersk gjær i butikken. Den er klar til bruk, så da tar du rett og slett antall ss rett fra pakken. Surdeigspulver fungerer dessverre ikke :)

  Lykke til!!

  Reply
B - mars 6, 2020

Er speltmel low food map I elemineringsfasen også?

Reply
  Julianne - mars 6, 2020

  Hei :) Ja, om du baker med surdeig! Surdeigsbakteriene og den lange hevetiden reduserer FODMAP-innholdet i speltmelet – og blir dermed lavFODMAP.

  Lag din egen surdeigsstarter ved å følge denne oppskriften: Surdeigsstarter av spelt

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x