Tarmstyrkende snacktallerken (lavFODMAP)

Denne er perfekt til å dele eller å ha kun for deg selv! Det ser så innbydende ut, men krever egentlig minimalt med innsats. Juster mengdene etter hvor mange som skal nyte, eventuelt hvor mye du føler du tåler. Ta en titt i kjøleskapet ditt og se hva du har! Vask, kutt og dandér - og nyt et tarmstyrkende måltid med litt av alt :) 

Her er noen forslag til hva du kan ta fram:

Gulrot i staver
Tomater
Agurk i staver
Paprika i staver
Reddik
Kålrabi
Knutekål
Nepe
Blåbær, jordbær, bringebær
Honningmelon, cantaloupemelon
Appelsin i båter
Oliven
Kokte egg
Vellagrede oster som brie, camembert, blåmugg
Hvitost
En god skinke
Valnøtter, paranøtter, pekannøtter, peanøtter, noe hasselnøtter og mandler
Mørk sjokolade <3

Dette er snadder både du og de gode tarmbakteriene dine får energi av :) Nyt! 

- Julianne 

Har du prøvd noen av mine oppskrifter? Da vil jeg gjerne høre om det! Skriv til meg i kommentarfeltet eller tag meg på instagram (@julianne_godtformagen) om du deler bilder :) <3

Click Here to Leave a Comment Below

Veronika - juni 16, 2018

Bare har et spørsmål om noe annet; siden syltet løk er lav fodmap, ikke sant? Vet du om det samme gjelder med hvitløk? Altså om det kan gå an å sylte hvitløk? Hadde vært supert i så fall!

Reply
  Julianne - juni 18, 2018

  Hei Veronika :) Jeg kan ikke se at syltet hvitløk er testet for FODMAPs, men om du er ferdig med eliminasjon/reintroduksjon kan det være verdt et forsøk? :) Hilsen Julianne

  Reply
Therese - juni 29, 2018

Hei. Passer fodmap-dietten for de med kun hard mage? Sliter aldri med løs mage, men har derimot _alltid_ hard, treg mage. Har hatt dette siden jeg var barn, og får kun beskjed om å drikke mer og spise mer fiber, og dette gjør jeg. Ingen bedring.

Reply
  Julianne - juni 29, 2018

  Hei Therese! Har du andre problemer med magen i tillegg til forstoppelsen? Luft i magen, oppblåsthet, smerter og ubehag?

  Reply
Therese - juni 30, 2018

Ja, har hatt en god del legebesøk og legevakt besøk pga smerter. Luftsmerter har jeg også, ofte veldig vonde. Er ofte oppblåst.
Mener å ha lest at irritert tarm symptom er veksling mellom hard og løs avføring, derfor jeg lurer, og blir jeg usikker på om det er en diett for meg eller ikke. Vil absolutt ikke risikere å bli hardere i magen… Men ellers stemmer mange symptomer som jeg har med irritert tarm (luftsmerter, men slipper ikke ut mye luft, det blir bare der inne…) og oppblåsthet.

Reply
  Julianne - juli 2, 2018

  Skjønner. Det finnes flere kategorier innenfor IBS basert på hvilke symptomer man har mest av. IBS-C (forstoppelse), IBS-D (diaré) og IBS-M (vekslende mellom løs og hard mage). LavFODMAP-dietten har størst effekt ved IBS-D og M, men lindrer også symptomer ved IBS-C, spesielt på luftplager og smerter. For at magen ikke skal stoppe opp, er det veldig viktig å fokusere på å få i seg nok fiber fra magevennlige kilder, eksempelvis grove meltyper, havre, frø, nøtter, grønnsaker og frukt – og ikke minst å drikke vann og få inn daglig bevegelse. Min erfaring er at dette hjelper de fleste med IBS-C (inkludert meg selv, som i stor grad slet med det samme før jeg la om kostholdet) Lykke til og god bedring! Hilsen Julianne

  Reply
Therese - juli 2, 2018

Tusen takk for svar! :-)

Reply
Else Karin - juli 9, 2018

Hei!
Jeg lurer på om du har noen gode tips til hva man kan ha av lav FodMap mat i tursekken som gir godt påfyll for turhumøret? Jeg går en del toppturer mv som krever at jeg fyller på med både proteiner og karbohydrater for å holde blodsukker stabilt og ikke «går tom».

Reply
  Julianne - juli 12, 2018

  Hei Else Karin :) Matpakke er jo et must på tur, men ellers liker jeg å ta med meg en god nøtteblanding som jeg kan spise selv eller dele med andre for å redde den gode tur-stemningen :) Jeg lager en blandning av de nøttene jeg har, gjerne mmed valnøtter, hasselnøtter, mandler, salte peanøtter, mørk sjokolade (om det ikke er for varmt) og tørkede tranebær. En veldig god kombinasjon som gir bra påfyll på tur, som ikke krever mye tid eller planlegging :) God tur!! Hilsen Julianne

  Reply
Tove Lill Karlsen - november 16, 2018

Hei Julianne,
og tusen takk for kunnskapsrikt og inspirerende nettsted – et godt bevis på at et kosthold med begrensninger ikke trenger å være begrenset :)
Jeg lurer på om du har noe erfaring, eller tanker, om ekstra tilskudd av vitamin B5 (Pantotehenic acid) for oss som sliter med IBS?
Vennlighilsen Tove Lill

Reply
  Julianne - november 18, 2018

  Hei Tove Lill :) Takk for hyggelig og positiv kommentar! Hm, nei det har jeg ikke hørt om tidligere – er det noe spesielt du tenker på? Beste hilsen, Julianne

  Reply
Leave a Reply:

GRATIS NETTKURS: TA KONTROLL OVER MAGEPLAGENE! ?

x